X

Dr. Vasile Astărăstoae: Cinci întrebări în plină pandemie COVID-19

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În plină pandemie COVID-19, suntem bombardați cu tot felul de știri (multe false), cu anunțuri legate de leacuri miraculoase și vaccinuri eficiente și, bineînțeles, cu teorii conspiraționiste.  Chiar și atunci când încerci să-ți păstrezi discernământul și rațiunea tot poți să cazi în capcane informaționale. Nu sunt adeptul teoriilor conspiraționiste, dar urmărind măsurile luate la nivel global am ajuns să-mi pun o serie de întrebări.

 1. Care sunt indicatorii prezentei pandemii?

La peste 4 luni de la primul caz raportat, când avem peste 1 milion de cazuri confirmate, nu avem decât estimări și scenarii, privind morbiditatea, mortalitatea, gradul de contagiune, gravitatea etc. Aceasta deoarece nu există un mod unitar de raportare: țările care își pot permite o testare extinsă (Coreea de Sud, Israel) raportează o infectare mare cu o mortalitate mică, țările care testează selectiv raportează infectare mică și mortalitate mai mare (de exemplu, Elveția). Mai mult, dacă se identifică prezența virusului, se raportează automat decesul ca fiind determinat de virus, deși alte morbidități au fost cauza morții. Mă aștept la situația hilară ca la un decedat în cadrul unui accident de trafic, dacă este testat pozitiv, să se declare cauza morții infecția cu noul coronavirus. Dacă folosim pentru gravitate indicatorul mortalitate, atunci estimările sunt între 0,69% și 2,3 % ceea ce nu influențează în mod semnificativ mortalitatea generală (cea raportata la 7 miliarde de persoane).

2. Ce leziuni sunt specifice infecției COVID-19?

La peste 4 luni de la primul caz raportat nu cunoaștem leziunile specifice determinate de noul coronavirus. Se afirmă că aproximativ 5% cazuri grave cu risc letal prezintă leziuni pulmonare. Dar aceste afirmații se fac pe baza simptomatologiei. Nu s-a cercetat dacă simptomatologia majoră este determinată de noul coronavirus sau de comorbidități. Este curios că, în situația unui virus nou, despre care nu știm mai nimic, nu a existat recomandarea de a se efectua necropsii (dacă nu la toți decedații măcar la un număr semnificativ). Nu am găsit în literatura științifică decât câteva cercetări bazate pe 5-9 necropsii ceea ce nu permite a trage concluzii pertinente. De ce nu s-au efectuat necropsii? S-a răspuns că nu există un număr suficient de anatomopatologi și legiști, care să efectueze necropsiile. Deoarece această justificare nu a stat în picioare s-a revenit și s-a spus că prin necropsie creștea riscul de răspândire a virusului. Cum, prin ce mecanisme? Oare motivul real nu este dorința de a nu se stabili fără dubiu cauza morții? E o întrebare.

 1. S-au făcut evaluări de etapă privind eficiența și impactul măsurilor aplicate?

Deși într-o epidemie se evaluează permanent eficiența și impactul măsurilor luate, o asemenea evaluare (necontestabilă) nu a fost făcută public până în prezent. Așa că nu poți să faci decât aprecieri empirice. De exemplu, majoritatea țărilor au urmat recomandările OMS, adică “modelul chinezesc”. Acesta prevede carantina extinsă, izolare și distanțare socială totală. Peste 3,9 miliarde de persoane, adică jumătate din populația lumii, au fost constrânse să rămână izolate acasă (adevărat arest la domiciliu), pentru a combate răspândirea COVID-19. Măsuri, care în opinia OMS, ar limita circulația rapidă a virusului și l-ar împiedica să devină comunitar și astfel s-ar evita supraaglomerarea spitalelor, care ar putea asista toate cazurile grave. Alte țări (Suedia, Olanda, Elveția, Cehia) au preferat să lase să circule virusul în comunitate pentru a se realiza o imunizare naturală “de masă”, să protejeze populația vulnerabilă, să trateze la domiciliu cazurile ușoare și să recomande cu moderație izolarea și distanțarea socială. Rezultate: în Italia, Franța, Spania carantina nu a avut efectul scontat (chiar dacă s-a scos armata pe străzi și s-a apelat la amenzi și dosare penale), virusul a devenit comunitar, iar spitalele au fost “sufocate” de numărul mare de pacienți încât o serie de bolnavi au fost excluși de la suport mecanic respirator. Acest lucru nu s-a întâmplat în Suedia, Olanda, Elveția (până în prezent). Mortalitatea nu arată diferențe majore între țările care au introdus măsuri extreme și cele care au aplicat măsuri mai relaxate.

