X

[LIVE TEXT + VIDEO] Putin invadează Ucraina! Tancurile rusești atacă și dinspre Belarus, Crimeea și Marea Neagră

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

UPDATE:

Kievul anunță o victorie majoră: Militarii ucrainenii au recucerit un aeroport strategic la nord de capitală.  Ucraina anunță că a recuperat aeroportul stategic de la nord  de Kiev, Gostomel, după ce a respins operațiunea rusă de desant aerian.

Statele Unite trimit încă 7.000 de militari în Europa, inclusiv în România. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a dispus trimiterea a încă 7.000 de militari americani în Europa, pentru a permite consolidarea apărării ţărilor de pe flancul estic al NATO, inclusiv a României, în contextul războiului declanşat de Rusia contra Ucrainei.

Statele de estul Europei cer cu fermitate deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți interbancare Swift, ceea ce ar paraliza practic sistemul bancar din Rusia. Cele mai vocale sunt Polonia, Estonia, Letonia și Lituania. Germania, Italia, Ungaria și Cipru se opun în UE deconectării Rusiei de la SWIFT, rețeaua globală de plăți bancare

Armata rusă a raportat prăbușirea unei aeronave An-26 în regiunea Voronej din Rusia, iar  echipajul a murit, informează Interfax. Nu e specificat în presa rusă câți oameni erau la bord.

Ucraina anunță că a rezistat ‘eroic’ în fața lui Vladimir Putin în prima zi: ‘Soldații au reușit să zădărnicească planul Kremlinului pentru o ofensivă rapidă’. Situația din Zona Operațională Donețk este tensionată, dar controlată de Forțele Comunale, asta transmit autoritățile militare de la Kiev, informează NEXTA. Acesta este bilanțul orei 20.00. Bombardamentele din partea rușilor continuă.

Experți militari: Se pare că blindatele rusești vor încerca să încercuiască armata ucraineană în faţa Donbasului. Experti militari citați de AFP prezintă diferite scenarii ale războiului din Ucraina.

Sancţiuni masive impuse de Marea Britanie oligarhilor ruși. Boris Johnson îl numește pe Vladimir Putin ‘un agresor cu mâinile pătate de sânge’. Guvernul Boris Johnson a anunţat, joi seară, impunerea de sancţiuni economice masive împotriva Rusiei, din cauza războiului împotriva Ucrainei, blocând tranzacţii financiare şi activele a 100 de persoane şi entităţi, anunță Mediafax.

Seful Statului Major al Apărării: ‘Probabilitatea ca România să fie ţinta unor acţiuni ofensive convenţionale ale Rusiei este minimă’

Fostul cancelar german Angela Merkel a refuzat să comenteze public atacul rus asupra Ucrainei, relatează joi dpa.

Joe Biden anunță noi sancțiuni pentru Rusia. „Putin a ales acest război” Într-o declarație de la Casa Albă, președintele american a anunțat noi sancțiuni pentru Rusia și a subliniat că singurul vinovat este pentru atacul asupra Ucrainei este Vladimir Putin.

Soldații ruși au capturat Cernobîlul: angajații instituției au fost luați prizonieri de război.Soldații ruși au capturat Cernobîlul. Angajații instituției au fost luați prizonieri de război. Situația este cu atât mai tensionată cu cât centrala de la Cernobîl e un obiectiv strategic pentru Ucraina.

În plin război cu Ucraina, ministrul rus de Externe iese el la atac: Occidentul ‘nu respectă dreptul internaţional’.Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Rusia va fi întotdeauna pregătită pentru dialog, în pofida faptului că forţele ruse au lansat un asalt militar major asupra Ucrainei. Lavrov susţine că statele occidentale „nu respectă dreptul internaţional”, transmite agenţia de presă de stat RIA Novosti, conform BBC, anunță news.ro.

Refugiații își riscă viața ca să fugă din Ucraina: Salvamont Maramureș intervine de urgență. Salvamont Maramureș intervine in zona muntoasa din apropierea localitatilor Petrova – Ruscova, unde trei refugiați din Uraina au solicitat ajutor, anunță Mediafax. Dispeceratul National Salvamont anunță pe Facebook că trei persoane, doi bărbați și o femeie, refugiați din Ucraina și care au trecut frontiera se află într-o zonă în care zăpada este mare, facându-le deplasarea imposibilă.

Proteste violente în Rusia împotriva războiului: manifestanții sunt bătuți de forțele de ordine și sunt reținuți. Autoritățile ruse le-au spus cetățenilor să nu participe la protestele anti-război, relatează CNN. Demonstrațiile împotriva războiului din Ucraina au început să se răspândească în Rusia.
Putin: Am așteptat 30 de ani să ajungem la un acord cu NATO. Occidentul a trecut linia roșie. Președintele Vladimir Putin și-a continuat atacurile la adresa Statelor Unite și a Alianței Nord Atlantice, în prima reacție oficială după invadarea Ucrainei. „Am așteptat 30 de ani să ajungem la un acord cu NATO” a afirmat Putin, numind alianța creată în jurul Statelor Unite „un imperiu al minciunii”. Au trecut „linia roșie”, a mai afirmat acesta.
„În ultimii 30 de ani am încercat, răbdători, să ajungem la un acord cu NATO privind principiile egalității și indivizibilității securității în Europa”, a transmis Putin, potrivit paginii ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

Operaţiunea militară Rusiei în Ucraina va dura atât timp cât va fi necesar, anunţă Kremlinul; obiecivul operaţiunii este să impună un ”statut neutru” Ucrainei, o demilitarizare a acesteia şi o eliminare a ”naziştilor”, scrie News.ro.


