X

[VIDEO] Înmormântarea IPS Pimen. Cuvântarea PS Damaschin Dorneanul

Slujba de înmormântare a IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, precedată de Sfânta Liturghie – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Slujba de înmormântare a IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, precedată de Sfânta Liturghie – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Gepostet von Doxologia am Donnerstag, 21. Mai 2020

Preasfințitului Părinte Damaschin, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, rostit vineri, 22 mai 2020, în cadrul slujbei de înmormântare a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților un cuvânt care i-a emoționat pe toți cei prezenți, la slujba de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, preoții, diaconii și credincioșii au fost profund emoționați de cuvântul ținut de PS Damaschin, mulți dintre ei izbucnind în lacrimi.

”De aceea, nu, părinte Pimen, nu pentru greșelile Înaltpreasfinției Voastră a venit această cruntă boală peste bătrânețile Înaltpreasfinției Voastre, încă puternice, dar totuși, purtătoare de urmele ostenelilor unei vieți de 90 de ani. A venit pentru neascultările noastre, pentru toate mâhnirile pe care vi le-am făcut, pentru toate nedesăvârșirile din cele pe care ni le-ați cerut să le împlinim. A venit această boală ca să fiți, și în ultimele zile ale vieții, împreună cu cei năpăstuiți, cu cei în durere, cu cei bolnavi, cu Bucovina iubită, dar atât de încercată și îndurerată de această molimă. Ați purtat-o pentru păcatele noastre, singur și departe, dar atât de aproape în duh de cei pe care îi iubeați. Și pentru aceasta, vă rugăm, iertați-ne.

Și iertați-i și pe cei care v-au judecat, acum, ori mai înainte, pe cei care v-au vorbit de rău, pe cei care nu v-au înțeles zbuciumul, neodihna și durerea pentru redobândirea unei proprietăți a Bisericii. Poate, simțindu-se și ei fragili și neputincioși în fața vreunei boli sau în fața morții, vor învăța măcar acum să vă prețuiască mai mult și vor șterge lacrima cu care v-ați dus de aici, făcând un gest recuperator pentru Biserica din Bucovina.”, a spus Preasfințitul Damaschin.

Întreaga cuvântarea a prelatului de la Suceava:

”Înaltpreasfințiile Voastre,

Alteța Voastră,

Preacuvioși și Preacucernici Părinți,

Cuvioase Maici,

Distinse autorități,

Iubiți credincioși,

Dacă l-aș fi întrebat pe Înaltpreasfințitul Părinte Pimen cum să-mi întocmesc aceste rânduri, mi-ar fi zis: Puține cuvinte! Nu poți cuprinde niciodată totul, ci, așa, ceva! Să fie „bob numărat”. Nu știu dacă voi putea întru totul să-i împlinesc dorința, dar mă voi strădui, așa cum un fiu care s-a simțit ocrotit și iubit trebuie să-și asculte părintele duhovnicesc.

Așadar, cu durere adâncă dar și cu multă nădejde, rostesc aceste cuvinte din partea obștii creștine dreptmăritoare din Bucovina. Ne luăm rămas bun de la Părintele nostru Arhiepiscop Pimen cu toții bineînțeles, dar mai ales noi, slujitorii Sfintelor Altare de aici, din Bucovina, ostenitorii de la sfintele mănăstiri și tot poporul binecredincios de pe aceste meleaguri pe care atât de mult le-a iubit. Căci Înaltpreasfinția sa este legat de Bucovina nu doar prin cele aproape trei decenii de slujire ca prim chiriarh al acestei nou reînființate eparhii, nici prin anii de ascultare ca ghid la Mănăstirea Putna, ori de stareț al acestei lavre ori a celei de aici, de la Sfântul Ioan din Suceava, ci mult mai de demult. O tainică și plină de bucurie chemare a acestor ținuturi a simțit-o tânărul Vasile Zainea când, privind cei șapte munți ai Vrâncioaiei din zona Buzăului natal, gândul și inima i se îndreptau cu dorire și foc sfânt spre Ștefan cel Mare, soarele Sucevei. Și Dumnezeu i-a îndeplinit ruga și din „venetic” cum își spunea, cu modestie, adeseori, a devenit al Bucovinei. Bucovina i-a devenit adevărata casă și de acum, așa cum și-a dorit, își va odihni trupul tot aici, în pământul Bucovinei.

