X

[VIDEO] Hotărârile luate de Sinaxa din Iordania. Ce s-a decis despre Biserica din Ucraina

Reuniunea întâistătătorilor și a reprezentanților Bisericilor Ortodoxe Locale a avut loc, miercuri, în Amman, Iordania, unde tema principală a fost cea a unității și reconcilierii în Sfânta Ortodoxie. Participanții au înțeles neliniștea Patriarhiei Ierusalimului în fața pericolului iminent al schismei în cadrul comuniunii noastre ortodoxe. Deciziile luate sunt extrem de importante pentru întreaga ortodoxie, dar și pentru cei peste 400.000 de români din Ucraina, informează mospat.ru.

La întâlnire au participat delegați din: Biserica Ortodoxă a Ierusalimului condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, Biserica Ortodoxă Sârbă condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Irineu al Serbiei, Biserica Ortodoxă Română condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon al Târgoviștei, Biserica Ortodoxă Poloneză condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Abel de Lublin și Chełm și Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehe și din Slovacia condusă de Preafericitul Părinte Mitropolit Rastislav al Ținuturilor Cehe și al Slovaciei.

Participanții și-au exprimat recunoștința față de Majestatea Sa Abdullah II, Regele Regatului Hașemit al Iordaniei și Custodele Hașemit al Locurilor Sfinte creștine și musulmane din Țara Sfântă, și față de poporul iordanian pentru facilitarea găzduirii acestei întruniri în capitala lor, Amman, remarcând activitatea extraordinară a Majestății Sale în promovarea dialogului interreligios la nivel internațional.

Participanții au mulțumit, de asemenea, Patriarhiei Ierusalimului și Preafericitului Părinte Patriarh Teofil pentru toate eforturile neobosite menite să deschidă calea dialogului și să aducă pe frați împreună în spiritul neprețuit al unității, menționând că lumina care emană de la Ierusalim este un martor al acelui Oraș Sfânt, care își afirmă continuu compoziția plurireligioasă şi multiculturală, bucurându-se că, prin existența sa, este căminul cald pentru cele trei credințe avraamice: creștinismul, iudaismul și islamul.

Delegațiile au afirmat că această întrunire are intenția să consolideze legăturile fraterne între frați și Bisericile lor, să promoveze legăturile păcii în Hristos între ei, să pledeze pentru unitatea Bisericilor Ortodoxe și să reînnoiască dialogul în speranța exprimată în rugăciune de a aduce reconcilierea acolo unde a existat discordie.

În atmosfera de dragoste frățească, participanții la întrunire au convenit că deciziile referitoare la chestiuni de importanță la nivel ortodox, inclusiv acordarea autocefaliei Bisericilor locale, ar trebui să fie finalizate într-un spirit de dialog și unitate panortodoxă și prin consens panortodox.

În ceea ce privește situația bisericească actuală din Ucraina, participanții au recunoscut, de asemenea, că un dialog panortodox este necesar pentru vindecare și reconciliere.

În chestiunea referitoare la Macedonia de Nord, delegațiile au declarat că această problemă trebuie soluționată prin dialog în cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe și cu sprijin panortodox.

În ceea ce privește Muntenegru, delegațiile participante au solicitat autorităților competente să respecte și să păstreze dreptul fundamental de posesiune asupra proprietății, inclusiv cel al Bisericii.

Delegațiile au convenit că ar trebui să se întrunească frățește, de preferință înainte de sfârșitul acestui an, pentru a consolida legăturile comuniunii în rugăciune și dialog.

Participanții speră că Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, cu bine cunoscutul său primat de onoare (πρεσβεια τιμήs), se va alătura acestui dialog împreună cu frații săi întâistătători.

