X

Cum au trecut creștinii prin pandemiile istoriei. Mesaj pentru cei ce au copii în aceste vremuri

Ajutorul Sfântului Dimitrie cel Nou în epidemii

În secolul al III-lea a existat o pandemie care a cuprins Italia, Africa și imperiul roman de vest. Unii cercetători cred că a fost virusul Ebola. La vârful plăgii, mureau mai mult de 5000 de oameni în fiecare zi în Roma. Unele orașe și-au pierdut populația cu mai mult de 60 la sută.

În timpul pandemiei, oamenii au intrat în panică. Mulți oameni și-au abandonat bolnavii în crăpături sau șanțuri și i-au lăsat pe morți neîngropați. Oamenii au fugit din zonele unde era boală și au abandonat persoanele în vârstă, bolnavii și persoanele cu dizabilități.

Dar a existat o clasă de oameni care a refuzat să intre în panică.Creștinii în timp de pandemie, în loc să părăsească orașul, au rămas acolo cu un mare risc pentru ei înșiși. Au îngrijit săracii, bolnavii și bătrânii.

Ultimul împărat necreștin Iulian Apostatul, într-o scrisoare către un preot idolatru (păgân), a scris:

„Galileenii (creștinii), îi sprijină nu doar pe săracii lor, ci și pe ai noștri, toată lumea poate vedea că poporul nostru nu are ajutor de la noi ci de la creștini”.

Unii istorici au spus că putem urmări ascensiunea creștinismului la cele trei mari pandemii din secolele II, III și VI. Istoricii au spus că creștinismul a crescut pentru că oamenii au privit la incredibila mărturisire a creștinilor în perioadele de criză. În loc să se panicheze, au demonstrat credință și compasiune imensă.

Dacă ești credincios, aceasta este o oportunitate indispensabilă de a da mărturie, de a fi oameni de credință și compasiune. În loc să adunați și să stocați, dați cu generozitate. În loc să vă panicați, răspundeți cu înțelepciune. Este un moment pentru a demonstra o dragoste care este jertfă și o speranță pe care nicio boală nu o poate distruge.

Trebuie să avem discernământ, încât să fim leacul și nu sursa pandemiei.

preot Teodor Ciurariu

Părintele Chiril de la Vatoped zice cam așa :

Să nu vă pară rău și să nu vă fie frică pentru copiii voștri din cauza că lumea in care ei cresc nu mai este ceea ce era. Dumnezeu i-a creat și i-a chemat pentru momentul potrivit și exact al timpului în care ei se află. Viața lor nu a fost o coincidență sau la întâmplare. Creșteți-i și educați-i pentru a cunoaște puterea în care merg în calitate de copii ai lui Dumnezeu. Antrenați-i în autoritatea Cuvântului Său. Învățați-i să meargă cu credință știind că Dumnezeu este în control. Împuterniciți-i să știe că ei pot schimba lumea.

Nu-i învățați să fie înspăimântați și descurajați de starea lumii, ci plini de nădejde că pot face ceva în acest sens. Fiecare persoană din toată istoria a fost plasată în timpul în care se afla datorită planului suveran al lui Dumnezeu.

El știa că Daniel se va descurca în groapa cu lei. El știa că David se va descurca cu Goliat. El știa că Estera se va descurca cu Haman. El știa că Petru va putea să treacă biruitor prin persecuție.

El știe că copilul tău poate face față oricărei provocări cu care se confruntă în viața lui. Dumnezeu l-a creat special pentru asta!

Nu vă speriați pentru copiii voștri, dar fiți onorați că Dumnezeu V-a ales pe VOI pentru a crește și educa generația care se confruntă cu cele mai mari provocări din timpurile noastre. Ridicați-vă până la provocare.

Creșteți-i pe Moise, Iosua, pe Ghedeoni, Danieli, Davizi, Estere, Petrii, Paveli, etc!

Dumnezeu nu este în nedumerire întrebându-se ce va face El cu această lume mizerabilă. El are o armată pe care o ridică pentru a alunga întunericul și a-L face cunoscut pe tot pământul.