Ucraina cere Occidentului să lupte împotriva Rusiei: ‘Ce va mai rămâne din securitatea continentului european? Zero’. Occidentul trebuie să intervină urgent pentru a stopa invazia Rusiei, care atacă normalitatea lumii moderne, a cerut joi după-amiază Preşedinţia Ucrainei, informează Mediafax.

Germania și SUA trimit încă 5 avioane de luptă în România. Germania va trimite încă trei avioane de vânătoare în România pentru a sprijini misiunea de poliție aeriană a NATO, a anunțat joi Ministerul Apărării de la Berlin, citat de Reuters. “Am dat ordinul de a extinde angajamentul nostru în misiunea de poliție aeriană din România”, a declarat ministrul apărării, Christine Lambrecht, reporterilor, după ce a informat comisia de apărare a parlamentului, adăugând că Germania este pregătită să se conformeze și altor solicitări ale NATO.

Ucraina nu are suficient echipament militar pentru a respinge atacul Rusiei: ‘Însă luptăm cu adevărat’. Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, a afirmat, joi, că statul ucrainean nu are, în prezent, suficient echipament militar pentru a se apăra, relatează CNN, potrivit news.ro.

Un vapor aflat în drum spre România a fost bombardat în Marea Neagră. Presa turcă scrie că un vapor care a plecat din Odessa cu destinația România a fost lovit de o bombă.

Armata ucraineană a recăpătat controlul asupra portului Mariupol, de la Marea Azov, potrivit Statului Major de la Kiev.

Luptele sunt în toi: Cel puţin 18 persoane au fost ucise în urma unui atac rusesc asupra unei baze militare din regiunea Odesa, pe ţărmul Mării Negre.

Armata ucraineană a anunţat că lupte sunt în curs pentru control asupra unui aeroport militar din Gostomel, lângă Kiev, informează AFP. “Lupte sunt în curs pentru aeroportul din Gostomel”, situat la câţiva kilometri nord-vest de Kiev, a anunţat şeful Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii. Imagini de pe reţelele sociale arată că aeroportul pare să fi fost ţinta unui atac cu numeroase elicoptere.

Kievul se apără de tancurile rusești, cu dronele lui Recep Erdogan. Ucraina a cumpărat dronele turcești Bayraktars, iar acum le folosește împotriva Rusiei. Armata Ucrainei a transmis mai multe filmări prin care  arată cum acționează dronele. În imagini se poate observa că tancurile rusești sunt distruse.

Rusia invadează Ucraina din Belarus către Cernobîl / pericol de accident nuclear. Apar noi informații de pe zona frontului! Rusia invadează Ucraina și spre Cernobîl. Acest lucru a fost anunțat de Anton Gerashchenko, consilier al ministerului de Interne din Ucraina.

Ucraina a înregistrat peste 200 de atacuri ale armatei ruse de la începerea invaziei, anunţă Poliţia naţională ucraineană, conform postului de televiziune Sky News. Rusia a efectuat peste 200 de atacuri asupra unor obiective din Ucraina de la începutul invaziei militare. “Luptele se desfăşoară aproape pe întregul teritoriu al Ucrainei. Până acum, au fost raportate 203 atacuri militare ruse”, a comunicat Poliţia naţională ucraineană. Coloane de blindate se îndreaptă în prezent spre Kiev, după ce au avut loc lupte la baza aeriană din localitatea Hostomel, la periferia nordică a capitalei Ucrainei.

Alarmă anti-aeriană la Kiev – Primarul cere populației să se grăbească spre adăposturile protecției civile. La Kiev, capitala Ucrainei, au sunat alarmele anti-aeriene, anunțând iminența unui atac al Rusiei. Primarul a cerut populației să se grăbească spre adăposturile protecției civile.

Tensiune în Parlamentul ucrainean! Fostul președinte Petro Poroșenko l-a comparat pe Putin cu Hitler: ‘Ziua de astăzi este o zi tragică’Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, în prezent parlamentar, l-a comparat pe preşedintele rus Vladimir Putin cu Adolf Hitler, a apreciat că ”ziua de astăzi (joi) este o zi tragică” pentru Ucraina, însă dă asigurări că Ucraina va învinge, relatează BBC News.

Puci pregătit în Ucraina? Kievul denunță planul Rusiei: ‘Vrea să destabilizeze Guvernul’. Pe lângă războiul din teren, Kievul pare că se confruntă și cu un război din interior. Asta reiese din informațiile oferite de Ucraina. Conducerea Federației Ruse vrea să ia o parte din teritoriul Ucrainei și să destabilizeze guvernul, asta a anunțat  Mykhailo Podoliak, un consilier al șefului Biroului Președintelui, relatează Ukrinform. Nu este exclus în aces sens să avem parte de o lovitură de palat la Kiev.

