X

Astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Astăzi, 31 iulie, intrăm în Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sântămăriei, aşa cum mai este cunoscut în popor. Acesta durează două săptămâni şi se încheie în data de 14 august, înainte de marele praznic al Adormirii Maicii Domnului. De regulă începe pe 1 august, însă, conform regulilor bisericeşti, dacă data de 31 iulie cade miercurea sau vinerea (cum se întâmplă în acest an), postul începe cu o zi  mai înainte.

Postul Adormirii Maicii Domnului aminteşte de postul pe care Fecioara Maria l-a ţinut înainte de trecerea sa din această lume. Sfântul Simeon al Tesalonicului spune:

Postul din august a fost stabilit în cinstea Maicii lui Dumnezeu Cuvântul, care ştiind mai dinainte momentul plecării ei din această lume, s-a nevoit ascetic şi a postit mai mult pentru noi, pentru că ea era binecuvântată şi sfântă, şi nu avea nevoie de post. Aşadar, ea s-a rugat special pentru noi înainte să fie mutată din această lume în viaţa veşnică, unde sufletul ei s-a unit prin Duhul Sfânt cu Fiul ei”.

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, creştinii din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în timp ce la Ierusalim acest post dura opt zile. Existau şi creştini care îşi impuneau restricţii alimentare toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. În secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis, s-a stabilit ca acest post să fie ţinut de la 1 august până la 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Pentru credincioşii care respectă toate canoanele bisericeşti, postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca postul de dinaintea Învierii Domnului. Tipicul cel Mare şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare luni, miercuri şi vineri, până la Ceasul IX, adică până la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată. Marţi şi joi se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se pot consuma untdelemn şi vin.

În 6 august (sărbătoarea Schimbării la faţă), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. În timpul acestui post se citesc în special rugăciuni către Maica Domnului, precum cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.

Acest post îi pregăteste pe creştini pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). În această perioadă restricţiile alimentare trebuie completate cu multă rugăciune şi multe fapte bune. Astfel, trebuie să înmulțim rugăciunile către Maica Domnului și să ne împărtășim cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.

Până pe 15 august, se face Paraclisul Maicii Domnului. În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului se oficiază în multe biserici Prohodul Maicii Domnului.

NOTĂ OrtodoxINFO

Vă rugăm să ne iertați de v-am mai greșit și să aveți un post binecuvântat. Bucurie sfântă!

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

2 comentarii

  1. ,,domnule” ben m-abțin să nu te jignesc întrucât suntem în Postul Sfintei Fecioare Maria, Mama lui Dumnezeu cel Viu și-Adevărat,care este totodată și Mama noastră a Creștinilor.
    Te rog să mă crezi că-ți plângem de milă pentru că a-i ajuns în situația asta jalnică,ofran de mamă și nici tată nu ai.
    Dacă va fi de la Maica Domnului ca să-ți găsești Mama noi cei care plângem pentru soarta in care ești,cu drag ne vom ostenii în misiunea de a-ți găsi Mama.
    Fără nici o rușine sau jenă ori când îți stăm la dispoziție.
    Amin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button