Nu lăsați frica voastră să fure măreția pe care Dumnezeu a pus-o în copiii voștri. Știu că este greu să ni-i imaginăm ca pe altcineva în afară de bebelușii noștri dulci și vrem doar să-i protejăm de orice ar putea fi greu pentru ei, DAR EI S-AU NĂSCUT TOCMAI PENTRU UN TIMP CA ACESTA.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

19 comentarii

 1. Din păcate, credința s-a împuținat mult în zilele noastre. Și la asta au pus umărul multe ideologii, prima este comunismul ateist, apoi toată explozia de New age de după revoluție (horoscoape, astrogramele, astrologie), apoi consumerismul și implicit, cu toate comoditatile lui, cu internet, televizor care izolează oamenii de ceilalți. Cine mai are timp de semenul sau în suferință să-l ajute? Trăim într-un ritm amețitor. Pe vremea bunicii mele, existau clacile, unde când oamenii aveau nevoie de ajutor la câmp, veneau oamenii din comunitate să-i ajute sa termine treaba mai repede.
  Acum se face tot mai simțită prezenta comunismului ateist, tehnologizarii, teoriilor New-age în capul oamenilor.
  Da de ce sa ma mai duc la biserica dacă eu cred în sufletul meu și ma rog? Biserica e o instituție perimata, eu n-am nevoie de preoti, eu ma rog direct lui Dumnezeu.
  Acum cu perioada vaccinurilor, mi-e și frica sa deschid gura sa le spun cât de toxic e acest vaccin atât de ne testat. Atâta îmi trebuie… Azi îmi povestea o colega ca și-a făcut vaccinul Moderna și caîn ziua aia a crezut ca moare, înțepenite, a crezut ca va paraliza. Bine ca și-a revenit pana la urma. A zis ca dacă se vor impune și alte vaccinuri covid, a zis ca ea n-ar mai suporta sa și-l facă. Lângă noi a mai venit un coleg care a spus ca el și-a făcut Phizer, ca a avut efecte adverse, dar ușoare. I-am zis ca mai bine nu s-ar fi vaccinat. A zis ca el asculta de specialiști, care se pricep și nu greșesc.
  În concluzie, oamenii vremurilor noastre, deși cu studii mai înalte, nu mai au discernământ, nu mai știu sa judece cu propriul creier mai nimic și grav-Nu își mai pun întrebări.

  1. Parintele Iustin Parvu spunea: Romanii de azi refuza sa mai gandeasca si sa se informeze, din lenevie sau comoditate moderna, care duc la indiferenta si ignoranta. Iar o tara in care corectitudinea, bunul-simt si morala nu-si mai gasesc locul, Dumnezeu isi ia mana de pe ea si vom avea mereu foame, frig, gratii, ziduri si tot felul de suferinte, iar in final moarte…O tara, ca sa fie frumoasa si intunericul sa nu o cuprinda, are nevoie de traire morala, de credinta in Dumnezeu, de patriotism, de cinstirea tuturor celor care au dat dovada de tarie de caracter si au stat impotriva prigonitorilor lui Hristos chiar cu pretul vieti…

   Cat de bine se implinesc toate aceste cuvinte…Cred ca acest popor si-a semnat
   singur condamnarea la moarte si merge incet si sigur catre groapa care i-a fost demult sapata. Iar profetiile Sfintilor Parinti despre Romania asta si prevad, se va alege praful si de tara si de neam, aici nu va mai exista nimic…probabil este doar o chestiune de timp

