X

Alți zece experți contra isteriei COVID: “Există foarte multă panică nejustificată”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Dr.  Sunetra Gupta et al. sunt o echipă de cercetători de la Oxford care au construit un model epidemiologic pentru epidemia de coronavirus. Lucrarea lor încă nu a fost supusă dezbaterii academice, dar rezumatul poate fi citit online.

Dr. Gupta este o profesoară de Epidemiologie Teoretică la Universitatea din Oxford, cu un interes în agenții infecțioși care sunt responsabili pentru malarie, HIV, gripă și meningită bacterială. A primit premiul Sahitya Akademi, Medalia Științifică a Societății Zoologice din Londra și premiul Rosalind Franklin al Royal Society pentru munca sa științifică.

Ce susține lucrarea cercetătorilor:

„Foarte important, rezultatele pe care le prezentăm aici asupra epidemiei prezent din Marea Britanie și din Italia au început cu o lună înainte să avem înregistrat primul deces și deja au condus la o acumulare semnificativă în direcția imunității de grup în ambele țări. Există o relație inversă între proporția celor imuni în prezent și proporția de populație vulnerabilă în fața bolilor severe.”

Fundamental principles of epidemic spread highlight the immediate need for large-scale serological surveys to assess the stage of the SARS-CoV-2 epidemic, 24th March 2020

Cercetarea prezintă o perspectivă diferită a epidemiei față de modelul folosit de Imperial College din Londra. „Mă surprinde că acel model a fost acceptat atât de necritic”, susține Dr. Gupta.

Aceste rezultate ar însemna că Marea Britanie a atins deja o parte substanțială din imunitatea de grup prin răspândirea tăcută a Covid 19 timp de mai bine de două luni.

Deși unii experți și-au exprimat îndoială față de puterea și rezistența imunității umane în fața virusului, Prof. Gupta susține că dovezile de până acum au făcut-o să aibă încredere că umanitatea își va construi imunitatea de grup contra Covid 19.

„Coronavirus s-ar putea să fi infectat deja jumătate din populație”, Financial Times, 24 Martie 2020

Dr Karin Mölling este un virusolog german ale cărei cercetări s-au concentrat asupra retrovirusurilor, în special HIV. A fost profesor și director al Institutului de Virusologie Medicală de la Universitatea din Zurich din 1993 până la ieșirea la pensie în anul 2008 și a primit numeroase premii și distincții pentru munca sa.

Ce susține ea?

„Vi se spune în fiecare dimineața câți oameni mor din cauza SARS-Corona 2. Dar nu vă spun câți oameni sunt afectați de gripă în acea iarnă și câte morți a provocat… Iarna aceasta gripa nu a fost foarte dură, dar aproximativ 80.000 de oameni au fost infectați. Nu ni se prezintă deloc aceste numere. Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie.

În fiecare săptămână cineva moare în Berlin din cauza unor bacterii multirezistente. În toată Germania mor din aceeași cauză 35.000 de oameni anual. Lucrurile astea nu se spun deloc. Cred că am mai avut astfel de situații ca cea de acum de câteva ori iar măsurile sunt exagerate.

Sunt de părere că poate nu ar trebui să ne agităm atât împotriva ideii ca tinerii să petreacă împreună și să se infecteze unul pe altul. Trebuie cumva să ne construim o imunitate. Cum se poate întâmpla acest lucru dacă nu avem contacte unii cu alții? Tinerii duc infecția mult mai bine. Dar trebuie să-i protejăm pe bătrâni și să-i protejăm într-un fel în care poate fi analizat. Este oare normal ceea ce facem acum, să luptăm cu epidemia prin măsuri care aproape că paralizează întreaga economie mondială?

Institutul Robert Koch furnizează cifrele. Apoi oamenii stau și ascultă: 20 de morți din nou, cât de îngrozitor! Știți când voi începe să mă panichez? Când vor fi 20.000. Abia atunci ne vom apropia de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani, o gripă care a trecut complet neobservată.

Gripa din 2018 care a înregistrat 25.000 de morți nu a pus un moment pe gânduri presa. Spitalele au trebuit să se descurce cu un număr de 60.000 de pacienți suplimentari, care nu au reprezentat nici pentru clinici vreo problemă!

