X

Se reiau slujbele în interiorul bisericilor. Printre condiții se numără purtarea măștilor și păstrarea distanțe. Patriarhia de acord cu măsurile blasfemiatoare, contrare Evangheliei

Se redeschid bisericile - Ziarul 21

Slujbele în interiorul bisericilor se vor relua, a anunțat, astăzi, premierul Ludovic Orban. Acesta a declarat că în incinta bisericilor vor avea acces relativ puțini cetățeni, fiind necesară respectarea unor norme de distanțare socială, astfel că slujbele se vor face astfel încât să se audă și la credincioșii din curțile Bisericii.

Patriarhul Daniel a reacționat printr-un comunicat, în care dă asigurări că ”Biserica Ortodoxă Română va respecta exemplar regulile de natură sanitară și le va reitera constant în recomandările pe car le va face credincioșilor săi”.

”Patriarhia Română a primit cu bucurie decizia intens așteptată și integral justificată a autorităților de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioșilor, în condițiile respectării unor reglementări limpezi și încă necesare.

Ca și până acum, Biserica Ortodoxă Română va respecta exemplar regulile de natură sanitară și le va reitera constant în recomandările pe care le va face credincioșilor săi.

Este esențial să recuperăm constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieții noastre sociale. Acest lucru ne privește pe fiecare în parte și ne solicită responsabilitatea personală. Credința autentică civilizează, rodește atenție morală, grijă și respect față de celălalt. De aceea, credința onorează în cel mai înalt grad. Ca și respectarea ei.”, se arată în comunicatul emis de Patriarhia Română.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Uncategorized
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

26 comentarii

 1. Trebuie să luăm măsuri! Nu se mai poate! Sa ne organizăm si sastrangem semnături impotriva acestor masuri blasfemiatoare, pe care sa le centralizam si sa le dam la Patriarhie!
  Să facem apel la platforma Împreună !

  1. ADEVARATA MASURA ESTE MARTURISIREA CREDINTEI TALE, ADICA NEACCEPTAREA NICI UNEI MASURI BLASFEMIATOARE IMPLICIT NEACCEPTAREA PURTARII MASTII IN INCINTA BISERICII !! DE LA PREOT PANA LA ULTIMUL MIREAN SA SE DUCA SI SA PARTICIPE LA SLUJBA IN CONDITIILE NORMALE STABILITE SI STATORNICITE DEJA DE OAMENI SFINTI, NU DE CEI CARE NU AU CREDINTA ! IAR CEI CARE NU CRED SI CARORA LE E FRICA DE ..ASA ZISA BOALA.., SA STEA ACASA, IN NICI UN CAZ CU MASCA PE FATA IN BISERICA !!!!
   DE CE POLITICIENII AU VOIE SA STEA LA „UN PAHAR DE VORBA” SI LA O TIGARA TOXICA… FARA MASCA, IAR CRESTINUL ORTODOX IN MEDIUL CEL MAI CURAT POSIBIL, AL SFINTENIEI, TREBUIE SA POARTE MASCA ?? NU E ACEASTA O BATJOCURA FATISA ??? PUR SI SIMPLU NU E DE ACCEPTAT ASEMENEA MASURA ATATA TIMP CAT CREZI IN DUMNEZEU CU ADEVARAT SI STII IN CASA CUI TE DUCI !

   1. Corect!
    AȘA TREBUIE FĂCUT!
    Cine face altfel, mai bine să nu intre, pentru că face MARE PĂCAT, așa cum a zis Pr.Elpidie!

