X

Pact între religiile monoteiste ale lumii în privința eutanasiei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Înalţi reprezentanţi ai celor trei mari religii monoteiste ale lumii – creştinism, iudaism şi islam – au semnat şi au remis papei Francisc, luni, un document în care s-au pronunţat cu fermitate împotriva eutanasiei şi a sinuciderii asistate, “care sunt intrinsec şi moralmente condamnabile”, informează AFP. 

Aceste practici trebuie să fie “interzise fără excepţie” şi “orice presiune sau acţiune asupra pacienţilor pentru a îi incita să îşi pună capăt propriei vieţi este categoric respinsă”, se afirmă în Documentul despre sfârşitul vieţii din “religiile abrahamice monoteiste”, informează agerpres.ro.

Textul a fost parafat solemn la Vatican de un reprezentant din fiecare religie: rabinul David Rosen – directorul pentru chestiuni religioase din cadrul American Jewish Committee -, monseniorul Vincenzo Paglia – preşedintele Academiei pontificale pentru viaţă -, un reprezentant al mitropolitului ortodox de la Kiev, Ilarion, şi preşedintele comitetului central al Muhammadiyah (asociaţie socio-culturală musulmană) din Indonezia, Samsul Anwar.

Ideea acestei declaraţii a fost propusă papei de rabinul Avraham Steinberg, copreşedinte al Consiliului naţional israelian pentru bioetică.

Documentul autorizează astfel obiecţia de conştiinţă pentru personalul medical din toate spitalele şi clinicile. “Niciun operator medical nu trebuie să fie constrâns sau supus unor presiuni pentru a asista direct sau indirect la moartea deliberată şi intenţionată a unui pacient prin intermediul sinuciderii asistate sau la orice formă de eutanasie”.

Acest drept, care trebuie “să fie universal respectat”, rămâne “valabil chiar şi atunci când acţiunile de acest tip au fost declarate legale la nivel local sau pentru anumite categorii de persoane”. În Italia, Curtea Constituţională a dezincriminat recent sinuciderea asistată în anumite condiţii stricte, cerând totodată Parlamentului să legifereze în privinţa vidului legislativ ce există în prezent.

Documentul încurajează “o prezenţă calificată şi profesionistă în secţiile de îngrijire paliativă, peste tot şi accesibilă pentru toată lumea”.

“Chiar şi atunci când distanţarea morţii este o povară grea, suntem moral şi religios angajaţi să oferim alinare, sprijin în faţa durerii, apropiere şi asistenţă spirituală persoanei muribunde şi familiei sale”, precizează documentul.

Estimând că “viaţa merită să fie susţinută până la sfârşitul ei natural”, reprezentanţii celor trei mari religii monoteiste promit “să susţină legile şi politicile publice care protejează dreptul şi demnitatea pacienţilor aflaţi în faze terminale, pentru a evita eutanasia şi a promova îngrijirile paliative”. Ei s-au angajat, de asemenea, “să utilizeze conştiinţa şi cercetările ştiinţifice” pentru a oferi “un maximum de informaţii şi de ajutor celor care înfruntă boli grave şi moartea”.

Reprezentanţii celor trei religii doresc “să sensibilizeze opinia publică în legătură cu îngrijirile paliative prin intermediul unor cursuri adecvate de instruire şi prin implementarea unor resurse pentru tratarea suferinţei şi a face faţă morţii”. În plus, ei au promis “să implice şi alte religii şi toate persoanele de bună-credinţă” în această luptă.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

7 comentarii

  1. Turcia va trimite un tsunami de imigranti si va incepe haosul in Balcani!
   Grecia nu poate face fata invaziei imigrantilor musulmani si pentru ca nu mai are resurse si se teme de un conflict militar cu Turcia, a cerut sprijinul SUA, care a trimis 130 de elicoptere Black Hawk și Apache care sa supravegheze spatiul maritim si sa indeparteze vasele cu refugiati.
   https://evz.ro/trump-a-dat-ordin-us-army-se-pozitioneaza-in-balcani-artilerie-impresionanta.html

   UE îl sfidează pe Erdogan! Europa riscă să fie „inundată” cu imigranți!
   Actualul comisar UE pentru buget, germanul Günther Oettinger, spune că UE ar trebui, dimpotrivă, să scadă plățile umanitare către Turcia pentru îngrijirea refugiaților sirieni.
   https://evz.ro/ue-il-sfideaza-pe-erdogan-europa-risca-sa-fie-inundata-cu-imigranti.html

 1. Saad Hariri, premierul Libanului, demisionează după ce sute de mii de manifestanți au ieșit în stradă
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/saad-hariri-demisioneaza-din-functia-de-premier-al-libanului-dupa-ce-sute-de-mii-de-manifestanti-au-iesit-in-strada-1208427

  27 august 2019
  Saad Hariri solicită sprijinul Rusiei pentru a evita un conflict cu Israelul
  Guvernul Israelului nu a admis oficial responsabilitatea pentru atacul din Liban.
  https://monitorulapararii.ro/saad-hariri-solicita-sprijinul-rusiei-pentru-a-evita-un-conflict-cu-israelul-1-22607
  Oare cine o fi in spatele protestelor din Liban prin care Saad Hariri a fost nevoit sa demisioneze?

 2. Ortodocșii nu trebuie să se amestece cu cei de alte “credințe” nici chiar pentru un scop nobil! Sa nu-i spui “da” diavolului nici chiar când îți spune că Hristos este Dumnezeu!

 3. sa intelegem ca se folosesc de reprezentantii nou-proclamatei biserici autocefale din Ucraina pentru a forta ecumenismul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button