N-a existat cred că sat bucovinean pe unde pașii săi să nu fi călcat. Toate drumurile îi erau ca ale sale: nu avea nevoie de hartă, nici de GPS, ci ne uimea știind și numărul de semafoare dintre două puncte ale unei șosele. A respirat aerul proaspăt al obcinelor Bucovinei, a prețuit munca țăranilor și a celor ostenitori cu mintea, a iubit portul și obiceiurile din Bucovina, l-a iubit pe Ștefan cel Mare și a sădit această dragoste mai ales copiilor pe care îi primea ca ghid. Glasul său s-a întrecut cu cel al clopotului Buga atunci când vorbea despre iubirea de țară, despre familie și despre valorile neamului, și tot puternic a rămas atunci când tăia ca fulgerul împotriva nedreptăților pe care unii și alții le-au făcut Bisericii și oamenilor. Mâinile lui nu doar au binecuvântat pe credincioșii din Bucovina, ci s-au împreunat cu ale meșterilor atunci când a ridicat case pentru cei săraci. Nu doar rasă smerită și odăjdii sfinte a purtat Părintele nostru Pimen, ci și halat de salahor sau, nu de puține ori, frumos pieptar înflorit bucovinean.

A fost și va rămâne Părinte al Bucovinei, trăind durerile și bucuriile ei, așa cum le-a simțit iscusit ilustrate de Balada lui Ciprian Porumbescu ori Doina lui Mihai Eminescu.

Mai presus, însă, i-a iubit pe oameni; ne-a iubit pe noi, preoții, monahii și credincioșii din Bucovina. De aceea, în numele acestora, îndrăznesc a rosti acum, cu smerită recunoștință:

Înaltpreasfinția Voastră, Părintele nostru Arhiepiscop Pimen, din adânc de inimă Vă mulțumim.

Vă mulțumim că ne-ați învățat să-L iubim pe Dumnezeu, Biserica Lui cea sfântă și pe cei sărmani, „frații prea mici ai lui Hristos”.

Vă mulțumim că ne-ați învățat, cu fapta, nu doar cu cuvântul, să ajutăm, să fim harnici, darnici, să iubim munca și să fim cumpătați în toate; căci cum vom putea uita vreodată vorba de duh cu care ne întăreați: Nu-i greu a trăi, ci e greu a cumpăni?!

Ne-ați învățat ascultarea, modestia și cuvântul nemeșteșugit. Vă mulțumim pentru felul în care ne-ați primit pe fiecare, ca un părinte, nu ca un distant conducător. Și când vom da de greutăți, ne vom aduce aminte de cum ați trecut cu multă înțelepciune prin vremi mai grele ca ale noastre și că nu v-ați trădat nici credința, nici neamul, nici năzuințele.

Vă suntem adânc recunoscători pentru punerea mâinilor sfințitoare peste cei pe care i-ați hirotonit, pentru încrederea și încurajarea arătate părinților și maicilor, pentru rugăciunile de binecuvântare de la sfintele slujbe. Vă mulțumesc îndeosebi obștile mănăstirilor redeschide prin grija Înaltpreasfinției Voastre și cele ale căror temelie ați pus-o în ultimii 30 de ani.

Nu doar cu flori vă întâmpină acum cei care au venit să-și ia rămas bun, așa cum tot cu flori ale bucuriei vă întâmpinau credincioșii când poposeați la slujbe în mijlocul lor; ci florile sunt înșiși ei, credincioșii pe care i-ați prețuit și i-ați slujit, i-ați binecuvântat și îndrumat, cu care ați plâns și împreună cu care v-ați bucurat.