 2. Nimic nou sub soare. „Patriarhia” era de mult dresata:i se pusese de mult botnita pe gură, după ce au acceptat fonduri europene, deși „episcopii” sunt în primul rand călugări și au dat votul saraciei, iar, cât despre distanțarea sociala, o adoptasera de mult prin viata de lux si obedienta a „Ierarhilor” cu salarii sf pentru marea majoritate a romanilor, așa că ei stăteau de mult la distanta de prostime, pentru a nu se molipsi de la ea… Nici o așteptare de la „Patriarhie”…

 3. Patriarhia a legiferat tradarea Ortodoxiei in Creta la asa-zisul Sinod Panortodox, iar acum nu face decat sa mimeze Ortodoxia de care s-a lepadat oficial atunci(16-26 iunie 2016), caci neoficial s-a lepadat mai demultisor. Sa faci petitie si sa o inmanezi Patriarhiei este ca si cum acorzi incredere lupului sa pazeasca oile. Ceea ce vedeti este doar o alta manevra de derutare a credinciosilor, caci se cam tem de reactia maselor largi, care s-ar putea sa-l traga de maneca pe asa-zisul Patriarh Daniel spre a-l muta undeva mai jos. Prin Daniel sistemul controleaza toata masa ortodocsilor neingraditi de erezia ecumenismului parafata in Creta. Pentru ca-l vor in continuare pe Daniel ca sa le faca jocurile, au permis un pic de relaxare. Dar cum se vor supara un pic „mai marii” lui Daniel, asta dupa cum le dicteaza si acestora planul pandemiei sau au globalizarii, cum ii vor cere sa suspende slujbele pentru te miri ce motive. Iar Daniel se va supune lor mai mult decat lui Dumnezeu. Daniel este unealta sistemului; el „joaca” doar cum i se dicteaza(canta). Si prin Patriarh ii tin in sah pe toti cei care in loc sa creada in Hristos, cred, din pacate, in erezia semnata de Patriarhul Daniel in Creta. Deschideti ochii bine si fiti cu luare aminte ca nu cumva Daniel, pastorul naimit, sa va duca in prapastie. Sau, de ce credeti ca noi ne-am ingradit de semnatarii din Creta, doar asa de dragul nesupunerii? Nu, ci de dragul adevarului care este nimeni altul decat Hristos. Faceti ochii cat cepele sau cel mai bine sariti din barca ecumenismului cat inca mai este vreme. Alegerea apartine fiecaruia dintre noi, insa nu poate spune nimeni ca n-a auzit acestea avand in vedere cele ce s-au intamplat in Biserica Ortodoxa Romana de la declararea isteriei Covid si pana acum, dar si dupa trecerea a nu mai putin de 4 ani de la momentul Creta. Pastorii naimiti o duc regeste, avandu-se la mana unii pe altii cu cele ce le-au facut pe langa Ortodoxie, liantul lor cel mai tare fiind semnaturile (acordul) lor pe actele pseudo-Sinodului din Creta. Cum corb la corb nu-si scoate ochii, asa spera mai marii BOR ca vor fi vesnici pe scaunele lor. Numai ca adevarul lucreaza si atunci cand ei nici ni gandesc va iesi la suprafata. Este suficient ca intr-unul dintre semnatari sa lucreze constiinta si va cadea tot edificiul construit de ei. Timpul lucreaza, daca nu stiati, in favoarea adevarului. Noi ii asteptam sa marturiseasca adevarul si sa fie pastori care intra pe usa in staul, nicidecum sarind pe aiurea.
  Deci ochii mari sau sariti din barca ecumenismului.
  Doamne, miluieste-ne!

 4. Salut, să nu vă supărați pe mine, dar aveți o reclamă de genul : „GRATUIT: AFLA CE TE BLOCHEAZA SA OBTII CE ITI DORESTI! FA ACEST TEST UNIC DE 60 SECUNDE!” – cu care sunt sigur că nici voi nu sunteți de acord. (Nu e nevoie să publicați comentariul)

 5. NU SUSȚIN PURTAREA MĂȘTII ÎN BISERICĂ
  – creeaza o stare de neliniște total neadecvată
  – nu putem săruta icoanele și nu ne putem împărtăși
  – pertubă rugăciunea
  – blochează comunicarea non-verbală
  – blochează labiolectura determinând lumea să vorbească mai tare ceea ce creste fondul de zgomot în biserică
  Dar trebuie să înțelegem că procedând normal în biserică (adică nepurtând masca și nerespectând distanțarea socială) ne punem trupurile in pericol dar consider că această jertfă trebuie asumată și este atitudinea corectă
  Repet: NU SUSȚIN PURTAREA BOTNIȚEI ÎN BISERICĂ

  1. Să înțelegem o dată pentru totdeauna: hotărârile „Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă” nu au absolut nici o valoare legală, ci pot fi cel mult privite drept recomandări. Până și hotărârile celui mai restrâns Consiliu local surclasează – dpdv legal – aceste „hotărâri”. Valoarea legală zero.

