X

Istoricul Marius Oprea scoate la lumină sistemul de acaparare a României de către securişti

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În politică sau în afaceri, oamenii ”serviciilor” acţionează conform tradiţiei de dinainte de 1989.  Cei care le stau în cale sau cei de care au nevoie sînt fie cumpăraţi, fie compromişi, fie arestaţi. Fără ”comision”, nimic nu se mişcă. Exact aşa proceda şi ICE Dunărea, ”firma acoperită” a Securităţii. Tradiţia ei a fost preluată de ”firmele sub acoperile” ale serviciilor secrete. Ele acţionează după propriile reguli, care nu au de-a face nici cu democraţia şi nici cu economia de piaţă, bazată pe contractualism, scrie istoricul Marius Oprea, într-o anchetă publicată de agenţia Mediafax.

În 1989, Securitatea stătea în vîrful unui adevărat imperiu economico-financiar. Acesta era creat după propriile ei reguli, care impuneau ”comision” tuturor producătorilor români cu ”plan la export”. Exportarea produselor în ţările lumii se putea face numai prin ”întreprinderile specializate” ale Securităţii, care controla întreg comerţul exterior. Ceea ce se găseşte în arhivele bine păzite ale ICE Dunărea ar putea arunca o lumină asupra ”acoperiţilor”, care după 1989 au ”privatizat” comunismul. Dau publicităţii un singur document, deocamdată: ultima pagină dintr-un contract între ICE Dunărea şi Uzina de Tractoare din Braşov (unul similar se încheiase şi cu Uzina de Autocamioane), prin care Securitatea percepea nu mai puţin de 50% comision pentru exportul de tractoate în Siria, în 1987. ”Comisioanele” Securităţii au adus industria pe butuci şi la Braşov au generat revolta muncitorilor, care şi-au văzut salariile diminuate în medie exact cu cuantumul ”taxelor” percepute de Securitate.

În 2001, dar şi în 2002, prin patru ordonanţe de urgenţă ale Guvernului Năstase, tot atîtea servicii secrete din România (Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale) au primit dreptul să-şi înfiinţeze „firme sub acoperire”, să joace pe piaţă prin proprii agenţi economici. Prin aceste ”firme sub acoperire” a fost reînviată practic fosta ICE Dunărea. Pretextul a fost ”lupta antiteroristă” de după atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Osama bin Laden menţionase anterior şi România printre sursele sale de finanţare şi am scris după atentate două articole (”Braţul de acoperire al lui Bin Laden în România”), despre mafia arabă protejată politic de PDSR şi ”logistic” de generali din servicii secrete, implicaţi în acte de contrabandă cu arme, ţigări, alcool, carburanţi etc., ca singura care putea furniza banii pentru teroristul islamic. Cele scrise de mine au fost contestate oficial atunci de către SRI şi chiar de către Corina Creţu (purtătoare de cuvînt a preşedintelui Iliescu), care mi-a dedicat o conferinţă de presă, cerînd să fiu deferit justiţiei, pentru ”divulgarea de secrete de stat”.

N-am fost. Dar, puţin mai tîrziu, pentru a ”combate terorismul” şi a controla posibilele lui surse de finanţare în România, guvernul Năstase a decis, cu discreţie, ca SIE să poată „să desfăşoare în condiţiile legii activităţi cu caracter economic”, că SRI are voie să-şi facă firme sub acoperire, iar SPP poate să presteze servicii de pază şi protecţie contra cost (OUG 154/21 noiembrie 2001, OUG 72/13 iunie 2002, OUG 103/29 august 2002); pînă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a primit dreptul de a „presta servicii” (contra cost) în regim privat, prin OUG 7/30 ianuarie 2002. Fosta ICE Dunărea, imperiul economic al Securităţii, a revenit ”pe piaţă”, de astă dată în cadrul serviciilor secrete din România. Precum şi practica ei, a comisioanelor şi controlului impus asupra ”partenerilor” de afaceri.

