X

Strigător la cer: Cuplurile LGBT din Croaţia pot primi copii în plasament

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cuplurile de acelaşi sex din Croaţia vor putea primi copii în plasament familial, conform unei decizii pronunţate vineri de Curtea Constituţională, care a tranşat astfel într-o dezbatere furtunoasă în această ţară catolică, informează AFP, scrie agerpres. 

Sesizată de mai multe persoane care au contestat legea plasamentului familial, Curtea a constatat că legislaţia în vigoare produce ‘efecte discriminatorii’ faţă de homosexualii care trăiesc în uniuni civile, ceea ce este ‘inacceptabil’.

‘Este cu adevărat o decizie istorică în Croaţia’, a reacţionat pentru AFP Daniel Martinovic, responsabil în cadrul unei asociaţii pentru drepturile persoanelor LBGT.

În Croaţia, legislaţia nu permite căsătoria între persoane de acelaşi sex, însă acestea se pot înregistra din 2014 ca ‘parteneri de viaţă’, ceea ce le aduce drepturi adesea echivalente.

Până în prezent, aproximativ 360 de cupluri au încheiat astfel de parteneriate, într-o ţară cu 4,2 milioane de locuitori. Aceste cupluri nu au însă dreptul să adopte copii.

Legea privind plasamentul familial al minorilor luaţi părinţilor decăzuţi din drepturi, adoptată în decembrie 2018, a fost imediat criticată de activişti pentru drepturile homosexualilor, pe motivul că, în lege, cuplurile care au încheiat un ‘parteneriat de viaţă’ nu figurau în lista de familii susceptibile să-i poată primi pe aceşti minori.

Curtea Constituţională a explicat că nu poate interveni pentru a modifica această lipsă a legii, pentru a nu crea un ‘vid juridic’.

Totuşi, Curtea le-a ordonat tribunalelor şi instituţiilor responsabile de aceste dosare să aplice legislaţia în vigoare astfel încât să permită participarea la procedura de plasament familial ‘în aceleaşi condiţii’ pentru toţi, inclusiv ‘partenerii de viaţă’.

Deşi homosexualii au obţinut câteva succese în ce priveşte drepturile familiale, Croaţia rămâne o ţară conservatoare în problemele sociale, cu o influenţă puternică a Bisericii catolice.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. In concluzie, inscrierea in constitutie a interzicerii casatoriei intre persoane de acelasi sex , nu este un lucru suficient care sa garanteze imposibilitatea plasarii unor copii la cupluri homosexuale. Avem iata, exemplu concret o tara destul de conservatore, catolica: Croatia. Ma gandesc acum ca si daca ar fi trecut la noi, Referendumul pentru definirea casatoriei dintre un barbat si o femeie, in 2018, asta tot nu ar fi rezolvat problema de fond care este de fapt legata de copii. Pentru ca de fapt, adevarata miza a referendumului esuat au fost copiii. Si sa nu uitam de celebra conventie de la Istanbul, semnata si de Romania, in 2016, la care practic s-a pecetluit viitorul copiilor tarii.

    1. La referendum nu am votat in fond pentru a interzice nu stiu ce abominatie. Majoritatea suntem constienti ca nu depinde de noi si ca se vor intampla oricum mai devreme sau mai tarziu daca Dumnezeu le va ingadui. La referendum am votat sa ne aparam bruma de constiinta si credinta cate o mai avem, dar se pare ca nu a fost suficient.

  2. Da, dar dacă ar fi trecut la noi Referendum ul pentru familie, și Dumnezeu ar fi avut un cuvânt de spus…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button