Pe lângă multe altele pentru care trebuie să fim recunoscători, încă o dată și încă o dată vă mulțumim pentru acel lucru pe care numai oamenii cu suflet mare pot să-l facă necondiționat și fără număr: iertarea. Ne-ați iertat când am greșit și nu ne-ați pedepsit cât am fi meritat. Ne-ați acceptat așa cum suntem, și, ca să nu ne supărați, ați așteptat uneori și ani întregi, ca să ne spuneți unde am greșit. I-ați ținut aproape și pe cei care v-au trădat, sperând în întoarcerea lor. Ați purtat sarcinile noastre, ca un părinte, și noi ne cerem iertare, acum, că n-am arătat îndeajuns purtare de fii adevărați.

De aceea, nu, părinte Pimen, nu pentru greșelile Înaltpreasfinției Voastră a venit această cruntă boală peste bătrânețile Înaltpreasfinției Voastre, încă puternice, dar totuși, purtătoare de urmele ostenelilor unei vieți de 90 de ani. A venit pentru neascultările noastre, pentru toate mâhnirile pe care vi le-am făcut, pentru toate nedesăvârșirile din cele pe care ni le-ați cerut să le împlinim. A venit această boală ca să fiți, și în ultimele zile ale vieții, împreună cu cei năpăstuiți, cu cei în durere, cu cei bolnavi, cu Bucovina iubită, dar atât de încercată și îndurerată de această molimă. Ați purtat-o pentru păcatele noastre, singur și departe, dar atât de aproape în duh de cei pe care îi iubeați. Și pentru aceasta, vă rugăm, iertați-ne.

Și iertați-i și pe cei care v-au judecat, acum, ori mai înainte, pe cei care v-au vorbit de rău, pe cei care nu v-au înțeles zbuciumul, neodihna și durerea pentru redobândirea unei proprietăți a Bisericii. Poate, simțindu-se și ei fragili și neputincioși în fața vreunei boli sau în fața morții, vor învăța măcar acum să vă prețuiască mai mult și vor șterge lacrima cu care v-ați dus de aici, făcând un gest recuperator pentru Biserica din Bucovina.

Acum, luându-ne rămas bun, Îl rugăm pe Dumnezeu să vă ierte și pe Înaltpreasfinția Voastră de tot ceea ce, ca om în lume viețuind, veți fi greșit, cu voie ori fără de voie.

Vă așezăm trupul în țărână, dar duhul îl vom ține minte ca treaz și neînfricat.

Vă alăturați celor pe care i-ați prețuit și vă veți întâlni în slava de Sus cu profesorii de la școală, cu părinții duhovnicești care v-au format, cu marii dascăli de teologie din vremea studenției, cu părinții patriarhi Iustin și Teoctist, cu bădia Iachint, cu Preasfințitul Gherasim Putneanul.

Cerul vă este de acum, nădăjduim, noua casă, dar nu uitați, vă rugăm, Înaltpreasfinția Voastră, nici Bucovina cea dragă. Rugați-vă pentru noi. Ocrotiți-ne. Luminați-ne. Ajutați-ne pe mai departe, că e greu să rămâi fără de tată, fără de părinte.

Și, când ne va fi și nouă vremea, mijlociți, Înaltpreasfinția Voastră, ca Dumnezeu să ne facă și pe noi părtași de Împărăția Lui cea veșnică.

Fie-Vă, Părinte Arhiepiscop Pimen, neuitată pomenirea în veci de veci. Amin.”, a spus PS Damaschin.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Treceri la Domnul
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

14 comentarii

 1. Ceva se intampla cu acest site, nu e in regula ceva!
  De ce tot cade? De ce apar erori?
  De ce o data apare pagina oficiala ortodoxinfo, alta data nu stiu ce redirectionari catre siteuri, ceva „hello world” de la wordpress?
  Ceva cred ca s-a intamplat…

  1. Asta ma intreb si eu. Era o vreme azi cand nu exista niciun articol pe el. Oare nu e controlat de atacatori, a fost spart siteul, oare?

