X

Giganții de pe Wall Street ușurați de 6 miliarde dolari printr-un protest inedit

Mai mult de 6 miliarde de dolari au fost pierdute din fondurile de hedging în ultimele zile ca urmare a unei acțiuni de ‘protest’ din partea micilor investitori împotriva fondurilor de investiții pe piața de capital.

Toată presa americană scrie despre ce pare a fi subiectul anului pe piața de capital. The Guardian tratează pe larg povestea acțiunilor GamesStop: “Este posibil să fi observat că prețul acțiunilor GameStop, o companie care operează pe piața vânzării cu amănuntul de jocuri pe computer din SUA, a crescut de la 96,80 USD la 347,50 USD în ultimele trei zile – o creștere de 359%. Sau, mai impresionant, o creștere de 10.692% comparativ cu prețul său de 3,25 USD în aprilie 2020.”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Bine, dar ce este atât de neobișnuită această creștere a unei acțiuni, nu au mai fost creșteri? Daniel Bujorean, manager de marketing în piața serviciilor financiare explică situația:

Pe piața de capital, sunt fonduri de investiții care se ocupă cu investiții în acțiuni pariind pe creșterea acestor acțiuni pe termen scurt și mediu. De asemenea, sunt și unele fonduri de investiții care fac bani pariind pe o scădere a prețului acțiunilor. Aceștia semnează un contract prin care se obligă să cumpere acțiunile la o dată viitoare (când ei consideră că acțiunile vor scade semnificativ) pentru ca apoi să le vândă la prețul pieței și din această diferență reușesc să facă foarte mulți bani.

The Guardian, relatează faptul că acțiunile GameStop erau vizate frecvent de aceste contracte speculative de tip short înainte de frenezie, întrucât o serie de fonduri au pariat că va cădea în timpul pandemiei.

De ce nu a mers conform planului?

Un grup de pe rețeaua socială Reddit, r/Wallstreetbets, a observat faptul că aceste acțiuni erau vizate masiv de shorting și au hotărât să cumpere acțiuni pentru a le da planul peste cap fondurilor de investiții.

Prețul scăzut al acțiunii GameStop a făcut ca un număr mare de oameni cu bani puțini să cumpere multe acțiuni și să crească astfel prețul lor pe bursă. Unii au cumpărat pentru că au mizat împotriva fondurilor sperând că vor face mulți bani, alții pentru că au considerat că este amuzant.

Acțiunea robinhoodiană aproape a dus la falimentul câtorva fonduri speculative, spre deliciul investitorilor mai mici de pe forumul online Reddit.

O mulțime de oameni laudă ‘protestul’ deoarece astfel ‘plătesc o poliță’ fondurilor speculative mari și comercianților, care au experimentat în aceste zile mai mult decât proverbialul “gust amar”. Aceste fonduri au reușit de-a lungul timpului să manipuleze piața și prin urmare prețul unei acțiuni în beneficiul propriu, umflând un preț al acțiunii doar pentru a-l vinde imediat după, sau prin contracte de shorting.

Analiștii se așteaptă, însă, ca acest protest inedit să nu rămână nepedepsit tocmai pentru a descuraja pe viitor genul acesta de acțiuni împotriva puternicilor de pe Wall Street. Președintele Biden, puternic susținut de grupurile de lobby de pe Wall Street, va avea cu siguranță un răspuns pe măsură, pentru că nu va avea de ales.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. https://archive.4plebs.org/pol/thread/305446712
    “Unless we all put a ton of public pressure on Biden, he will most likely enact some sort of legislation to help hedgefunds in situations like this.

    Biden has been reformist on many issues, but Wallstreet is not one of them. Historically, he has been pretty friendly to his wallstreet donors, to the point of massively screwing over the American people at times https://www.youtube.com/watch?v=KySR4Yq_B3k&t=36s

    They propped him up when he was in 5th place in the primaries

    https://www.opensecrets.org/news/2020/03/biden-boosted-by-wall-street/

    Wallstreet celebrated big when Biden won the nomination,

    https://www.nytimes.com/2020/03/04/business/wall-street-joe-biden-bernie-sanders.html

    https://nypost.com/2020/05/18/wall-street-donors-still-see-spot-in-joe-bidens-administration/

    And for the first time in history, wallstreet donated more to the democratic nominee than the republican in a presidential election, and not only more, 5x more

    https://www.cnn.com/2020/09/25/business/trump-biden-wall-street-campaign-donations/index.html

    Many people tell me to give his new administration a chance, but so far his approach to wall street has been very anti-reformist.

    https://www.reuters.com/article/us-usa-biden-wallstreet/outlook-darkens-for-wall-street-as-bidens-regulators-take-shape-idUSKBN29N1W3

    https://www.commondreams.org/news/2021/01/07/profoundly-troubling-pick-progressives-slam-biden-choice-gov-raimondo-commerce-chief

    https://www.washingtonpost.com/politics/2021/01/13/finance-202-gary-gensler-biden-likely-pick-lead-sec-has-earned-his-rep-wall-street-scourge/

    So we really, really, really need to give Biden a ton of public pressure so that he has the leverage to tell his donors ‘sorry, I can’t, look at the outcry’ ”

    https://nypost.com/2021/01/28/wh-shouldnt-be-a-surprise-yellen-paid-to-speak-to-wall-street/
    “White House press secretary Jen Psaki said Thursday it “shouldn’t be a surprise” that Treasury Secretary Janet Yellen was paid to speak to Wall Street, including a hedge fund involved in the GameStop populist investing struggle.

    Yellen, a former Federal Reserve chairman, was paid $810,000 by hedge fund Citadel for three events in 2019 and 2020, according to disclosure forms.

    The firm reportedly infused $2 billion into Melvin Capital Management, a hedge fund hammered by losses in the GameStop struggle waged by smaller investors.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button