   Iar conform cu legile Constituției (dar și Drepturilor fundamentale ale omului – pe care nu neapărat că le iubesc, dar și acelea afirmă), nimeni nu poate interveni prin absolut nici o reglementăre, sub absolut nici un pretext în spatiul cultic. Absolut deloc – e drept fundamental.

   Tot ce s-a întâmplat în legătură cu Biserica a fost ilegal (și conf. Cadrului legislativ național, cât și a celui internațional) și a fost realizat cu complicitatea criminală a celor care conduc administrativ Biserica. Totul pe altarul indiferenței, oportunismului și lipsei de cultură – inclusiv civică, nu mai zic duhovnicească – mai ales a clericilor (păstorilor), dar și simplilor credincioși ortodocși (mirenii practicanți).

   Conform legilor naționale /internaționale puteam să avem tot timpul Biserica deschisă, cultul neștirbit, cu program liturgic neschimbat pe toată această perioadă – nimeni (nici o structura legală) nu ar fi putut face nimic împotrivâ, iar orice ar fi blocat acest fapt ar fi fost – și a fost – un abuz pe care orice instanță îl va condamna conform legii.

   Dar stați – cine să îl condamne, dacă conducătorii Bisericii administrative, bazându-se pe neștiința (nejustificată) a oamenilor (clerici și credincioși), a fost mâna în mână cu nedreptatea?! Iar pe simplii credincioși – dacă nu aplaudă masurile, cedând pe altarul fricii și necredinței – cel puțin nu-i interesează. Orice simplu om care va da in judecată statul (mergând până la ultima cale de atac) pentru că statul respectiv i-a încălcat drepturile religioase, va câștiga fără urmă tăgadă. Dar pentru aceasta trebuie unitate și unire intre credincioși, rugăciune reală, actiuni comune, foarte bine gândite și organizate. De unde? Dacă acum peste 10 ani exista o vastă unitate mireneasca Ortodoxă, acum – cu ajutorul propriilor patimi și orgolii, a necuratului și a serviciilor „secrete” – această unitate a fost manipulată, diluată și fărâmițată în mii de cioburi distincte și care se află într-un continuu și nesfârșit conflict. Iar spiritul de jertfă real și sincer aproape că nu mai există – decât in inchipuire – demagogic-declarativ.

   Lipsa generalizată de credință și saracirea oamenilor de Sfântul Duh, cel care luminează mintea și ne-ar fi putut lumina, proteja, e mai mult decât înfiorătoare.

   1. Sunt de acord ca trebuie facut ceva pe cale legala, dar vad ca nici avocatul poporului, nici organizatiile pt drepturile omului nu au facut mare lucru, sub imperiul fricii si consideratiei ca „masurile sunt necesare”. Daca aveti pregatire juridica, haideti sa actionam. Emailul meu [email protected]

 6. Mă mir că nu vrea să pună botniță și sfinților zugrăviți pe pereți, din moment ce LAICATUL ATEIZAT-SATANIZAT reprezentat de cei 5 derbedei impostori din fruncea țării îndrăznesc să facă LEGEA Lui Dumnezeu!

   1. Ce să zic?!
    PARANOIA!
    Triaj epidemiologic, 4mp distanță în Biserică, 2m între doi credincioși, sterilizarea linguriței după împărtășirea fiecărui credincios…ștergerea suprafețelor din 4 în 4h…BĂTAIE DE JOC FĂCUTĂ DE MIN.INTERNE CU MIN.SĂNĂTĂȚII!

