X

“Creștinii la lei”: cine și cum face din Biserică dușman în timpul epidemiei

despre situația din Ucraina, similară cu cea din România

În timpul pandemiei de coronavirus mulți au preferat să dea vina pe Biserică pentru toate necazurile.  Imagine: UJO
Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În situația cu coronavirusul, ca și în situațiile similare din trecut, Biserica este învinuită de toate. De ce aceasta se întâmplă și cum să procedeze credincioșii.

De-a lungul istoriei sale de secole, omenirea a înfruntat multe probleme, de la războaie teribile și distructive până la epidemii mortale și dezastre naturale care au distrus aproape totul ce era viu. Chiar și în ultimii 20 de ani am văzut multe incendii și inundații, am fost martorii a câteva războaie cu un număr mare de victime în rândul civililor, refugiaților și migranților. Și iată că acum ne confruntăm cu noul coronavirus, ale cărui consecințe încă nu sunt pe deplin cunoscute, ca și numărul de victime.

Desigur, aproape întotdeauna omul încearcă să găsească cauza necazurilor sale, să le dea, după cum i se pare, o explicație logică. Și interesant este faptul că foarte des omul învinuiește o altă persoană sau o comunitate de oameni. Aproape toți fără excepție pot deveni vinovați: națiuni, religii, alte confesiuni, oameni simpli. Istoria cunoaște cum au fost învinuiți evreii, kurzii, armenii, luteranii, femeile cu alunițe. Dar cel mai des s-au comportat dur cu creștinii …

Vinovații de toate necazurile

Cauzele atitudinii negative a oamenilor față de creștini au fost excelent descrise de Vasilii Bolotov în “Prelegeri despre istoria Bisericii Antice”. Vom nota principalele cauze.

 1.  Formalismul așa-numitei “credințe populare” și a “evlaviei populare”: “Omul de rând a păstrat cel mai bine reminescențele fostei credințe, chiar acutizate și înălțate, sare puțin se deosebea de superstiție. Întrebările teoretice: dacă există Dumnezeu și dacă acei zei pe care îi cinstește statul merită că ei să fie venerați – se situează dincolo de orizonturile oamenilor. Pentru popor dera clar un singur lucru: că există ceva care trimite binele și răul, mai des răul; prin urmare, acest ceva trebuie îmbunat, iar îmbunat poate fi doar prin mijloce tradiționale – prin săvârșirea anumitor ceremonii. De când a apărut creștinismul, care a împiedicat săvârșirea  acestor rituale, oamenii au înțeles limpede că zeii se vor înfuria și îi vor pedepsi nu numai pe creștini, ci și întregul imperiu. Astfel, creștinismul a devenit un mare pericol, cu care era necesar să lupți “pe căi drepte și nedrepte”.
 2. Neînțelegerea creștinismului pentru cei din jur, “fanatismul” creștinilor: “Faptul că creștinii erau periculoși a fost incontestabil pentru popor în primul rând pentru că asupra lor cădea acuzația de necredință (aqeoths), nu sens juridic, ci în sens literal, primitiv – oameni necredincioși care nu-i recunosc pe zei. Această acuzație decurgea din faptul că creștinii nu se închinau în față zeilor și nu aveau temple”.
 3. Înțelegerea greșită a semnificației și a esenței Tainelor creștine, și în primul rând a Tainei Euharistiei: “Se zvonea că creștinii se hrăneau cu un fel de sânge, prin urmare, ei înjunghie pruncii. Dacă ei vorbesc despre o pâine oarecare, aceasta înseamnă fără îndoială că presoară pruncii cu făină pentru a-i ucide cu o mână mai îndrăzneață”.Prin urmare, concluzionează Bolotov, “fiind bănuiți de asemenea crime (necredința, mizantropia și desfrânarea – n.ed.), creștinii apăreau în ochii oamenilor de rând ca o urăciune în  față zeilor și, prin urmare, erau vinovați de toate dezastrele societății. În Africa s-a format proverbul: “Dacă Dumnezeu nu trimite ploaie – să ne pornim asupra creștinilor”. Dacă Tibrul se revarsă până la  zidurile orașului – “să-i dăm pe creștinii leilor”. Apărea întrebarea: poate să vină ceva bun de la un astfel de popor? nu trebuie oare să fie exterminat?”Din acest motiv creștinii au fost acuzați de încendierea Romei (Nero a încendiat-o, dar i-a dat pe creștini mulțimii să-i omoare), de secetă, foamete, epidemii, cutremure, revărsărea Tibrului și alte dezastre.Mai târziu, când creștinismul a dobândit statutul de religie de stat, unii creștini îi învinuiau pe alți creștini de necazurile lor. De exemplu, în secolele VII-VIII, după o serie de înfrângeri militare grave ale Imperiului Bizantin în fața cuceritorilor arabi, Împăratul Leon al III-lea a considerat că “originea tuturor necazurilor era venerare din ce în ce mai mare a icoanelor, care în manifestările sale exterioare putea fi identificată cu idolatria”.