Militari ruşi au pătruns în regiunea Kiev, venind dinpre Belarus, şi atacă poziţii militare cu rachete Grad, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro. Trupele ruse au atacat deja un aeroport militar din orăşelul Gostomel, situat la periferia nordică a oarşului Kiev, informează surse citate de cotidianul Le Monde.

BNR: Sistemul bancar românesc este sub control şi nu are nicio problemă în prezent în urma situaţiei create între Rusia şi Ucraina, a declarat pentru ZF Dan Suciu, purtătorul de cuvât al BNR.

Un avion militar ucrainean s-a prăbușit lângă Kiev, doborât de ruși: 14 oameni erau la bord. Un avion militar ucrainean s-a prăbuşit în apropiere de Kiev, probabil fiind doborât de armata rusă, anunţă autorităţile ucrainene, precizând că la bord erau 14 persoane, anunță Mediafax.

Șeful separatiștilor din Luhansk anunță că ar putea contribui la invadarea altor regiuni din Ucraina: ‘Dacă apelează la noi pentru ajutor…’. Sarcina imediată a LPR (Republica Populară Luhansk) este eliberarea completă a teritoriului său, iar apoi, dacă Harkov și Odesa cer ajutor, atunci „o vom lua în considerare”, a declarat joi șeful LPR, Leonid Pasechnik.

Aleksandr Lukaşenko, după ce Rusia a atacat Ucraina: ‘Trupele noastre nu iau nicio parte la operaţiune’

China sare în apărarea Rusiei și acuză NATO: oare nu s-au gândit la consecințe? Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China, Hua Chunying, apără Rusia și întreabă NATO dacă nu s-a gândit că vor exista și consecințe din cauza faptului că au pus ”la zid o țară puternică”. „Când SUA au condus cinci valuri de expansiune NATO spre est până la granițele Rusiei s-au gândit vreodată la consecințele punerii la zid a unei țări puternice?”, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.

Decizie de ultimă oră NATO anunță că se înarmează masiv cu tehnică și soldați în Europa de Est

Ucraina, lovită de al doilea val de atacuri cu rachetă: ‘Nu este o invazie doar în est, ci un atac de amploare din mai multe direcții’.

Avertisment ciudat al Poliției din Ucraina: Atenție la persoanele cu elemente roșii pe haine!

Bază militară de lângă Kiev, lovită de două rachete rusești. Mai mulți morți și răniți/ Atac mortal și la Odessa

Forțe ale armatei ruse se apropie de Insula Șerpilor, anunță ziarul local din Odesa, „Dumskaya”.

Boris Johnson, ‘îngrozit de evenimentele înspăimântătoare’ din Ucraina: ‘Marea Britanie şi aliaţii noştri vor răspunde în mod hotărât’

Cîțu vrea stare de urgență în România

Armata ucraineană anunţă joi că a ucis aproximativ 50 de ”ocupanţi ruşi” în regiunea Lugansk (est), după ce Rusia a lansat un atac în Ucraina, relatează AFP. ”Aproape 50 de ocupanţi ruşi au fost lichidaţi în apropiere de localitatea Şciastia”, în estul Ucrainei, anunţă într-un comunicat Statul Major al armatei ucrainene. Expresia ”ocupant rus” poate desemna atât militari ruşi, cât şi combaranţi separatşti proruşi din estul Ucrainei, scrie Mediafax.

Ucraina a decis întreruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, cerând armatei ucrainene să provoace daune majore armatei ruse, care a lansat un atac asupra integrităţii teritoriale ucrainene.

Liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk: ‘Mişcarea de eliberare se va încheia destul de repede”

Putin anunță că Gazprom nu oprește livrările de gaze către Europa, via Ucraina

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că a discutat cu premierul Ucrainei, Denys Sjmyhal, iar acesta l-a informat că Rusia atacă pe toate fronturile, iar situația din Ucraina este una extrem de gravă.

Rusia a decretat starea de alertă în Crimeea şi Kursk, după ce a atacat Ucraina

Ședință task-force de la Guvern: România a intrat în alerta furnizării de gaze. MAE a convocat joi celula de criză interinstituțională pentru sprijirea și acordarea de asistență consulară cetățenilor români din Ucraina, iar Guvernul monitorizează și evaluează intrările și ieșirile de gaze naturale pe toate rutele din țară, anunță Executivul.

Sute de parașutiști ruși deasupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina

https://twitter.com/Karmabash/status/1496713861403140101

Klaus Iohannis i-a chemat de urgență pe Florin Cîțu și Marcel Ciolacu la Cotroceni, pentru a discuta despre situația generată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, anunță Administrația Prezidențială.