    Iar spovedania, la 2m, nu?
    NINOO…NINOOO.NINOOO

 7. Dacă conducerea bisericii ar fi fost bine intenționată și cu frică de Dumnezeu, și ar fi apărat dreapta credință ortodoxă, ar fi zis ceva de genul: creștinii ortodocși nu pot purta masca în biserică pentru că masca e un simbol satanic, și un gest de sfidare a lui Dumnezeu. Creștinii nu vin la biserică mascați pentru că ei sărută icoanele, cântă și spun rugăciuni precum Tatăl nostru și Crezul în timpul Sfintei Liturghii, de exemplu. Credincioșii care consideră că Hristos nu îi poate ocroti de „virus” în biserică, să rămână acasă ca nu cumva să se îmbolnăvească, iar cei care cred că Hristos e mai tare decât un virus și decât orice boală, să vină la slujbele bisericii fără mască, așa cum timp de două mii de ani au făcut-o. Atunci am fi avut posibilitatea de a vedea câți creștini au mai rămas cu adevărat în biserică .

  1. Bravo R! Ai pus punctul pe I.
   Azi si preotii poarta masca, mai ales acum cand musiu Daniel i-a asigurat pe „sefii nostri” ca Biserica Ortodoxa Romana se va conforma intocmai ordinelor venite (nu de sus, din Cer, ci din adanc (de patimi)). Daniel in loc sa ia pozitie fata de legile antihristice care vor sa distruga biserica, el ii pune la punct pe preoti si pe monahi sub motivul ca trebuiesc respectate legile tarii. Asta da Patriarh!!!? Si-au gasit nanasul pana la urma si preotii, caci prea huzureau(case, masini ). Toti preotii tac chitic de frica lui Daniel, uitand ca nu de Daniel trebuie sa se teama, ci de Hristos, Dreptul Judecator. Tare mi-e teama ca pe multi preoti (care fac ascultare oarba), ii va (con)duce Daniel la prapastie, caci multora le-a dat deja directia, adica le-a adaugat curaj nebunesc la lipsa lor de loialitate fata de Hristos. Doamne ajuta sa poata sari dintre ecumenisti macar in al 11-lea ceas! Hristos sigur vrea, dar mai ramane ca si ei sa-si doreasca.

 8. TOATE BISERICILE AU SEMNAT UN ACORD TOTAL CU GUVERNUL MONDIAL INCLUSIV BOR SI DE ACEEA NU MAI DECIDE PATRIARHUL – PAPUSA CI STATUL IN BISERICA .TOATE ACESTE IMPUNERI SATANICE VIN SA DESTABILIZEZE BISERICA IAR PURTAREA MASTII IN BISERCA ESTE O BLASFEMIE ADUSA LUI DUMNEZEU PENTRU CA EL NU INFECTEAZA CI VINDECA .PACAT DE MINTEA UNOR OAMENI PATATI ,VANDUTI SI CONDUSI DE DRACII DE MASONI. NE BUCURAM CA AM INTRAT IN BISERICA DAR UNDE TREBUIA SA FIM PANA ACUM AFARA ? UNDE A FOST PATRIARHUL UNDE A FOST SINODUL – AFARA – DRAGI TOVARASI SINODALI VA TEMETI DE OAMENI DAR NU VA TEMETI DE DUMNEZEU . SECURITATEA V-A FACUT SA FITI LASI SI NISTE MARIONETE .DESTEAPTA-TE ROMANE INVINGEI PE VRAJMASI, SI NU LASA PE-ACESTIA SA -I INSELE PE URMASI .

 9. Mireasa lui Hristos, Biserica, nu poartă mască!!! Biserica suntem și noi, iar Hristos este Capul Bisericii! Dacă în Noul Testament scrie undeva să purtăm mască, atunci vom purta. Noul Testament a fost lăsat și pentru cezar și pentru oamenii de rând. Nu înțeleg de ce Biserica acceptă să facă temenele cezarului!

  Noi, mirenii și ierarhii, avem de ales între pâine și cruce. Dumnezeu să ne întărească pe cât mai mulți pentru a face voia Sa!

  Trebuie să ne cerem iertare pentru că am ascultat de cezar mai mult decât de Dumnezeu și ne-am făcut vrednici de mustrare. Trebuie să ne cerem iertare de la Dumnezeu pentru că ne-am lăsat cuprinși de deznădejde și am stat în casele noastre neîmpărtășiți renunțând la Hristos pentru a fi pe placul lumii. În plus, am adus hule împotriva Duhului Sfânt prin atitudinea față de Sfânta Împărtășanie și față de viața liturgică în general. E nevoie să ne cerem iertare insistent.

