X

Iohannis, de acord cu declarațiile revoltătoare ale lui Kelemen Hunor la adresa Zilei Naționale

Președintele României, Klaus Iohannis, este de acord cu declarațiile revoltătoare ale liderului Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, făcute în august 2017 la adresa Centenarului Marii Uniri.

Președintele Klaus Iohannis refuză să-i retragă lui Kelemen Hunor decorația „Steaua României”, la aproape trei ani de la declarațiile scandaloase la adresa Zilei Naționale și a Centenarului Mari Uniri și după ce, în noiembrie 2017, Consiliul de onoare al Ordinului „Steaua României” a decis să îi retragă această distincție liderului UDMR Kelemen Hunor pentru „nerespectarea zilei de 1 Decembrie”, Ziua Naționala a României.

Potrivit Hotnews, într-un interviu acordat, in luna august, cotidianului clujean de limba maghiara Szabadsag, in care a vorbit despre pregatirile pentru Centenarul Marii Uniri din 2018, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat ca reprezentantii Uniunii si maghiarii nu au ce sarbatori cu ocazia Centenarului si se teme ca, in lipsa realizarilor din ultimii 100 de ani, politicienii romani vor recurge la discursuri nationaliste.

„Romanii trebuie sa accepte ca noi nu vom putea si nici nu vrem sa sarbatorim 2018. Aceasta acceptare ar trebui sa fie parte a intelegerii si respectului reciproc”, spus Hunor, vorbind despre colaborarea cu PSD-ALDE, dar si despre Centenarul Marii Unirii.

Dacă în noiembrie 2019, în urma unei solicitări de acces la informații de interes public, Cancelaria Ordinelor din cadrul Administrației Prezidențiale, prin consilierul de stat Gheorghe Angelescu, a confirmat faptul că liderul UDMR are în continuare decorația iar „problema este în analiză”, astăzi Cancelaria Ordinelor din cadrul Administrației Prezidențiale mi-a comunicat un răspuns lămuritor cu privire la acest subiect.

La întrebarea mea dacă Președintele României, Klaus Iohannis, i-a retras decorația liderului UDMR, Cancelaria Ordinelor din cadrul Administrației Prezidențiale mi-a expediat următorul răspuns:

„Stimate domnule Dan Tanasă,

Urmare a scrisorilor dumneavoastră adresate Administraţiei Prezidenţiale, Cancelaria Ordinelor, privind retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, distincţie ce i-a fost conferită domnului Kelemen Hunor de către Preşedintele Românei, domnul Emil Constantinescu, suntem în măsură să vă transmitem următoarele:

1.   Potrivit art. 94 litera a) din Constituţia României, „Preşedintele României conferă decoraţii şi titluri de onoare”. În acelaşi timp, potrivit principiului juridic al simetriei, tot Preşedintele României retrage decoraţii şi titluri de onoare.

2.   Articolul amintit al Legii Fundamentale se referă la acte care exprimă voinţa şefului statului. Prin urmare, atât conferirea, cât şi retragerea unor onoruri de stat oglindesc, în mod egal, voinţa Preşedintelui României.

3.   În conformitate cu art. 100, alin. (1) din Constituţia României, în exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele României emite decrete, care se publică în „Monitorul Oficial al României”. Aşadar, voinţa Preşedintelui României de a retrage decoraţia/titlul cuiva trebuie să fie materializată printr-un decret, publicat în periodicul oficial.

4.   Publicul ia act de voinţa şefului statului în momentul publicării oficiale a unui decret, fie el de conferire ori de retragere.

Cu stimă,

Consilier de Stat”

În concluzie, Klaus Iohannis nu are nicio intenție să-i retragă lui Kelemen Hunor decorația primită în anul 2000 în ciuda hotărârii Consiliului de onoare al Ordinului „Steaua României” din noiembrie 2017.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Iredentism
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

4 comentarii

  1. Acest microb, numit UDMR, la timpul potrivit va părăsi trupul României cu tot ceea ce înseamnă structura ierarhică politică și asimilat acesteia. Să avem răbdare, vom birui! Sănătate și mântuire! ✝️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.