X

Ilie Șerbănescu despre întoarcerea profetului mincinos al capitalismului

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

S-a întâmplat acum câteva luni. S-a reîntors, pentru că a mai fost o dată, pe la începutul anilor 90, tov. Jeffrey Sachs, mare sculă pe basculă un timp pe la Harvard și acum pe la Columbia University. Și ce credeți că a făcut la reîntoarcerea după un sfert de veac? Autocritica! Ne-a spus acum că atunci, la începutul anilor 90, când ne-a povățuit, spre izbăvire din comunism, să aplicăm o terapie de șoc pentru a trece repede, repede tot de la stat la privat s-a cam înșelat, mizând pe faptul că tot ceea ce ar fi abandonat statul ar fi urmat să fie înlocuit de investitorii privați într-un ritm amețitor și la standarde noi, de eficiență.

Numai că investițiile private n-au prea venit într-un asemenea ritm, căci investitorii autohtoni nu prea existau, iar cei externi, pe care se miza, s-au dus doar spre anumite sectoare de profit rapid! Astfel că țările care au abandonat ce deținuse statul au rămas cu pantalonii în vine! Oricum, în baza povețelor tov. Sachs, statul român a ajuns o legumă, manevrată complet. Nu mai este în stare de nimic. E adevărat că nu mai poate face niciun rău, dar, vai Doamne, nici vreun bine! Autostrăzi nu poate, căi ferate nu poate, iar baza infrastructurală minimă pentru ocrotirea sănătății și educație lipsește. Și, prin dispariția statului, a pierit și cine le-ar putea face! Investitorii privați, îndeosebi străini, nu se ocupă de astea. Pentru ei Dumnezeu este profitul! Rapid și suculent! Restul este amețeală pentru proști.

Na, că am făcut-o, am făcut-o! Luându-ne după falși salvatori. Numai că aceștia insistă. Își fac autocritica și-i dau înainte! Ce ne spune salvatorul nostru Geoffrey Sachs la reîntoarcere?

„Țările din Europa Centrală și de Est – glăsuiește Sachs – sunt din ce în ce mai convergente cu restul Uniunii Europene. Acest proces funcționează și este foarte ciudat faptul că oameni precum Viktor Orban din Ungaria atacă Uniunea Europeană, pentru că Ungaria fără Uniunea Europeană nu ar avea un succes economic. România, de asemenea, cu siguranță nu ar avea un succes economic, este imposibil. Uniunea Europeană este cel mai bun instrument pentru ceea ce noi numim convergență economică, adică de a reduce decalajele în ceea ce privește veniturile… Foarte multe țări din Europa Centrală și de Est, chiar și Polonia, au devenit foarte naționaliste.

Până și antieuropene, dar aceasta e o poziție ridicolă. Pot spune, cu ceva cunoștințe personale, pentru că acum 30 de ani am fost consilier al Mișcării pentru Solidaritate în Polonia, și în acea vreme ei înțelegeau perfect că întoarcerea către Europa este cheia! Și a funcționat pentru Polonia, dar mai apoi vine acest naționalism care este foarte extrem și dăunător pentru țările în care se manifestă… Problema pe care o înfruntăm acum, în toată lumea – naționalismul american, naționalismul polonez, naționalismul maghiar sau italian – este caracterizată de politici nesănătoase și mai ales autodistructive!”

Măi să fie! De ce după 30 de ani, o fi devenit naționalistă America? America, cea mai transnaționalistă din lume! Hai să zicem că din cauza toanelor lui Trump! Dar oare despre „toane” este vorba? Dar de ce o fi devenit naționalistă, ba chiar antieuropeană, Polonia, care acum 30 de ani, după înseși spusele dlui Sachs, înțelegea că tocmai întoarcerea la Europa este cheia?! Dar de ce, după ce a încercat cu disperare să intre în Uniunea Europeană, vrea s-o părăsească acum chiar și fără un acord, Marea Britanie, țară în mari dispute istorice cu multe dintre actualele țări UE, dar europeană și ea, oricum nu mai puțin europeană decât cele cărora se străduiește acum din răsputeri să le spună „pa”?! Prin comparație, faptul că un Viktor Orban duce și el o politică stigmatizată ca naționalistă și antieuropeană este, ca să spunem așa, de gradul doi!

La toate acestea, dl Sachs însă nici măcar nu reflectează, ci, dă doar verdicte. La toate acestea există răspunsuri precise care contrazic integral verdictele profetului Sachs.

Uniunea Europeană a încetat de mult să mai fie o Europă a națiunilor, construită, ca o premieră istorică demnă de slăvit, prin liber consimțământ. Să spunem că în locul acesteia se construiește o Europă unită mai puternică?! Să fim serioși! În locul unei Europe a națiunilor se construiește un nou imperiu german, pe toate direcțiile și în toate domeniile, care folosește structurile zis „europene”! Și de care se mefiază SUA și de care fuge pur și simplu Marea Britanie ca Dracu de tămâie! Pentru apartenențele din Est, UE s-a transformat într-un bastion colonial, cu „două viteze” – una a stăpânilor din Vest, alta a salahorilor din Est – că de mirare sunt nu schimbările de macaz poloneze sau maghiare, foștii copii teribili ai integrării în Europa, ci papagalii de tip românesc, în frunte cu România însăși, care repetă aproape idiot refrene europene, deși UE le-a redus apartenența la rolul de anexe coloniale, fără vreun cuvânt de spus.

