X

3 metode psihologice eficiente care sunt folosite astăzi, pentru a crea o societate obedientă

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Lucrurile se schimbă. Rapid. Așadar, obișnuiește-te și nu te uita înapoi, deoarece pe măsură ce mergem în această lume nouă , presiunea și stresul situației vor afecta sănătatea mentală și personalitățile oamenilor în moduri tot mai dramatice.

Psihicul uman este construit pentru a rezista doar la o anumită presiune, iar în lumea noastră superconectată, în timpul unei crize globale, stimulii  de stres pe care îi primim într-o singură zi sunt astronomici. Mintea are câteva mecanisme de apărare, cum ar fi lupta sau fuga, disonanța cognitivă , negarea, sindromul Stockholm etc., dar într-un moment ca acesta, e posibil să le experimentați pe toate.

Pe măsură ce stresul cronic se intensifică, fără un sfârșit previzibil, ne consumă emoțional, fizic și mental, iar în această stare regresăm în comportamente mecanice, conduse subconștient, iar mintea devine foarte ușor de manipulat. Pentru un torționar, stresul susținut este cheia pentru deblocarea minții și cheia obținerii ascultării și a conformării.

Studiul științific al psihologiei maselor a devenit un instrument integrat al economiei și al statului. Edward Bernays a pus bazele în acest sens. A fost nepotul lui Sigmund Freud, iar în câteva publicații clasice precum Propaganda și Cristalizarea Opiniei Publice , el și-a articulat teoria conform căreia psihologia de masă poate fi controlată într-o măsură extraordinară.

„Manipularea conștientă și inteligentă a obiceiurilor și opiniilor organizate ale maselor este un element important în societatea democratică. Cei care manipulează acest mecanism nevăzut al societății constituie un guvern invizibil, care este adevărata putere de guvernare a țării noastre. Suntem guvernați, mințile noastre sunt modelate, gusturile noastre formate și ideile noastre sugerate, în mare parte de către oameni despre care nu am auzit niciodată…. Ei sunt cei care trag firele care controlează mintea publică. ” ~ Edward L. Bernays, Propaganda  (1928)

În prefața „O lume nouă curajosă” (Brave New World), Aldous Huxley ne-a avertizat că o minoritate din lumea noastră exploatează în mod deliberat și cu succes psihologia de masă pentru interese comerciale și politice.

„Forțele impersonale asupra cărora nu avem aproape niciun control par să ne împingă pe toți în direcția coșmarului la nivel mondial; iar această apăsare impersonală este accelerată în mod conștient de reprezentanții organizațiilor comerciale și politice care au dezvoltat o serie de tehnici noi de manipulare a gândurile și sentimentele maselor, în interesul unor minorități” ~ Aldous Huxley , Prefata cărții „O lume nouă curajosă” (Brave New World).

A fost un efort susținut, de un secol, de a sparge codul psihologiei de masă, care include astăzi toate instrumentele tehnologiei, mass-media și social media. În mijlocul crizei Covid-19, în cea mai conflictuală perioadă din istoria americană modernă, unele dintre cele mai periculoase aspecte ale psihologiei umane își au rădăcina în psihologia de masă.

1. Diminuarea culpei pentru acțiunile individuale, prin transferul de responsabilitate.

Când oamenilor li se spune ce trebuie să facă de către o figură care reprezintă autoritatea, ei vor ajunge la acte violente și chiar să se omoare unul pe altul.

Celebrul experiment social al lui Stanley Milgram privind obediența față de autoritate este apreciat ca o etapă de înțelegere a modului în care etica oamenilor se poate schimba drastic atunci când responsabilitatea pentru acțiunile lor este atribuită unei figuri de autoritate, cum ar fi un „expert” sau un lider. Intrigat de rolul personalului militar nazist în lagărele de concentrare din timpul celui de-al doilea război mondial, Milgram a dorit să știe cât de multă forță trebuie aplicată oamenilor pentru a-i determina să provoace rău unei alte persoane.