   1. Cel cu militia vaccinarii mai e? Nu stiu, eu nu am putut accesa site ul azi, dar cand am vrut sa il accesez imi arata ca nu exista niciun articol pe site, era doar logo-ul, de asta am devenit banuitor

   2. Au dispărut următoarele articole, acestea neputând fi accesate de pe Facebook:

    1. [DOCUMENT] Fundația Rockefeller vrea o miliție sanitară, care să urmărească oamenii și să-i testeze/vaccineze
    Documentul Fundației Rockefeller 2020 susține creearea unei forțe militare pentru a monitoriza „sănătatea cetățenilor”: „Planul include și: crearea unei forte militarizate, “Covid Community Healthcare Corps”, astfel încât fiecare american să poată fi testat cu ușurință prin …

    2. 80% din Băncile Centrale Naționale lucrează la implementarea Monedelor Naționale Digitale
    Aproape 80% din băncile centrale sunt angajate în implementare monedelor digitale naționale, potrivit unui sondaj al Băncii Internaționale de Decontare 2020. Luna trecută, China a anunțat un proiect pilot al Yuan-ului său digital în patru orașe. În această lună, SUA are în vedere imple…

    Nu vă fie frică, aceste articole spun ADEVĂRUL, de aceea sunteți atacați!
    Mai exact se dorește dictatură prin vaccinare obligatorie și eliminarea cash-ului!

 2. https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:T-QuTC_gZUoJ:https://ortodoxinfo.ro/2020/05/22/document-fundatia-rockefeller-vrea-o-militie-sanitara-care-sa-urmareasca-oamenii-si-sa-i-testeze-vaccineze

  Documentul Fundației Rockefeller 2020 susține creearea unei forțe militare pentru a monitoriza „sănătatea cetățenilor”:

  „Planul include și: crearea unei forte militarizate, “Covid Community Healthcare Corps”, astfel încât fiecare american să poată fi testat cu ușurință prin urmărirea contacților centrate pe confidențialitate; o testare a datelor de bord și a unei platforme digitale pentru urmărirea stărilor Covid-19, a resurselor și a protocoalelor de tratament eficiente în toate statele și să fie o casă de compensare a datelor despre noile tehnologii … cel puțin 100.000 de persoane și poate 300.000 de persoane trebuie angajate pentru a întreprinde o campanie masiva privind administrarea testului și urmărirea contacților.“

  sursa

  Observați cum planul include o “Armata Sanitara” (destul de amuzant), adică exact ceea ce plănuia Bill Clinton în urmă cu câteva săptămâni în discuțiile sale cu guvernanții din California și New York, unde vorbeau despre o „armată de urmăritori” (cuvintele lui Cuomo) și folosind AmeriCorps (fondat de Clinton) pentru a deveni noua forță națională de urmărire a contacților din America. Ceea ce este cu adevărat îndrăzneț și halucinant în legătură cu această parte a schemei este că unii guvernanți solicită , in mod rușinos, ca oamenii care au fost dati afara de la muncă din cauza politicile lor să meargă acum și să se înscrie pentru a fi un urmăritor de contact sau un investigator de contact, astfel încât să continue să impună aceeași tiranie asupra celorlalți care i-au înșelat și i-au bagat in șomaj. Wow.

  Testarea se bazează pe testul RT-PCR, sau PCR, care izolează doar secvențele de ARN / ADN și nu pot dovedi cauzalitate sau să vă spună dacă acea secvență genetică are ceva care să vă altereze starea de sănătate. Astfel, un rezultat pozitiv, sau negativ, nu are sens în a vă spune dacă presupusul „virus” are vreo legătură cu starea dvs. de sănătate, sau cu capacitatea dvs. de a „infecta” pe altul;

  4. Testele actuale folosesc un tampon ADN și, astfel, sunt angajate în recoltarea ADN-ului. Corporațiile din această industrie sunt finanțate de Bill Gates, coincidenta?

  5. Virusul care se presupune că a cauzat boala COVID-19, SARS-CoV2, pica testul postulatelor lui Koch și nu a fost niciodată izolat, purificat, re-injectat pentru a provoca boala și nu s-a dovedit că există 100%. Cum pot identifica aceste teste un virus care nu a fost niciodată dovedit, în mod concludent, că există.