Pilotul avionului ucrainean va da `testul` serviciilor de contraspionaj iar aparatul de zbor ar putea staționa în România până la finalul ostilităților

Ministrul Apărării din Ucraina: Se distribuie arme către toți veteranii și voluntarii

Stare de urgență în Republica Moldova, după ședința Consiliului Suprem de Securitate

Zborurile din Rusia, Ucraina și de la Marea Neagră au fost anulate

Breaking: Prețurile gazelor au crescut cu 41% în Europa, după ce Rusia a atacat Ucraina

AUR va protesta la ora 18 în fața Ambasadei Rusiei, după atacul din Ucraina

Șeful ONU îl imploră pe Vladimir Putin să oprească atacul împotriva Ucrainei: ‘Este cel mai trist moment al mandatului meu’

Ministrul Aurescu, anunț de ultimă oră: România cere activarea articolului 4 din Tratatul NATO, ce pregătește activarea articolului 5 – implicarea NATO în război.

Klaus Iohannis a convocat CSAT: la final, președintele se adresează națiunii. Președintele Klaus Iohannis a convocat de urgență o ședință CSAT, ca urmare a escaladării situației din Ucraina.

Sistemul energetic ucrainean, deconectat de sistemele energetice ale Rusiei şi Belarus. Sistemul energetic ucrainean a fost deconectat de sistemele energetice din Rusia şi Belarus şi funcţionează independent, a anunţat joi compania Ukrenergo, în urma atacului declanşat de Moscova în dimineaţa de joi, relatează agenţia de presă rusă Tass, scrie news.ro.
Rușii atacă Ucraina și din Transnistria – Bilanțul Ministerului de Interne ucrainean. Anton Gerashchenko, consilierul ministrului afacerilor interne din Ucraina prezintă un bilanț al daunelor provocate de ruși în Ucraina, în urma atacului declanțat joi dimineață. Acesta susține că rușii au atacat Ucraina inclusiv cu avioane care au decolat din regiunea Transnistria din Republica Moldova.

Vladimir Putin l-a sunat pe aliatul său Aleksandr Lukaşenko înainte să atace Ucraina. Preşedintele rus Vladimir Putin l-a sunat joi pe omologul său belarus, aliatul său Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a informat că urma să lanseze o operaţiune militară în Ucraina, anunţă preşedinţia belarusă, relatează AFP, conform news.ro.

Ministerul Apărării: România a activat toate punctele militare de comandă. Ministerul Apărării informează joi dimineaţa că, având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea.

Rubla rusească s-a prăbușit: euro și dolarul au explodat. Bursele din Rusia și-au suspendat activitatea. Bursele de la Moscova şi Sankt Petersburg au anunţat joi suspendarea tranzacţiilor pe platformele lor, iar rubla rusească s-a prăbuşit, pe fondul operaţiuni militare lansare de Rusia în Ucraina, informează AFP.

Polonia cere ‘reacţie imediată’, Cehia condamnă ‘o agresiune barbară’, Ungaria evocă ‘cel mai rău scenariu’. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut joi dimineaţă o reacţie imediată şi ‘cele mai dure sancţiuni’ faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina, transmite Reuters, conform AGERPRES.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut, joi dimineaţă, în contextul atacului militar al Rusiei, formarea unei coaliţii mondiale împotriva preşedintelui Vladimir Putin, pentru a-l forţa să revină la pace.

Ministerul Apărării din Rusia: Apărarea aeriană a Ucrainei a fost neutralizată.


Armata ucraineană anunță, joi dimineață, că a doborât cinci avioane rusești și un elicopter în regiunea Luhansk, potrivit Reuters.


Rusia încearcă să-şi justifice la ONU atacul asupra Ucrainei: ‘Nu suntem agresivi faţă de poporul ucrainean, ci faţă de junta la putere la Kiev’. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să justifice miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, decizia ţării sale de a interveni în Ucraina făcând referire la presupuse “provocări” din partea Kievului şi la situaţia populaţiei din provincia separatistă Donbas, din estul Ucrainei, şi a insistat că Rusia nu caută “să ocupe” ţara vecină, transmite EFE.


Letonia, țară membră a NATO, susține că își simte amenințată integritatea teritorială, după invazia pornită de Rusia în Ucraina. Letonia solicită activarea Articolului 4, ceea ce conduce automat la o reuniune a NATO, pentru că un stat membru își simte amenințată integritatea teritorială.


Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a afirmat, joi dimineaţă, că armata ucraineană ripostează la atacurile Rusiei, susţinând că, deocamdată, “situaţia este sub control”.


Trupe şi vehicule militare blindate ruse au pătruns, joi dimineaţă, în Ucraina dinspre Belarus, afirmă surse locale citate de postul de televiziune american CNN.


ȘTIREA INIȚIALĂ

Putin a anunțat în noaptea de miercuri spre joi o operațiune militară în Ucraina pentru apărarea separatiștilor din estul țării.

Operațiunea militară va avea ca scop „apărarea” oamenilor care trăiesc în republicile nou-recunoscute Donețk și Lugansk, a spus el.

RUSSIA TODAY LIVE:

„Am luat decizia pentru o operațiune militară”, a spus el într-o declarație surpriză la televizor, cu puțin timp înainte de ora 4 dimineața la Paris, 5 la București. În timp ce le-a cerut soldaților ucraineni „să depună armele și să se întoarcă acasă”, el a asigurat că nu are intenția de a ocupa teritoriul ucrainean.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat „pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii”. El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să „de-nazifice” Ucraina.