Delegațiile au fost de acord cu îndemnul fratelui lor Patriarhul Teofil al III-lea de a organiza o rugăciune pentru lume, pentru încheierea războiului, a bolilor și a suferinței și pentru toți creștinii, precum și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe. Această rugăciune va avea loc în Biserica Mamă, Biserica Învierii (Sfântul Mormânt) din Ierusalim, înaintea Sfântului Mormânt al lui Hristos, din care El a înviat și proclamă lumii pacea.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Schismatici
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

12 comentarii

 1. in concluzie nu au rezolvat nimic o adunatura de ecumenisti care se roaga la comun pentru UNITATE ortodoxia nu are nevoie de unitate cu nimeni . Vai cu amar un mare fasss

  1. Participantii spera ca cel care are primatul de onoare SE VA ALATURA ACESTUI DIALOG IMPREUNA CU FRATII SAI INTAI-STATATORI.Ce ma bucura este ca exista posibilitatea ca,pentru binele Bisericii sa se intruneasca consfatuiri,sinaxe,sinoade,cu usile inchise unde sa nu aiba acces presa.Pe mine m-a bucurat mult aceasta selectie „draconica” vizavi de presa si de nepoftitii catolici,protestanti,pocaitii,paganii evrei si altii.Au participat,din Biserica Bulgara si mitropolitul Daniil,din cate mi se pare.Trufasul Bartolomeu s-ar putea sa nu fie de acord cu vreun sinod panortodox.Ca majoritatea din aceasta intrunire sunt eretici este adevarat,noi putem sa urmarim viitorii pasi ,cu usile inchise,spre vreo revenire la ortodoxie a echipei de mai sus,deja bine consolidate,sau ,cel putin sa faca piedici contra evolutiei ecumenismului.Si daca echipa aceasta desi e compusa din multi eretici,dar daca ar converge spre ortodoxie,e bine sa-i remarcam,desi ereticii de la intrunire nu trebuie pomeniti nominal nici pe pomelnicul de la acatist,ci se face o rugaciune cuprinzatoare ca pentru eretici,sa-i lumineze Dumnezeu si sa-i miluiasca,sa carmuiasca Dumnezeu Biserica Sa asa cum stie El.Desi sunt eretici,daca se manifesta cu directie,cel putin si spre zadararea ecumenismului,sa tinem seama de miscarile ce le vor face.

  1. Sa ma iertati,nu vreau sa fiu un naiv,sa nu fie,insa,optimismul imi spune ca aceasta formula actuala de ierarhi(echipa),vadeste ca,nu numai se vor restabili,conjunctural in cadranele ortodoxiei,dar vor restabili intr-un viitor ceva mai departat si la directivele Moscovei,Sfanta Ortodoxie.Ortodoxia se poate restabili pe plan international si din elemente ierarhice majoritar contaminate eretic dar cu intentia cea buna.Sa fim optimisti,aceasta este echipa cu care vom traversa viitorul razboi si vom ajunge la finalul lui.Sa nu comitem greseli dand cu barda in ei.Tabara lui Bartolomeu va disparea.

   1. ….elemente ierarhice MAJORITAR CONTAMINATE ERETIC dar cu intentia cea buna…… Sa nu comitem greseli dand cu barda in ei…… zise cel VICLEAN…P.S.Dar Hristos ARHIEREUL SI CAPUL BISERICII ADEVARULUI a spus CLAR….un Domn,o credinta ,un botez…..Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie ANATEMA!

 2. Pai daca SCRIS este….Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune….Iar orice pom care nu face roadă bună SE TAIE ŞI SE ARUNCĂ ÎN FOC ….De aceea, după roadele lor îi veţi cunoaşte….Matei,cap 7…adica…NU poate un ECUMENIST cu ROADE ECUMENISTE=ERETICE sa dea roade ORTODOXE …dupa FAPTELE=ROADELE lor ii vom cunoaste,de sunt Ortodocsi sau VICLENI=ERETICI…..SI NEMINCINOASA este Sf Scriptura…Ptr cine are urechi sa auda si ochi sa vada…Iertati-ma!

