X

Ierarhi greci cer tuturor întâistătătorilor bisericești să convoace un sinod panortodox, chiar și în lipsa patriarhului Bartolomeu

Met. Seraphim of Kythira (left), Met. Seraphim of Piraeus (right). Photos: agionoros.ru

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

După un an de relații tensionate între diferite biserici locale, de persecuții asupra Bisericii ortodoxe canonice ucrainene și după cererile repetate, adresate Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului, de a convoca un sinod pan-ortodox, doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Grecești merg mai departe și cer tuturor celorlalte biserici să convoace un sinod pan-ortodox care să se ocupe de criza „Bisericii Ucrainiene”, cauzată de Patriarhia Constantinopolului. 

Mitropolitul Serafim al Pireului alături de Mitropolitul Serafim de Kythira s-au declarat de multe ori împotriva recunoașterii autocefaliei „bisericii autocefale ucrainene”, de către Constantinopol. Tot ei sunt și cei care au dezvăluit că nu a existat niciun vot pentru recunoașterea autocefaliei schismaticei „biserici autocefale ucrainene”, în cadrul sinodului extraordinar al bisericii Grecești care a avut loc pe 12 octombrie 2019.

Cu toate acestea, arhiepiscopul Ieronim al Atenei a recunoscut oficial schismaticii atunci când i-a trimis o scrisoare de prietenie mitropolitului Epifanie Dumenko, liderul schismaticei „biserici autocefale ucrainene”.

Acum, după cum mitropolitului Serafim de Pireu a scris pe site-ul grec vimaorthodoxias.gr, el împreună cu Serafim de Kythira au scris împreună o scrisoare prin care cer tuturor patriarhilor bisericilor ortodoxe locale să convoace un sinod pan-ortodox pentru a rezolva criza din Ucraina.

Potrivit Vima Orthodoxias, cei doi ierarhi cer convocarea unui sinod pan-ortodox, dacă este necesar, chiar și fără participarea Patriarhului Bartolomeu.

Mai mult decât atât, mitropolitul Serafim de Pireu a explicat că acordarea fără precedent a autocefaliei schismaticilor din Ucraina este o crimă:

„Este absolut inacceptabil să spunem că unitatea bisericii se păstrează pe calea restaurării și a includerii în sânul ei a apostaților care nu se căiesc, a conspiratorilor, a schismaticilor și a celor asupra cărora s-a aruncat anatema. Doar un sinod pan-ortodox deține autoritatea necesară pentru a acorda autocefalie.”

Ierarhul Pireului menționează, de asemenea, că nicio altă patriarhie, în afară de Constantinopol, nu recunoaște schismaticii și consideră că, Consiliul Episcopal al Bisericii Ortodoxe Grecești a făcut o greșeală istorică, atunci când a recunoscut dreptul Constantinopolului de acorda autocefalie Ucrainei precum și atunci când i-a acordat arhiepiscopului Ieronim autoritatea de a rezolva această situație, în numele Bisericii Ortodoxe Grecești.

„Clericii” schismaticei biserici ucrainene nu au hirotoniri recunoscute și prin urmare aceste „hirotoniri” nu pot fi considerate fundamentul pentru a forma o biserică autocefală. Drept urmare, Constantinopolul a greșit atunci când a recunoscut tomosul „bisericii ortodoxe ucrainene”.

Mitropolitul Serafim de Kythira a vorbit și el, acum câteva zile, despre necesitatea convocării unui consiliu pan-ortodox. În comentariile sale de la Ria Novosti, el a amintit despre situația mitropolitului canonic Onufrie al Kievului și a toată Ucraina și a schismaticilor ucrainieni, situație pe care Constantinopolul a ignorat-o pur și simplu în cursul ultimului an.

