X

Fostul Arhiepiscop al Athenei, Christodoulos, critica tendințele neo-papale ale Patriarhatului de Constantinopol

Arhiepiscopul Atenei Christodoulos (1998-2008).  Imagine: Newsbomb

Primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei Arhiepiscopul Christodoulos (1998-2008) îl acuza pe șeful Fanarului că încerca să transforme primatul onoarei în primatul puterii.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei Arhiepiscopul Atenei și al întregii Greciei Christodoulos (1998-2008) îl acuza pe Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului de manipulare și de încercarea uzurpării puterii în lumea ortodoxă, a amintit pe Facebook bloggerul Alexandr Voznesenski.

El a publicat un fragment din fotocopia scrisorii Primatului Bisericii Greciei despre acțiunile agresive ale liderului Fanarului în 2004.

“Referinţa la Regulile Sfinților Apostoli și la Deciziile Sinodale, care nu sunt relevante, și prezentarea unor fapte care nu au nici o legătură cu Regulile şi Deciziile citate, creează convingerea că Patriarhia ecumenică astfel urmărește să transforme statutul de primat al onoarei în primatul autorităţii, comportând consecinţe imprevizibile pentru întreaga lume ortodoxă”, se arată în document.

Voznesenski a subliniat că deja atunci Primatul Bisericii Greciei a avertizat asupra consecințelor imprevizibile ale proceselor distructive pe care Patriarhul Bartolomeu le-a declanşat, încercând să manipuleze cu învățăturile Bisericii.

“Nu Biserica Ortodoxă Rusă, așa cum îi place acum lui Bartolomeu să declare (Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu – n.ed.), ci Primatul Bisericii Greciei a ridicat la timpul său problema că Patriarhul Bartolomeu încearcă să modifice învățătura Ortodoxă și în loc de primatul onoarei încearcă să-şi asume primatul autorităţii în Biserica Ortodoxă!”, a remarcat bloggerul.

Acum până şi liderul BOU-PK Filaret Denisenko a început să vorbească despre ambițiile papale ale capului Fanarului. Filaret a explicat că Bisericile locale, cu excepția Bisericii Greciei și a Alexandriei, “nu recunosc acest Tomos nu pentru că a fost acordat Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (BOaU – n.ed.), ci pentru că în el sunt puse ambițiile papale ale Patriarhului Ecumenic”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button