X

Buletinele electronice cu cip intră în linie dreaptă. Legea a trecut de Parlament

buletin cip cartela

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărți de identitate electronice cu cip. Pentru prima dată, va putea fi emis buletin și copiilor sub 14 ani. Cartea electronică de identitate va ține locul cardului de sănătate iar aceasta va putea fi folosită și la autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor statului și nu numai. Actul normativ include posibilitatea eliberării actului de identitate simplu, fără cip.

Legea prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul asigurării condiţiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc, potrivit Agerpres.

De asemenea, se instituie o excepţie de la regula eliberării actului de identitate începând cu vârsta de 14 ani. Astfel, opţional, numai la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

Proiectul mai prevede modificarea conceptului anterior privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, astfel încât în viitorul document electronic de identitate să fie înscrise numai datele de identificare ale titularului, certificatul emis de MAI, înscris într-un singur cip, va asigura „funcţionalitatea” de card de sănătate.

Actul normativ prevede şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun CIP.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate va avea următoarele termene de valabilitate:

a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii.

De asemenea, cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

După personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg imediat prin procedură automată şi ireversibilă.

De asemenea, conform celor adoptate, cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate: la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cu excepţia cererii pentru eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, precum şi la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din ţara respectivă.

Proiectul a fost elaborat în 2017 de Guvernul condus de Mihai Tudose.

Camera Deputaţilor este for decizional, iar actul normativ va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Buletinul cu cip, subiect controversat la începutul lui 2020. Reacția BOR și opt ore de dezbateri la MAI

Ministerul de Interne a organizat, în luna ianuarie, o dezbatere publică despre noua carte de identitate. La aceasta au participat reprezentanți de la 40 de asociații neguvernamentale, printre alții. Cei mai mulți au contestat proiectul, unii invocând motive religioase.

Noile buletine erau considerate de unii ca fiind un atentat la mântuire sau că ar putea avea încorporate antene GPS care ne-ar putea localiza oriunde, oricând.

Autoritățile au încercat timp de opt ore să îi liniștească pe contestatari și să îi convingă că noile buletine nu prevestesc Apocalipsa.

Biserica Ortodoxă Română a transmis atunci un punct de vedere: „Anumite reactii negative motivate religios referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate probabil de neînțelegerea deplină a conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic”.

Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Cipuri
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

17 comentarii

    1. Exact!

     Dar asta nu înseamnă să-i băgăm în aceeași oală pe toți ne-pomenitorii!

     Ce repede uitați!
     Mai ales GHEORGHE, apoi ELZA..
     Luați de citiți, (re)amintiți-vă, mai ales pe Sf.Vasile cel Mare care era împotriva ereziei, deci un APRIG NE-POMENITOR dar și familia preotului ajuns ne-pomenpoitor fugind din Egiptul unde Faraon lucrează pentru faraon, NU ce bălmăjește amețitul vostru de la Rarău că trebuie să faci ascultare de pomenitori doar până la venirea urgiei…CINIC!
     Când de fapt, a și început: purtarea botniței, distanțare, lingurițe de unică folosință, biserici închise pe motiv de corona, etc…

     https://www.aparatorul.md/sf-vasile-cel-mare-catre-preotii-marturisitori-prigoniti-si-catre-mirenii-ce-ii-urmeaza-despre-tainele-ereticilor-necondamnati-sinodal/

     https://ortodoxinfo.ro/2019/06/26/patriarhia-ecumenista-de-constantinopol-va-trimite-o-delegatie-la-vatican-pentru-promovarea-unitatii-cu-papistasii-care-va-asista-si-la-liturghia-savarsita-de-ereticul-papa-francisc/

     https://www.youtube.com/watch?v=aO0Zi0iXa4A&feature=youtu.be

     https://youtu.be/aO0Zi0iXa4A
     https://stranaortodoxa.wordpress.com/2018/12/26/fuga-in-egipt-cum-am-intrerupt-eu-si-toata-familia-mea-comuniunea-cu-ereticii-ecumenisti/

 1. Ei vedeti ce importanta e mantuirea noastra pentru „BOR”? 🙂
  Noi nu intelegem Scripturile? Dar ei le inteleg?!
  Ce spune Biblia despre ecumenism?
  Asta au uitat-o probabil.

 2. Am ascultat videoclipul cu femeia posedata.
  Nu cred ca tatal minciunii era trimis de vre-un sfant. Caci nu ii spune numele, nu vrea.
  Este un arhicon care e suparat pe ortodocsii ce au oprit comuniunea cu ereticii ecumenisti. Poate fi chiar diavolul ecumenismului. Argumente? 1.Sustine ca ortodocsii ar trebui sa sae roage impreuna cu toti ceilalti „crestini” pt ca rugaciunea lor sa fie mai puternica. 2. Ceea ce il supara cel mai mult este oprirea pomenirii. 3. Spune falsuri grosolane, precum ecumenistii, ca Canoanele ar fi perimate, ca nu mai sunt valabile acum cele ce se refera la intreruperea comuniunii cu erezia.
  4. ca cei ce intrerup comuniunea ar fi schismatici.
  Cei doi monahi nu trebuiau sa vorbeasca cu diavolul. Trebuiau doar sa nu-l bage in seama. Arhiconii sunt foarte destepti, stiu toata Sf Scriptura, si ii ametesc pe cei creduli. In cazul de fata, cei doi poate ca nu-si iubesc prea mult ierarhul incat sa se roage pentru el adesea, dar asta nu face ca demersul lor sa nu mai fie ortodox.
  Iertati.

 3. Dacă ești nepomenitor trebuie să ai reală, repet, reala smerenie și să întrerupi pomenirea pentru a nu Îl supăra pe Hristos și pe Sfinții părinți prin incurajarea ecumenismului, dar să nu îi osandesti pe cei pe care nu ii pomenesti… De fapt tu ții la o idee, de a nu devia de la Adevăr, deci lupți împotriva unei erezii, ecumenismul, și nu împotriva unor oameni….

 4. Deci BOR e îngrijorat DOAR pentru că te pot urmări ăștia prin CIP, NU că conține 666, no?
  CÂT DE LUMESC ESTE/A DEVENIT BOR!
  La fel cum a fost întrebat Rechinul Alb ce crede despre paradele gay și despre uniunea dintre ei…la care a răspuns că, dacă nu e prevăzut în Constituție, nu au dreptul la așa -ceva….adică, Ăla din Deal se ghidează NU după Scriptură, ci după Constituție….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.