Decizia vine la câteva zile după ce Moscova a recunoscut independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Donbass, susținând că Kievul nu și-a îndeplinit obligațiile în temeiul acordurilor de la Minsk încheiate în 2014 și 2015 pentru a rezolva conflictul dintre separatiști și guvernul ucrainean.

Parlamentarii rușii au autorizat ulterior ceea ce ei descriu drept „operațiune de menținere a păcii” în regiune. Liderii occidentali au prezis de luni de zile o incursiune care se pregătește, susținând că Rusia a adunat trupe în apropierea graniței sale cu Ucraina și în Belarus, unde Moscova a efectuat exerciții comune în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, Rusia a negat planurile pentru un atac și susține că acțiunile sale în Donbass vor fi de natură defensivă. Statele Unite și partenerii săi europeni au impus deja sancțiuni asupra unei serii de instituții financiare, oficiali și parlamentari ruși în urma recunoașterii statelor separatiste.

5.29: Jurnalistul CNN Mathew Chance, care relatează în direct de pe un acoperiș din Kiev, a susținut că a auzit ceea ce suna a „mari explozii” în capitală, deși a spus că nu este clar care e sursa acestora. Se pare că exploziile au fost auzite și în Harkov, la aproximativ 400 km (250 mile) est de Kiev.

5.40: Doi reporteri, Reuters şi Fox News, au auzit o serie de zgomote îndepărtate puternice, asemănătoare cu tiruri de artileriei în Kiev la primele ore ale dimineţii de joi, la câteva minute după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că a autorizat o operaţiune armată specială în Ucraina.

5.45: Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Reuters.

6.20: Centrele militare ucrainene de comandă din oraşele Kiev şi Harkov au fost atacate cu rachete, a relatat site-ul de ştiri Ukrainska Pravda, care a citat joi o oficialitate din cadrul Ministerului de Interne ucrainean, potrivit Reuters.Martori din Harkov, citaţi de Reuters, au auzit o serie de explozii la scurt timp după ce Rusia a anunţat declanşarea unei operaţiuni militare în Ucraina.Potrivit AFP, explozii puternice au fost auzite joi la Kiev, Odesa, port la Marea Neagră, în sudul Ucrainei, şi în estul ţării. În capitală, cel puţin două explozii au fost auzite în centrul oraşului dis-de-dimineaţă, urmate de sunetele sirenelor şi al ambulanţelor.În schimb, Reuters – care citează agenţia de presă rusă Interfax – relatează că trupe ruseşti au debarcat în Mariupol şi în Odesa.

6.30: Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunţat joi că Rusia a lansat o ”invazie la scară largă a Ucrainei” şi a îndemnat lumea să îl oprească pe preşedintele rus Vladimir Putin, transmit DPA şi Reuters.”Putin tocmai a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. Oraşe ucrainene paşnice sunt sub lovituri”, a declarat Kuleba, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.‘Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra şi va învinge. Lumea poate şi trebuie să-l oprească pe Putin. Timpul pentru a acţiona este acum”, a scris Kuleba într-un tweet, potrivit Reuters.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că armata rusă atacă instalațiile militare ucrainene 

Ministerul rus al Apărării a declarat că armata rusă atacă instalațiile militare ucrainene în cadrul unei operațiuni aflate în desfășurare în Ucraina. Armele de precizie sunt folosite împotriva infrastructurii militare, a site-urilor de apărare aeriană, a aerodromurilor militare și a aeronavelor, se arată într-un comunicat citat de RIA Novosti.

Armata a spus că Rusia nu ataca orașele ucrainene, contrar afirmațiilor care spun contrariul. Civilii ucraineni nu sunt amenințați, se arată în comunicat.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat că site-urile militare ucrainene sunt atacate. Vorbind într-o adresă video pe rețelele sale de socializare, el a anunțat legea marțială în țară.

El le-a cerut ucrainenilor să rămână calmi și, de preferință, să nu-și părăsească casele. El a spus că Ucraina este „puternică” și „va învinge pe oricine”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

22 comentarii

  1. OCCIDENTUL A APASAT PE PEDALA ACCELERARII RAZBOIULUI DIN UCRAINA.
    UCRAINA ESTE DE MULT TIMP ANGAJATA INTR-O POLITICA DE ETNOCID LINGVISTIC SI DEZNATIONALIZARE LA ADRESA MINORITATILOR.NIMENI DIN APUS NU A AVERTIZAT KIEVUL DE PERICOLELE LA CARE SE EXPUNE, DIN PARTEA RUSIEI DIN CAUZA ETNOCITULUI LINGVISTIC CONTRA MINORTATILOR SI IMPOTRIVA BISERICII OTODOXE RUSE.
    OCCIDENTUL NU S-A SESIZA, CI A URMARIT DOAR UN CONFLICT DESCHIS CU RUSIA – DIN PESRPECTIVA MAI GENERALA A GLOBALIZARII SI A REDUCERII POPULATIEI LUMII LA SUB 1 MILIARD: PE CARE ACUM IL ARE !