 1. Există o cenzură în mediul științific?

Cenzura “neștiințifică“ a devenit o realitate în lumea științifică. Orice opinie contrară liniei oficiale este bagatelizată, combătută, pedepsită. Cei care au poziții contrare curentului majoritar sunt declarați impostori, sabotori, agenți ai rușilor, emițători de știri false indiferent de argumentele aduse. Întreaga activitate, cercetare științifică, experiență și expertiză anterioară le este anulată sau dusă în derizoriu. Li se blochează finanțările, accesul la publicații științifice, sunt excluși din universități și organisme științifice, lapidați în piața publică de presa panicardă adeptă a apocalipsei. Astfel, devin minoritari și reprezentanți ai unui curent marginal.

 1. S-a evaluat impactul economic al măsurilor luate?

Impactul economic al măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19 deja crează îngrijorări justificate. ”Această criză este fără precedent. Am văzut cum economia mondială s-a oprit. Suntem acum într-o recesiune care este mult mai gravă decât criza financiară globală din 2008-2009” (Kristalina Georgieva – director general al Fondului Monetar Internațional, vineri 3 aprilie 2020). La fel se pronunță și Banca Mondială:„Dincolo de impactul medical al pandemiei de COVID-19, ne așteptăm la o recesiune globală majoră” (David Malpass, președintele Băncii Mondiale, joi 2 aprilie 2020). Aceste semnale ar fi trebuit să determine în mod normal o analiză aprofundată și critică a oportunității, eficienței și repercursiunile măsurilor luate până în prezent. Nu am văzut așa ceva.

În concluzie, fără a bagateliza trebuie să înțelegem că măsurile trebuie să fie proporționale cu amploarea și gravitatea pandemiei și că ele trebuie să nu perturbe mai mult decât este necesar viața economico-socială. Altfel ne-am afla în situația în care alungăm un stol de ciori de pe o clădire, trăgând cu racheta în clădire. Stolul va pleca, dar clădirea va fi distrusă.

P.S.1 În contextul stării de urgență, repet ceea ce am mai afirmat: cele scrise mai sus nu se referă deloc, dar deloc, la România. La noi au fost luate măsuri raționale din timp, spitalele au fost dotate, există suficiente paturi de ATI, suficiente ventilatoare, echipamente de protecție eficiente și suficiente pentru personalul medical, conducătorii sunt înțelepți și grijulii față de noi, nu avem indicii de criză economică.

P.S.2 Am făcut o pasiune patologică pentru Orban, Vela și Arafat. Aștept cu nerăbdare să-i văd pe toate posturile de televiziune la prânz, mă culc cu ei seara, mă trezesc cu ei dimineața, iar când dorm visez cu/la ei. Să fiu bine înțeles: vise, nu coșmaruri.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

 1. Păi, EI – Orban, Vela și Arafat – împreună cu GAȘCA politico-interlopă, cu AVIZ oculto-masonic direct din Iad, de ta tatal lor care dă să apară…împușcă ciorile, dârâmând șandramaua, numită România…asta se și vrea!
  Cum altfel să-ți explici, raderea de pe fața pământului românesc a unei păduri, în maxim 2 zile?
  Lumea a făcut bășcălie de preotul care a anunțat cutremurul, același care-a zis ȘI de eurocolia, șamd…n-a zis că începe un ATAC FURIBUND, CONCENTRAT, de NE-CONTESTAT, doar reperat de către cei ce stau de pază și doar constată…din păcate, ne-putând face mai nimic, din cauza ordonanțelor militare ce permit pierderea aproape totală a drepturilor cetățenești, omenești…a vânzării pământurilor, bunurilor românești ÎN TOTALITATE, urmând OTRĂVIREA (prin vaccinuri, ”teste” și/sau chemtrails…) a românilor?
  Dumnezeu să-i bată, să le sune apa-n cap!
  Preoții, diaconii – la ectenii – să NU se mai roage pentru ticăloșii ăștia, ci să pună condiționatul „dacă” sunt ”bine-credincioși”…la fel și pentru popor, că la fel s-a ticăloșit precum gulerații ăștia!