  Documentul Fundației Rockefeller 2020 îl numește “număr unic de identificare a pacientului”, în timp ce Gates îl numește “certificat digital, sau pașaport de imunitate”, dar este aceeași idee:

  „Unele îngrijorări de confidențialitate trebuie să fie lăsate deoparte în favoarea agentului infecțios si virulent, Covid-19, permițând accesul și validarea statutului de infecție a majorității americanilor în câteva setări necesare și în multe voluntare. Acei oameni testați și monitorizați vor primi un număr unic de identificare a pacientului, număr care ar conține informații despre agentul viral, anticorpul și eventual statutul de vaccinare în cadrul unui sistem care s-ar putea combina cu alte sisteme pentru a accelera revenirea funcțiilor normale ale societății. Școlile ar putea lega acest lucru de listele de prezență, clădirile mari de birouri la cărțile de identitate ale angajaților, TSA cu listele de pasageri și locurile de concerte și de sport la cumpărătorii de bilete.”

  Cu alte cuvinte, acest “număr de indentificare”, sau “certificat digital”, va determina dacă puteți călători, lucra, face comerț și de a va exercita drepturile fundamentale garantate de Constituție.

  Deși acest articol s-a concentrat pe planurile din SUA, nu faceți greșeala să credeți că este un plan izolat- această criză de coronavirus este o agendă la nivel mondial. Fie că guvernul australian creează aplicații de urmărire înfiorătoare (COVIDSafe), sau ca premierul israelian corupt Netanyahu, solicită ciparea copiilor cu “senzori” (jpost.com), agenda globalista de supraveghere în masa, vaccinare obligatorie și microcipuri avansează rapid în întreaga lume. În ritmul în care se desfășoară acest lucru, nu va trece mult până când va veni “miliția sanitară” să bată la ușa ta.

 3. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:LMNUBuDEgncJ:https://ortodoxinfo.ro/2020/05/22/80-dintre-bancile-centrale-nationale-lucreaza-la-implementarea-monedelor-nationale-digitale

  thestreet.com | Central Bank Digital Currencies On the Way
  Aproape 80% din băncile centrale sunt angajate în implementare monedelor digitale naționale, potrivit unui sondaj al Băncii Internaționale de Decontare 2020.

  Luna trecută, China a anunțat un proiect pilot al Yuan-ului său digital în patru orașe. În această lună, SUA are în vedere implementarea unui dolar digital.

  Există avantaje pentru monedele digitale, în special în ceea ce privește plățile.

  Dar impulsul pentru monedele digitale este, de asemenea, nefiresc. Odată ce banii în numerar vor fi interziși, ​​guvernele pot urmări și ultimul bănuț al fiecărei persoane 100% din timp.

  Și așteptarea este ca Suedia să fie prima țară care să introducă o interdicție a numerarului.

  Odată amplasate, monedele digitale deschid noi căi de control, în special în ceea ce privește ratele dobânzilor negative și impozitele pe avere.

 4. Ferice de cei ce s-au DUS, vai de cei ce-au rămas!
  Mă uitam cum stau oamenii AFARĂ cuminți, distanțați și cu botniță….toți! RE-EDUCAȚI!
  Bine…cum cretinii au spus că fără botniță nu intri nicăieri, oamenii o poartă și afară, ca să n-o caute de nu știu câte ori prin buzunare…dar, e trist pentru mine să văd cum oamenii se supun mascaradei – făcându-se (unii dintre ei …) co-părtați antihriștilor care fac REPETIȚII pentru ce va urma….curând!

  Era un animal de controlor botnițat-botnițar care, după ce se urcau oamenii în mijl.de transport, voia el (și alții, ca el…) să urce lumea numai pe ușa din față…bine că și celelalte uși se deschideau pentru coborâre, urcându-se și ceilalți, apoi, ce credeți că făcea?
  Se urca și fotografia mândru nevoie mare că toată lumea e bontnițat-conformată!
  Nici femeile-controlor nu-s mai breze: aruncau ochi în mijl.de transport să vadă nu numai dacă sunt botnițați toți, dar și dacă îndrăznește vreunul să nu aibă mască până sub ochi!