  2. Frati de la OrtodoxInfo, rogu-va ceva, avand in vedere contextul invaziei din Ucraina, ar trebui sa postati de urgenta acest clip. E cu profetia parintelui Hristofor de la Tula despre cei 27 de ani de libertate si despre prigonirile ce vor veni dupa. Spunea dansul ca dupa cei 27 de ani S-AR PUTEA SA VINA RAZBOI (atentia, profetia e conditionala, nu absoluta). Si ca daca va veni, atunci multi se vor mantui, iar daca nu, atunci lumea nu se va prea mantui. Aveti aici postarea si filmarea din Sarea Pamantului:
    https://fb.watch/bmUr9nTZ1Q/

  3. Articolul interpreteaza tendentios situatia si prin asta dezinformeaza.
    Autodeterminarea nu mai e principiu valabil chiar daca si Romania a devenit “mare”, nu-i asa?
    Genocidul este in regula cat antrenamentul si inarmarea asasinilor vin de la NATO, nu-i asa?
    Autorul “nu recunoaste” republicile si ved Ucraina acolo unde nu mai este.
    Alte surse de informare prezinta mai corect situatia: NU este invazie, NU este treaba NATO sa sustina genocidul rusilor ortodocsi.

  4. Eu daca as fi in locul lui Putin, dupa razboiu asta, as anexa Ukraina la Rusia, nu numai Crimea, si as muta capitala noii Rusii la Kiev, asa ca sa termin tot balamucul.
    In felul acesta Rusia redevine Rusia Kieveana.

    1. Nu poate să mute capitala la Kiev, pentru că e mai expusă acolo. Chiar și Moscova ar fi fost la numai 5 minute de zbor pentru rachetele hipersonice americane (dar s-ar fi integrat Ucraina în Nato), dar Kievul ?

    2. @abc, Eu, sa fiu in locul lui Putin, clar, as anexa Moldova si as da o raita si prin Romania..,asa doar ca sa-i linistesc pe papagalii aia de la Bucuresti. O sa ziceti ca in Romania nu poate, ca Romania e in NATO…articolul5 al tratatului…bla, bla… ; eu insa as avea curaj sa pun pariu ca acel articol5 nu se activeaza pentru toti mamaligarii – fie ei si membri NATO; in fine, e doar o parere.

      1. Eu am zis chestia aia mai mult in gluma. Dar cred ca ar fi singura solutie de impacare a “fratilor” slavi intre ei.
        In ceea ce priveste anexarea Moldovei si raita prin Romania, eu zic ca deja Putin are o maree, maree problema in Ucraina. Daca se ajunge la razboi de gherila, atunci e groasa rau pentru rusi, mai exact vor pierde mi si mi de soldati si de tancuri in Ucraina. E nasoala rau pentru el, nu cred ca-i mai arde lui de incursiuni prin Romania.
        Cred ca decat sa fi intrat cu tancurile in orase, mai inspirat pentru el era daca punea stapanire pe toate granitele Ukrainei, cel putin stia ce intra si iese din tara, asa eu zic ca deja razboiul din Ucraina a fost pierdut de Putin.
        Mai bine s-o dea la pace, cum i-a cerut actorul de la Kiev.

  5. Putin NU invadează nimic!
    În ciuda faptului că mulți „analiști” sferodocți, unii chiar de prin presa străină cu pretenții, cred contrariul!

    Pentru a justifica acțiunile țării sale, președintele Putin a citat articolul 51 din Carta ONU, articol care se ocupă de autoapărare, dar acest aspect nu-i amintit de niciun jurnalist. Faptul că cititorii înțeleg limba rusă și-i urmăresc discursul fără traduceri în limba engleză, îi ajută să priceapă exact ceea ce se petrece. Altfel, n-ar dispune decât de răstălmăciri.

    Pe de altă parte, remarc ipocrizia (ca să n-o numesc altfel) lui Biden care declară cât e îngrijorat de soarta poporului ucrainean, cât se află el în rugăciunile papistașilor din întreaga lume! Asta, după ce Victoria Nuland și Obama au dinamitat întreaga țară doar pentru a se poziționa în coasta Rusiei.

    Operațiunea specială a rușilor este menită să asigure în mod DURABIL liniile roșii ale securității naționale ale Rusiei, pe care președintele Putin a făcut mari eforturi pentru a le articula. Și a decis în acest mod, pentru că criza rachetelor nedeclarată provocată de SUA în Europa tocmai ce-a devenit cea mai gravă criză de securitate strategică din istorie!