Locul României în UE nu este vreo bizarerie, ci chiar o anomalie! România este practic singura țară din UE în care se înregistrează un raport serios supraunitar de încredere în UE, de adeziune populară la UE. Părerea românilor despre UE este dată de suprapunerea acesteia, în mintea lor, cu ieșirea lor în lumea largă, la muncă, în călătorii, cu alte cuvinte în supraviețuire și în petrecerea timpului liber.

Că UE a ajuns un bastion colonial, că are „două viteze”, că UE a luat țării lor tot la dispoziția altor popoare (resurse ale subsolului, industrii, bănci, păduri, pământuri) pur și simplu nu contează! Deocamdată, este important doar că UE înseamnă că pot părăsi România, unde nu mai au niciun rost, și pot pleca aiurea la un trai eventual mai bun. Victoria UE asupra României este totală, fără întoarcere, răpindu-i și economia națională, și decizia națională, și identitatea națională. Când românii vor realiza ce este de fapt cu țara lor în UE va fi prea târziu! Țara lor nu va mai exista. Cel mai probabil va fi împărțită între proprietarii ei străini! E dreptul lor, doar ne aflăm în capitalism!

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

8 comentarii

  1. Bine că l-a înțelepțit Dumnezeu pe dl Șerbănescu… Dacă nu mă înșeală memoria, cu ceva ani în urmă, când era pe cai hrăniți “politic” , avea o altă gândire și viziune economică…

    1. El spune de multa vreme aceste lucruri. Poate ca la inceput a crezut si el sincer ca majoritatea romanilor ca intrarea în UE a României, în 2007 va fi începutul unei noi ere de progres si dezvoltare a țării. Astazi numai cine nu vrea, nu vede funfatura in care am intrat.

  2. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, recunoaste ca este la ordinele multinationalelor!
    Scandal MONSTRU la audierea ministrului Muncii în Parlament: ‘Este incredibil așa ceva’
    Totul a pornit după ce ministrul Muncii a anunțat că se va consulta inclusiv cu Consiliul Investitorilor Străini pentru a vedea ce decizie va lua cu privire la salariul minim pe economie.
    Președintele forului legislativ, deputatul PSD Adrian Solomon, a întrebat-o de ce nu se întâlnește înainte cu investitorii români.
    https://www.stiripesurse.ro/scandal-monstru-la-audierea-ministrului-muncii-in-parlament-este-incredibil-asa-ceva_1401545.html

  3. Banca UBS: Miliardarii si multinationalele se pregatesc pentru criza economica si razboi in 2020 si-si vand proprietatile, marfurile, actiunile, obligatiunile si certificatele de trezorerie!
    World’s Ultra-Rich Preparing For Market Crash, UBS Warns
    25% said they’ve sold risk assets, such as equities, commodities, and high-yield bonds, and have transitioned into cash.
    60% of respondents expected to raise cash levels in the coming quarters (i.e., sell stocks).
    “The rapidly changing geopolitical environment is the biggest concern for investors around the world”
    About 80% of the respondents expect volatility to increase through 2020, and 55% believe a market plunge could occur before Q4 2020.
    https://www.zerohedge.com/markets/worlds-ultra-rich-preparing-major-stock-market-declines-ubs-wealth-says

  4. Finantele Romaniei au ajuns pe mana unui drogat care isi face selfieuri!
    Cristian Vasilcoiu, cel care a fost jurnalist la Realitatea TV, Digi 24 și B1 TV spune despre Florin Cîțu:
    „Eu nu am scris nimic pana azi, din bun simt, de Florin Citu, pe care îl știu de când eu eram încă ziarist, iar el era șomer.
    Era șomer din cauza lui Isarescu, care îl dăduse afara de la Doctorat și ING, pe motiv ca făcuse atac speculativ la leu.
    Sunt curios cum îl tolerează azi Isarescu.
    Bine, el fuma intr-una marijuana și derivate! Și mulți amici de-ai lui.
    Repet, nu am scris niciodată nimic, DAR NU MI SE PARE NORMAL CA UN DROGAT, care fumează zilnic și constant, SA AJUNGĂ SA FIE MINISTRU DE FINANTE!!!
    Abia aștept declarația de avere și interese ale lui Orban!
    Abia aștept declarațiile Violetei Alexandru!
    Abia aștept ca SRI, SIE, STS și SPP sa își facă datoria cu privire la accesul in zona lor de clasa I.
    Abia aștept ca DIICOT sa își fi făcut datoria și sa fi aflat ca avem un ministru de Finante care se droghează zilnic!
    Analizele de sânge vor face lumina, ca dau rezultate pe cel puțin 6 luni in urma!”
    https://www.stiripesurse.ro/declaratii-ocante-despre-florin-citu-ale-unui-fost-jurnalist-fuma-intr-una-marijuana-si-derivate_1401780.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button