  Așa cum spunea cineva pe-aici încă de la începutul nebuniei covid că românii au apetit demențial în a se transforma în cozi de topor, în a întoarce sabia împotriva fraților lor, chiar dacă vizați sunt și ei înșiși, familiile lor, amicii, prietenii lor…a avut dreptate!
  D-aia la noi s-au făcut atâtea abuzuri și au suferit atât de mulți….

  Milițienii, gardienii, controlorii sunt urmașii comuniștilor convinși, având ADN-ul modificat PRO-NEOMARXISM !
  Mă uitam la filmul de pe TVR1 – CEZAR – exact de la început, când s-au afișat listele cu indezirabilii ce vor fi omorâți fie de armată, fie de cei de lângă ei care nu sunt pe listă și sunt de acord să ucidă pe cei scriși pe liste, preluându-le astfel titlul, averile și pământurile!

  Așa va fi și de-acum încolo….se spune că cei care nu vor accepta bio-cip-ul/pecetea, nu vor putea să mai beneficieze de casa, masa sau serviciul lor….vor fi scoși afară din societate, iar în casele creștinilor fideli Lui Hristos, vor intra anti-hriștii!

  1. Adevăr grăit-ai!
   PS:Hristos a înviat,cântat cu botnițe la gură…Arhiereu băgat în sac de plastic,gol,probabil,cudouă kile de formol turnat pe el,dus la groapă de niște inși civili costmați ca la circotecă!
   Blasfemie,girată de minciunomitrop.Teofan!

 5. Hristos a înviat! „1984” e în plina desfășurare.. Am întrebat zilele trecute pe cineva pe strada de ce mai poarta cagula dacă afara nu este obligatoriu și, mi-a spus ca:”m-am obișnuit cu ea…!” Ce sa mai zici.. Astfel de oameni își merita soarta, dar, ce este mai grav, ca, în continuarea experimentului Pitești, ei vor deveni viitorii prigonitori, paratori, trădători.. Dar, măicuțele alea care stăteau afara cu cagule. ce au de zis?! Cred că sfârșitul este foarte aproape…

 6. Sfânta Scriptură, Isaia, Capitolul 6:
  https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=43&cap=6#10

  1. În anul morții regelui Ozia, am văzut pe Domnul stând pe un scaun înalt şi măreț şi poalele hainelor Lui umpleau templul.
  2. Serafimi stăteau înaintea Lui, fiecare având câte şase aripi: cu două îşi acopereau fețele, cu două picioarele, iar cu două zburau
  3. Şi strigau unul către altul, zicând: „Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Savaot, plin este tot pământul de slava Lui!”
  4. Din pricina acestor strigăte, porțile se zguduiau din țâțânele lor, iar templul s-a umplut de fum.
  5. Şi am zis: „Vai mie, că sunt pierdut! Sunt om cu buze spurcate şi locuiesc în mijlocul unui popor cu buze necurate. Şi pe Domnul Savaot L-am văzut cu ochii mei!”
  6. Atunci unul dintre serafimi a zburat spre mine, având în mâna sa un cărbune, pe care îl luase cu cleştele de pe jertfelnic.
  7. Şi l-a apropiat de gura mea şi a zis: „Iată s-a atins de buzele tale şi va şterge toate păcatele tale, şi fărădelegile tale le va curăți”.
  8. Şi am auzit glasul Domnului care zicea: „Pe cine îl voi trimite şi cine va merge pentru Noi?” Şi am răspuns: „Iată-mă, trimite-mă pe mine!”
  9. Şi El a zis: „Du-te şi spune poporului acestuia: Cu auzul veți auzi şi nu veți înțelege şi, uitându-vă, vă veți uita, dar nu veți vedea.
  10. Că s-a învârtoşat inima poporului acestuia şi cu urechile sale greu a auzit şi ochii săi i-a închis, ca nu cumva să vadă cu ochii şi cu urechile să audă şi cu inima să înțeleagă şi să se întoarcă la Mine şi să-l vindec”.
  11. Şi am zis: „Până când, Doamne!” Atunci El mi-a răspuns: „Până când cetățile vor fi pustiite şi vor rămâne fără locuitori, şi casele fără oameni şi pământul pustiu;
  12. Până când Domnul va izgoni pe oameni şi pustiirea va fi mare în mijlocul acestei țări.
  13. Şi dacă va rămâne încă unul din zece, şi acela va fi hărăzit focului, ca şi terebintul şi stejarul, ale căror trunchiuri sunt trântite la pământ. Din butucul rămas va lăstări o mlădiță sfântă”.