Nu ştiu cît la sută din profiturile ”firmelor acoperite” intră acum la ”servicii” şi cît în buzunarele diverşilor ofiţeri-acţionari. Nimeni nu ştie. Pun pariu că nici şefii acestor servicii nu ştiu, dar un lucru e cert – la bugetul de stat nu intră nimic. De la crearea lor încoace, nimeni n-a ştiut să spună cîte ”firme sub acoperire” s-au înregistrat şi ce rezultate au avut în ”lupta antiteroristă” sau măcar anticorupţie. E sigur numai că tentaculele ”serviciilor” s-au întins şi asupra ”economiei de piaţă” din România. Comisiile parlamentare de control nu au investigat niciodată activităţile ”firmelor sub acoperire”, care nu au făcut obiectul vreunui audit sau control al Curţii de Conturi, nimeni nu a măsurat profitul sau eficienţa lor în combaterea terorismului sau a corupţiei. Dimpotrivă. Mai multe scandaluri de presă au arătat că ele însele sînt sursă de corupţie, trafic de influenţă, afaceri derulate la limita legii, pe bază de ”comision”, cum proceda şi ICE Dunărea, întreprinderea de comerţ exterior a Securităţii.

A fost într-un fel în ”logica” serviciilor secrete să-şi ”reorienteze” activităţile aducătoare de fonduri, altele decît cele bugetare, după 11 septembrie 2001. Cu un an şi jumătate înainte, după scandalul ”Ţigareta II”, preşedintele Emil Constantinescu a dat dispoziţie ca orice aşa-zise ”operaţiuni speciale” (cu precădere ele erau activităţi de contrabandă cu arme şi cu ţigări) să fie stopate şi mi-a dat sarcina ca, în cadrul Consiliului Naţional de Acţiune Împotriva Corupţiei şi Crimei Organizate, unde mă ocupam de redactarea raportului acestuia, să investighez unele din aceste acţiuni aflate la limita legii. Am descoperit şi raportat atunci preşedintelui numeroase ilegalităţi, săvîrşite de cadre superioare din servicii; ca o mică paranteză, fără a mai insista asupra subiectului, mărturisesc doar că, în ordine cronologică, am găsit că, de fapt, ”Ţigareta II” era ”Ţigareta XII”. Mai mulţi generali SRI şi SIE au fost trecuţi în rezervă.

Odată cu ordonanţele menţionate ale guvernului Năstase, ”operaţiunile speciale” au fost reluate, sub o nouă formă şi cu o altă anvergură, lucru care mă face să cred că acum, de fapt, un segment important al economiei de piaţă din Rom’nia este controlat sau cel puţin influenţat de serviciile secrete, care şi-au creat un adevărat imperiu economico-financiar.

Strămoşii imperiului economico-financiar al serviciilor

În comerţul exterior şi segmente adiacente, Securitatea avusese plasaţi 2.426 de ofiţeri acoperiţi, din totalul ei de 15.312 cadre, cîte număra în decembrie 1989. Foştii securişti sînt beneficiari ai pensiilor speciale, care sînt plătite prin Ministerul Afacerilor Interne. Nici cuantumul acestora, nici numărul lor exact nu a fost vreodată dat publicităţii, întrucît ei au ieşit la pensie după 1990 din nou-createle ”servicii de informaţii” şi aceste date, ca şi ”dosarele de cadre” privind activitatea lor sînt clasificare pînă astăzi ca ”secrete de stat”.

Practicile oneroase specifice comportamentelor foştilor securişti, care transformaseră Securitatea într-o fabrică de dolari pentru regimul Ceauşescu, pe baza comisioanelor care au împovărat economia şi implicit nivelul de trai al rom’nilor s-au perpetuat după 1989, nu numai în cadrul serviciilor secrete, dar şi în ministere de profil (Externe, Comerţ Exterior, Economie), unde au ajuns mulţi dintre securiştii care au lucrat înainte de Revoluţie în operaţiunea ”bani pentru Ceauşescu”. De astă dată, făcînd bani pentru ei şi pentru protectorii lor politici.

Probabil că, pentru a nu fi socotite simple teorii, cele spuse mai sus au nevoie de exemple concrete. Pot să le dau. În centrala Ministerului Comerţului Exterior, în primăvara anului 1990 directorul Talpaş, secondat de adjunctul său Minculete din cadrul Direcţiei Asia şi Extremul Orient erau din fosta Securitate: primul colonel, al doilea maior. La fel, în Direcţia Africa din Ministerul Comerţului Exterior, directorul Grigore şi adjunctul său Bălan erau şi ei din Securitate. În Direcţia Europa lucrau fostul locotenent-colonel Culău, pe post de consiler, ofiţerii Nica, Mihoc, Berinde şi Fota. La Direcţia Chimiei era şef ofiţerul de securitate Negoescu. Pînă şi Direcţia de Organizare şi Control a ministerului era condusă tot de un cadru al fostului DSS, directorul Negulescu. Toate conducerile întreprinderilor de comerţ exterior ale ministerului (Fructexport, Agroexport, Metalimportexport sau Terra) au fost conduse şi după 1989 de foşti ofiţeri de securitate, din cadrul fostei ICE Dunărea, din fostul Serviciu Independent pentru Comerţ Exterior al Securităţii sau de foste cadre ale Direcţiei de Informaţii Externe, spioni sub acoperire de ataşaţi comerciali, retraşi de la posturi după 1989.

