X

Părintele Dumitru Stăniloae, Părintele Ilie Cleopa și starețul Gherasim Iscu sunt printre cei care ar putea fi canonizați în 2025. Lista celorlalți 9 propuși

De Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, PS Varlaam Ploieșteanul a oferit, într-o declarație acordată Trinitas TV, câteva dintre numele care vor fi propuse spre canonizare pentru anul 2025. Aceștia sunt preoți și monahi persecutați sau martirizați de regimul comunist, informează Basilica.

În ședința din 25 februarie, Sinodul a decis pregătirea procesului de canonizare a 12 preoți și călugări pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.

„Cei mai mulți dintre ei au mărturisit credința în Hristos în vremurile foarte grele pentru Biserică din timpul comunismului”, a spus PS Varlaam.

El a enumerat trei dintre numele propuse pentru procesul de canonizare, proces care, după o evaluare în Sfântul Sinod, se poate încheia cu aprobarea sau respingerea dosarului:

 • Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, care a suferit în închisori;
 • Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie, care a fost urmărit ani de zile de Securitate și a trăit mulți ani într-o recluziune asemenea părinților din primele secole ale monahismului;
 • Arhimandritul Gherasim Iscu, Starețul Mănăstirii Tismana, un apropiat al celor care au luptat în mod efectiv împotriva acestui regim care a dorit să distrugă credința din inima românilor.

Conform R3Media, Biserica a ales, deocamdată, doi reprezentanți pe fiecare eparhie, după cum urmează:

Mitropolia Munteniei și Dobrogei:
Arhim. Sofian Boghiu, starețul Mănăstirii Antim
Pr. Dumitru Stăniloae

Mitropolia Moldovei și Bucovinei:
Ieroschim. Paisie Olaru, duhovnicul Mănăstirii Sihăstria
Arhim. Cleopa Ilie, starețul Mănăstirii Sihăstria

Mitropolia Ardealului:
Arhim. Dometie Manolache, duhovnicul Mănăstirii Râmeț
Arhim. Serafim Popescu, starețul Mănăstirii Sâmbăta de Sus

Mitropolia Olteniei:
Arhim. Gherasim Iscu, starețul Mănăstirii Tismana
Protos. Visarion Toia, starețul Mănăstirii Lainici

Mitropolia Banatului:
Protos. Calistrat Bobu, duhovnic la Mănăstirea Timișeni
Pr. Ilarion Felea

Mitropolia Basarabiei:
Pr. Alexandru Baltaga
Protopopul Gheorghe Ivanov

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

16 comentarii

    1. A apostaziat.
     I s-au topit aripile inaltandu-se in har unde nu era locul lui, caci l-ar fi pastrat impotriva oricaror tentatii si pericole lumesti.
     A organizat o miscare personala la Sinaia cu persoane (femei) corupte de „aura” lui – asta a confirmat indeartarea voluntara de Biserica.
     Nici nu s-a mai intors in si la Biserica, de fapt.
     Vai de el, … de sufletul lui!

  1. Si eu am asteptat sa fie numele Parintelui Arsenie, Pr Iustin, Marturisitorii V. Gafencu, Constantin Oprisan D. Bordian.. R.Gyr si toti ceilati ca sunt mai multi.
   Mda..nustiu cum a fost selectarea.. Doamne ajuta

 1. Dar Părintele Ilie Lăcătușu, Părintele Justin Pârvu, Valeriu Gafencu și sfinții de la Aiud unde sunt? De ce nu sunt pe lista?

   1. Glumesti si nu e bine!
    S-a nevoit foarte mult insa si-a urmat calea lui, nu afacut ascultare si s-a tot dus pe drumul lui, personal.

    1. De cine sa asculte?! De „ierarhii” ecumenisti care tradau în pușcăriile comuniste pe frații lor condamnați la moarte și ei luau scaune?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button