  Oare Hristos Se va lăsa batjocorit? Eu nu cred. Într-un fel sau altul, aici sau în veșnicie ne va arăta
  că suntem vrednici de plâns! Hristos plânge pentru nesăbuința noastră, ne așteaptă la pocăință, bate smerit la ușa inimii fiecăruia, dar nu forțează pe nimeni… Cu iubire adevărată de Dumnezeu, nu mască! Cu iubire de aproapele, nu cu distanțare socială! Cu prețuirea vieții veșnice, nu cu false griji pentru sănătatea vremelnică!

  Corectitudinea politică în Biserică??? Ce ar spune Hristos despre asta?

 10. Regulă pentru slujbe: Linguriţa de împărtăşanie, dezinfectată după fiecare credincios

  Regulile de organizare a slujbelor în interiorul bisericii au fost publicate în Monitorul Oficial. Potrivit acestora, linguriţa de împărtăşanie trebuie dezinfectată după fiecare utilizare.

  Ordinul comun al Ministerului de Interne și al Ministerul Sănătăţii care stabileşte regulile de organizare a slujbelor în interiorul bisericii a fost publicat în Monitorul Oficial.

  https://jurnalul.antena3.ro/stiri/observator/regula-pentru-slujbe-lingurita-de-impartasanie-dezinfectata-dupa-fiecare-credincios-848509.html

 11. “Apel către cetățenii români

  În această perioadă de criză sistemică la nivel global, când, în mai toate democrațiile lumii, sub pretextul „siguranței colective”, atacul asupra libertăților individuale este fără precedent, considerăm că este de datoria noastră să lansăm un apel către toți românii de bună credință.

  Evoluțiile de până acum arată că lupta împotriva epidemiei Covid-19 a devenit un alibi pentru încălcarea drepturilor inalienabile ale cetățenilor, precum și pentru restricționarea nejustificată și disproporționată a libertăților lor fundamentale, inclusiv exercitarea libertății religioase, de expresie și de mișcare.

  Nu negăm în nici un fel existența noului virus, însă credem că măsurile luate pentru combaterea acestei epidemii au fost în mare parte arbitrare și/sau abuzive și au produs numeroase efecte colaterale negative atât pentru economia românească, cât și pentru sănătatea multora dintre concetățenii noștri. Sănătatea publică nu trebuie și nu poate fi invocată ca argument pentru încălcarea drepturilor a milioane de români, și nici pentru distrugerea economiei și a țesăturii sociale a României.

  Pe zi ce trece, în întreaga lume apar îndoieli tot mai mari cu privire la contagiozitatea, pericolul și rezistența acestui virus. Tot mai multe voci cu autoritate din lumea științei și medicinei internaționale confirmă faptul că isteria mediatică în legătură cu Covid-19 este nejustificată. Avem motive să credem, pe baza datelor oficiale privind incidența bolii în raport cu numărul de decese, că această pandemie este în fapt instrumentalizată pentru a impune, pe termen lung, forme inacceptabile de control social și de îngrădire a drepturilor și libertăților democratice.

  Considerăm, de asemenea, că, în numeroase cazuri, măsurile de izolare adoptate au precipitat o criză profundă care a distrus deja sectoare întregi ale economiei. Acest fapt are repercusiuni sociale și politice grave. Guvernul și Parlamentul României, precum și toți actorii responsabili au datoria să oprească aceste forme de inginerie socială, luând măsuri pentru a proteja cetățenii pe care îi reprezintă și în interesul cărora sunt obligați să acționeze. La fel, este de datoria acestora să ajute familia, celula societății, nepenalizându-i și nediscriminându-i pe cei slabi și vârstnici, inclusiv prin despărțirea dureroasă de cei dragi.