Aceasta este frica principală: boala este prezentată ca o boală îngrozitoare. În sine boala este ca o gripă într-o iarnă normală. Este chiar mai puțin agresivă în prima săptămână. Problema principală cu epidemia de Sars-Corona 2 este caracterul ei asimptomatic: oamenii nu își dau seama de ea și îi infectează pe alții.

Interviu publicat de Anti-Empire.com, 23 Martie 2020

Dr Anders Tegnell este un doctor care a fost și epidemiolog la Agenției Publice de Sănătate din Suedia începând din anul 2013. Dr. Tegnell a absolvit Facultatea de Medicină în 1985, cu specializarea boli infecțioase. Mai târziu, în anul 2003, și-a obținut doctoratul în Științe Medicale la Universitatea Linköping:

Ce susține el:

„Toate măsurile pe care le luăm trebuie să fie fezabile pentru o perioadă mai lungă de timp. Altfel, populația va pune sub semnul întrebării întreaga strategie împotriva coronavirusului”

Bătrânii sau cei care au avut probleme de sănătate importante ar trebui izolați pe cât de mult posibil. Așadar, fără vizite ale copiilor și nepoților, fără plimbări pe transportul public, dacă este posibil și fără cumpărături. Aceasta este o regulă. Cealaltă este: oricine are simptome ar trebui imediat să rămână acasă, chiar și dacă are cea mai slabă tuse.
Dacă ne ținem de aceste două reguli, nu mai avem nevoie de alte măsuri, al căror efect este oricum foarte marginal”

“The World Stands Still…Except for Sweden”, Zeit.de, 24 Martie 2020

Dr Pablo Goldschmidt este un virusolog argentino-francez specializat în boli tropicale și profesor de farmacologie moleculară la Université Pierre et Marie Curie din Paris. Este absolvent la Facultății de Farmacie și Biochimie de la Universitatea din Buenos Aires și al Facultății de Medicină al Centrului Spitalicesc Pitié-Salpetrière din Paris.

În prezent, Goldschmidt trăiește în Franța, unde a lucrat timp de aproape 40 de ani în calitate de cercetător în laboratoarele clinice dezvoltând tehnologii de diagnostic.

Ce spune el:

„Opiniile cu un fundament șubred exprimate de specialiști internaționali, răspândite apoi de media și de rețelele sociale repetă panicile inutile pe care le-am mai trăit. Coronavirusul identificat în China în 2019 nu produce nimic altceva mai grav decât o răceală puternică sau o gripă, fără nici altă diferență, din câte știm.

Bolile respiratorii virale sunt numeroase și sunt produse de mai multe familii și specii de viruși, printre virusul respirator sinctial (în special la copii), gripa (gripa), metapneumovirușii umani, adenovirușii, rinovirușii și alți diverși viruși care au fost descriși cu mulți ani în urmă. Este uluitor că alertele de sănătate au început să sune la începutul acestui ani declanșate de infecțiile cu un coronavirus identificat în China, Covid 19, știindu-se că în fiecare an sunt trei milioane de nou născuți care mor în lume din cauza pneumoniei și 50.000 de adulți care mor în SUA din aceeași cauză, fără să sune niciun fel de alarmă.

Lumea noastră este victima unui nou fenomen sociologic, agresiunea din partea științei și a media, declanșată de experți doar pe baza unor rezultate de analiză și diagnostic efectuate în laborator molecular. Comunicatele transmise din China și din Geneva au fost diseminate, fără să fie analizate critic și, cel mai important, fără să se sublinieze faptul că aceste coronavirusuri au infectat dintotdeauna lumea și întotdeauna au dus la diaree și la ceea ce oamenii au numit o simplă răceală. Previziunile absurde au fost extrapolate la fel cum s-a întâmplat și în 2009 cu H1N1.

Nu există nicio dovadă care să demonstreză că acest coronavirus este mai mortal decât adenovirușii, virușii gripali și coronavirușii din anii precedenți sau decât rinovirușii responsabili pentru răceala obișnuită.”

