X

Vaticanul se pronunță în favoarea unui pastor gay și îi oferă acestuia dreptul să slujească în continuare

Vaticanul a repus în drepturi un cleric olandez care fusese anterior demis de către episcopul său, pentru încălcarea jurământului de celibat.

La începutul acestei luni, pastorul Pierre Valkering a declarat, pentru un post de radio olandez, ca Congregatia pentru Clerici i-a acordat câștigul apelului, la sase luni dupa ce episcopul Jozef Marianus Punt al Haarlemului-Amsterdam l-a demis din functia sa de pastor al Biericii Pacii Vredeskerk.

„Nu a fost clar exact cu ce a gresit Valkering , dovezile împotriva lui au fost insuficiente, el nu a  fost interogat și nici nu i s-a acordat oportunitatea să spună varianta sa vizavi de cele intamplate” a precizat NL Times pe 13 decembrie.

În martie, Valkering a anunțat membrii congregației sale ca este homosexual. Anunțul său a coincis cu lansarea propriei sale cărți „Not Naked”, o autobiografie scandaloasă în care sunt detaliați anii săi de promiscuitate homosexuală și dependența de pornografie.

În consecință, episcopul Punt i-a sugerat lui Valkering să renunțe pentru moment la rolul său de pastor al Bisericii Păcii și să treacă printr-o perioadă de reflecție. Valkering însă nu s-a căit pentru faptele sale iar în luna iunie, episcopul Punt a fost nevoit să îl oprească din slujire.

Valkering a declarat nu numai că nu se căiește pentru faptele sale dar nici măcar nu își dorește să încerce să trăiască o viață ordonată, în celibat.

De cealaltă parte eparhia a subliniat că Valkering a fost demis pentru că a refuzat să trăiască în acord cu jurământul său de celibat și nu datorită orientării sale sexuale.

„Pastorul ar fi putut să aleagă să vorbească cu episcopul său, deschis și sincer, despre luptele sale cu sexualitatea și celibatul. O asemenea atitudine de onestitate nu ar fi fost nicidecum pedepsită. Dimpotrivă părintele Valkering ar fi putut căuta modalități de a reflecta asupra acestor probleme și de a primi ajutor.” se arată în declarația eparhiei.

Episcopul Punt a declarat pentru ziarul olandez pro LGBT, de Gaykrant :

„Chiar dacă apreciez onestitatea lui Valkering și îi înțeleg lupta, i-am cerut acestuia să renunțe la îndatoririle sale preoțești întrucât refuză să trăiască în conformitate cu votul de celibat ceea ce îl face pe Valkering incompatibil cu demnitatea preoției.”

Episcopul a mai adăugat:

„Biserica înțelege neputința omenească și lupta personală a fiecăruia pentru a crește în sfințenie dar părintele Valkering susține că nu își dorește nici măcar să încerce să trăiască o viață ordonată, în celibat.

Unele rapoarte sugerează că Congreația pentru Clerici a susținut decizia lui Punt de a-l suspenda pe Valkering și că i-au cerut acestuia să demisioneze, pentru a evita o altă tentativă de demitere.

Dar, odată cu acordarea apelului în favoarea lui Valkering, Punt este forțat să renunțe la demiterea acestuia. Mai mult, Vaticanul și-a dat acordul ca Valkering să slujească în privat, deși nu i s-a permis încă să se întoarcă la congregația sa din Amsterdam.

„Aparent, există oameni care au mari probleme cu mine și acestia cred că ar trebui să mă retrag, pentru o perioadă „, a declarat Valkering pentru NL Times.

Cu toate acestea, el a specificat că intenționează să rămână preot pentru a continua activismul LGBT. „Pentru că eu încă cred în Dumnezeu și în Biserică, în pofida tuturor”, a spus Valkering.

„Tânjesc ca Biserica să-și recapete aripile, pentru ca oamenii să fie fericiți în ea.”

Se pare însă că Valkering dorește să fie fericit cu Biserica în termenii impuși de el. În cartea sa, el descris Biserica ca fiind „scăzută și sectară” și continuă să se agite pentru ca învățătura catolică asupra homosexualității să fie răsturnată.

traducere de Nușca

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Erezii
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

3 comentarii

    1. pentru ca ecumenistii nostri iau lumina de la acesti blestemati si trebuie sa stim ce ne asteapta: uraciunea pustiirii in locul cel sfant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.