  Părintele Adrian Făgețeanu despre erezia Patriarhului Daniel
  https://youtube.com/watch?v=YufiimGK9Xc

  „Premianții”…:
  TRINITAS TV – Patriarhul României, cetățean de onoare al orașului Otopeni
  https://youtube.com/watch?v=Ufn6YpZTt1I

  […]
  [00:01:25, Silviu Constantin Gheorghe, primarul orașului Otopeni:] Articol unic. Se acordă titlul de cetățean de onoare al orașului Otopeni preafericitului părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române… [aplauze] ca o manifestare de aleasă recunoștință și prețuire pentru întreaga și bogata sa contribuție adusă la activitatea pastorală, culturală, științifică și pedagogică, precum și pentru promovarea ecumenismului în plan național și internațional, Otopeni 10 septembrie 2016.
  […]

  Otopeni:
  https://dexonline.ro/definitie/oto

  OTO- „ureche, auz, auditiv”. ◊ gr. ous, otos „ureche” > fr. oto-, germ. id., engl. id., it. id. > rom. oto-. □ ~cefal (v. -cefal), s. m., făt teratologic caracterizat prin unirea urechilor, absența maxilarului inferior și prin închiderea căii de acces a urechii; ~cel (v. -cel2), s. n., veziculă auditivă, specifică nevertebratelor; ~cist (v. -cist), s. n., organ auditiv la nevertebrate, format dintr-o veziculă cu otolite; sin. statocist; ~conie (v. -conie), s. f., pulbere de carbonat de calciu întîlnită în labirintul membranos al urechii interne; ~fon (v. -fon), s. n., dispozitiv electroacustic care recepționează semnalele electrice, transformîndu-le în semnale acustice; ~grafie (v. -grafie), s. f., descriere a urechii; ~lit (v. -lit1), s. n., corpuscul calcaros din labirintul urechii animalelor nevertebrate, servind la formarea senzației de echilibru; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care studiază fiziologia și patologia urechii; ~patie (v. -patie), s. f., nume generic pentru bolile aparatului auditiv; ~pioree (v. pio-, v. -ree), s. f., afecțiune purulentă a urechii; ~plastie (v. -plastie), s. f., operație chirurgicală de refacere a urechii externe; ~ragie (v. -ragie), s. f., scurgere de sînge din ureche; ~rahie (v. -rahie), s. f., scurgere de lichid cefalorahidian, prin conductul auditiv extern; ~ree (v. -ree), s. f., scurgere de puroi din ureche; ~rinolaringologie (v. rino-, v. laringo-, v. -logie1), s. f., disciplină care studiază fiziologia și patologia urechii, nasului și laringelui; ~scleroză (v. -scleroză), s. f., afecțiune a urechii, caracterizată prin acoperirea timpanului cu țesut cicatriceal; ~scop (v. -scop), s. n., instrument pentru examinarea canalului auditiv al urechii; ~scopie (v. -scopie), s. f., examinare a conductului auditiv al urechii cu ajutorul otoscopului; ~tomie (v. -tomie), s. f., disecție a urechii.

  sursa: DETS (1987) adăugată de Ladislau Strifler acțiuni

  au premiat:
  Institutul „Matei Balș”: Mulțumiri Patriarhiei Române pentru sprijinul material și suportul spiritual:
  https://basilica.ro/institutul-matei-bals-multumiri-patriarhiei-romane/

  „Mulțumiri Patriarhiei Române pentru sprijinul material și suportul spiritual”, transmite institutul pe site-ul oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.