X

Mitropolitul Serafim de Pireu: Situația în care se află acum catedrala Sfânta Sofia a apărut pe fondul distrugerii unității dintre Constantinopol și Ucraina

Photo: pravoslavie.ru

În prezent, Biserica Ortodoxă suferă de o lipsă acută de unitate între Bisericile Locale și țările ortodoxe, iar această realitate tristă se numără printre motivele din pricina cărora catedrala Sfânta Sofia se găsește în situația actuală, pe punctul de a fi transformată încă o dată în moschee, crede Înaltpreasfinția sa, mitropolitul Serafim de Pireu, din Biserica Ortodoxă Greacă.

Îndeosebi, Mitropolitul Serafim, unul dintre cei mai vocali dar și tradiționaliști dintre ierarhii Bisericii Grecești, a menționat intervenția prost concepută a Patriarhului Bartolomeu în Biserică Ortodoxă din Ucraina, care a dus la destrămarea comuniunii dintre patriarhiile Moscovei și Constantinopolului, după cum relatează Romfea.

Bisericile locale și țările ortodoxe sunt, de asemenea, prea ocupate „să se unească cu ereticii” în loc să se unească într-o forță ortodoxă puternică, s-a plâns Mitropolitul Serafim.

„Sper că acum este clar cât de tragică a fost greșeala de a acorda autocefalia schismaticilor și a unei adunări de sine stătătoare în Ucraina, la dispoziția euro-atlanticilor, deoarece acest eveniment a distrus unitatea Bisericilor Ortodoxe autocefale.

Sincer, sunt mâhnit, pentru că aceia dintre noi care ne opunem monstrului ecumenist și sistemului internaționalist avem atâtea motive solide pentru a face asta”, a spus Mitropolitul Serafim, observând că țările ortodoxe au fost mai interesate de apropierea de latini, în ultima sută de ani, decât în a forma o alianță ortodoxă puternică.

De asemenea, el a solicitat guvernului grec să răspundă imediat la abuzurile turcești asupra catedralei Sfânta Sofia, dar să nu se aștepte la „vreun sprijin semnificativ din partea organizațiilor internaționale”.

La începutul lunii Înaltpreasfinția Sa a vorbit într-o linie similară, menționând că țările ortodoxe continuă să investească în lumea occidentală, deși lumea occidentală le trădează continuu.

Alexander Schipkov, șeful adjunct al Consiliului Mondial al Poporului Rus și primul vicepreședinte al Departamentului Sinodal al Bisericii Ruse pentru relațiile dintre Biserică, Societate și Media, și-a exprimat aceeași părere ca Mitropolitul Serafim, spunând:

„Decizia politică a autorităților turce de a transforma catedrala Sfânta Sofia într-o moschee vine ca rezultat al acțiunilor patriarhului ecumenic Bartolomeu, care a provocat o scindare în ortodoxia mondială. Astfel, acordarea unui tomos fals schismaticei „biserici” ucrainene nu a rămas doar la stadiul unui eveniment intern în Ucraina, ci a dus la probleme uriașe în relațiile Bisericilor Ortodoxe și la o slăbire semnificativă a ortodoxiei mondiale, de care Erdoğan a profitat, ” a spus analistul.

traducere de Nușca

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

5 comentarii

 1. Sa nu deznadajduim. Intr-o zi, in Catedrala Sfanta Sofia, se va savarsi Sfanta Liturghie, din nou! Daca vom fi vrednici, o sa fie in zilele noastre, iar daca nu, o sa fie in timpul celor care vor fi vrednici!

 2. E vremea PLĂȚILOR!
  Ne cerne Satana pe toți…să vadă… care, ce suntem : grâu sau neghină?

  P.S. Fotografia este de-a dreptul superbă!

 3. Să fie/să devină ăsta motivul pentru care turcii vor face pași mai în apă – vreo șase mile – spre Grecia, dacă aceasta va începe să se zbârlească în privința Catedralei Sf.Sofia?
  Cu toate că, guvernul elen, pe de altă parte…vor să închidă mănăstirile, bisericile, inclusiv Sf.Munte.

  1. Da, se pare că ecumenismul, a tot erezia, erezia ereziilor, (oare și „ugăciunea pustirii”?) A pătruns până la cel mai înalt nivel de decizie din bisericile ortodoxe…
   Dumnezeu cu mila..

 4. De fiecare data cand Sf Sofia a fost preschimbata in moschee, evenimentul a fost precedat de apostazie din partea conducatorilor bisericii crestine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.