X

Suedezii refuză vaccinul anti-Covid. Au rămas cu sechele de la campania de vaccinare împotriva H1N1

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Scandinavii s-au vaccinat împotriva H1N1 în 2009, la cererea guvernului.  Efectele secundare, cum ar fi narcolepsia, îi fac astăzi să fie mai reticenți, conform Le Matin.

Un vaccin dezvoltat în grabă? Nu se mai pune problema. La fel ca sute dintre compatrioții săi, Meissa Chebbi suferă de narcolepsie după vasta campanie de vaccinare împotriva H1N1 care, unsprezece ani mai târziu, a erodat încrederea suedezilor în antidotul împotriva Covid-19.

„Nu o voi lua de la capat niciodată” cu un vaccin de urgență, a declarat pentru AFP suedeza în vârstă de 21 de ani. „Voi aștepta cinci ani, când vom cunoaște riscurile”, a spus studenta.

În 2009, autoritățile locale de sănătate au cerut suedezilor să se vaccineze -voluntar- împotriva gripei porcine, cu Pandemrix, produs de laboratorul britanic GlaxoSmithKline.

Dar, la fel ca Meissa, sute de oameni, în mare parte copii și adulți tineri, au dezvoltat narcolepsie ca efect secundar al vaccinului. Cauza: un adjuvant al cărui rol era de a crește efectul imunitar.

„Mi-a distrus viața”, spune Meissa, care avea atunci unsprezece ani. „Adorm tot timpul, în toate situațiile și la momentele nepotrivite: la cină, în timpul interviurilor de angajare, când țin discursuri, la seminarii, la facultate. Am adormit la locul de muncă, în autobuze, peste tot…”, spune tânăra care locuieste în Örebro, în centrul Suediei.

Aproape 440 din cele 702 reclamații au făcut obiectul unor despăgubiri din partea Fondului de asigurări farmaceutice, care a plătit în total 100 de milioane de coroane, aproximativ 10 milioane de euro.

Anders Tegnell, epidemiologul șef și controversatul conducător al strategiei Covid-19 din Suedia, a făcut parte din grupul consiliului de sănătate care a solicitat vaccinarea în masă între 2009-2010.

„Desigur, decizia ar fi fost complet diferită dacă am fi cunoscut efectele secundare. Dar erau complet necunoscute, o surpriză pentru toată lumea”, a declarat el pentru AFP.

Pentru Babis Stefanides, o locuitoare din Stockholm, în vârstă de 36 de ani, este clar că nu va face un vaccin împotriva Covid-19.

„Există prea multe întrebări”, spune ea. Potrivit unui sondaj recent al Institutului Novus, mai mult de un sfert (26%) dintre suedezi refuză vaccinul și 28% sunt indeciși.

Elisabeth Widell, președinta Asociației Suedeze a Narcolepsiei, afirmă că „nu ar trebui să criticăm sau să umilim persoanele care aleg să nu fie vaccinate. Dacă nu este obligatoriu, alegerea este liberă”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button