„El a cerut voluntarilor să ofere un șoc electrică unui străin. În realitate nu a existat niciun șoc electric – iar oamenii electrocutați erau de fapt actori care se prefăceau că sunt răniți teribil, unii chiar simulau atacuri de cord. Milgram a descoperit că majoritatea oamenilor vor continua să facă șocurile electrice atunci când ordonate de o persoană într-o haină de medic de laborator, chiar și atunci când credeau că acea persoană a fost rănită grav. Doar un procent minuscul de oameni au refuzat. [ Sursa ]

Concluzia sugerată este că oamenii sunt în mod inerent incapabili să gândească singuri atunci când li se oferă un rol subordonat într-o anumită ierarhie autoritară, cum ar fi rolul oamenilor într-o lume controlată de stat. Reacția lor naturală și inconștientă este de a transfera responsabilitatea pentru acțiunile lor către cineva cu autoritate, scutindu-se de stresul vinovăției.

„Oamenii obișnuiți, care pur și simplu își fac treaba și fără o ostilitate specială din partea lor, pot deveni agenți într-un proces distructiv teribil. Mai mult, chiar și atunci când efectele distructive ale activității lor devin clare și li se cere să întreprindă acțiuni incompatibile cu standardele fundamentale de moralitate, relativ puține persoane au resursele necesare pentru a rezista autorității. ” ~ Stanley Milgram, Capcanele Obedienței (The Perils of Obedience) , 1974

În realitatea Covid-19, masele sunt direcționate în mod deliberat către un set de experți și personae cu influență și îndepărtate de alte perspective credibile, dar contrariene . Cei care astăzi cred în autoritatea oficială, iau parte în intimidarea, hărțuirea, cenzurarea și amenințarea celor care ar prefera să fie neutri sau au o opinie contrară.

În plus, autoritățile oficiale ale noilor politici Covid prezintă exemple mai concrete despre modul în care această dinamică se comportă. Filme recente din Australia arată un polițist de sex masculin care sufocă o femeie pentru că a purtat o mască în mod necorespunzător, iar în întreaga lume, cei care se supun regulilor sunt din ce în ce mai violenți și mai agresivi față de cei care nu se supun.

Există și acest videoclip al unei femei care spune către doi copii mici că speră ca ei să moară pentru că nu poartă măști.

2. Atunci când ocupă o poziție de autoritate, oamenii vor abuza de puterea lor. Atunci când sunt puși într-o poziție subjugată, oamenii se vor comporta ca prizonieri.

Dr. Phillip Zombardo a efectuat un alt studiu cunoscut asupra autorității sociale în 1971. În ceea ce este cunoscut sub numele de experimentul închisorii Stanford , studenții de la Universitatea Stanford au răspuns la o reclamă pentru a participa la un studiu de cercetare cu scopul de a studia efectele psihologice în rolurile de prizonier sau un paznic al închisorii.

Grupul de prizonieri au fost umiliți, percheziționati, amăgiți și închiși, umiliți, zgâriați și abuzați.

„O procedură de degradare a fost concepută în parte pentru a umili prizonierii și, în parte, pentru a fi siguri că nu vor aduce germeni care să ne contamineze închisoarea.” ~ Experimentul închisorii Stanford

Li s-au dat uniforme, numere de identitate, aveau părul acoperit cu un ciorap de nailon și aveau o gleznă legată de un lanț greu, mascând astfel identitatea personal.

„Procesul de a avea capul bărbierit, care are loc în majoritatea închisorilor, precum și în cadrul armatei, este conceput în parte pentru a minimaliza individualitatea fiecăruia, deoarece unele persoane își exprimă individualitatea prin stilul sau lungimea părului. Este, de asemenea, un mod de a determina oamenii să înceapă să respecte regulile arbitrare și coercitive ale instituției. Schimbarea dramatică a aspectului de a avea capul bărbierit poate fi văzută pe această pagină. ” ~ Experimentul închisorii Stanford

Gardienilor nu li s-a oferit nicio pregătire specifică și au fost liberi să facă tot ceea ce considerau că era necesar pentru a menține ordinea. Erau îmbrăcați în uniforme de kaki și ochelari de soare, li s-au dat fluiere și bâte cu care să-i hărțuiască pe prizonieri la toate orele zilei.