  O situație similară s-a repetat în 811 după înfrângerea catastrostofală a armatei bizantine în lupta cu bulgarii, când au fost din nou acuzați cei care cinsteau icoanele.

 4. Și, în sfârșit, al patrulea motiv pentru care creștinii (și nu numai) au suferit atât de mult – este așa-numita “supapă de siguranță”: “Uneori, pentru a unifica societatea, se creiază special o “imagine a inamicului “, spre care este direcționată atenția tuturor membrilor societății, “ceea ce acționează ca o supapă de siguranță, asupra căreia se îndreaptă nemulțumirea și agresivitatea poporului ca asupra unui inamic din exterior“.

Coronavirusul și lupta împotriva Bisericii

Din păcate, în prezent, în legătură cu apariția epidemiei de coronavirus în Ucraina, putem observa primele aluzii că dușmanii și răufăcătorii Bisericii îi pot acuza creștinii ortodocși în răspândirea bolii. Cu atât mai mult că toate cauzele enumerate de Bolotov sunt prezente și astăzi.

“Evlavia populară” vede în Biserică doar o structură chemată să satisfacă “necesitățile religioase”. Omul care vine “să sfințească pasca”, să se scufunde de Bobotează și să cânte colinde, nu are nevoie de Biserică, ca și de Dumnezeu. El are nevoie de încrederea că în “viața sa duhovnicească” totul este corect și bine.

Din această perspectivă, el îi percepe pe creștinii ortodocși care cinstesc Biserica lui Hristos și cred sincer în Dumnezeu, ca pe niște fanatici care nu doresc să facă compromisuri cu “cerințele vremii”. Credința pentru el este neapărat “oarbă”, iar creștinii înșiși sunt niște “bigoți neștiutori”. Taina Euharistiei, în care această persoană nu a crezut niciodată, acum servește pentru el ca sursă de infecție, un mijloc de răspândire a maladiei.

Omuluie adus la disperare și panică, în permanență i se sugerează unde să caute “rădăcina tuturor relelor” – în Biserică. Iar dacă va fi necesar să dea drumul la abur, Ea poate fi folosită și ca “supapă de siguranță”. Veți zice că exagerăm? Deloc.

“Uneori, special pentru consolidarea societății se creează o “imagine a inamicului”, către care se îndreaptă atenția tuturor membrilor societății, și care acționează ca o supapă de siguranță – direcționează nemulțumirea și agresivitatea maselor spre un inamic din exterior”.

Atenție la cantitatea de știri ucrainene împletite în lanțul “coronavirus – lăcaș de cult – Biserică”.

De exemplu, publicația “Gordon” scrie că un preot al BUGC bolnav de coronavirus a contactat cu 500 de persoane: “El a fost internat în 19 martie, iar acum se află în unitatea de terapie intensivă a spitalului din Ternopil. Am calculat la unitatea de poliție că el într-o săptămână a contactat cu aproximativ 500 de persoane. El a fost la slujbe, a săvârșit o slujbă de înmormântare, și acum îi căutăm pe acești oameni“, a declarat Anton Gerașenko, adjunctul ministrului de Interne.