Interviu apărut în Clarin.com, 9 Martie 2020

Dr Eran Bendavid și Dr Jay Bhattacharyasunt doi profesori de medicină și sănătate publică de la Universitatea Stanford.
Ce susțin ei:

„Estimările numărului de decese s-ar putea să fie mult prea mari. Rata mortalității este proporția celor care vor muri din cei infectați, nu decesele survenite din numărul de cazuri identificate pozitiv.

Acest indicator din urmă este înșelător din cauza eșantionului înșelător folosit în testare. Marja de eroare este necunoscută deoarece datele pe care le avem la dispoziție sunt limitate. Dar ele ar putea da seama de o diferență între o epidemie care ucide 20000 de oameni și una care ucide un milion.

O carantină universală s-ar putea să nu merite costurile care sunt impuse asupra economiei, comunității, a sănătății mentale și fizice a indivizilor. Ar trebui să luăm imediat măsuri pentru a analiza baza empirică folosită pentru a impune actuala carantină.”

“Is the Coronavirus as Deadly as They Say?”, Wall Street Journal, 24t Martie 2020

Dr Tom Jefferson este un epidemiolog britanic care locuiește la Roma. El lucrează pentru Cochrane Collaboration, unde este autor și editor al grupului Cochrane Collaboration pentru infecții respiratorii acute. În același timp el este consilier pentru Agenția Națională Italiană pentru Servicii Regionale de Sănătate.

Ce susține el:

„Așadar, nu pot avea un răspuns la îndoielile mele persistente, și anume că nu pare să fie nimic diferit în legătură cu această epidemie sau cu această boală ca o gripă.

Există, totuși, două lucruri care mă supără în această situație. Primul dintre ele este lipsa de credibilitate instituțională așa cum o percep prietenii meii. Aceștia sunt pompieri, polițiști, chiar și un medic generalist – adică nu genul de oameni pe care ai vrea să-i înstrăinezi într-o astfel de situație. Un proprietar de restaurant mi-a spus că nu s-ar duce să se declare niciodată la autoritățile sanitare, deoarece asta ar însemna să închidă restaurantul timp de două săptămâni iar afacerea sa s-ar duce pe apa Sâmbetei.

A doua problemă este că odată ce va trece această poveste, mă întreb dacă va exista un efort internațional serios și concentrat pentru a înțelege cauzele și originea acestei boli de tipul gripei și a ciclului de viață al agenților săi.

Experiența îmi spune că nu se va întâmpla asta și ne vom întoarce la promovarea gripei ca o boală universală sub umbrela intereselor comerciale. Sesizați diferența: gripa (produsă de virușii A și B, pentru care avem medicamente și vaccinuri licențiate), nu bolile de tipul gripei împotriva cărora ar trebui să ne spălăm pe mâini tot anul, nu doar acum.”

Între timp, tot nu-i pot răspunde lui Maria: în ce constă diferența acum?

„Covid 19—many questions, no clear answers”, British Medical Journal, 2 Martie 2020

Dr Michael Levitt este profesor de biochimie la Universitatea Stanford. Este membru al Royal Society, membru al Academiei Naționale de Științe și a primit în anul 2013 premiul Nobel pentru Chimie.

În luna februarie a acestui an, el a construit un model pe baza căruia a anticipat corect că epidemia din China se apropie de sfârșit, estimând un număr de 80.000 de cazuri și 3250 de morți.

Ce susține el:

„Nu cred în numerele avansate în Israel, nu pentru că sunt măsluite, ci pentru că definiția unui caz acolo se tot schimbă și este greu de evaluat numerele în felul acesta…
Există foarte multă panică nejustificată în Israel. Nu cred în cifrele avansate acolo, totul este politică, nu matematică. Aș fi surprins dacă numărul morților din Israel depășește 10 persoane, chiar și cinci cu actualele restricții.

Pentru a avea o privire de ansamblu, numărul morților provocate de coronavirus în Italia este de 10% din numărul morților provocate de gripă în acea țară înre 2016-2017.

Chiar și în China este greu să te uiți la numărul pacienților deoarece acolo definiția „pacientului” variază, așa că mă uit la numărul morților. În Israel nu există nici măcar unul, așadar nici măcar nu este pa harta lumii din acest punct de vedere.”