 2. Formulele de la ectenii pentru conducatori au fost inventate , sustinute și impuse de sinodul masono securist de România.

 3. D-na Aspazia Otel Petrescu despre cipuri, nanoparticule, biometrie
  https://www.youtube.com/watch?v=hkduUTTCPFg&feature=emb_logo

  – În present, ce spuneți ce-i cu cipurile, cu buletinele biometrice, cu îngrădirea asta…cum vedeți lucrurile…pentru noi!
  ASPAZIA OȚEL PETRESCU: Clar este că, tot ce ține de biometrie și nano-industrie trebuie respins. Să vedeți ce am primit eu ca răspuns între timp…ăștia au reușit să creeze nano-particula care este…dacă reușești să te uiți așa…la ce pot ei să facă…este un miracol!
  De aceea, ei au început să creeze organe care sunt similare celor vii, dar care sunt mai rezistente și mai eficace decât cele vii.
  Un implant cu un ficat făcut din nano-particule este viu și nu este respins…nu sunt respinse niciodată aceste nano-particule și, pe această chestie, ăștia…ne promit o viață, de cel puțin 150 de ani.
  Au comunicat la un moment dat, că AU REUȘIT CU NANO-PARTICULA , SĂ CREEZE O CONȘTIINȚĂ FĂRĂ DE DUMNEZEU. (deci, viitorilor nano-particula(rizan)ți, li se va șterge orice formă de conștiință datorită ficatului nou, ochiului care nu vedea, dar acum vede, a sistemului locomotor (mai ales pentru cei în vârstă sau cu handicap de orice fel…)

  Conștiința oricărui om, fie că este creștin, fie că nu este creștin…avea în el cunoașterea existenței Lui Dumnezeu.
  Asta și era…dovada cea mai perimptorie că Dumnezeu există.

  EI AU REUȘIT SĂ ÎNLĂTURE ACEASTĂ CONȘTIINȚĂ A NOASTRĂ ÎNDUMNEZEITĂ SAU CU SCÂNTEIA DUMNEZEIRII ÎN EA, ȘI SĂ PUNĂ O CONȘTIINȚĂ NANO, FĂRĂ CUNOAȘTEREA LUI DUMNEZEU.

  POT SĂ FACĂ ACEST IMPLANT DE ORIUNDE…ȘI DIN ALTĂ GALAXIE DACĂ AR FI ACOLO…O TRIMIT DIRECT ÎN ADN ȘI OMUL, HABAR NU ARE CĂ A PRIMIT-O!
  ȘI TE TREZEȘTI DINTR-O DATĂ, OM DEMONIZAT.
  În loc să ai conștiința care are în ea scânteiuța divină pe care Dumnezeu ți-o trimite la FACERE(a) ta…în momentul în care este fecundată celula, în acel moment, din inima Lui Dumnezeu pleacă această luminiță care este în sinele tău, toată viața și cu care mergi în ÎNVIERE.
  Am zis, ”Dumnezeule, CE NE FACEM?”
  N-ai cum să te aperi…EI (oculți…),O POT TRIMITE (nano-particula), DE ORIUNDE (prin aer, chemtrails…apă, alimente…), DIRECT ÎN ADN și tu habar nu ai că ai primit-o….m-am speriat foarte tare!
  Ca să apară, mai târziu…o știre care pur și simplu m-a uluit.
  Ăștia, de la NASSA, au niște birouri speciale, niște laboratoare speciale, adevărate cetăți în care verifică toate adevărurile creștine…toate sunt verificate.
  Au concluzii, uluitoare: ei știu, într-adevăr, ceea ce înseamnă miracolul divin.
  Au verificat de pildă, chestia cu 40 de zile…într-adevăr, în cea de-a 40 zi, omul merge la Judecata Personală.
  Nu este poveste…AȘA ESTE! Verificat de ei…
  Au verificat și de data asta ca să vadă care sunt șansele nano-particulelor…și ce face, o asemenea ”conștiință” în continuare dezvoltare!

