X

Portugalia la un pas de a legaliza eutanasia

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Parlamentul portughez a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de lege care autorizează “moartea asistată medical”, care face din această ţară catolică al patrulea stat european, după grupul Benelux, care legalizează eutanasia, scrie News.

Textul a fost aprobat cu 136 de voturi la 78 şi patru abţineri, constând într-o majoritate de voturi ale Partidului Socialist, care le-a dat libertate de vot deputaţilor săi, a unei părţi a deputaţilor Partidului Social Democrat (centru-dreapta) – între care şi Rui Rio, liderul opoziţiei de dreapta -, Blocul Stângii (extremă stânga) şi partidului în favoarea drepturilor animalelor PAN.

Rezultatul acestui vot final, la care publicul nu a asistat în hemiciclu din cauza restricţiilor sanitare impuse din cauza covid-19, părea asigurată în măsura în care mai multe texte în favoarea eutanasiei au fost deja adoptate în februarie de către o majoritate a deputaţilor.

Această lege, care uneşte aceste diverse iniţiative, prevede ca numai portughezii majori, care locuiesc în ţară şi care se află “într-o situaţie de suferinţă extremă, care prezintă leziuni ireversibile” sau care suferă “de o boală incurabilă” vor putea să recurgă la sinuciderea asistată.

Cererea bolnavului aflat la sfârşitul vieţii este necesar să fie validată de către mai mulţi medici şi de către un psihiatru atunci când există îndoieli cu privire la capacitatea persoanei respective de a face o asemenea alegere “liberă şi clară”. La momentul respectiv, medicul pacientului este necesar să se asigure o ultimă dată de voinţa acestuia de a-şi pune capăt zilelor, în prezenţa unor martori.

Moartea asistată va putea să aibă loc în instituţii ale serviciului naţional de sănătate sau în orice alt loc “ales de pacient”, în măsura în care va dispune de “condiţiile clinice şi de confort adecvate”, prevede legea.

În urma adoptării de către Parlament, textul este trimis preşedintelui conservator Marcelo Rebelo de Sousa, care poate să-l promulge, să-l trimită la examinare la Curtea Constituţională sau să se opună prin veto, care poate fi însă anulat printr-un al doilea vot al deputaţilor.

Reales duminică în al doilea mandat, şeful statului este un catolic fervent şi a evitat să ia poziţie în mod deschis în acest subiect.

Confesiunea Catolică şi-a exprimat imediat “indignarea” faţă de o lege care reprezintă un “recul fără precedent”, într-un comunicat al Conferinţei episcopale.

“Medicii nu sunt agenţii morţii!”, a reacţionat Asociaţia Medicilor Catolici portughezi, care l-a îndemnat pe şeful statului să se opună prin veto, pentru ca Portugalia să nu intre în “grupul nedemn şi minoritar” al ţărilor care au aprobat eutanasia.

În Europa, trei ţări au aprobat eutanasia, şi anume Belgia, Olanda şi Luxemburg.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

 1. #1: o mica rectificare: In Europa, pe langa Belgia, Olanda si Luxemburg, eutanasia/sinuciderea asistata e legala si in Elvetia (este cunoscuta in toata lumea clinica “Dignitas”).
  #2- Parere strict personala: Eu cred ca faptul ca, in Portugalia e pe cale sa se legalizeze eutanasia umana, nu e intamplator (si nu va fi nici un caz izolat), ci e in legatura cu planul de vaccinare anti-covid – mai bine zis o pregatire pt. ceea ce se pare va urma dupa vaccinare: se stie deja ca medicii se asteapta ca, dupa vaccin, sa apara efecte secundare grave, in special boli autoimune, boala acuta de demielinizare, sindrom Guillain-Barre, iar aceste boli au un foarte mare potential invalidant. Este clar ca statele nu vor fi capabile sa asigure tratamentul si ingrijirea tuturor oamenilor care se vor imbolnavi intr-o perioada scurta si, atunci, acestora li se va oferi posibilitatea sa ceara eutanasia; probabil ca, bineinteles, vor fi campanii de televiziune prin care oamenii vor fi convinsi ca e mai bine, pentru ei si pentru cei dragi, sa moara cu demnitate decat sa-si duca restul zilelor intr-un scaun cu rotile. Ma astept ca, in urmatoarele luni, sa aud ca apar legi de felul celei din Portugalia in mai toate tarile europene, bineinteles si la noi. Dar, repet, ceea ce am scris la #2, este o opinie personala.

 2. Acum toate țările au acceptat injecția letală cu efect întârziat!Acesta este falsul “vaccin ” împotriva gripei de tip A sau B numite fals SARSCov 1,2,3,4,5,6,7!

 3. Europa și lumea așa-zis civilizată sunt pe “tobogan”.

  S-a trecut la faza de demoncrație. Se votează până când iese cum vrea stânga “progresistă” sau mai bine zis, cum vor demonii care îi călăresc.

  Ce contează că s-a mai votat în urmă cu doi ani

  https://www.vaticannews.va/ro/mapamond/news/2018-05/portugalia-a-respins-legalizarea-eutanasiei.html

  Sau că medicii nu sunt de acord

  https://www.stiripesurse.ro/medicii-din-portugalia-se-alatura-protestelor-credinciosilor-impotriva-eutanasiei_1432287.html

  Cam așa a fost și în Argentina în urmă cu doi ani

  https://www.mediafax.ro/externe/argentina-respinge-legalizarea-avortului-proteste-la-buenos-aires-17398913

  Dar asta nu a contat, așa că până s-a votat până când a ieșit cum au vrut demonizații. Ultima decizie din Argentina a fost salutată de spălații pe creier useriști, care, din când în când, mai fac publicitate pentru mașina de spălat creiere a lui Soros (CEU).

 4. Asta cu demonocratia ca fiind democratia furata este o problema falsa sau vazuta dintr-un punct de vedere gresit, zic io. Democratia poate degenera in mai multe faze atat cat lasa Dumnezeu. Problema corect privita ar fi de fapt sa realizam ca democratia a fost sistemul de conducere al lumii dupa caderea monarhiei. Problema consta , pt cei ce vor sa inteleaga, in faptul ca monarhia a fost daramata de catre anarhisti care daca erau corecti si-ar fi numit noua forma de conducere mondiala( devenita intre timp mondiala dupa WW2) dupa numele lor, adica anarhie. Exact cum se numea si sistemul mondial de conducere in intreaga lume anterior, adica monarhie luand numele dupa cel ce conducea adica monarhul.
  Daca lumea si-ar aminti sau ar cerceta un pic ar descoperi cat de multe a promis democratia la inceput, iar dupa 100 de ani si-a descoperit adevarata fata, exact asa cum a spus cineva mai sus, demonocratia. Singura problema ar fi de fapt sa se realizeze ca de fapt asa a fost si intentia celor care au implementat democratia in toata lumea. Si Sf.Ioan Gura de Aur a zis despre anarhie si despre faptul ca antihristul este cel care o aduce in lume prin daramarea monarhiei, nu dupa monarhie la un moment dat. Unii zic ca intai vine lepadarea de credinta si apoi va veni antihristul uitand ca de fapt antihristul este lepadarea de credinta. …deh, greu zilele astea sa mai citesti din Sf.Parinti, multi preferand can-can-uri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button