X

Decizie istorică: Statele Unite recunosc genocidul armean

genocidul armenilor

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Preşedintele SUA Joe Biden a recunoscut sâmbătă genocidul armean, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, relatează AFP.  Gestul vine în ziua de 24 aprilie care marchează începutul masacrelor armenilor în timpul Primului Război Mondial. Genocidul armean, recunoscut de peste 20 de ţări şi numeroşi istorici, este contestat de Turcia.

“Americanii îi onorează pe toţi armenii care au fost ucişi în genocidul care a început pe 24 aprilie, în urmă cu 106 ani”, a scris preşedintele american într-un comunicat.

”Afirmăm istoria. Nu facem acest lucru pentru a copleşi pe nimeni, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va mai repeta niciodată”, a adăugat el.

Este vorba de ”onorarea victimelor, nu de copleşirea cuiva”, a subliniat un oficial american, sub rezerva anonimatului, în timp ce Turcia a avertizat în prealabil orice recurs la ceea ce denunţă ca fiind o ”minciună”.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor.

Se estimează că între 1.2 milioane şi 1.5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman, aliate cu Germania şi Austro-Ungaria.

Turcia refuză însă utilizarea termenului “genocid”, respinge acuzaţia că ar fi existat o încercare de exterminare şi vorbeşte despre masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei care au făcut sute de mii de morţi în ambele tabere.

Congresul SUA a recunoscut genocidul armean în decembrie 2019 printr-un vot simbolic, un text susţinut de senatorii ambelor părţi, dar care a fost blocat de mai multe ori de către susţinătorii republicani ai fostului preşedinte Donald Trump.

La începutul mandatului său, Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept “una dintre cele mai grave atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”, fără a folosi însă termenul “genocid”

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Stie senilul Moș Tăgîrță-Bideu despre genocidul armean, tot asa cum stie Papaica Francisc sa calculeze integrala Riemann! De fapt, i s-a ordonat de-abia acum recunoasterea acestui real si cumplit genocid facut de catre turci, pt ca Papusarii oculti din spatele lui Moș Tăgîrță doresc sa puna Turcia cu botul pe labe, datorita faptului ca, aceasta da semne tot mai evidente de independenta si nesupunere fatza de Oculta marxista!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button