„De luni de zile scriu despre acest subiect și consider că din punct de vedere canonic și ecleziastic nu au fost respectate dogmele bisericii noastre. Mă supără în mod deosebit faptul că sunt ignorate biserica ortodoxă ucraineană a mitropolitului canonic Onufrie al Kievului și a toată Ucraina precum și episcopatele țării noastre. Toate rugăciunile noastre sunt îndreptate spre convocarea unui sinod pan-ortodox care să rezolve această gravă situație.” a spus el.

traducere de Nușca

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

8 comentarii

 1. Eu as numi acest articol asa: ” Lupta dintre bine si rau sau dintre buna(canonica randuiala) si neoranduiala.
  Poate ca un astfel de Sinod pan-ortodox va precede pe acela unde vor fi condamnate si date anatemei ereziile semnate in Creta. Inchei citandu-l pe Ieroschimonahul martir Daniil Sandu Tudor: “Binecuvantez pe toti acei care se straduiesc (si s-au straduit) sa scoata Adevarul la iveala”. (In: Sfintii inchisorilor. Manastirea Paltin Petru-Voda: Fundatia Justin Parvu, 2019, p. 437)

 2. Si sa faca ce la sinod? Sa tradeze din nou Ortodoxia si pe Intemeiatorul ei? Poate fi Parintele Serafim de Pireu antiecumenist, ca lupii si hapsanii de preoti ecumenisti si tradatori tot vor gasi o cale de a face lucrarile divolului si de a mai zgudui ceea ce a mai ramas din Dreapta Credinta.

 3. @naavin,asa este. Zarurile sunt deja aruncate! Mântuirea se joaca la nivel personal. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne iubim și vrăjmașii..

  1. Da, trebuie sa ne iubim vrajmasii, in masura in care acest lucru nu ne pune in pericol legatura cu Dumnezeu. Deci este vorba de o iubire distanta…..

 4. Sfantul Paisie Aghioritul a spus ca acest rau va trece si ca cei vinovati isi vor lua mustrarea(plata) lor iar cei care au aparat ortodoxia autentica deasemenea. Acelasi Sfant Parinte, dar si alti Sfinti printre care si Sfantul Andrei cel nebun pentru Hristos au spus ca mai sunt evenimente care vor veni inainte de intronarea lui Antihrist. Sfantul Andrei cel nebun pentru Hristos a proorocit ca va imparati un barbat sarac, ce va conduce cu brat de fier neamurile si ca pe vremea lui nu va fi nici nedreptate si nici nedreptatit, care va domni 32 de ani. Dupa cum vedem acestea nu s-au intamplat inca. De aceea sper ca va veni vremea unor sinoade care sa zguduie din temelii erezia. Cand vor fi? Nu stiu. Repet, Sfantul Paisie a spus ca mai sunt evenimente care inca nu s-au petrecut si doar dupa implinirea lor va veni si vremea lui Antihrist. Pregatirea venirii lui Antihrist se vede: cipuri, cod de bare, amprente, imaginea faciala, vaccinare obligatorie, buletine cu cip, nanoparticule etc. De asemenea ne asteptam si la unele reactii ale lui ,,Anna si Caiafa”, dar cand va apare Antihrist tot nu stim. Mai este apoi si marele razboi mondial proorocit de Sfinti printre care si Sfantul Paisie Aghioritul, Sfanta Matrona. De aceea facem astfel de referiri. Pregatiri pentru instalarea guvernului mondial sunt destule, dar templul din Ierusalim inca nu e construit chiar daca se fac pregatiri. Deci mai speram la o redresare de cativa ani, poate, de ce nu, 32.
  Un prieten mi-spus ca sunt naiv. Poate.

 5. sunt numai 2 ierarhi, dar asta deja inseamna biserica, ei procedeazaa canonic, vor convocarea unui sinod, vor mai fi tradatori sau nu, ei vor raspunde singuri la judecata da ierarhii se conduc dupa canoane, cum e si cu nepomenirea, canonul 15 permite nepomenirea, dar nu obliga, si nici intrun caz nu permite sa lasi biserica, biserica e mama poporului, intrinsa trebu de luptat, nu sa te feresti si so lasi balta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button