X

Erdogan: „Creștinii să fie mulțumiți că le păstrăm Patriarhia la Istanbul!”. Voci din Israel nu exclud ideea ca moscheea Al-Aqsa să facă loc celui de-al treilea templu

Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului rămâne din ce în ce mai ...

Sfânta Sofia a fost construită de creștini pentru creștini. Sute de ani a reprezentat unul dintre simbolurile creștinismului. A funcționat ca biserică 916 ani iar alți 481 ca moschee.

Decizia lui Mustafa Kemal de a o transforma în muzeu a fost una inspirată. Ea a venit pe fondul construcției Turciei după model european. Azi, când pentru Ankara relația cu Europa este încordată (nu se mai discută despre o Turciei europeană, viziunile în privința Balcanilor și a Orientului Mijlociu se văd diferit de la Ankara față de Bruxelles, criza emigranților, etc), președintele turc își permite să-și asume această decizie. Este o decizie fără întoarcere căci este conștient că transformarea în moschee va crea o mare dezamăgire în lumea creștină. Azi, o echipă de arhitecți discută cum să mascheze mozaicul reprezentând-o pe Fecioara Maria cu pruncul în brațe care a rezistat timpurilor.

Islam & creștinism

Pentru a înțelege această decizie ne vom apleca asupra trecutului președintelui turc. Acesta nu și-a ascuns niciodată dorința de a transforma Turcia după modelul Imperiului Otoman. Pentru el, Imperiul Otoman a reprezentat cea mai frumoasă perioadă din istoria turcilor. Le-a oferit măreție, control, putere și mai mult, turcii au fost cei care stabileau regulile jocului. Atât în Imperiu cât și în zona sa de influență. Gândirea lor este evidentă și în deciziile de azi: am câștigat Constantinopolul, putem face ce vrem cu el, doar este al nostru! Dacă Fatih Sultan Mehmet a transformat Sfânta Sofia în moschee, cine suntem noi să nu-i menținem decizia? Pentru Ankara, revolta creștinilor nu contează! Să-și vadă de treabă în zona lor! Eventual, să fie mulțumiți că le păstrăm Patriarhia la Istanbul!

Este o perioadă definitorie în viața lui Recep Tayyip Erdoğan care se confundă în ultimele decenii cu cea a Turciei. Devenit primar al Istanbulului în 1994, peste trei ani declara:  „Moscheile sunt barăcile noastre, cupolele sunt căștile de protecție, minaretele sunt săbiile, iar credincioșii sunt armata noastră”.

Această declarație pe cât de deranjantă în occident s-a dovedit cheia consolidării puterii sale în interiorul Turciei. Iar pentru președintele turc contează mai mult ce vor turcii lui decât ce vor creștinii.

În discursul său de la 20:53 (a ales intenționat ora pentru a aminti de anul cuceririi) a punctat:

– să putem să ne rugăm aici (Sfânta Sofia) până când vine apocalipsa.

– prima dată cânt Fatih Sultan Mehmet a intrat în Sfânta Sofia s-a uitat după direcția spre Mecca, pentru a-și putea face rugăciunea.

– se va ridica taxa de intrare (era 100 lire)

– pe 24 iulie 2020 se va deschide ca Moschee (1 februarie 1935 a fost deschisă ca muzeu)

– În Turcia sunt 435 de biserici și sinagogi (cu alte cuvinte vedeți că suntem toleranți!)

– Bayazid al II-lea i-a consolidat minaretele.

– Dacă Vatican s-ar transforma în Muzeu, ce ar zice lume creștină?

– Moscheea din Granada a fost transformată în Biserică de spanioli și așa a rămas.

– Said Nursî (Üstad) și-a dorit redeschiderea Sfintei Sofia ca moschee. Și cel mai important istoric al nostru, Halil İnalcık și-a dorit asta.

– este una dintre cele mai fericite zile ale noastre.

– Putem considera că este a doua cucerire!