    Liderul de la Kremlin a explicat încă din 21 decembrie 2021 preocupările sale față de acțiunile Washingtonului, precum și natura existențială a amenințării pe care o reprezintă pentru țara sa cooperarea militaro-strategică a Ucrainei cu SUA:

    http://en.kremlin.ru/events/president/news/67402

    Omul a afirmat printre altele: „Este extrem de alarmant faptul că elemente ale sistemului global de apărare al SUA sunt desfășurate în apropierea Rusiei. Lansatoarele MK 41, care se află în România și urmează să fie dislocate în Polonia, sunt adaptate pentru lansarea rachetelor de lovitură Tomahawk. Dacă această infrastructură continuă să avanseze și dacă sistemele de rachete ale SUA și NATO sunt desfășurate în Ucraina, timpul lor de zbor către Moscova va fi de doar 7-10 minute, sau chiar de 5 minute pentru sistemele hipersonice. Aceasta este o provocare uriașă pentru noi, pentru securitatea noastră”. Mai urmează și alte declarații interesante referitoare la armele hipersonice ale Americii (atunci când le va deține, fiindcă rușii știu când se va petrece fenomenul, dovadă că spionajul funcționează perfect), dar nu mai am timp de tradus.

    Acu’ ce-ar vrea lumea, să stea cu mâinile în sân și să privească măcelul mercenarilor americani asupra populației din Donbas?

    Mai simplu zis, marele obiectiv strategic al SUA este de a neutraliza capacitățile loviturilor nucleare ale Rusiei prin desfășurarea regională (inclusiv în Ucraina) de „sisteme antirachetă”, chiar de armament hipersonic, cu scopul de-a șantaja nuclear Moscova. Or, acest lucru s-ar fi realizat prin câștigarea cursei înarmărilor care se desfășoară în Europa, cursă legată de desfășurarea în masă a diferitelor tipuri de arme (inclusiv sistemele antirachetă) cât mai aproape de granițele Rusiei. Jocul final ar fi fost (dacă președintele rus ar fi stat cu mâinile în sân) să preia controlul asupra economiei Rusiei, după ce ar fi forțat-o să efectueze concesii unilaterale fără sfârșit în acest sens, pentru a priva, în cele din urmă, China de acele resurse. Neșansa americanilor este că Putin nu-i prost deloc, că s-a lămurit cam demultișor cu privire la planurile lor! Altfel, Rusia era colonie exact ca România! Prefăcută într-un stat clientelar al occidentalilor, atunci putea fi lesne poziționată împotriva Chinei. Adică, yankeul începea c-un șantaj nuclear și sfârșea cu unul economic!

    Concluzia este, că Federația Rusă aplică în momentul de față, în Ucraina, propria strategie pentru a neutraliza amenințările iminente la adresa liniilor ei roșii de securitate națională. Că doar cele 2 republici n-au fost recunoscute degeaba! Recunoașterea de către Kremlin a Novorusiei a fost ultima sa încercare de a determina Occidentul condus de SUA să ia în serios cererile sale de garantare a securității.

    În schimb, eforturile Washingtonului de a plasa Moscova într-o poziție de șantaj nuclear sunt direct responsabile pentru această criză de securitate fără precedent. Managerii de „percepție” americani (retardați cum sunt) au manipulat situația pentru a face pe toată lumea să creadă că Rusia este vinovată atunci când nu este, că Rusia este un stat agresor. Numai că planul lor dement a eșuat, demonstrând că NU au avut niciodată vreo dorință sinceră de a negocia cu Rusia asupra acestor probleme. În plus, președintele Putin nu ar fi autorizat operațiunea specială a Rusiei în Ucraina, dacă informațiile sale nu ar fi fost absolut sigure că acele amenințări anterioare sunt cu adevărat iminente. SUA au refuzat să ia în considerare, într-o manieră serioasă, propunerile Rusiei de garantare a securității, menite să revizuiască arhitectura europeană de securitate, astfel încât să rezulte în cele din urmă o apărare indivizibilă pentru toți, în conformitate cu principiile OSCE.

    Așadar, pe măsură ce campania Rusiei continuă, lumea ar face bine să-și amintească pretextele legitime de autoapărare pe baza cărora Moscova duce acest război în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU. Care au fost bazele legale prin care SUA au atacat Irakul, Afganistanul, Iugoslavia, Libia etc? Că sunt convinsă, că propagandiștii vor încerca să răsucească totul, astfel încât tot Federația Rusă să fie culpabilă!

    Ne mai rămâne doar să sperăm că americanii nu vor escalada situația atacând forțele militare rusești de pe teritoriul ucrainean, altfel Doomsday Clock s-ar putea să bată până-n miezul nopții.
    Și-atunci, vorba mult-apreciatului Dimitri Orlov, într-un articol extraordinar scris acum câțiva ani: „and then, crickets!” http://cluborlov.blogspot.com/2016/08/a-thousand-balls-of-flame.html

  6. “Pentru oricine ar lua în considerare posibilitatea de a interveni din exterior: dacă o veți face, vă veți confrunta cu consecințe mai mari decât oricare altele cu care v-ați confruntat în istorie. Toate deciziile relevante au fost luate. Sper să mă ascultați”, a spus Putin.