  1. Am si eu o intrebare pentru Dumitru referitoare la un comentariu mai vechi:
   Spuneati ca atunci cand vom fi cercetati de fortele de ordine sa plangem si sa spunem ca am gresit pentru a scapa cu viata. Ma intreb asa: Daca am „luptat”(am luat atitudine mustrand) pentru adevar, atunci cum as putea spune ca am gresit, caci asta inseamna sa reneg cauza pentru care am luptat, adica apararea adevarului? Cum poate cineva sa regrete lupta pentru apararea adevarului pentru a-si salva viata fara sa se lepede de adevar?
   Aceasta explicatie a dv. nu am inteles-o din pozitia de crestin ortodox.
   Daca nu sunteti dv. autorul acestui comentariu va rog sa ma scuzati.

 3. Rusia a testat noua sa rachetă hipersonică de croazieră Zircon lansând-o pentru prima oară de pe o navă de suprafaţă din Marea Barenţ şi a lovit o ţintă terestră de pe un poligon din nordul munţilor Ural, depăşind 500 de kilometri.
  https://blacknews.ro/rusia-testeaza-noua-sa-racheta-hipersonica-cu-lansare-de-pe-mare/
  Rebelii sirieni susţinuţi de armata turcă au recapturat oraşul strategic Saraqeb, aceasta fiind prima întoarcere semnificativă pentru ofensiva armatei siriene susţinută de Rusia
  https://adevarul.ro/international/in-lume/razboiul-siria-assad-dificultate-rebelii-idlib-recucerit-oras-strategic-erdogan-ameninta-interventie-activa-1_5e5782b45163ec42717e5eba/index.html
  Erdogan spune ca pana la sfarsitul lunii va elibera regiunea cucerita se armara siriana cu sprijinul Rusiei
  Turkey vows to drive Syrian forces back from Idlib
  https://www.youtube.com/watch?v=V2h4z1wE1Q4
  Se apropie vremea spanacului!

  1. Turcia nu va mai împiedica refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, a anunţat un oficial turc de rang înalt, după uciderea a 33 de militari turci în urma unui atac aerian în nord-vestul Siriei
   https://www.mediafax.ro/externe/cale-libera-pentru-refugiatii-sirieni-catre-europa-turcia-nu-ii-va-mai-impiedica-18904789

   Turcia pregateste asaltul in Idlib si a blocat accesul la retelele de socializare
   Turkey has blocked access to social media following an attack on Turkish troops in Idlib, Syria on Thursday 27 February 2020.
   The measures are related to the troop deployment in Syria and. News sources have cited online disinformation as a basis for the blockade.
   https://netblocks.org/reports/social-media-blocked-in-turkey-as-idlib-military-crisis-escalates-r8VWGXA5

   Profeția Sfântului Paisie Aghioritul: „Când va începe din Siria … se va generaliza. Din Siria va începe Al Treilea Război Mondial! Rugați-vă neîncetat!”.
   https://www.dcnews.ro/al-treilea-razboi-mondial-profe-ia-sfantului-paisie-aghioritul_519157.html

  1. NU EXISTA asa CEVA.Abia de acum se poate MARTURISI intru MUCENICIE…Slava Domnului!Acum ne-am TREZIT un PIC si noi,si VEDEM UN HAU ENORM,dar EXTREM de putini PRIMIM asa ceva.Altii MAI LUMINATI si cu TRAIRE ortodoxa,au luat atitudine de mai demult impotriva DEMONULUI ECUMENIST…. Sf. Iustin Popovici -Biserica Ortodoxa si Ecumenismul…..
   Pag 111
   ECUMENISMUL E NUMELE DE OBSTE PENTRU CRESTINISMELE MINCINOASE, pentru bisericile mincinoase ale Europei Apusene. ÎN EL SE AFLA CU INIMA LOR TOATE UMANISMELE EUROPENE, CU PAPISMUL ÎN FRUNTE; iar toate aceste crestinisme mincinoase, toate aceste BISERICI MINCINOASE, nu sînt nimic altceva decît EREZIE PESTE EREZIE. NUMELE LOR EVANGHELIC DE OBSTE ESTE ACELA DE „A-TOT-EREZIE” (PANEREZIE). De ce? Fiindca de-a lungul istoriei, feluritele erezii tagaduiau sau slujeau anume însusiri ale Dumnezeu-Omului Domnului Hristos, în timp ce ereziile acestea europene îndeparteaza pe Dumnezeu-Omul în întregime si pun în locul Lui pe omul european. În aceasta privinta NU E NICI O DEOSEBIRE esentiala între papism, protestantism, ECUMENISM SI CELELALTE SECTE, AL CAROR NUME ESTE „LEGIUNE”…..

