X

Planul „Kós Károly”, de implicare a Ungariei în Transilvania, desuveranizează România

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Senatorul Ionuţ Neagu cere autorităţilor române să prezinte un pucnt de vedere în privinţa planului „Kós Károly”. În opinia parlamentarului AUR, acest plan este o asumare a prezenţei guvernului maghiar pe teritoriul ţării noastre.

Iată postarea făcută de pe Facebook de Ionuţ Neagu:

„- Siguranța națională și planurile Budapestei –
Sunt senator al României, ales într-o circumscripție unde etnicii români sunt minoritari, județul Covasna.

?? Reprezint interesele comune ale TUTUROR cetățenilor români din județ, indiferent că sunt de etnie română sau maghiară. Dar nu voi acceptă niciodată activități care, direct sau indirect, duc la DESUVERANIZAREA României pe propriul teritoriu.

Am adresat primului-ministru o interpelare pe așa-zisul ”Plan Kós Károly”, aplicat de Ungaria în 16 județe din România. Acest document programatic al Budapestei este o asumare explicită a prezenței sociale, culturale și economice a guvernului maghiar în România.

Însăși denumirea programului este sfidătoare – îl evocă pe ideologul cu sentimente anti-românești Kós Károly, promotor al ”transilvănismului” și decorat de dictatorul Miklós Horthy cu cea mai înaltă distincție a regimului, Crucea Apărării Naționale. Printre semnatari regăsim numeroși membri UDMR.

Planul vizează în primul rând o revitalizare economică a maghiarilor din România și discută de o Transilvanie disolcata din geografia României și de așa-zisul ”Ținut secuiesc” ca o unitate administrativ-teritorială certă.

? În 2018, secretarul de stat din Ministerul maghiar de externe, Levente Magyar, declara că guvernul român a primit pozitiv planul.

? În 2019 Hunor Kelemen, președintele UDMR, a afirmat că partea română și-ar fi dat acordul pentru programul inițiat de Ungaria.

? În 2020, oficialul român Csaba Ferenc Asztalos, președinte al Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, declara că planul, ”în mod indirect preia din atribuțiile statului român și construiește o identitate națională pe un teritoriu, adică într-un bazin carpatic, care depășește granițele de stat”.

Având în vedere toate acestea, am cerut primului-ministru să transmită oficial:

❗1. Care este poziția oficială a Guvernului României și a Ministerului Afacerilor Externe față de așa-zisul ”Plan Kós Károly” derulat cu finanțarea Ungariei în 16 județe intracarpatice ale României.

❗2. Care au fost pe plan național, bilateral, regional (european) și internațional, din 2017 până în prezent, reacțiile și acțiunile oficiale ale statului român în ansamblul său și ale autorităților și/sau instituțiilor având competențe în domeniul politicii externe și al siguranței naționale în legătură cu așa-zisul ”Plan Kós Károly”.

❗3. Dacă punctul de vedere exprimat public de oficialul român Csaba Ferenc Asztalos în legătură cu intervenția economică a Ungariei în 16 județe intracarpatice ale României și preluarea indirectă de către Ungaria a atribuțiilor statului român exprimă sau nu poziția țării noastre în acest subiect și care au fost reacțiile autorităților și instituțiilor competente ale statului român în legătură cu aceste poziții publice ale președintelui CNCD”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button