    Pentru cine nu stie, Rusia si China au tehnologia pe baza de campuri MAGRAV si plasma, preluata de la Iran, asa numita tehnologie Keshe – cu care rusii au dezactivat acum cativa ani inclusiv crucisatoare americane in Marea Neagra

  7. Rachetele Kalibr în acțiune!

    https://www.youtube.com/watch?v=auya79G05XM

    Le-am mai remarcat (în varianta marină, posibil, ca din 2017 și până acum să fi dezvoltat și una terestră, într-o înregistrare mult mai reușită) în Siria, lansate de pe un submarin din clasa Borei, secondat de Amiral Kuznețov; 5 lansate, absolut toate și-au atins țintele. Mi-amintesc că în urma evenimentului cu pricina, generalul Breedlove s-a pensionat. Probabil, a fost obligat de Pentagon s-o facă! Înainte de pensionare, a ținut un discurs fenomenal la ONU – culmea!!! – în favoarea Rusiei.

    Atenție la cel care afirmă, „that’s the fucking missile”, probabil unul dintre mercenarii americani, inflexiunile vocii demonstrează uimire dar și spaimă. De altfel, le spune celorlalți că trebuie să intre și să se adăpostească. E limpede, că rușii NU execută „curățenia de primăvară” printre ucraineni!

  8. Eu cred ca dl. Putin vrea sa ne dea inapoi ceea ce tov. Stalin a luat, ca teritorii, de la Romania, Polonia si Ungaria ca sa construiasca Ucraina. Ar fi un gest decent, daca tot a “recunoscut” un adevar istoric… Totusi, a avut politetea de a declanşa deflagratia exact cand trebuia: la moartea lui Omicron si exact in ziua cand papițoiul numit Boris Johnson a decretat anularea oficiala a masurilor restrictive covidiene in Anglia. Câtă sincronicitate, bre !! Ce coincindenţă, măi dragă ! Acum, la cat tam-tam, bla-bla si hau-hau va fi pă tiemii di război, tot boborul va uita ca din ordinu’ lu’ Arafat, Rafila, Johannis, Câțu, Gheorgiță etc. au fost asasinati oameni in spitale si bagati in saci de plastic etc. etc. Si va uita boborul ca au fost unii care au pus in aplicare si au facilitat toate acestea: cadre medicale, politisti, armata…. Sau, nu va uita ?? Aceasta e intrebarea.

    P.S. Nu vi se pare un pic a… adeja-vu ? Libia, Irak, Romania… etc. ?? Ca prea miroase a kkt occidental !

  9. Buna seara. Sunt amarata, dezamagita, revoltata de comentariile citite la acest artcol. Ma adresez celor care au comentat: nu va este rusine sa scrietivasa ceva pe un site ortodox? Nu va este rusine sa comentati asa ceva la un articol care incepe cu icoana Mantuitorului nostru Hristos? Nu va este rusine sa aplaudati, sa luati apararea unora care omoara oameni, care aduc atata disperare, atata groaza, atata suferinta semenilor lor? Intelegeti macar prin ce momente ingrozitoare trec acesti oameni? In loc sa va puneti in genunchi sa va rugati oentru oamenii disperati din aceste zile, pentru sufletele celor ce mor… Voi, dragii mei frati si surori romani sunteti de acord cu ce face Putin? Nu ati inteles nici pana acum nimic din sacrificiul Mantuitorului nostru, nimic din ceea ce ne a invatat? Nu intelegeti ca planeta asta e suficient de mare sa pytem trai in dragoste frateasca unii cu ceilalti? Nu ati inteles ca mai marii aceste lumi nu sunt cu Dumnezeu? Oricare ar fi ei? Nu vi se sfasie sufletul cand vedeti lacrimile uscate in ochii oamenilor astora care fug disperati din calea razboiului? Nu mai are nimeni iubire de oameni pe planeta asta? Se apropie Postul Sfintei Invieri… Doamne ai grija de sufletele noastre si ajuta-ne pe toti sa ne vedem greselile. Doamne lumineaza-ne inimile si mintea si nu ne parasi in aceste vremuri grele!

    1. Din pacate si acest site este plin de troli propagandisti si pseudo-crestini!
      Ma bucur sa vad in sfarsit un comentariu decent fata de ce se întâmplă.
      Sa ne unim in post si rugaciune! Doamne ajuta!

    2. Ukraina e un stat creat artificial, nu a existat, nu exista limba ukraineana, doar rusa, precum nu exista limba moldoveneasca ci romana. Acesti globalisti creeaza si sterg state precum doresc ei.
      Rusia isi ia inapoi ceea ce le apartine.

  10. Știu ca îmi veți șterge și acest comentariu, sau m-ați blocat de tot. Dar Rusia este tara care a atacat Ucraina, Rusia e agresor în acest caz și Vlăduț ar trebui sa fie judecat pentru ce a făcut. Nu ii mai luați atâta apărarea președintelui Putin, ca nu rezolvați nimic cu asta.
    Va e frica de ruși? Oricum ne vor ocupa la un moment dat, toată treaba e ca acest război a fost început de SUA, ei i-au provocat pe rusi sa invadeze Ucraina, dar sa respectam și ucrainenii. Dacă ei nu vor sa se unească cu Rusia de ce ar fi obligați sa o facă? E ca și cum noi romanii i-am obliga pe basarabeni sa se unească cu noi, e ca și cum am invada noi Republica Moldova.
    Terminati cu prostiile pro-ruse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button