   Pag 112
   ….EXISTA SI UN „DIALOG AL MINCIUNII”, atunci cînd cei care dialogheaza SE ÎNSEALA, CU STIINTA SAU FARA STIINTA, UNII PE ALTII. Un astfel de dialog E PROPRIU TATALUI MINCIUNII, DIAVOLUL, caci mincinos este si parintele minciunii (Ioan 8:44). Propriu este si pentru toti împreuna-lucratorii lui cei de buna voie sau fara de voie, atunci cînd EI VOIESC SA FAPTUIASCA BINELE LOR CU AJUTORUL RAULUI, sa ajunga la „adevarul” lor cu ajutorul minciunii. NU EXISTA „DIALOG AL DRAGOSTEI”FARA DIALOGUL ADEVARULUI……..
   Pag 113
   Numai un lucru îl voiesc de la voi: VA ROG SA FITI ASPRI SI NEÎNDURATI fata de orice ar putea SA AJUTE LA DAINUIREA CREDINTEI LOR NEBUNESTI, caci socotesc ura fata de oameni si despartire de Dumnezeiasca dragoste ajutorul dat RATACIRII ERETICESTI spre mai mare pierzanie a celor ce se tin de aceasta ratacire.” ……..
   …… ÎNVATATURA BISERICII ORTODOXE a Dumnezeu-Omului Hristos, rostita de catre Sfintii Apostoli, de catre Sfintii Parinti si de catre Sfintele Sinoade asupra ereticilor, este urmatoarea: EREZIILE NU SÎNT BISERICA SI NICI NU POT FI BISERICA.
   Pentru aceea în ele nici NU POT EXISTA SFINTE TAINE, si mai cu seama Taina Împartasirii – aceasta Taina a Tainelor; fiindca tocmai Sfînta Împartasire este totul si toate în Biserica: Însusi Dumnezeu-Omul, Domnul Hristos, si Biserica însasi, ca trup al Lui, si îndeobste tot ce este Dumnezeu-omenesc.

   Pag 114

   „INTERCOMMUNIO” – ÎNTRE-UNIREA, ÎNTRE-ÎMPARTASIREA CU ERETICII în Sfintele Taine, si îndeosebi în Sfînta Împartasire – ESTE CEA MAI RUSINOASA TRADARE A DOMNULUI HRISTOS, tradare de Iuda; si, mai mult, TRADARE A ÎNTREGII BISERICI A LUI HRISTOS, a Bisericii Dumnezeu-omenesti, a Bisericii Apostolilor, a Bisericii Sfintilor Parinti, a Bisericii Sfintei Traditii, a Bisericii celei una. AICI AR TREBUI OMUL SA-SI OPREASCA MINTEA SI CONSTIINTA ….
   …… ÎN ÎNVATATURA ORTODOXA despre Biserica si Sfintele Taine, singura si NEASEMANATA TAINA ESTE BISERICA ÎNSUSI – trupul Dumnezeu-Omului Hristos, în asa fel ca ea este si singurul izvor si continutul tuturor Sfintelor Taine.În afara de Taina aceasta Dumnezeu-omeneasca si a-tot-cuprinzatoare a Bisericii, care este a-tot-Taina, nu exista si nici nu pot sa existe „Taine”; asadar, NU POATE EXISTA NICI O „ÎNTRE-ÎMPARTASIRE” („INTERCOMMUNIO”) ÎN CEEA CE PRIVESTE TAINELE. De aici, NUMAI ÎN BISERICA – în aceasta neasemuita a- tot-Taina a lui Hristos – POATE FI VORBA DESPRE TAINE: fiindca Biserica Ortodoxa, ca trup al lui Hristos, este izvorul si criteriul Tainelor, si nu invers. TAINELE NU SE POT RIDICA DEASUPRA BISERICII SI NICI NU POT FI GÎNDITE ÎN AFARA DE TRUPUL BISERICII. Pentru aceasta, potrivit cu cugetul Bisericii sobornicesti a lui Hristos si cu întreaga Predanie ortodoxa, BISERICA ORTODOXA NU ÎNGADUIE EXISTENTA ALTOR TAINE ÎN AFARA EI, nici nu le socoteste Taine, PÎNA LA VENIREA PRIN POCAINTA DIN „BISERICA” ERETICA, adica dintr-o biserica mincinoasa, în Biserica Ortodoxa a lui Hristos.
   CÎTA VREME CINEVA RAMÎNE ÎN AFARA DE BISERICA, NEUNIT CU EA PRIN POCAINTA, UNUL CA ACESTA ESTE PENTRU BISERICA ERETIC si, în chip de neocolit, SE GASESTE ÎN AFARA ÎMPREUNA-UNIRII MÎNTUITOARE: Fiindca ce partasie poate fi între dreptate si nelegiuire? CE PARTASIE POATE SA FIE ÎNTRE LUMINA SI ÎNTUNERIC? (2 Corinteni 6:14).