  Și au constatat că, în prezența Sf.Euharistii, deci…a Împărtășaniei…TOATE CAD = ORGANELE, CONȘTIINȚELE…NU FAC DOUĂ PARALE!
  BIOMETRIA, TOTUL CADE!
  (Deci, așa cum spun Sf.Părinți că, numai cei care se vor împărtăși vor rezista atacurilor demono-tehnologice…)

  Deci, avea dreptate Pr.Ioan Iovan…degeaba a fost bârfit de majoritatea preoților care l-au criticat, l-au controversat că….”da, te împărtășești așa…oriunde, oricând…ce-i aia?!
  Avea dreptate…EFECTUL UNEI ÎMPĂRTĂȘANII, ȚINE 40 DE ZILE.
  Deci, împărtășirea deasă, ne apără, odată pentru totdeauna, de toate chestiile-astea.
  Însă, în ceea ce privește biometria, este O PROBLEMĂ….acolo, într-adevăr…CIPUL…ULTIM, care cuprinde toate celelalte….că astea, sunt acum ultimii pași…experimente, un fel de a obișnui organismele și omul,în totalitatea lui, cu acest sistem.
  La urmă, (a)cel (CIP) care va fi implantat pe mână sau pe frunte …sunt singurele două puncte în care laboratoarele din NASSA au constatat – că poate fi influențat liberul arbitru.
  S-a ales fruntea, pentru că s-au gândit că, creștinii, cât pot să fie de fundamentaliști la un moment dat, își vor tăia mâna când vor afla ce se întâmplă…și-atunci, capul, nu și-l vor putea tăia!
  Și-atunci, au căutat un alt punct, pe frunte și l-au găsit…dar, ce se întâmplă cu această chestiune?
  El n-are nevoie…vă dați seama…dacă el (diavolul) poate să trimită o nano-particulă din cosmos, ce-i trebuie lui toată complicația asta biometrică?!
  ÎI TREBUIE…pentru că diavolul l-a ispitit pe Dumnezeu, în problema lui Iov.
  Diavolul a venit și i-a spus: ”Doamne, de ce pariezi pe om, că e un ticălos! Te trădează….lasă-mă să-i fac ce știu eu și o să vezi că te scuipă și te neagă! Mă alege pe mine!”

  Și Dumnezeu i-a zis: ”Atunci…e în regulă! Eu d-aia i-am dat lui (omului) liber arbitru, ca să ALEAGĂ! Dar îl lași să aleagă! Te alege pe tine, e al tău! Mă alege pe Mine, e al Meu! Dacă tu îl pui cu biciul să te aleagă pe tine, e tot al Meu pentru că l-ai obligat…i-ai încălcat liberul arbitru cu care eu l-am înzestrat! ”

  Deci, e clar! La Pitești, s-a văzut că așa este: primii care au murit dintre cei care-au CĂZUT…care au blasfemiat, care au bătut, care n-au mai știut ce este cu ei, pentru că au fost duși cu biciul ACOLO…aceștia, au murit în lumină!
  Petrișor și Calciu Dumitreasa fac mărturisirea asta, în legătură cu Costache Oprișan care a fost cel mai călcat în picioare dintre toți, a fost cel mai mare martir, a fost cu adevărat SERAFIMUL MARTIRILOR, cum i s-a spus…care a murit, înainte de-ajunge să se recupereze total…Calciu a vrut să-l salveze dar nu a reușit…când a murit, era o zi urâtă, mohorâtă, tristă…în momentul în care l-au scos afară…a răsărit un soare, nu se știe de unde și cum…l-au îmbrăcat într-o lumină, încât părea făcut din aur!

  DECI, CLAR…A MURIT ÎN LUMINĂ!
  A MURIT CA UN SERAFIM CE ERA…
  Deci, Dumnezeu respectă propriile Sale Legi…de aceea noi, NU trebuie să acceptăm cipul!
  ESTE CAPCANA DIAVOLULUI!
  Ne pune să alegem…
  -N-o face cu biciul!
  ASPAZIA OȚEL PETRESCU: Da. ”Eu nu i-am obligat…i-am pus s-aleagă!” El (diavolul) folosește aici, o VICLENIE…pentru că, cel ce va alege să NU primească CIPUL, va da dovadă de un eroism…SUPRA!
  Pentru că ALEGE MOARTEA CIVILĂ! Clar!
  NU va putea să se hrănească, NU va putea să se îmbrace, NU va avea unde să locuiască…EL ESTE OSÂNDIT LA MOARTEA CIVILĂ…el, tot cu biciul dă în el!
  Dar noi, NU ne putem baza pe lucrul ăsta…FORMAL, el (diavolul) poate să spună că noi AM ALES și deci, suntem ai lui.
  Atunci noi, CU ORICE RISC, NOI…NU-L ALEGEM!
  ASTA ESTE POVESTEA BIOMETRIEI…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button