“Nobel laureate: surprised if Israel has more than 10 coronavirus deaths”, Jerusalem Post, 20 Martie 2020

Levitt a analizat datele provenite din 78 de țări care au raportat mai mult de 50 de cazuri de Covid-19 în fiecare zi și susține că observă „semne de revenire” în multe dintre aceste țări. El nu se concentrează pe numărul total de cazuri dintr-o țară, ci pe numărul de cazuri identificate în fiecare zi – în special pe schimbările acestui indicator de la o zi la alta.

„Numerele încă produc zgomot, dar există semne clare că avem o încetinire a creșterii. Ceea ce avem nevoie în acest moment este de a controla panica. Pe termen lung vom fi bine.”

“Why this Nobel laureate predicts a quicker coronavirus recovery: ‘We’re going to be fine’”, Los Angeles Times, 22 Martie 2020

Rețeaua germană pentru o medicină bazată pe dovezi este o asociație de oameni de știință, cercetători și medici germani. Asociația a fost fondată în anul 2000 pentru a disemina și dezvolta concepte și metode în medicină bazate pe dovezi și orientate spre pacient, iar astăzi are aproximativ 1000 de membri.

Ce susțin ei:

„În majoritatea cazurilor, Covid-19 ia forma unei răceli medii sau chiar nu prezintă simptome. Din acest motiv, este foarte improbabil ca toate cazurile de infecție să fie înregistrate, spre deosebire de decese care sunt aproape în întregime înregistrate. Asta conduce la o supraestimare a cazurilor fatale.

Potrivit unei studiu care a analizat 565 de japonezi evacuați din Wuhan, fiind testați toți (indiferent de simptome), doar 9,2% dintre cei infectați avea simptomele asociate îndeosebi cu Covid-19. Aceasta înseamnă că numărul celor infectați este cel mai probabil să fie de aproape 10 ori mai mare decât numărul cazurilor înregistrate. Rata cazurilor fatale ar fi atunci aproximativ a zecea parte din ceea ce se măsoară în prezent. Alții presupun chiar un număr mult mai mare al cazurilor neraportate, ceea ce ar însemna o rată a cazurilor fatale și mai mică.

Disponibilitatea testelor pentru Sars-CoV-2 este limitată. În SUA, de pildă, o capacitate de testare finanțată de stat pentru toate cazurile suspecte a devenit funcțională abia din 11 martie 2020. În Germania de asemenea au existat factori care au contribuit la o exagerare a ratei cazurilor fatale.

Pe măsură ce boala se răspândește, devine din ce în ce mai greu să identifici sursa suspectă de infecția. Drept consecință, răcelile banale ale oamenilor care au avut contacte fără să știe cu un pacient infectat cu Covid-19 nu ar trebui asociate cu Covid-19 în timp ce mulți dintre cei afectați de Covid-19 nu merg deloc la doctor.

O exagerare a ratei cazurilor fatale survine de asemenea când o persoană decedată este descoperită că a fost infectată cu Covid-19, deși nu aceasta a fost cauza morții.
Rata cazurilor fatale de 0,2% măsurată în prezent în Germania este sub cea a gripei, așa cum a fost calculată de Institutul Robert Koch, de 0,5% în 2017-2018, 0,4% în 2018/2019, dar peste rata acceptată pe scară largă de 0,1% pentru care nu există dovezi solide.

O cercetare sistematică din 2015 a descoperit dovezi modesta că închiderea școlilor amână răspândirea epidemiei, chiar dacă printr-un cost foarte mare. Izolarea la domiciliu încetinește răspândirea gripei, dar conduce la infecții mai multe în familie. Rămâne sub semnul întrebării dacă aceste descoperiri pot fi transferate din experiența gripei la Covid-19.

Este complet neclar cât ar trebui menținută carantina și ce se poate obține în funcție de durata și intensitatea lor. Numărul morților s-ar putea să nu fie decât amânat pentru mai târziu, fără niciun fel de efect asupra numărului total.

Multe întrebări rămân fără răspuns. Pe de o parte, media ne aruncă zilnic în față rapoarte alarmante ale unei creșteri exponențiale a numărului de bolnavi și de morți de peste tot. Pe de altă parte, media nu ia în calcul sub nicio formă criteriile noastre de comunicare bazate pe dovezi.

