X

Azi a început postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Image result for peter and paul
Postul Sfinților Apostoli mai este cunoscut si sub denumirea populara de Postul Sampetru. Acesta este randuit de catre Biserica Ortodoxa in cinstea Apostolilor Petru si Pavel, dar si in amintirea obiceiului acestora de a posti mereu inainte de a intreprinde acte importante. In trecut, acest post mai era cunoscut si sub denumirea de Postul Cincizecimii, datorita tuturor darurilor Sfantului Duh, care au ajuns la Sfintii nostri Apostoli.

Primele atestari ale Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel dateaza din secolul IV d. Hr, fiind consemnate in Constitutiile Apostolice. Ulterior, informatii referitoare la acest post se vor gasi si la Sfantul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului, dar si la Leon cel Mare. Conform oamenilor de stiinta, acest post obisnuia sa se tina doar in cercurile monahale. Abia apoi a ajuns sa se extinda si in randul credinciosilor.

Acest post nu are niciodata o data fixa, dat fiind faptul ca inceputul acestuia se stabileste in functie de data in care cad Sfintele Pasti. Anul acesta postul a inceput luni, 4 iunie si tine pana pe 28 iunie.

Postul incepe mereu in lunea de dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii – Pogorarea Sfantului Duh. Pentru a putea determina durata acestui post, se aplica aceasta regula: numarul de zile de la data Invierii (inclusiv) si pana la 3 mai, atatea zile tine si postul.

In Postul Sampetrului, sambata si duminica este dezlegare la peste. De asemenea, dezlegarea le peste este si pe data de 24 iunie, moment care marcheaza sarbatorirea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul.

Mai mult, dezlegare la peste este si lunea, martea si joia, daca in aceste zile se sarbatoreste un sfant cu doxologie marie si cu cruce neagra in calendar. Daca o astfel de sarbatoare pica intr-o zi de miercuri sau vineri, se face dezlegare si la untdelemn si vin. Daca praznuirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel cade intr-o zi de miercuri sau vineri, in aceste zile se face dezlegare la peste, vin si ulei.

Un post binecuvântat și cu roade duhovnicești tuturor!

NOTĂ OrtodoxINFO
Categorii
Posturi
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!