Președintele turc nu și-a ascuns niciodată dorința de a transforma Turcia într-o mare putere. În multe dintre discursurile sale găsim idei prin care se compară cu Marile Puteri ale lumii. Acesta și-a dorit încă de pe când era primar să facă istorie. A fost mândru de religia sa și de moștenirea imperiului otoman. Planul său de a construi moschei în lume nu este nou. A reușit să construiască moschei în 15 state: Statele Unite, Haiti, Federația Rusă, Belarus, Palestina, Filipine, Kazakhstan, Crimeea, Marea Britanie, Bosnia-Herzegovina, Albania, Macedonia, Cipru de Nord, Djibuti și Kirgistan. (până în 2017). Nu le mai enumerăm pe cele din Turcia. După cum bine se știe s-a încercat să se construiască o moschee și în București.

Cei care își închipuie că decizia transformării Sfintei Sofia a fost o decizie peste noapte a președintelui turc se înșală. Ținând cont de caracteristicile societății turce, de atașamentul față de valorile kemalismului, tânărului Erdoğan îi era imposibil să-și expună ideile după care să mai rămână în politică. La fel cum Mustafa Kemal a adoptat o strategie de adormire a vigilenței ofițerilor atașați de valorile islamice și de Califat, la fel a procedat și Recep Tayyip Erdoğan azi. Evident cu alte metode!

În primele sale mandate de premier Turcia a avut o creștere a economiei în jur de 15%. I-a adormit pe europeni cu declararea și hotărârea Turciei de a accede la Uniunea Europeană. Naivi, aceștia au crezut atunci cum au crezut și azi când, după logica lor, era imposibil de conceput ca Sfânta Sofia să se transforme în moschee!

Mai mult, cunoscând apetitul turcilor pentru istorie, prin industria cinematografică, președintele turc a susținut multe producții care au redat gloria de altădată a Imperiului. Scopul a fost de a le arăta tuturor cine sunt turcii, cum s-au constituit și ce au reprezentat în istoria lumii acest popor viteaz! Cheia planului său a fost și încă este de a arăta la scara istoriei cât de nesemnificativ a fost Mustafa Kemal în comparație cu Imperiul Otoman. De aceea, azi când întemeietorul Turciei moderne nu se mai găsește la loc de seamă nici pe pereții noului Palat Prezidențial, strategia lui Erdoğan, prin aceste decizii este de a le oferi turcilor măreția cuceririi, a cuceririlor din trecut. Iar Sfânta Sofia este simbolul cuceririlor!

Schimbările politico-militare din proximitatea turcă i-au oferit lui Erdoğan prilejul de a-și pune în aplicare planul într-o perioadă scurtă dar eficientă. Cu cât relațiile internaționale și influența Marilor Puteri în zona de influență a Turciei sunt mai dezacordate cu atât mai bine își joacă președintele turc cărțile.

Problemele lumii creștine sunt dezvăluite brutal de către Turcia. Istoric, simbolul creștinismului a căzut în mâinile islamului odată cu cucerirea Constantinopolului. Gândirea de ev mediu (nici nu-i putem pretinde o altfel de gândire) a tânărului Fatih Sultan Mehmet a considerat că simbolul creștinismului trebuie transformat în moschee în 1453. Cu alte cuvinte, Sfânta Sofia a devenit prima moschee din Constantinopol. Cum Imperiul Otoman, ca orice imperiu pune accent pe cuceriri, turcii nu și-au mai pus problema dacă este moral, dacă au creștinii drepturi ci prin propriile legi ”i-au tolerat” în interiorul său pe creștini și evrei.

Pentru turci, în special pentru latura conservatoare cât și pentru partidele politice decizia președintelui Erdoğan este binevenită! Chiar dacă pentru islam, Sfânta Sofia nu este unul dintre locurile sale simbolice, în planul imaginii este imaginea cuceririi!

 Ce a vrut să demonstreze Erdoğan?