“Adevărul ucrainean” și alte publicații subliniază permanent că o pensionară din Jitomir, care a murit din cauza coronavirusului, a fost la biserică.

Dar în aceste știri este vorba despre BUGC și BOaU. Însă se știe că în Ucraina numai Biserica Ortodoxă Ucraineană poate fi învinuită, astfel treptat “ținta coronavirusului” se concentrează asupra Bisericii noastre. “Malul Stâng”, iar apoi și majoritatea mass media ucraineană, au scris că “patru cetățeni ai Republicii Moldova care au vizitat Lavra de la Poceaev a fost testați pozitiv cu noul coronavirus”.

Iată titlul de la “RBC-Ucraina”: “Coronavirusul în Ucraina: Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei de la Moscova a îndemnat la ignorarea carantinei”.

Medicul și bloggerul popularul Evghenii Komarovski îl acuză pe Mitropolitul de Vinița Varsanufie că a organizat Procesiunea religioasă “anti-coronavirus” în data de 08 martie. Deși la acea dată nu a fost introdusă nici situația de urgență, nici regimul de carantină în Ucraina, nu s-a declarat că Procesiunea era organizată împotriva coronavirusului. Ceea ce, de fapt, a accentuat Mitropolitul în adresarea sa către Komarovski.

Publicația “Depo”, aducând laude BOaU și BUGC pentru măsurile lor împotriva epidemiei și acuzând Biserica Ortodoxă Ucraineană de nerespectarea normelor de carantină, scrie: “singura figură bisericească care a rezonat cu declarațiile preoților moscoviți este fostul primat al Ortodoxiei ucrainene Filaret, care acum se află într-o schismă voluntară. El a declarat pe un canal TV că pandemia de coronavirus a apărut și se răspândește datorită căsătoriilor între persoanele de același sex. Că pandemia de coronavirus  pe pământ are misiunea de a curăța planeta, “așa cum Dumnezeu a ars Sodoma și Gomora”. Potrivit publicației, “liderii Conducerii spirituale a musulmanilor din Ucraina (principalele moschee musulmane din Mecca și Medina au fost închise pentru prima dată în istorie din cauza virusului), comunitățile de evrei din Kiev, Dnipro și bisericile protestante au cerut să se respecte măsurile de carantină și credincioșii să se roage acasă. Și numai Biserica Moscovei are o poziție aparte. Și în zadar, căci evoluția epidemiei a demonstrat că toți sunt egali în fața ei – și președinții, și deputații, și clericii”.

Politicienii mențin gradul de încordare a situațiației. Consilierii consiliului regional din Ternopil solicită ca autoritățile ucrainene, din cauza proliferării coronavirusului, să ordone interzicerea slujbelor la Lavra de la Poceaev și să declare starea de urgență în această mănăstire. Totuși, nu este nici un bolnav în Lavră, iar femeile din Republica Moldova s-au putut infecta oriunde în țara noastră. Mai curând, potrivit logicii consilierilor, ar fi necesar să se închidă Rada Supermă și să se declare starea de urgență acolo.

Într-un cuvânt, nu este dificil de observat că situația din jurul Bisericii Ortodoxe Ucrainene se escaladează artificial și în mod intenționat. Deja de mult timp din Biserica canonică au creat “imaginea inamicului”, iar epidemia de coronavirus este doar o scuză pentru a face ca această imagine să fie și mai teribilă.

Biserica și lupta împotriva coronavirusului

Dușmanii Bisericii încearcă să ignore măsurile luate de ierarhia bisericii pentru a preveni proliferarea noului virus.

În primul rând, Biserica Ortodoxă Ucraineană se roagă neîncetat pentru încetarea răspândirii epidemiei, pentru că rugăciunea este arma noastră principală.

Dar se întreprind și alte măsuri.

 • Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a cerut clerului să restricționeze numărul de credincioși în biserici la zece persoane și, dacă acest lucru nu este posibil, să slujească afară.
 • A fost introdusă dezinfectarea obligatorie a obiectelor de cult: icoane, cruci, spațiul bisericii.
 • În Eparhia de Vinița au fost numiți responsabilii pentru numărul enoriașilor care participă la slujbă, iar în Mitropolia Kievului, ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene verifică respectarea carantinei în biserici.
 • Clerul Bisericii Ortodoxe Ucrainene încheie acorduri cu Poliția Națională și cu Centrul de coordonare de la Kiev pentru a combate împreună răspândirea coronavirusului.
 • În Zaporojie, Odesa, Hmelnițki și alte eparhii se fabrică măști, se produc substanțe dezinfectante, se colectează fonduri pentru lupta împotriva coronavirusului (și în Eparhia de Ivano-Frankivsk), se repară aparatele de ventilație artificială (Zaporojie).
 • Biserica Ortodoxă Ucraineană a anunțat o colectare de fonduri pentru a-i ajuta pe medici, mănăstirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt gata să ofere cazare pentru pacienți, iar Preafericitului Mitropolit Onufrie a donat personal echipament medical pentru spitalul din Cernăuți.

Am notat doar o mică parte din ceea ce face Biserica în contextul luptei cu epidemia. În afară de stat, bineînțeles, cineva face mai mult? Dar dușmanii Bisericii Ortodoxe Ucrainene nu observă nimic din toate acestea.

Cum să procedeze fiii Bisericii noastre în situația creată?

În primul rând, să nu ofere vreun  motiv celor care îl caută (2 Corinteni 11, 12). Nu trebuie să afișăm credința noastră. Da, majoritatea dintre noi se tem mai mult de Dumnezeu decât de coronavirus. Și așa trebuie să fie. Dar totodată nu trebuie de accentuat acest lucru atunci când nu avem un motiv bine fondat. Cu atât mai mult, se poate întâmpla că Dumnezeu va îngădui să te îmbolnăvești din cauza aroganței și a mândriei.

Ca în Vechiul Pateric, vă amintiți? Învățătorul și ucenicul său fugeau de un șarpe. Ucenicul l-a întrebat pe învățător de ce el fugea dacă Evanghelia spune că creștinii vor lua șerpi cu mâinile. Părintele i-a răspuns: “Nu am fugit de șarpe, ci de slava deșartă“. Și noi să fugim de vanitate și să nu ne lăudăm în nici un caz cu credința noastră.

În al doilea rând, este necesar să respectăm normele de carantină care au fost introduse de stat și care nu contrazic principiile fundamentale ale credinței noastre. Acest lucru se referă la prezența a zece persoane în biserică, păstrarea distanței și folosirea dezinfectanților.

În al treilea rând, nu trebuie să-i condamnăm pe cei care se tem, nu trebuie să-i să-i judecăm pe cei care nu își pot depăși frica să vină la biserică sau în curtea bisericii pentru rugăciune. Nu-i judecați, pentru că îi vom pierde, și ne vom distruge pe noi înșine.

Și ultimul moment – să nu uităm niciodată că sursa a tot binele pentru om este Dumnezeu. Tot ceea ce ni se întâmplă se întâmplă prin buna Sa Providență și pentru mântuirea sufletul nostru nemuritor. Fără voia lui Dumnezeu nici un fir de păr nu va cădea de pe capul nostru. Dacă nu vom uita acest lucru, vom învinge nu doar coronavirusul, dar îl vom birui și pe cel mai mare dușman – propriul  nostru păcat.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

 1. Doamne ai mila de lumea Ta! Toate astea se intampla din cauza pacatelor noastre, suntem ocupati sa alergan dupa placeri diavolesti si nu sa Il cunoastem pe Dumnezeu.
  Partajati, va rog, articolele de pe ortodoxinfo.ro si de pe site-ul
  https://mantuireaorg.blogspot.com/?m=1, puteti gasi aici invataturi si pentru cei ce nu sunt ortodocsi sau sunt eretici, sa partajam toti aceste articole, sa ii ajutam pe oameni sa vina la Dreapta Credinta, este dureros cat de indepartata este lumea de Dumnezeu. Daca noi vom tacea, pietrele vom striga! Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button