Media comunică în prezent date brute, de pildă, sunt „X” persoane infectate și „Y” morți până în prezent. Totuși, această prezentare nu distinge între diagnoze și infecții.

„Covid19: Where is the evidence?”, prezentare  pe propriul website, 20 martie 2020

Dr Richard Schabas  este fostul Director Medical al regiunii Ontario, Director la YorK Central Hospital.

Ce susține el:

„Există mult mai multe cazuri decât ceea ce se raportează. Acest lucru se întâmplă pentru că mulți oameni nu au simptome iar capacitatea de testare este limitată. Au existat până acum 100.000 de cazuri, dar dacă extrapolăm din numărul de decese raportate și presupunem o rată a cazurilor fatale de 0,5%, adevăratul număr al infectaților este probabil mai aproape de două milioane, cei mai mulți cu simptome ușoare sau asimptomatici.

În același mod, rata actuală a cazurilor noi este probabil de cel puțin 10.000 pe zi. Dacă vi se pare mult, aduceți-vă aminte că lumea este foarte mare. Dintr-o perspectivă globală aceste numere sunt foarte mici.

În al doilea rând, epidemia din Hubei – de departe cel mai mare și mai rău scenariu – pare să se fi potolit. Cât de rău a fost? Ei bine, numărul morților a fost comparabil cu un sezon obișnuit de gripă. Nu e neglijabil, dar nu e nici ceva catastrofal și nici nu va copleși un sistem medical competent. Nici măcar nu îl va testa prea tare.
Nu susțin să ne culcăm pe o ureche. Această boală va muri în curând. Trebuie să ne așteptăm la mai multe cazuri și la mai multe izbucniri. Iar Covid-19 are încă potențialul a deveni o problemă de sănătate globală, cu un bilanț comparabil cu cel al gripei. Trebuie să fim vigilenți.
Dar în același timp trebuie să fim rezonabil. Carantina aparține Evului Mediu. Păstrați-vă măștile pentru când jefuiți bănci. Stați calm și vedeți-vă de treburi. Să nu facem din remedii ceva mai rău decât boala.”

„Strictly by the numbers, the coronavirus does not register as a dire global crisis”, Globe and Mail, 11 Martie 2020

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

10 comentarii

 1. Se pregateste umplerea inchisorilor din Rusia: până la cinci ani în cazul contravenienţilor izolării care acţionează astfel încât contaminează mai multe persoane sau cauzează moartea unei persoane. Această pedeapsă creşte la şapte ani în cazul în care mor două sau mai multe persoane.
  https://www.news.ro/externe/pana-sapte-ani-inchisoare-rusia-cazul-difuzarii-stiri-false-conduc-moartea-peste-doua-persoane-intr-pachet-legislativ-aprobat-duma-stat-inaspreste-sanctiunile-privind-incalcarea-izolarii-1922401131002020031719321099

  1. Asistenta medicală la Ambulanţă, pacientă Covid-19: Din cauză că nu-s suficiente locuri pentru autoizolare noi suntem câte 5 doamne în salon, bărbaţîi sunt câte 7. Deja baia şi WC sunt comune. Ni se oferă în fiecare zi câte o mască. Ceea ce pe noi ne deranjează este mâncarea. Dacă o femeie se mai satură, păi un bărbat categoric nu. Dimineaţă, de ex., terci cu pâine şi atât. La amiază ne săturăm că este felul 1 şi 2, dar dimineaţa şi seara nu.
   Asistenta acum bolnavă a muncit pe aceeaşi ambulanţă şi cu Ecaterina Litvinschi, primul medic din Republica Moldova care a pierdut lupta cu noul coronavirus.
   http://stiri.tvr.ro/marturii-din-republica-moldova——pana-cand-nu-ajungi-in-situatia-asta-reala–pur-si-simplu–nu-constientizezi-cat-e-de-serios–nu-e-o-viroza-sau-gripa–nu–nu-e-asa—_858723.html

 2. Pregatiri de razboi
  Armata ungară a preluat sub comandă 51 de spitale şi 84 de companii de importanţă strategică
  Din sutele de companii de importanţă strategică, au fost selectate 139 care vor intra sub comandă militară, din care 84 sunt deja administrate, de luni, de către militari. Majoritatea acestor companii sunt de utilitate publică, producători de alimente sau medicamente sau din domeniul telecomunicaţiilor.
  https://monitorulapararii.ro/armata-ungara-a-preluat-sub-comanda-51-de-spitale-si-84-de-companii-de-importanta-strategica-1-30226