Calculele politice sunt din ce în ce mai simplu de deslușit. Pe arena relațiilor internaționale, președintele turc și-a concentrat atenția pe Orientul Mijlociu și zona balcanică. Aici, trecutul, mentalitatea islamică cât și cooperarea benefică din primele mandate ale președintelui turc constituie argumente clare pentru politica turcă, adeptă și nostalgică a otomanismului. Într-o Europă cu o Franța potrivnică politicii externe turce, cu Marea Britanie care a schimbat strategic și cu o Germanie care constituie mai mereu motive de dispute și din cauza minorității turce l-au făcut pe președintele turc să construiască punți pe zona menționată. Mai ales de când și-a revitalizat relațiile cu Statele Unite și Federația Rusă.

Pentru el cât și pentru turci ce este rău în a-și dori măreția de altădată? Dacă Statele Unite, Franța sau Marea Britanie au influență la nivel mondial, Turcia de ce nu ar avea? Pe când Imperiul Otoman conducea lumea, Statele Unite nici că se formaseră!

Că va reuși sau nu este o altă problemă. Cel puțin încearcă.

P.S. Am așteptat să văd reacția oficialităților române pe acest subiect. Din ceea ce știm România este un stat în care procentul creștinilor depășește 90%. M-am gândit că Secretariatul de Stat pentru culte, reprezentat de celebrul tânăr Victor Opaschi poate veni cu o poziție în numele statului român. Sau poate Muftiul român, în spiritul toleranței religioase să se exprime pe acest subiect. Văzând această tăcere mi-am dat seama cât de simplu îi este președintelui turc să-și îndeplinească obiectivele.

P.S.1. La Ierusalim au apărut voci care consideră că președintele turc poate face ce vrea cu Sfânta Sofia, ei de ce să nu facă ce vor cu moscheea Al-Aqsa?

P.S.2. Imamul care a oficializat prima slujbă în Ayasofia a avut tot timpul în mână o sabie pe care se sprijinea! Pe sabia ținută în mână de cel care a oficializat rugăciunea, Ali Erbaș scria primul verset din sura Fetih: 48.1. Noi ți-am dăruit o biruință strălucitoare. Printre altele s-a rugat să rămână moschee până la Apocalipsă pentru că ei cred că sunt pe drumul cel bun iar apoi și-a exprimat speranța că va urma o nouă reînviere a islamului.

După încheierea rugăciunii, președintele turc s-a deplasat la moscheea Fatih Sultan, în apropiere pentru a face o vizită la mormântul cuceritorului Constantinopolului.

Acest eveniment de o importanță mondială s-a consumat azi. După ce Turcia a mutat vom aștepta să vedem reacții. Evident, România nu a avut până în acest moment un punct de vedere. Ne comportăm ca un stat scos din context, cu teama de a ne spune părerea, de a avea una și păstrăm teama ca nu cumva să deranjăm pe cineva. Nici măcar pe turci. Pentru că azi în România avem o problemă: Covid. Restul sunt detalii!

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Uncategorized
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

20 comentarii

 1. „TEMNIȚA CEA MAI DE TEMUT ESTE CA ÎN CARE TE SIMȚI BINE!” (Nicolae Iorga). CE S-AR MAI PUTEA ADĂUGA? TĂCEREA LUI IUDA ESTE TOTAL ASURZITOARE, STRĂBĂTÂND PESTE CELE DOUĂ MILENII ÎN CARE ASTFEL, SÂNGELE LUI HRISTOS CEL RĂSTIGNIT PE CRUCE, CURGE NESTĂVILIT! TĂCEREA CARE VINDE… TĂCEREA CARE UCIDE…

  1. Eheee, uite pe cineva care a inteles miza! Bravo Adria! Erdogan este o marioneta, care executa indirect ce vor altii, poate nici nu realizeaza asta! Asa vor avea motiv sa construiasca cel de-al treilea templu in locul moscheii din Ierusalim! Si ghici pe cine vor instala in templu?