   1. Salutare Stelian !
    Din comentariul tău, ‘mi se confirma’ ceea ce cred si-am înțeles de mulți ani încoace ca unitatea poporului nu mai exista. Oare de ce !? După al 2lea R.M. oare poporul asta, chiar nu a înțeles mai nimic ce are de făcut !? Nemții și alte popoare de ce-au înțeles !?
    Cred cu siguranță că o altfel de amprenta a istoriei, ar fi putut schimba cu mult, lucrurile, dar cine sunt eu sa vorbesc despre istorie !? Cine mai este interesat de adevărata istorie și înțelege ce-au însemnat nume precum: Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu sau Mircea cel Bătrân. Un bătrân ‘cu scaun la cap mi-ar putea spune: „…hmm, vorbe mari baiete; adevăratele sacrificii și virtuți pentru a ne putea pastra neamul, unitatea, originea, limba dar si altele, s-au câștigat cu vărsare de sânge; uita-te în jurul tău… cine îți va spune ‘azi’ ca vrea sa moara pentru Hristos ca poporul sa se unească !? Cel mai probabil ar putea spune: ‘un ‘prost’ in minus și tot nu s-a făcut dreptate; ce a rezolvat !?’ sau nici măcar sa nu se gândească la lucrul asta.
    Dar totuși hai sa nu fim atât de pesimiști și negativi privind apelativul „…sa moara pentru Hristos”… ci sa spunem: de ce nu ne unim 10, 11, 12 milioane de oameni în toată tara (ar fi suficiente și 5 milioane) s-avem în minte ideea: ‘ce-or sa facă ma cu noi !? Or sa decimeze 10 milioane de capete și Dumnezeu ‘va sta cu mâinile în san’ !?
    De unde s-avem asa ceva în minte când tzatza Frosa aleargă de la un medic la altu ca nu știe ce boli are, pe nea Gheorghe îl doare ‘în brisca’ pe principiul: ‘si-a trăit traiul, si-a mancat malaiul’, Ion și Maria ‘au o grămadă de treaba’ prin Spania, Italia sau chiar în tara vreo 2 job-uri de fiecare ca să le asigure copiilor masa și altele (ca oricum de educația lor sociala și familiala, Dumnezeu știe dacă mai au timp), și exemplele pot continua de abia ne mai duce capu’, ce-am putea zice.
    Atât de multe lucruri nocive în jurul nostru, pentru ca nu folosim ceea ce ne trebuie cu masura; atât de, dependenți de social media și tot felul de lucruri care numai cultura generala nu induc în materiile cenușii… si atât de multe lucruri frumoase spuse de părintele Iustin Parvu, de care mulți am fi putut tine cont.

    Numai bine și Domnu’ sa binecuvinteze toată lumea !
    Amin !

    1. Doamne Ajuta, Cristi!

     Intr-o oarecare masura ti-ai raspuns chiar tu la nedumeririle pe care le-ai mentionat in postare. Din pacate, 30 de ani de asa-zisa democratie si libertate prost intelelese au daunat mai mult decat cei aproape 45 de ani de comunism. Stim bine ca dupa 1989 s-a actionat pe toate caile pentru invrajbirea cat mai profunda a romanilor pe toate planurile: politic, social, etnic, religios, economic, iar faptul ca nu am ajuns ca in fosta Iugoslavie a fost doar din pronia Domnului. De ce? Ptr ca mai marii lumii, in frunte cu stapanul lor, sarsaila, nu suportau si se temeau sa vada o tara bogata, ca Romania, in plus si ortodoxa, pastratoare a dreptei credinte, unita si infloritoare. Si atunci, cu ajutorul cozilor de topor de aici care se gasesc din plin, au lovit la ”calcaiul lui Ahile” stiind ca romanii au multe calitati dar au ca defecte principale invidia si barfa care au la radacina mandria (orgoliul). Defecte majore care speculate, intretinute si ”alimentate” din plin, pe fondul unei prabusiri economice, a coruptiei si a atacului sustinut la valorile traditionale, pot transforma o societate intr-un adevarat ”vulcan”. Astfel s-a ajuns ca in prezent romanii sa fie divizati din te miri ce motive in grupuri si grupulete, incat personal nu vad posibila o mare unire la care faci referire.
     Apoi, doi la mana, nu uita ca elitele romanesti au fost nimicite in temnitele comuniste, unde aproape 1 milion de romani (intelectuali, profesori, medici, preoti, calugari, studenti, elevi, dar si tarani si muncitori care isi iubeau tara, poporul si il iubeau pe Dumnezeu) au fost ucisi fara mila. Astfel ca generatiile care au urmat, bine spalate pe creier de propaganda comunista care avea nevoie de ”omul de tip nou multilateral dezvoltat”, invatand o istorie falsificata in mare parte, au avut o legatura tot mai slaba cu Dumnezeu, si chiar daca ortodoxia nu a fost suprimata, credinta (atat cat mai era) a devenit in general mai mult formala, si nu de fond.
     La aceasta mai poti adauga cele scrise in cartea Istoria tradarii la romani si ai sa ai o imagine completa si complexa a societatii in care traiesti.

 2. Mă rog Lui Dumnezeu să ridice din neamul nostru alți „frați macabei” ca să nu ne prăpădim de tot !

 3. Nu a fost niciodată mai greu cu educația copiilor!
  Tocmai de aceea trebuie să fim foarte responsabili!
  Putem alege între a avea copii și a ne abține de la sex!

