X

În 15 zile se decide dacă catedrala Sf. Sofia din Istanbul va fi transformată în moschee

 

Catedrala Sfânta Sofia, Istanbul

Consiliul de Stat al Turciei urmează să decidă dacă celebra Hagie Sfânta Sophia din Istanbul poate fi transformată într-o moschee. „Ideea” aparține președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Construită în secolul al VI-lea la ordinul împăratului bizantin Justinian I, a fost cea mai mare catedrală din lume timp de aproape 1.000 de ani.

Situl Patrimoniului Mondial Unesco a fost transformat într-o moschee când Imperiul Otoman a capturat orașul în 1453, dar a devenit muzeu în anii 1930.

Poate deveni din nou o moschee dacă instanța va aproba mutarea joi.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut schimbarea în timpul unui miting electoral anul trecut.

Islamiștii din Turcia au cerut de mult să fie convertită, dar membrii opoziției seculare s-au opus mișcării. Propunerea a determinat critici internaționale din partea liderilor religioși și politici din întreaga lume.

Șeful Bisericii Ortodoxe Răsăritene s-a opus mișcării, la fel ca Grecia – căminul a numeroase milioane de adepți ortodocși.

Ministrul Culturii, Lina Mendoni, a acuzat Turcia că a reînviat „sentimentul naționalist și religios fanatic”, insistând că nicio schimbare a unui sit al Patrimoniului Mondial Unesco nu poate avea loc fără a fi aprobată de comitetul interguvernamental al organismului.

Directorul adjunct al Unesco, Ernesto Ottone Ramirez, a fost de acord că este nevoie de o aprobare mai largă, într-un interviu acordat ziarului grec Ta Nea.

El a scris organul ONU Turciei despre propunere, dar nu a primit niciun răspuns, a spus el.

Clădirea iconică, cu cupole, se află în cartierul Fatih din Istanbul, pe malul de vest al Bosforului.

Iustinian I a comandat construcția masivă construită în 532, când orașul – atunci cunoscut sub numele de Constantinopol – a fost capitala Imperiului Bizantin, cunoscut și sub numele de Imperiul Roman de Răsărit. Inginerii au adus materiale din toată Mediterana pentru a construi catedrala colosală.

Aceasta este acum unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia
La finalizarea în 537 a devenit sediul patriarhului ortodox al Capitalei. La clădire au avut loc ceremonii imperiale bizantine, cum ar fi încoronările.

Hagia Sophia a servit drept casa Bisericii Ortodoxe de Est timp de aproape 900 de ani, cu excepția unei scurte perioade în secolul al XIII-lea, când a fost o catedrală catolică aflată sub controlul invadatorilor europeni care au jefuit și au ocupat Constantinopolul în timpul celei de-a patra cruciade.

Dar în 1453, Imperiul Otoman sub sultanul Mehmed al II-lea a capturat Constantinopolul și a redenumit orașul Istanbul, terminând Imperiul Bizantin o dată pentru totdeauna.

La intrarea în Sophia Hagia, Mehmed II a insistat să fie renovat și transformat într-o moschee. A participat la primele rugăciuni de vineri în clădire, zile după ce a fost jefuită de forțele invadatoare.

Arhitecții otomani au îndepărtat sau au tencuit simbolurile ortodoxe din interior și au adăugat spire și minarete structurii. Până la finalizarea Moscheii Albastre din Istanbul, în 1616, Hagia Sophia a fost principala moschee din oraș, iar arhitectura sa a inspirat constructorii Moscheii Albastre și a altor câteva din oraș și din lume, scrie BBC.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

6 comentarii

  1. Erdogan se crede sultan și cred că o va reface moschee. America și Europa vor renunța să protejeze Turcia și Putin cucerește Turcia, Istambul redevine Constantinopol.

      1. Sf. Paisie Aghioritul spune ca o treime vor muri, o treime se va creștină și o treime va pleca în adâncurile Asiei

      2. ÎnNTREBARE OARECUM RETORICĂ, OARECUM PĂRTINITOARE! CA ȘI CUM POPULAȚIA TURCIEI (APROPOS, MULȚI TORLLERI STAU PROST CU IMPRESIA CONFORM CĂREIA CEI PE CARE ÎNCEARCĂ A-I MANIPULA SUNT MAI MULT DECÂT PROȘTI!!!) CARE AR NUMĂRA 20 DE MILIOANE (NU VĂ SPUN CIFRA EXACTĂ-O GĂSIȚI LESNE PE NET!) AR LOCUI ÎN TOTALITATE ÎN SFÂNTA SOFIA ȘI – VEZI DOAMNE – VIN NENOROCIȚII DE CREȘTINI ORTODOCȘI SĂ-I DEA AFARĂ ÎN STRADĂ! EXISTĂ O VORBĂ: DACĂ EȘTI PROST PREGĂTIT, STAI ACASĂ! E BINE CA UNII ANTICRIȘTI SĂ STEA ÎN BANCA LOR, ÎN CASELE LOR DE RUGĂCIUNI, SĂ LASE ORTODOXIA ÎN PACE! DACĂ NU PRICEPI CĂ – DEȘI NU SE VEDE – ENERGIA ELECTRICĂ UCIDE, NU-ȚI PUNE MÂINILE PE BARELE DE TRANSFORMATOR DE ÎNALTĂ TENSIUNE, CĂCI TE TRĂZNEȘTE! LA FEL ȘI CU DUMNEZEU CEL ADEVĂRAT!

  2. Cred ca este un mare semn apocaliptic :se atinge limita răbdării lui Dumnezeu și, încet, încet, balanta va începe sa încline în favoarea creștinilor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.