  1. Foarte frumos spus, niciuna, dar sa nu ne ingrijoram, Sf. Paisie spune ca Sf. Sofia se va redeschide.
   Chiar nu stiu ce va fi in lume, nu stiu CAT TIMP vom mai putea trai in lume, asta e singura mea problema, si cred ca a multora
   Sa-mi caut loc de munca? Sa merg la facultate? Sa imi cumpar casa? Sa fac asta si cealalta? Si tot asa….
   Traim zilele din urma, desi unii Sfinti spun ca vor veni 30-40 de ani de pace, chiar nu stiu… de ce ar mai tine Dumnezeu lumea? Ca sa fie o rasadnita cu pamant bun pentru pacate? Ca sa ne rugam Lui acum cand avem nevoie de El, iar dupa aia sa-L uitam? Oricum chiar nimanui nu-i mai pasa de sufletul lor, atat ortodocsilor cat si ereticilor, deci nu stiu de ce ne-ar mai da Dumnezeu sansa de a ne intoarce? Am avut destule sanse,nu am profitat de ele, nici eu, nici altii.
   Ferice de cei ce stiu ce se intampla in lume, si stau langa Domnul, asa cum mi-as dori si eu sa stau.

   1. Nu e nici o mare diferenta. Noi insa trebuie sa ne ingrijoram in primul rand pentru greci cu guvernul lor de anticristi care inchid sfintele biserici si obliga oamenii sa poarte masca in timpul Liturghei – ceva de neimaginat dat fiind ca masca e un simbol masonic – satanist. Grecii de bine de rau sunt fratii nostrii ortodocsi, ca si rusii, avem acest numitor comun.. cu turci n-avem nimic.
    Din pacate guvernantii greci sunt (mult) mai satanisti decat Erdogan, el insusi de etnie greaca.
    Turcii si Grecii au fost mereu in pragul razboiului, un razboi in surdina, asa a fost de sute de ani. In ’70 cand Cipru si-a proclamat independenta iar regimentele de parasutisti turci au luat insula in desant.. atunci razboiul a fost iminent, mult mai aproape decat in ziua de azi.
    Turcii au dreptate in privinta granitelor maritime in litigiu dar grecii.. impinsi de la spate de stapanii lor evrei masoni americani baga in nestire carbuni la cazan in speranta ca va iesi razboi. Stie toata lumea ca agenda masonica prevede un mare razboi in urma caruia populatia lumii va fi decimata. Deci.. in care echipa joaca „ortodocsii” greci?

 2. „Sfârșitul Turciei va începe când vor transforma Sfânta Sophia în Moschee. Eu nu voi vedea, voi tinerii DA”… ”Turcia se va dezmembra. Această dezmembrare, nouă, grecilor, ne va fi de folos. Atunci ținuturile noastre vor fi eliberate. La fel și Constantinopolul, va fi eliberat și va redeveni oraș grecesc. Biserica Sfânta Sofia se va deschide și se va sluji din nou în ea”…. După destrămarea Turciei, Rusia, va continua războiul până va ajunge în Golful Persic și îsi va opri trupele lângă Ierusalim. Atunci puterile occidentale îi vor soma pe ruși și le vor da 6 luni. Rusia însă nu-și va retrage trupele și atunci puterile occidentale vor începe să aducă trupe pentru ai ataca pe ruși. Războiul care va izbucni va fi mondial și în cele din urmă vor pierde rușii. Se va vărsa mult sânge. Marile orașe vor deveni ruine. Dar noi, grecii, nu vom participa la acest război. Toți cei din jurul nostru se vor sfâșia unii pe altii, însă noi vom sta de-o parte.” – Sf. Paisie Aghioritul

