X

SUMBRU: Au fost legalizate căsătoriile gay și avortul în Irlanda de nord

Spital acuzat de discriminare, după ce a forțat o asistentă catolică să asiste la un avort

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

La miezul nopţii, avortul şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex devin legale şi în Irlanda de Nord, ca şi în restul Regatului Unit, informează AFP. 

Luni, deputaţii nord-irlandezi au încercat încă o dată, simbolic, să se opună măsurii decise de parlamentul britanic.

În Regatul Unit – cu excepţia Irlandei de Nord, unde era permis doar dacă sarcina punea în pericol viaţa femeii – avortul a fost legalizat în 1967, iar în Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia sunt deja permise căsătoriile homosexuale.

Irlanda de Nord nu are un guvern propriu din 2017. După acordul de pace din 1998, la Belfast a funcţionat un executiv în care erau reprezentate atât Partidul Democrat Unionist (DUP) al loialiştilor pro-britanici, cât şi Sinn Fein, formaţiunea naţionaliştilor irlandezi. Coaliţia s-a dezmembrat după demisia din ianuarie 2017 a vicepremierului Martin McGuinness, iar ulterior Irlanda de Nord a fost administrată direct de la Londra, aşa cum se mai întâmplase şi după alte suspendări ale guvernării provinciale – ultima oară, în 2007.

În contextul blocajului, deputaţii de la Westminster au votat în iulie amendamente pentru drepturile la căsătorie între persoane de acelaşi sex şi la avort în Irlanda de Nord, care urmau să intre în vigoare în lipsa unui nou guvern nord-irlandez; termenul-limită era 21 octombrie, iar modificările legislative se vor aplica de marţi.

Mai mulţi deputaţi nord-irlandezi au încercat luni după-amiază să dezbată legislaţia respectivă, însă fără susţinerea mai multor partide, la Belfast nu pot fi numiţi un nou prim-ministru şi un vicepremier, deci măsurile adoptate la Londra nu pot fi blocate.

“Este o zi tristă”, a declarat presei Arlene Foster, şefa DUP şi fost premier al guvernului nord-irlandez. ”Ştiu că anumite persoane vor dori să sărbătorească azi şi le spun: gândiţi-vă la cei care suntem trişti astăzi şi care credem că este un afront adus demnităţii umane şi vieţii umane”, a adăugat ea după sesiunea parlamentară.

Michelle O’Neill, lidera Sinn Fein, a calificat încercarea conservatorilor de a bloca liberalizarea drept “manevră politică”.

Trevor Lunn, deputat al partidului centrist Alianţa, i-a acuzat pe colegii săi care au revenit în parlamentul de la Belfast că “pozează” şi nu fac altceva decât să încerce să refuze drepturi ale femeilor şi ale minorităţilor sexuale garantate în restul Regatului Unit.

Reprezentanţi ai ambelor tabere au manifestat în capitala Irlandei de Nord în faţa parlamentului iar în cursul serii, cupluri de acelaşi sex şi militanţi pentru drepturile minorităţilor LGBT (lesbiene, gay, persoane bisexuale şi transsexuale) urmau să se adune, tot la Belfast, pentru a sărbători.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Îmi pare rău ca trăiesc aceste zile, ca o sa apuc sa vad cum haosul se așează pe pământ. Nu pot sa cred ca oamenii sunt atât de ignoranți și nu au habar ce aduc astfel de decizi

  2. Dumnezeu nu se lasa niciodata batjocorit. Mare va fi mania Sa in zilele din urma! Irlandezii au ales calea pacatelor strigatoare la cer. Sa speram ca romanii nu vor alege si ei calea pacatelor de moarte.

  3. Sinn Fein, ”naționaliștii”, sunt cei ce și-au vândut țara și și-au bătut joc de propriul popor. Au făcut tot ce le-a stat în putință ca Londra să impună această ticăloșie.

    Se pare că slugile satanei reușesc în tot ceea ce își propun. Doamne, de ce îi rabzi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button