X

Instanța decide că CNCD favorizează comunitatea maghiară din România

Curtea de Apel Brașov a anulat pe 20 decembrie 2019, în primă instanță, mai multe puncte ale unei hotărâri emise de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), condus de Csaba Asztalos Ferenc, la sesizarea vicepreședintelui Consiliului Secuiesc din Scaunul Gheorgheni, prin care CNCD a constatat că publicarea unui articol de presă reprezintă discriminare la adresa comunității maghiare din România.

În luna martie a.c. Arus Zsolt Istvan, vicepreședinte al Consiliului Secuiesc din Scaunul Gheorgheni, lider al mișcării pentru separatismul pe criterii etnice al așa-zisului ținut secuiesc, a sesizat CNCD cu privire la mai multe articole de presă semnate de profesorul Ilie Șandru din Toplița, publicate de cotidianul Informația Harghitei și preluate pe pagina de Facebook a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și pe blogul lui Dan Tanasă, președinte al Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), www.dantanasa.ro.

Sesizarea lui Arus viza seria de articole intitulate „Revizionismul unguresc, boală canceroasă, fără leac!” (detalii aici) semnate de profesorul Ilie Șandru. Potrivit lui Arus, Ilie Șandru, Forumul Civic al Românilor, Fundația Adevărul Harghitei (cea care editează cotidianul Informația Harghitei) și Dan Tanasă se fac vinovați de discriminarea întregii comunități maghiare din România prin publicarea, respectiv, preluarea acestor articole.

CNCD a admis sesizarea lui Arus Zsolt și a emis Hotărârea nr. 444/17.07.2019 în care a constatat, printre altele, că:

4. Afirmațiile generale din materialul analizat care vizează comunitatea maghiară în întregime, exemplificat prin textul „Tragedia adevărată este aceea că toate aceste generații au fost crescute și educate în spiritul iredentismului și revizionismului cultivându-se permanent ura față de poporul român „invadator””, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. 1 și art. 15 din O.G. nr. 137/2000, nefiind protejate de art. 10 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale (cu 5 voturi pentru, 1 împotrivă).

5. Aplică sacțiunea de avertisment conform prevederilor O.G. nr. 2 din 2001, art. 5 alin. 2lit. a, coroborat cu art. 6 și art. 7 (cu 5 voturi pentru, 1 împotrivă).

7. Recomandă reclamaților ca în viitor să se abțină de la publicarea unor materiale care produc efecte discriminatorii”.

Așadar, Ilie Șandru, Dan Tanasă, Forumul Civic al Românilor și Fundația Adevărul Harghitei se fac vinovați, în opinia membrilor CNCD, de discriminarea întregii comunități maghiare din România, motiv pentru care au fost sancționați contravențional cu avertisment. Decizia CNCD a fost luată cu votul membrilor CNCD Asztalos Csaba Ferenc, președintele CNCD, Dincă Ilie, Haller Istvan, Lazăr Maria și Sandu Tatiana Veronica. Cristian Jura, membru în colegiul CNCD, a făcut opinie separată împotriva constatării faptei și a aplicării sancțiunii.

Decizia CNCD a afost atacată în parte în fața instanței de judecată de către Dan Tanasă iar intervenienți au fost Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Fundaţia Adevărul Harghitei.

Instanța de judecată a admis astăzi acțiunea și a anulat cele trei puncte ale hotărârii CNCD prin care CNCD a constatat o faptă de discriminare a comunității maghiare și a aplicat sancțiuni cu avertisment.

Sentința Curții de Apel Brașov pe scurt (detalii aici): „Admite acţiunea formulată de reclamantul Dan Tanasă şi de intervenienţii în interes propriu Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Fundaţia Adevărul Harghitei în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, şi Fundaţia Szekler Monitor şi în consecinţă: Anulează punctele 4, 5 şi 7 ale Hotărârii CNCD nr.444/17.07.2019. Respinge ca nefondate cererile reclamantului şi intervenienţilor privind acordarea cheltuielilor de judecată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Curtea de Apel Braşov. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin. 2 din Cpc, azi 20.12.2019”.

Aceasta este a doua decizie CNCD prin care instituția condusă de UDMR-istul Asztalos Csaba Ferenc a constatat că președintele Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) s-ar face vinovat de discriminarea întregii comunități maghiare din România și pe care Dan Tanasă a reușit să o anuleze în instanță.

Curtea de Apel Brașov a anulat în aprilie 2019 o altă hotărâre a CNCD prin care Dan Tanasă a fost amendat pentru discriminarea pe criterii etnice a comunității maghiare din România (detalii aici).

În ultima perioadă, CNCD, instituție publică a statului român, sub conducerea UDMR-istului Csaba Asztalos Ferenc, încearcă să fabrice cu orice preț dosare prin care să inventeze discriminarea maghiarilor din România și că în România ar exista un discurs al urii împotriva maghiarilor. Scopul acestor decizii ilegale emise de CNCD este, pe lângă pătarea imaginii României, și atacarea puținilor lideri și jurnaliști care mai semnalează situația dramatică a comunităților de români din județele Covasna și Harghita, supuse unui proces violent de epurare etnică.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Iredentism
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.