X

Adunare publică pentru apărarea limbii române: Duminică, 1 martie, ora 17, la Palatul Cotroceni, statuia “Leul”

Adunare publică pentru apărarea limbii române: Duminică, 1 martie, începând cu ora 17, la Palatul Cotroceni, statuia “Leul”

Duminică, 1 martie, începând cu ora 17, la Palatul Cotroceni, statuia “Leul”, Asociația “Calea Neamului” organizează o adunare publică al cărei scop este apărarea limbii române ca singură limbă oficială în România, așa cum prevede articolul 13 al Constituției României. Protestăm, încă o dată, împotriva adoptării de către Guvernul PSD-ALDE a Ordonanței de Urgență privind Codul Administrativ al României, conform căreia limba maghiară devine în mod neconstituţional a doua limbă oficială în stat.

În aceste condiții, am hotărât să apelăm la Președintele României care, conform articolului 80 din Constituția României, este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării, pentru a stopa efectele ordonanţei de urgenţă emisă de Guvernul PSD-ALDE, la presiunile UDMR şi ale Ungariei.

O astfel de ordonanță nu face altceva decât să ducă la disoluția autorităţii statului român în zone ale țării în care populația românească este redusă numeric și să favorizeze obținerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, obiectiv public asumat al UDMR.

Solicităm Președintelui României să respingă Legea de aprobare a OUG 57/2019 la momentul în care aceasta ar fi aprobată în forma actuală de Parlamentul României și trimisă către Președintele României.

Menționăm că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională despre neconstituționalitatea ordonanței de urgență privind Codul Administrativ, dar a contestat doar forma, respectiv caracterul de urgență, și nu aspectele de fond ale ordonanței, printre care se află articolele privind folosirea limbilor materne ale minorităților naționale în administrație și acordarea pensiilor speciale, contestate de majoritatea societății românești.

În aceste condiții, în data de 12 februarie a.c., Curtea Constituțională a respins sesizarea Avocatului Poporului.

Aşa cum am atras atenţia și în anii 2018 și 2019, textul de lege menționat impune obligativitatea folosirii limbilor materne ale minorităților naționale nu doar autorităților administrației publice locale, cât și a serviciilor publice deconcentrate și a instituțiilor publice aflate în subordine, ceea ce contravine art. 120 alin. (2) din Constituție.

În acest fel, se nesocotește obligația constituțională a existenței unei ponderi semnificative ca premiză a folosirii limbii materne a persoanelor aparținând unei minorități naționale în relația cu autoritățile publice, pragul de 20% devenind opțional, iar nesocotirea lui este lăsată la arbitrariul consiliilor locale și județene sau chiar a unei singure persoane în cadrul instituțiilor sau autorităților cu conducere unipersonală.

Reamintim că, în urma marşului de protest pe care l-am organizat în anul 2018 la Bucureşti, în data de 29 iulie, a sesizărilor de neconstituţionalitate formulate de peste 50 de parlamentari şi de Preşedintele României, Curtea Constituţională a respins, în ansamblul său, Legea privind Codul Administrativ al României.

De asemenea, solicităm Președintelui României să nu promulge Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației (L159/10.02.2019), proiect de lege al UDMR, votat în Senatul României, prin care toate universitățile – indiferent dacă au sau nu secții în limbile minorităților – au obligația să pună la dispoziția candidaților minoritari subiecte de admitere în limba minorității.

Legea include și elemente specifice drepturilor colective, interzise constituțional și nerecunoscute în dreptul internațional sau al UE, cum ar fi: “organizarea, reorganizarea, desfiinţarea oricăror formaţiuni de studiu, inclusiv cel simultan pentru forma de învăţământ în limba maternă a unei minorităţi naţionale existente, se pot realiza cu avizul conform al Ministerului Educaţiei și Cercetării, Comisiei de învăţământ şi tineret a Consiliului Minorităţilor Naţionale, aflat în coordonarea Departamentului de relaţii interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, şi al organizaţiei minorităţii naţionale reprezentate în Parlamentul României”; România legându-se singură în politicile publice de avizul UDMR care transpune în România elementele programului guvernului Viktor Orban, cu acele încălcări de suveranitate ale României prin caracterul și natura programului de reunire a cetățenilor maghiari dincolo de granițe și de cetățenia statului român.

La manifestarea organizată la Palatul Cotroceni sunt invitaţi toţi românii, indiferent de orientarea politică. Nu vom admite însă arborarea steagurilor şi însemnelor partidelor politice. Singurul steag care va flutura la acest miting va fi tricolorul românesc.

Sfântu Gheorghe, 27 februarie 2020
Președinte Asociația Calea Neamului, Dr. Mihai Tîrnoveanu

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Neamul românesc
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

  1. Câtă anormalitate: să ajungem în ROMÂNIA sa facem adunări publice pentru ca să apărăm LIMBA ROMÂNĂ! Pentru păcatele poporului român ucigaș de copii nenăscuți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.