  Internarea forțată și tratamentul în spitale a persoanelor asimptomatice trebuie, de asemenea, să înceteze imediat. Suntem printre puținele țari din lume care au recurs la o astfel de măsură abuzivă și nedemocratică. Nici măcar OMS, care este la originea multor decizii greșite luate de diferite state, nu recomandă asemenea abordare extremă, experții fiind de acord inclusiv ca persoanele cu simptome medii sa fie tratate ambulatoriu.

  Cerem comunității științifice și medicale să își exercite vigilența, astfel încât să fie oferite tratamente pentru Covid-19 cu onestitate, pentru binele comun. Este necesar să existe garanții că interese economice obscure nu influențează deciziile celor aflați acum la conducerea României.

  Ceea ce trebuie sa primeze este sănătatea cetățeanului, nu garantarea profiturilor companiilor farmaceutice spre îmbogățirea rapidă a „mafiei clientelare” transpartinice. Achizițiile publice, chiar și în situații de urgență, trebuie să fie transparente. Subliniem, de asemenea, că este inacceptabilă din punct de vedere moral, folosirea unor vaccinuri care nu au fost suficient testate sau care încalcă principii de bioetică – de exemplu, vaccinuri derivate din materiale provenite de la fetuși avortați.

  Cerem ca sistemul medical sa revină la normal, configurarea stabilită în perspectiva și în timpul acestei pandemii dovedindu-se una falimentară. Zeci de spitale au stat goale două luni de zile în așteptarea cazurilor grave de Covid-19, în detrimentul pacienților cu boli cronice, degenerative, cardiace, oncologice, rare mai ales, a pacienților cărora, fiind amânați de la spitalizare, boala li s-a agravat, unii chiar sucombând. Un asemenea tratament frizează crima împotriva umanității.

  Cerem restabilirea libertății religioase, care potrivit Constituției „nu poate fi limitată sub nici o formă”. Ingerința autorității publice în viața liturgică, ca și hărțuirea unor ierarhi, trebuie sa înceteze de îndată. Până în prezent biserica a fost supusă unor rigori care nu s-au aplicat nici magazinelor alimentare. Suntem îngrijorați că hrana spirituală a fost considerată a fi neesențială de către decidenți, în timp ce esențial a fost stabilit arbitrar doar accesul la hrana materială.

  Solicităm anularea tuturor amenzilor aplicate pe durata stării de urgență pentru nerespectarea restricțiilor de circulație, pe care CCR le-a declarat ca fiind lipsite de bază constituțională.

  Solicităm și retragerea derogării de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului notificată de România. Lipsită de orice argument care să îi susțină necesitatea, această derogare trezește serioase temeri că ceea ce se dorește în realitate nu este combaterea unui virus, ci instaurarea unui regim politic autoritar.

  Cerem încetarea practicilor totalitare de supraveghere și control care afectează dreptul la demnitate și la protecția datelor personale ale cetățenilor. Luând în considerare informațiile oficiale cu privire la starea de sănătate a populației și la evoluția infectării cu virusul Covid-19, considerăm că multe din așa zisele măsuri profilactice, vizează mai degrabă supravegherea populației decât sănătatea ei.

  Trebuie contracarată impostura flagrantă a celor care, fără nicio legitimitate politică sau socială, susțin politici de control drastic al populației recomandându-se ca salvatori ai umanității. Responsabilitatea politică a celor care reprezintă poporul nu poate fi în niciun caz lăsată pe mâna unor „experți” sau funcționari naționali si internaționali care, pe deasupra, mai apoi vor pretinde imunitate în fața legii.

  Solicităm, de asemenea, furnizarea gratuită de către stat a echipamentului de protecție a cărui purtare este impusă în anumite spații publice sau private. Este injust și inacceptabil ca populației să i se impună obligativitatea purtării de măști, cât timp nu i se acordă și mijloacele necesare achiziționării lor. Aceasta cu atât mai mult cu cât numărul celor care și-au pierdut locurile de muncă a crescut simțitor.

  Denunțăm transformarea presei, prin subvențiile guvernamentale oferite din bani publici, într-un mijloc de manipulare și înspăimântare a cetățeanului, pus în slujba susținerii unor masuri arbitrare, fără o dezbatere publică reală.