Unii ofiţeri au părăsit comerţul exterior în 1990, cum e cazul fostului ministru adjunct Bădiţă, care avea cel mai înalt grad – general de Securitate. El a preferat diplomaţia, plecînd consilier economic şef al Ambasadei României la Teheran. Nu era singur. Pînă în august 1993, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Comerţului şi Ministerul Turismului numiseră 17 foşti ofiţeri de Securitate la posturi în străinătate, alţi 11 au intrat în centrala Ministerului Comerţului Exterior, întărind rîndurile celor deja prezenţi. Foşti securişti îi protejau din funcţii cheie: Petre Ciobanu, director în Ministerul Afacerilor Externe, fusese ofiţer DIE; Radu Herghelegiu de la Departamentul pentru Reformă al Guvernului şi Rareş Petru, directorul EximBank erau şi ei foşti securişti.

Toţi aceştia sînt numai ”vîrful aisbergului” prin care Securitatea a ”privatizat comunismul”, strămoşii imperiului economico-financiar al serviciilor secrete din prezent, care, într-o simbioză şi continuitate perfecte, cu ajutorul ordonanţelor Guvernului Năstase, au devenit astfel moştenitorii Securităţii, preluînd ”din mers” şi dezvoltînd patrimoniul ei economic. La acesta au adăugat ”plusvaloare”, în condiţiile economiei de piaţă. Şi al poziţiei lor privilegiate, în sistemul de putere din Rom’nia, care le-a acordat, cum spuneam, inclusiv ”pensii speciale”.

După intrarea ţării noastre în NATO, comerţul cu arme a devenit strict controlat. Contrabanda cu carburant din vremea embargoului impus fostei Iugoslavii devenise şi el, la începutul anilor 2000, doar o frumoasă amintire, iar filierele arabe de contrabandă cu ţigări suferiseră lovituri devastatoare, în timpul administraţiei Constantinescu. Aşa că, după ordonanţele guvernului Năstase, am toate motivele să cred că ”serviciile” s-au reorientat spre inflitrarea şi controlul asupra comerţului cu medicamente şi echipamente medicale, al doilea ca sursă de profit la nivel mondial după comerţul cu arme. Scandalul mediatic legat de Hexi Pharma, singura firmă rom’nească producătoare de dezinfectanţi şi biocide, încheiat tragic pentru patronul ei, este şi el un argument.

Acesta este contexul, ”oceanul” din care a ieşit la suprafaţă, de curînd, cel mai mic peştişor din apele tulburi ale ”generaţiei a doua” de moştenitori ai Securităţii, copiii ”tehnocraţilor” de după 1989 şi nepoţii ”strămoşilor” de la ICE Dunărea: Andrei Mihai Dracea. Despre care, dacă îmi dă Dumnezeu sănătate, scriu mîine.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

7 comentarii

 1. Mai rău ca mafia,ăia se feresc de legi ,ăștia o fac cu legea în mînă(ei sînt legea).Prostul de mine întreabă:oare de ce mai mergem la acest circ macabru numit “vot liber”?

  1. Faptul că te-ai PRINS arată că NU ești prost nici pe departe…decât dacă continui să te duci la vot, precum oile la Abator!