 3. Ar trebui ca intreaga lume crestina, toti turistii crestini care vin in Istanbul sa ocoleasca Sf. Sofia. Pentru a vizita o moschee la Stambul pot merge la Moscheea Albastra ( cu covor rosu, sic!) iar la Sf. Sofia sa se jure ca nu intra pana nu va redeveni biserica crestina. Uite-asa! Chestia asta s-ar numi boicot, dar e ceva mai mult. Ce-ar fi ca toate moscheile din Europa, construite de turci, sa fie transformate in biserici crestine? Uite-asa, reciprocitate. Daca doar principiul ”dinte pentru dinte” merge la domnii astia…

   1. Un crestin cunoaste raspunsul la aceasta intrebare.
    Regula de baza a turistului e sa viziteze. Moschei, temple, oracolul din Delfi festivaluri religioase etc. Eventual face ce fac si ceilalti, pune floricele, aprinde tamaie ca doar nu strica. Dar calendarul ortodox e plin de unii care mergeau la templu si faceau praf idolii sau preferau sa moara decat sa ii cinsteasca.
    In ziua de azi (presupunand ca nu e vorba de moschei unde probabil, daca nu ar fi linsat pe loc, ar fi decapitat, spanzurat sau omorat cu pietre sau cu biciul pentru blasfemie- sincer, nu stiu cum procedeaza musulmanii), un tip care ar face asa ceva ar fi un troglodit psihopat care distruge patrimoniul umanitatii. Asa ca intrebarea e ce conteaza mai mult, sa vizitezi ca sa te poti lauda pe fb ca ai fost acolo, sau sa nu calci intr-un loc unde se face inchinare la oricine afara de Dumnezeu?

    1. Daca turcaletii au pus labele pe Sf. Sofia, nu inseamna ca le apartine. Pe pereti sunt icoane. Iar la musulmani nu prea ai ce idoli sa distrugi.

   2. Nu stiu cum gandesc altii, dar eu am vizitat cateva moschei – geamii nu cu gandul de a participa – Doamne-fereste! – la vreo slujba de-a lor, ci doar pentru a admira frumusetea si geniul pe care Dumnezeu il da omului pentru a-L slavi: ce fac oamenii cu geniul / harul daruit lor, asta e fix problema lor si vor da socoteala pentru ce au facut cu ce li s-a dat. In gand am facut o rugaciune crestina si mi-am facut cruce cu limba inainte de a intra intr-un astfel de loc. „Da, da, da, frumos, frumos, bravo constructorilor, arhitectilor, zidarilor, pictorilor, faiantarilor / mozaicarilor, da, da, mare este Dumnezeu, Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ne pe noi, amin!” Astfel gandind, mie imi pare ca e admisibil a vizita o moschee. Poate gresesc.

 4. In lume se intimpla ceea ce este drept sa se intimple.
  Genial modul in care lucreaza SFINTA TREIME acum cu omenirea demonizata 99%.
  Daca ai GINDUL LA DUMNEZEU este imposibîl sa nu constati JUSTETEA DIVINA venita prin BICI .
  Cit sa MAI fi continuat DEPRAVAREA !?
  Stop jocului demonic al OMENIRII .
  Deja omul a depasit in rautate spurcatii.

 5. „Creștinii să fie mulțumiți că le păstrăm Patriarhia la Istanbul!”
  La cât dispreț și-a adunat Bartolomeu din partea turcilor prin comportamentul său, nici nu e de mirare că ei gândesc așa.

  1. Esti prost si ingimfat !
   Stroboscopul sa ti-l bagi tu undeva !
   Nici chiar STETOSCOPUL NU E BUN LA ”VAZUT” CU EL !
   Microscopul, insa, e altceva !!!
   Sau, poate, preferi binoclul ?
   Spune ma, loaza !

 6. Despre care crestini vorbim ,despre aia care intra in biserica de trei ori in viata-botez,cununie,inmormantare-si care la Referendumul pentru Familie in loc sa mearga sa voteze au petrecut la gratare?Vedeti,asta este problema ,vorba unui clasic in viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citiți și

Close

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.