  Îi îndemnăm cu tărie pe cei care lucrează în mass-media să furnizeze informații exacte și să nu cenzureze, penalizeze, calomnieze și demonizeze pe cei care critică politicile guvernamentale, așa cum se întâmplă în prezent, din păcate, pe scară largă în social media, în presa scrisă și la posturile tv.

  Numai oferirea de informații corecte permite cetățenilor să evalueze prin filtrul propriu faptele, fără a fi manipulați în favoarea unor interese partizane. O dezbatere democratică și onestă, care să asigure participarea vocilor nealiniate, este cel mai bun antidot în fața riscului de a impune forme mai mult sau mai puțin subtile de dictatură, care pot degenera ușor în tiranii mai grave decât cele pe care societatea noastră le-a cunoscut în trecutul recent.

  Ne dorim ca experți în economie, fără partizanat politic, să caute soluții care să transforme enormele împrumuturi făcute de Ministerul Finanțelor în ultimul timp în investiții de infrastructură, energie, în proiecte de reindustrializare a țării, în finanțarea industriei alimentare, în orice proiect care ar putea aduce plusvaloare și ar putea integra forța de muncă plecată din țară, denumită generic „diaspora”. Prioritară va trebui să fie preocuparea pentru asigurarea hranei populației, în contextul în care experți ai ONU vorbesc despre „o foamete de proporții biblice” în urmă unei teribile crize economice anunțate post-pandemie.

  Considerăm necesară stabilirea urgentă a unui calendar concret al procesului electoral indispensabil oricărui regim democratic. În secțiile de votare se poate asigura cel puțin regimul de siguranță sanitară din supermarketuri.

  Se impune, de asemenea, sancționarea tuturor celor care au comis abuzuri în gestionarea stării de urgență, de la aplicarea unor sancțiuni fără o bază legală conformă Constituției, la răspândirea de informații false cu privire la numărul persoanelor infectate sau vindecate (a se vedea cazul județului Suceava) și a rezultatului dezastros ce a urmat deciziei de a bloca spitalele, care au fost inaccesibile pacienților cu afecțiuni grave.

  Îi invităm pe toți oamenii de bună credință să nu se sustragă datoriei de a coopera pentru binele comun și de a proteja sănătatea publică. Dorim și susținem o astfel de cooperare, care nu poate ocoli, însă, respectarea Constituției României și a drepturilor și libertăților individuale. Îndatoririle civile la care sunt datori cetățenii implică recunoașterea de către Stat a drepturilor lor.

  Semnează:

  Prof. Univ. Vasile Astărăstoae – medic

  Acad. Eugen Mihăescu – artist plastic

  Conf. Univ. Răzvan Constantinescu –medic

  Anca Nițulescu – medic

  Cristian Vântu – medic

  Prof. Univ. Radu Baltasiu

  Conf. Univ. Costel Stanciu

  Alexandru Petria – scriitor

  Rodica Oltean – jurnalist

  Corneliu Vlad – jurnalist

  Denis Dinulescu – scriitor, dramaturg

  Sorin Lavric – scriitor

  Conf. Univ. Costel Stanciu – economist

  Ing. Pompiliu Diplan – manager

  Iulian Capsali – publicist, regizor

  Dan Chitic – avocat

  prof. Irene Mariana Tătaru – antreprenor

  Ing. Mihai Mârțu – manager TV

  Eugen Popescu – jurnalist

  Florin Marius Secalean – psiholog

  Radu Cujbă – editor carte

  Camelia Leonte – scriitor

  Claudiu Târziu – jurnalist

  Horia Țigănuș – artist plastic

  Theodor Mugurel Panait – inginer

  Ing. Nicolae Mușat – președinte ASCIOR”

  Cosmina Cerva – avocat”

  Cine este de acord cu acest APEL îl distribuie în toată țara, acest apel la NORMALIZAREA VIEȚII… A fost trimis și la autorități… Este cea mai pașnică manifestare de trezire, evidențierea faptului că NU pot face ei ce vor cu noi….Că suntem aici și ne pasă de viața noastră! Doamne ajută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.