Povestea completă a acestui experiment este fascinantă, dar pe scurt, paznicii au găsit rapid tot felul de modalități de a-i tachina și pedepsi pe prizonieri, iar prizonierii au încercat o răscoală, care în final a fost reprimată, lucru care le-a cauzat un comportament retras și instabil emoțional.

Dinamica puterii și a celor neputincioși a fost clar definită, iar prizonierii au făcut față într-o varietate de moduri.

„La început, unii prizonieri s-au revoltat sau s-au luptat cu paznicii. Patru prizonieri au reacționat cedând emoțional ca o modalitate de a scăpa de situație. Un prizonier a dezvoltat o erupție psihosomatică pe întreg corpul său când a aflat că cererea lui de libertate a fost respinsă. Alții au încercat să facă față prin a fi prizonieri buni, făcând tot ceea ce paznicii voiau ca ei să facă. Unul dintre ei a fost chiar poreclit „Sarge”, pentru că era atât de prompt în executarea tuturor comenzilor. ” ~ Experimentul închisorii Stanford

Astăzi, cu blocajele de pe glob, masele și-au asumat rolul de prizonier, pierzându-și identitatea și discernământul individual. Majoritatea oamenilor se supun doar că să supraviețuiască , dar mulți își asumă rolul de paznic al închisorii, atacă și hărțuiește pe cei care, din orice motiv, aleg să nu se conformeze noilor reguli despre măști și alte restricții arbitrare Covid.

3. Când oamenii sunt puși într-o relație medic / pacient, într-un rol de pacient, vor dezvolta un sentiment de neputință și neajutorare.

Relația medic / pacient este poate cea mai exploatată din punct de vedere economic și psihologic în societatea de azi. Este baza medicamentului modern și este o mare afacere. Influența pe care o au medicii asupra pacienților este totală, iar societatea noastră este redimensionată, masele fiind poziționate ca pacienți care trebuie să amâne toate deciziile medicale unei clase de elită de medici și experți autorizați.

Într-un scurtmetraj, Amazing Polly explică modul în care invazia instituției medicale în corpurile noastre echivalează cu tortură și este istoric una dintre cele mai periculoase forme de control psihologic. Nu numai că descurajează pacientul, ci și supra-glorifică medicul, care are apoi un stimulent pentru a exercita mai multă forță dominantă asupra pacientului.

Vedem o manifestare a sindromului Munchausen la nivel de masă, deoarece populația este bolnavă de îngrijirea paliativă și ținută ostatică de industria vaccinurilor. În loc să ne protejăm prin îngrijirea organismului și a sistemului imunitar, ni se spune să așteptăm neputincioși un vaccin .

Gânduri finale

Una dintre cele mai importante observații făcute despre Experimentul Stanford este faptul că, nici unul dintre participanți nu a realizat schimbările din propria personalitate. Motivul are legătură cu faptul că nici paznicii și nici prizonierii nu au putut vedea întreaga imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă și cum toți s-au schimbat.

Exact asta se întâmplă acum, deoarece aceste dinamici psihologice sunt puse în joc la nivel de masă. Ca răspuns la element de stress noi din viața noastră, ne reorganizăm pentru a ne conforma, a fi ascultători și a ne auto-cenzura.

Într-o lucrare de cercetare din 2012, cu titlul „Natura” conformității: Ce arată Milgram și studiile lui Zimbardo , autorii Alexander Haslam și Stephen D. Reicher comentează:

„… Punctul fundamental este că tirania nu înflorește, deoarece făptașii sunt neputincioși și ignoranți în acțiunile lor. Înflorește pentru că se identifică activ cu cei care promovează acte vicioase drept virtuoase. Această convingere îi determină pe participanți să își facă munca murdară și asta îi face să lucreze energic și creativ pentru a-și asigura succesul. ” – Haslam și Reicher

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button