   1. O fotografie de MILIOANE!
    CRIMINALUL de pacepa in centru , inconjurat de ortacii lui de nadejde care au facut incepind cu anul 1979 din ROMANIA TARLAUA PROPRIE fara pic de JENA si teama , batindu-si joc la propriu de autodidactul genial ceausescu
    (care a fost capabil prin gindire proprie sa faca din rahat bice si chiar sa trosneasca la propriu, , intr-un timp record, 24DE ANI! inimaginabil de scurt, pentrun un popor efectiv malnutrit si analfabet de 2000de ani la propriun) ca si de popor , cu ZVONISTICI, BANCURI SI BASCALII FARA nici cea mai mica ACOPERIRE, din contra ei, SECURISTII TICALOSI fiind de fapt AUTORII fascismului national, unde “dobitoacele” poporului TRUDITOR dau
    randament si maninca cind si cit vor muschii lor de securisti BESTII PSIHOPATE, DEPRAVATE LA PROPRIU, TICALOSE, CINICE SI SATANISTE 100%..
    Da, CEAUSESCU si-a meritat soarta cu virf si indesat TOCMAI pentru ca el este CREATORUL VOIT si foarte protector cu aceasta haita de SOBOLANI EXTREM DE OBEZI, TRINTORI analfabeti IN TOATA REGULA asa cum si ei si-au educat si beizadelele interlope si drogate timp de 40 ani, un sistem supradimensionat DE ANALFABETI DEPRAVATI SI HOTI CALIFICATI, CORUPTI PINA IN MADUVA, DE-A DREPTUL CANGRENATI DIN FASA, cu diplome fara numar la copypast ca si SEFA LOR CODOI!!!!!
    cismarul a fost extrem de mindru de sistemul securist de TRINTORI – CALAI romani, ultimele scursuri ale poporului, acesta fiind criteriul de racolare !!!!
    SARPELE Boua a CRESCUT LA SINUL LOR bine dezvoltat, cu lapte dulce , devenind IMEDIAT un MONSTRU INFIORATOR NESATUL capabili sa inghita fara sa clipeasca intreaga agricultura si industrie, dupa ce si-a CASAPIT “TATAL” , tocmai in DETRIMENTUL CELUILAT POPOR ONEST,zburaturit fara scrupuln in patru vinturi si rasplatit in tara cu farimuturile pe sub mesele lor GENEROASE de BARONI/ANTREPRENORI/OAMENI DE AFACERI /PATRONI/MILIARDARI DE CARTON CU STATUL, evident, o suta de euro lunar 30de ani,(destul pentru rumegatoarele behaitoare! Ca doar era calculat de colegii lor SECURISTI din ACADEMIA STIINTIFICA ROMANA, dupa regulimusai cele mai stiintifice!! INALTATOR MOMENT! DE-A DREPTUL MISTO, FAZA! )
    BINEINTELES, nu degeaba, CONTRA VOT, DECENT/SUPUS SI CONSTRUCTOR, MONNSTRU securist care l-a CASAPIT fara sa TRESARA atit pe “CREATORUL” LORV. cit si pe popor, imediat ce a intrat pe fir “AGENTURILII”( 1979) imperialiste, CALAII CU STATE VECHI DE doua mii de ani a popoarele globului, CALAUZITE bineinteles de nimeni altul.,decit de LOBIUL de 50ani a fugitilor REGALISTO-BURGHEZO- MASIERSTI in frunte cu REGELE MIHAI care au BATUT PALMA barbateste IN 1990 la JAFUL NATIONAL. intitulat POMPOS, “RESTITUTIO IN INTEGRUM ,legea securistilor TRADATORIN, *prin care s-au improprietarit,o data atit in NATURA darsi basca, S-AU DESPAGUBIT si FINANCIAR, bani ca la turci, baietii, erau STAPINI, peste BUGETUL CAPTUSIT CU MLIAARDE BUNE, REZERVA NATIONALA SI MULTE ALTELE CITE IN LUNA SI IN STELE BOGATIILE ROMANIEI !(nu ca azinunde SUFLA VINTUL A PAGUBA din cele patru puncte cardinale.

    Tarile est-europene care n-au avut REGE in viata, nu au desfintat FERMELE AGRICOLE nici CAP-urile pina azi, pentru ca nu a avut cine sa INITIEZE LEGEA jafului national prin care sa LE FURE pina la subsol .
    E MEMORABILA si SCENA de prin 1992 de pe scara avionului cind s-a reintors REGELE IN TARA Aalaturi de MARLE DERBEDEU sef, SECURIST, MILIARDARUL DE CARTON, DINU PATRICIU.

    P. S.
    Securistii acum cind au vazut ca s-a PRINS LUMEA prostavanca IN SFIRSIT de schema lor CRIMINALA, dupa 40de ani, deja au pregatit SCHIMBAREA DE PARADIGMA prin alt fiu de CATEA SECURISTA, masonul GEORGESCU CALIN, care vezi DOAMNE, nici usturoi n-a mincat, ca si cind AR PUTEA UN ROMAN, neinregimentat in SISTEMUL SECURISTIC sa reprezinte ROMANIA pe vreundeva intern si extern!?
    Dar cum ROMANUL e prost de BUBUIE, deja oile au muscat MOMEALA, umblind cu el ca cu MOASTELE, pe la TV massmedia, CUI?!
    AU AVUT DE CINE-SI BATE JOC si pluseaza in continuare LA SIGUR !

