X

Mai mulți stareți din Muntele Athos au refuzat coslujirea cu Bartolomeu de Istanbul

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Patriarhul Bartolomeu se află în vizită de sâmbătă în Sfântul Munte.  Curios este că înaintea sa a mers în insulă Consulul General al SUA, lucru ce întregește șirul de mărturii că există o serie de presiuni politice asupra mediului bisericesc, îndeosebi cel grecesc, pentru a fi recunoscută autocefalia acordată schismaticilor ucraineni. Este explicabilă această presiune prin prisma opoziției Rusiei față de interesele geopolitice americane, dar mai ales față de emancipările culturale legate îndeosebi de LGBT și alte subiecte religioase în general.

Există multe informații efervescente despre vizita din Sfântul Munte, totuși situația nu pare să fie așa cum și-a dorit-o acesta. Există și articole care prezintă alte detalii cu privire la primirea de care a avut parte:

„O mare dezinformare predomină despre vizita Patriarhului în Sfântul Munte. Se prezintă pe diferite pagini de internet că chipurile «Sfântului Munte în bloc l-a primit pe Patriarhul Bartolomeu».

Adevărul este complet diferit: Sfânta Chinotită a celor 20 de Sfinte Mănăstiri nu a acceptat convocarea Mănăstirii Xenofont de a lua parte la slujirea patriarhală din chiriacon (biserica mare a Mănăstirii), unde Patriarhul a pomenit pe Epifanie. Au slujit împreună numai 7 egumeni de Mănăstiri (Vatopedi, Hilandar, Dionisiu, Simonos Petra, Iviru, Stavronichita și Pantocrator), cu toate că Mănăstirea a chemat pe toți egumenii într-un efort de a arăta că tot Sfântul Munte este aici.
La primirea Patriarhului la Careia au lipsit egumenii Mănăstirilor Caracalu, Xeropotamu, Sfântul Pavel și Constamonitu.

Mai ales Mănăstirea Constamonitu nu a trimis nici un delegat. Cu toate acestea, paginile de internet scriu: «Sfântul Munte l-a primit în bloc pe Patriarhul Bartolomeu și cele 20 de Mănăstiri au fost de față». Dimpotrivă, au fost prezenți 100 de polițiști cu câini antrenați.”

Totuși trebuie remarcat că nu a fost chiar atât de ignorat. Dimpotrivă, printre altele, Patriarhul a fost primit la Mănăstirea Vatopedi și a fost declarat ctitor duhovnicesc al ei.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

7 comentarii

 1. Interesant articolul si modul de prezentare al acestei vizite avand in vedere ca insasi site-ul acesta incita la schizma in biserica ortodoxa prin articole scrise prezentand puncte de vedere subiective. Cei ce le citesc ar trebui sa citeasca pe parintele Porfirie, sau din Sf Scriptura si sa vada cat de mult difera invatatura curata, dreapta de unele sminteli ce se vehiculeaza pe aici.

  1. Dorin,
   Interesant este cum un patriarh care a impus un sinod talharesc si, impune de la sine o schisma serioasa in Biserica, manipuleaza ordinar, manipulat fiind si el de “secta elitei mondiale”, are tupeul, el si acolitii sai, sa pretinda ca cei ce apara adevarul Bisericii sunt de fapt cei ce provoaca schisma ! Este un cinism fara de margini, specific vicleniei antihristice, prevestite pentru vremurile cele din urma ! Ca mai gresim si noi, se poate, dar smintelile adevarate vin de la capul ereziei ereziilor care troneaza in Fanar ! Vorbesti despre subiectivism ?!

  2. Dorin daca spui adevărul despre cineva , oare asta înseamnă dezbinare? Daca acest patriarh vrea sa fie el întâiul intre ceilalți patriarhi, la fel ca papa, daca el susține ecumenismul si unirea cu ereticii si alții spun asta… ce înseamnă ca ei dezbina? Cu ce? Oamenii trebuie informați despre ce fac unii cu funcții mari în biserica !
   Asta nu duce la din zbinare ci la aflarea unor fapte pe care le face acest individ ajuns in funcție așa de mare…
   Daca zic de n politician ca susține pe homosexuali ce înseamnă ? Ca eu dezbin… spunând despre cineva ce face ?? Cine dezbina hai sa ne gândim cel care face o acțiune greșită, sau cel care anunța ?
   In Ucraina e o problema cu niste schismatici acceptați de acest patriarh. Problema e ca după aceasta acceptare a schismaticilor a venit la noi la sfințirea catedralei neamului. Poate ca el era deja schismatic si in postura asta cu astfel de fapte plus cele legate de ecumenism si de primatul lui intre alti patriarhi,cu aceste fapte a venit la sfințire. Oare nu e asta o problema? In Pidalion ce scrie despre rugăciunea cu ereticii… Uite ca unii monahi țin cont si nu se roagă cu cel care vrea sa fie întâiul, sa ne unim cu sectanții, si mai accepta și pe niste schismatici din ucraina.
   A spune asta e o informare !!!
   Oamenii trebuie sa știe ce s a întâmplat.

 2. Cinste celor care au refuzat conslujirea! Călugărul și preotul trebuie să mărturisească cu prețul vieții.

 3. Doamne ajuta ! Din pacate , in Sf.Munte Athos se construieste mult , cu bani europeni, iar presiunile care se pun si pretentiile care le au “europenii ” dupa oferirea banilor se vor vedea in curand. Din pacate manastirile au muscat din momeala vicleana a acestor oferte financiare .Una dintre pretentiile comisiei europene va fi acceptarea femeii in Athos si sa nu mai fie discriminata. :). Vom vedea ce se va intampla. Lucrurile se schimba rapid. Hristos in mijlocul nostru !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button