  Jens Stoltenberg: “Avem în vedere luarea unor măsuri de prevenţie împotriva COVID-19, dar NATO continuă să funcţioneze, căci ameninţările nu au dispărut ca prin miracol”
  “Rusia efectuează exerciţii militare şi patrulările noastre pentru supravegherea aeriană şi maritimă continuă”
  https://romanialibera.ro/international/amenintarile-la-adresa-nato-nu-au-disparut-ca-prin-miracol-822860

 3. Ucraina se pregateste de razboi si a schimbat conducerea armatei
  – Generalul Ruslan Khomchak a fost desemnat – prin decretul 125/27 martie, în funcţia de comandant-şef al FAU,
  – Generalul Sergey Korneychuk a fost numit şef al SMG al FAU – prin decretul nr.126 din aceeaşi dată,
  – Generalul Serghei Nayev a fost numit în funţia de comandant al Forţelor Unificate ale FAU – prin decretul nr 127 din aceeaşi dată, funcţie pe care acesta a mai avut-o pe vremea preşedintelui Poroshenko. Este un semnal clar ca ceilalţi comandanţi ai acestor forţe – care acţionează împotriva separatiştilor din Donbas, nu au avut o prestaţie care să mulţumească pe şeful statului ucrainean.
  https://monitorulapararii.ro/raport-special-regiunea-extinsa-a-marii-negre-martie-1-30234

 4. Dupa pandemie vine foametea
  Rusia și Ucraina limitează exportul de cereale până în iunie.
  https://agrointel.ro/137513/rusia-si-ucraina-au-limitat-exportul-de-cereale-pana-in-iunie-ce-strategie-aplica-marii-exportatori-de-la-marea-neagra/
  Republica Moldova şi-a evaluat stocurile și vrea să limiteze exportul de cereale și bovine
  https://agrointel.ro/137512/republica-moldova-si-a-evaluat-stocurile-si-vrea-sa-limiteze-exportul-de-cereale-si-bovine/
  FAO, OMS şi OMC, avertizează că urmează o CRIZĂ ALIMENTARĂ, din cauza pandemiei
  https://www.stiripesurse.ro/este-oficial-organizatiile-mondiale-fao-oms-si-omc-avertizeaza-ca-urmeaza-o-criza-alimentara-di_1448137.html

  1. Arsenie Boca: „Se va mânca carne de om şi se va bea sânge de om!”

   Kazakhstan, one of the world’s biggest exporters of wheat flour, has banned the export of not only wheat flour but also carrots, sugar, potatoes and some other products. Serbia has banned the export of sunflower oil and other goods. Russia has left the door open to shipment bans, saying it is assessing the situation weekly. And Vietnam has begun restricting rice exports.
   http://www.chinadailyhk.com/article/126435
   Britons face food shortages and ‘skyrocketing’ prices as coronavirus risks halt on exports
   https://www.express.co.uk/news/uk/1263592/coronavirus-food-shortage-food-prices-hunger-global-supply-chain-panic-buying-covid-19
   India may be hit by famine, post war on COVID-19
   https://www.edexlive.com/news/2020/apr/02/unprecedented-food-crisis-think-tanks-study-warns-that-india-may-be-hit-by-famine-post-war-on-cov-11044.html

  2. Ponta cere suspendarea exportului de alimente. “Peste o lună problema principală va fi legată de mâncare”
   “Am cerut ca Guvernul să spună de azi: toţi producătorii români care produc industrie alimentară să se oprească exporturile de materiale neprelucrate. Să nu mai exportăm grâne şi carne şi ce mai e neprelucrat. Să îi sprijinim pe producătorii români.”
   https://www.romaniatv.net/victor-ponta-cere-suspendarea-exportului-de-alimente-peste-o-luna-problema-principala-va-fi-legata-de-mancare_514524.html

   Va exista foarte multa foamete justificata, dar ne vom putea manca unii pe altii, ca avem antrenament…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button