 2. De-aia merge struna treaba in tara asta. Unii muncesc pe branci si nu se-aleg cu nimic, altii invart un pix… Pestera de talhari…

 3. Da! Ptiuuuu…… sa nu fiti de deochi romanasilor, ce multi v-ati inghesuit sa COMENTATI despre jugul vostru de FER BETON !
  Vai steaua voastra !
  Din pacate sint prea in culpa EU , pentru ca niciodata nu voi fi in stare sa iubesc, acest atelaj primitiv cu doua mini si picioare numit roman CONTEMPORAN MIE .
  IARTA-MA DOAMNE!
  EU SINT OM cu O MARE, si pot iubi pe DUMNEZEU si doar pe APROAPELE meu. Cu ATELAJELE ruginite care scirtiie din toate bujiele , si nu actioneaza decit, REMORCATE, am o EXTREM DE mare problema.
  CLAR NU iubesc un ATELAJ,(bine ca va pune CIP, macar veti avea oficial si constient statut ATELAJ) care executa MUNCI de orice TIP, cu pixul sau cu grebla , care n-ar poatea gindi, nici daca vor mai trece doua mii de ani peste el, aici si acum sub forma de acesta forma de atelaj agricol numit musai roman .
  Deci va plingeti DE BOTNITA, dar cind e VORBA sa MARTURISITI despre ADEVAR, sinteti muti precum pestii.
  VIZUALIZARI 12,7MII bucati si comentarii 4(patru) bucati mari si late !
  Bravo!
  CAUZA TUTUROR RELELOR romanesti, inclusiv faptul ca voi sinteti atelaje, sint insii CRIMINALI din poza si urmasii lor incepind cu anul 1979de la fuga CRIMINALULUI SECURIST PACEPA, facut dus la complicii lui imperialisti(agenturilii!!! ) ca sa pregateasca CALEA cu simt de raspundere pina in 1989, cind au dat lovitura de stat,si veniti imediat cu intariri ca sa-si desavirseasca OPERA inceputa in 1979 prin gealatii ramasi in posturi cheie in fiecare judet dupa 1990,si voi NU AVETI NIMIC DE ZIS.
  UNA DIN DOUA este:
  1)ori toti sint FII DE CATEA SECURISTA, obligatoriu criminali profesionisti de neam si tara,(stiu ca au fost in Romania doar cu carte de munca cinci milioane jumate ciripitori ACOPERITI din forta de munca din 1989 de optmilioane jumatate, cu grade mici , plus zilierii din agricultura, care sa fii fost macar jumate dintre ei si tot se explica tacerea voastra. Cei din poza sint GEALATII, rechinii (“PENSIONATII SPECIALI “cu grade superioare care coordonau armata de ciripitori din fiecare judet )
  2)ori toti sint atit de PROSTI, incit un atelaj agricol ruginit are mai multe IDEII decit romanii atelaje NASCUTI MUSAI DUPA ANUL 1979.
  (cei pina in 1979,sint saracii de ei, atit de PROSTI, ca de,…. ei au muncit, firesc, de gindit gindea TRINTORII – DEPRAVATI din SECURITATE…cica scosi din PRODUCTIE, de aceea si merita ATELAJELE sa fie exterminati cu pensii de 300
  de euro, sigur dati la fier vechi ca si MAREA INDUSTRIE PERFORMANTA construita cu bratele si mintile lor MUNCITOARE !!! ).
  FIECARE PASARE PRE LIMBA EI PIERE !( sub forma de tacere, gargara sau ADEVAR!)
  Dupa acest ARTICOL, chintesenta INTREGII ACTIVITATI ortodoxinfo, se vede NIVELUL romanului CU PRETENTII, DEGEABA !
  Daca ORTODXUL, care se presupune a fi calauzit de DUHUL SFINT, nu are NICI O IDEIE DESPRE REALITATE, ceilalti traiesc in HOLOGRAME?!
  Vorba genialului meu tata :”numai prostul trebuie sa le pateasca pe toate ca sa le stie pe toate! “

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button