   Pag 115,116

   NEÎNFRICATUL MARTURISITOR (SF NICOLAIE VELIMIROVICI)al adevarurilor Dumnezeu-omenesti ale ortodocsilor VESTESTE TUTUROR oamenilor din toate lumile: „ÎMPARTASANIA DE LA ERETIC ÎNSTRAINEAZA PE OM DE DUMNEZEU SI ÎL PREDA DIAVOLULUI.” În Euharistie „PÎINEA ERETICILOR NU E TRUPUL LUI HRISTOS.” „Dupa masura deosebirii dintre lumina si întuneric, ASA E SI DEOSEBIREA DINTRE ÎMPARTASANIA DREPT SLAVITOARE (ORTODOX\) SI CEA ERETICEASCA: cea DREPT SLAVITOARE LUMINEAZA, CEA ERETICEASCA ÎNTUNECA; UNA ÎL UNESTE CU HRISTOS, CEALALTA – CU DIAVOLUL; una da viata sufletului, cealalta îl ucide”. „ÎMPARTASANIA DIN MÎNA ERETICA ESTE OTRAVA, NU SIMPLA PÎINE.”

   Pag 117

   DE HRISTOS PURTATORUL EPISCOP(SF NICOLAIE VELIMIROVICI) binevesteste cu durere, dar si cu nadejde:
   „FRATII NOSTRI CEI BOTEZATI, CARE AU FOST ATRASI DE EREZIILE PAPALE SI LUTERANE, S-AU SOCOTIT PE EI ÎNSISI MAI ÎNTELEPTI DECÎT HRISTOS si ne-au dispretuit pe noi,ortodocsii, ca pe niste oameni lipsiti de întelepciune si necivilizati; dar si asupra lor s-A ADEVERIT CUVÎNTUL APOSTOLULUI PAVEL: ZICÎND CA SÎNT ÎNTELEPTI, AU ÎNNEBUNIT (Romani 1:22); fiindca au lepadat întelepciunea cea duhovniceasca dupa Hristos, care umbla în vesmîntul smereniei si al dragostei, si s-au învesmîntat, dupa pilda filosofilor închinatori la idoli, cu întelepciunea trupeasca si lumeasca, care e plina de trufie si rautate.
   si AU SCHIMBAT SLAVA DUMNEZEULUI CELUI NESTRICACIOS ÎN ASEMANAREA CHIPULUI OMULUI CELUI STRICACIOS… si s-au închinat fapturii în locul Facatorului (Romani 1:23-25). Adica AU DEZBRACAT TOATA SLAVA DE LA HRISTOS DOMNUL SI AU PUS-O PE UMERII UNOR OAMENI MURITORI, pe care i-au înaltat la rangul de noi Mesia. O astfel de idee despre slava ei au luat-o din întelepciunea lor atee…….
   Iertati-ma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.