X

Ungurii folosesc o firmă paravan pentru a scoate gaze naturale din România, în timp ce noi importăm de la ruși

România exporta gaze, si este pentru prima dată în istorie când o face. Din septembrie, peste 15.000 de Mwh zilnic se duc în Ungaria, în prezent cantitatea ajungând la 20.000 de MWh, potrivit datelor Transgaz. Exporturile se fac pe gazoductul Arad-Szeged si reprezintă aproximativ aceeași cantitate care intră, la import, din Rusia, via Ucraina.

Potrivit unor surse din piață, exportatorul este MET Energy Holding, un trader elvețian de energie, curent si gaze, anterior deținut de concernul petrolier maghiar MOL. Sursele spun că elvetienii beneficiază de o conjunctură favorabilă de piață, în care gazele românești sunt semnificativ mai ieftine decât cele din piața vecinilor, cu circa 20%.

„Ei fac business și e normal să-l facă. Cumpără ieftin de aici și vand dincolo scump, speculează această conjunctură, în care sunt multe gaze pe piața locală, depozitele pentru iarnă sunt pline iar consumul industrial destul de scăzut, asa ca prețurile stau jos, oferind oportunitate pentru export”, spun sursele.

Într-adevăr, raportul ANRE pentru trimestrul 3 2020 arată un preț mediu de tranzacționare a gazelor de 57 lei/Mwh iar prețul de la Baumgarten, Viena (referința pentru piața central si est-europeană), este, în același T3, de aproximativ 14 euro/Mwh, adica aproape de 70 de lei, ceea ce arată de ce un trader ca MET scoate gaze din România.

În acest moment, România are o producție de gaze de 270.000 de MWh, intra circa 20.000 de Mwh din Ucraina, alți 8.000 de Mwh din Bulgaria și exportăm 20.000 de Mwh in Ungaria. Este pentru prima dată în istoria României când exportăm gaze. Este adevărat, ceva cantități au mai plecat spre Moldova, cu câteva luni în urmă, la inaugurarea interconectorului Iași-Ungheni, însă au fost foarte mici si doar pentru 2-3 zile. Acum însă, exportăm zilnic, de o lună,iar cantitățile trimise în afară au crescut, treptat, de la 15.000 de Mwh zilnic la peste 20.000 de Mwh, acum.

MET Holding are activitati in 15 tari din UE, dar o poziție solidă în piețele de electricitate si gaze o are în țările din Europa de Est. Elvetienii realizeaza o cifra de afaceri de peste 7 miliarde de euro anual.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
anti-România
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.