 4. Titlul articolului trebuia precedat de [P] – publicitate, eventual trebuia sa precizati si sponsorii (Pfizer, Moderna). TOATE plagile din istorie (tifos, dizenterie, lepre si ciume de toate felurile) au fost provocate de cate un protozoar care este considerat fiinta vie avand aparat digestiv si reproducator e adevarat rudimentare. Nu exista nici o dovada istorica despre vre-un

  1. nu exista nici o dovada istorica despre vre-un asa-zis „virus” sunt INVENTII SI MINCIUNI pe care din pacate le raspanditi sau puneti cumva umarul la raspandirea lor.
   „Pandemia” de care pomeniti in articol „250 A.D.: Cyprian Plague”
   https://www.history.com/topics/middle-ages/pandemics-timeline
   avea ca simptome maini si picioare cangrenoase, CINE A MAI POMENIT GRIPA CU MAINI SI PICIOARE CANGRENOASE?? Ganditi va rog… actul de a gandi poate fi uneori obositor dar cel putin nu doare si una calare peste alta MERITA!

   1. Doamne ajută!

    Nu mai dogmatizati totul – mai ales în cele lumești, pentru ca astfel riscați, încrându-vă, a pierde (paradoxal) însăși esențialul mesajului, dar și liniștea rugăciunii! Între noi fie vorba, în altă ordine de idei, vă înțeleg foarte bine poziția. E un sfat prietenesc, nu mi-o luați în nume de rău.

    Indiferent cum se numește și ce o determină, vorbind în general, în istorie, boala există. Inclusiv așa numitele epidemii.

    Astăzi este pandemie? Din mila Domnului, nu! Există boala? Da! E o armă biologică (realizată de mâna omului demonizat – „Nu Dumnezeu a dat porunca, ci vede până unde va ajunge răutatea oamenilor și ca părerea lor nu se va schimba. Nicidecum ca așa a rânduit Dumnezeu. – Sfântul Paisie Aghioritul), iar efectele bolii sunt pentru unii absolut atroce, cu atât mai atroce și mai generalizate – se pare – odată cu trecerea timpului și mai ales de când a început „vaccinarea”.

    1. Am zis eu cumva ca boala nu exista?
     1. Boala exista dar nu are nici o legatura cu bolile si pandemiile din trecut amintite in articol. Pandemiile din trecut au fost provocate de o FIINTA VIE PROTOZOAR care se poate vedea la microscop. Asazisul „virus” COVID-19 nu poate fi vazut la nici un microscop existent ceea ce ne este prezentat (un fel de buzdugan cu tepi sau coroana) fiind desene animate pe calculator.

     2. Solutiile „de lupta cu boala” adica vaccin, masca, lockdown, sedare+intubare sunt FALSE si RAU-VOITOARE adica CRIMINALE.

     3. Orice paralela cu plagile din trecut este complet stupida. Plagile din trecut au fost provocate de o FIINTA VIE – PROTOZOAR, nu de vre-un „virus”!

     1. Fiind un tip încrâncenat, ați pierdut ceea ce voiam să vă transmit. Ideea era că în discuția de față, nu contează ce generează boala și cum se transmite sau dacă se transmite: nu acesta era subiectul (articolului)! Probabil că nici măcar nu aveți copii, sau dacă aveți, sunteți foarte tânăr. Nu vă bateți capul. Stați liniștit… Doamne ajută!

     2. Fiind un tip încrâncenat, ați pierdut ceea ce voiam să vă transmit. Ideea era că în discuția de față, nu contează ce generează boala și cum se transmite sau dacă se transmite: nu acesta era subiectul (articolului)! Probabil că nici măcar nu aveți copii, sau dacă aveți, sunteți foarte tânăr. Nu vă bateți capul. Stați liniștit… Doamne ajută

     3. Pai atunci inseamna ca ceea ce e cel mai important nu conteaza… Conteaza in schimb daca am copii sau nu…

    2. Boala exista dar nu e contagioasa, NU SE IA! Simptomele seamana mai degraba cu cele ale unei otraviri.
     Cunosc personal familii care traiesc sub acelasi acoperis, unii au facut altii nu. Cine a mai auzit asa ceva??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Avem nevoie de ajutorul dvs. pentru a menține OrtodoxINFO online VĂ RUGĂM SĂ NE SPRIJINIȚI!