X

Ungaria intervine în economia din vestul României. Bucureștiul, fără nicio reacție

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Péter Szijjártó, ministrul maghiar de Externe, a anunțat luni că guvernul Ungariei va extinde în aproape tot vestul României așa-numitul program de dezvoltare economică transilvăneană, care până acum se derulase doar în Ținutul Secuiesc.

Proiectul, derulat cu banii statului maghiar, e gestionat de o fundație din Ungaria, care canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Proiectul sprijină, printre altele, achiziția de terenuri (prin finanțarea întabulării). Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, dar printre românii finanțați de Budapesta se numără și șeful PSD Mureș, Vasile Gliga.

Péter Szijjártó consideră un mare succes etapa a treia a programului de dezvoltare economică transilvăneană, în cadrul căruia au fost depuse 5291 de proiecte din Ţinutul Secuiesc, fiind solicitate pentru dezvoltare, în total, 21,5 miliarde de forinţi (64,5 milioane euro). “Ţinând cont de succesul programului, am convenit cu Hunor Kelemen să anunţăm următoarea etapă a programului în noiembrie, pentru Partium. Până atunci va fi finalizat conceptul de dezvoltare economică care va clarifica în ce domenii vor fi lansate apelurile de proiecte”, a declarat luni la Arad ministrul ungar de Externe, citat de agenția MTI.

Partium se referă la teritorii din actualele județe Arad, Bihor, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș din România.

Ministerul de Externe susținea în august 2018 că a atenționat Budapesta, dar până acum nici o autoritate a statului român nu a comunicat public pe acest subiect. Reamintim că guvernul maghiar este tot mai implicat în Transilvania, alocând sume uriașe pentru controlul presei de limba maghiară, pentru proiecte economice, culturale, sociale și religioase ale cetățenilor români de etnie maghiară. Mai mult: în 2014, un oficial al Ambasadei Ungariei la București dezvăluia un plan al guvernului Orban pentru cumpărarea de terenuri agricole in Transilvania.

Programul guvernului maghiar ridică semne de întrebare legate de respectarea legislației europene și naționale privind ajutoarele de stat, dat fiind că pentru nevorbitorii de limba maghiară accesul la informațiile pe site-ul oficial este aproape imposibil, majoritatea informațiilor relevante fiind prezentate doar în limba maghiară.

Autoritățile române nu au reacționat public până în acest moment față de ceea ce site-ul oficial al fundației maghiare care derulează proiectul numește ”o dezvoltare economică sustenabilă şi crearea bazelor înfiinţării unor locuri de muncă pe termen lung, reprezintă condiţia supremă pentru maghiarii din România de a rămâne în ţară şi de a se bucura de siguranţa existenţială”.

Mai mult, Ungaria i-a mulțumit lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului. Astfel, agenția maghiară de presă MTI scrie că ”Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală (Sursa).

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

9 comentarii

  1. Din pacate, gradul de MEDIOCRITATE morala si intelectuala la care a ajuns natia romana, e firesc sa puna GRATIS ARDEALUL in miinilor RAZBOINICILOR unguri.
    Fiecare primeste ce merita.
    Atita mizerie morala a bipezilor romani a emanat in UNIVERS, ca nici nu-mi vine sa mai pronunt acest nume, roman.
    Dupa fapte si rasplata.
    Dormiti pe voi “dragi ” romani, ca ungurii LUCREAZA STIITIFIC SI GENIAL.

  2. Datoria Ungariei este de 71% din PIB, iar a Romaniei este de 35% din PIB. Asa ca, fiind deja de doua ori mai indatorati, intrebarea este cu banii cui vor finanta ungurii programul de dezvoltare economică transilvăneană? Cu banii celor care i-au cumparat deja?

  3. Ungaria vrea sa cumpere influenta in Transilvania cu bani de la Rusia: Mutarea de la Moscova la Budapesta a sediului Băncii Internaţionale de Investiţii (International Investment Bank – IIB) şi decizia autorităţilor ungare de a acorda un statut de imunitate diplomatică personalului acestei bănci au provocat nemulţumirea unui grup de senatori democraţi americani.
    https://www.capital.ro/un-acord-intre-ungaria-si-rusia-provoaca-tensiuni-sua-reactioneaza-dur.html
    Trump si republicanii nu vad nici o problema cu rusofilia Ungariei, dar democratii au alta opinie.
    Trump recurge la omerta, legea tacerii mafiotilor, si vrea sa scoata SUA din tratatul „Open Skies”. Din acest tratat nu fac parte mai multe tari sateliti ai Rusiei: Serbia, Muntenegru, Macedonia, Moldova, Armenia, Kazakhstan si Uzbekistan.
    Rudolph Giuliani, avocatul lui Trump: „Poziţia pe care o prezint acum este poziţia Administraţiei SUA. Nu voi depune mărturie în Comisie până nu va exista un vot în Congres şi până nu va fi înlăturat Schiff.”
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/rudy-giuliani-avocatul-presedintelui-trump-refuza-cooperarea-in-procedura-de-impeachment-1198087
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/imprevizibilitatea-sua-in-era-trump-presedintele-american-mai-scoate-tara-dintr-un-important-tratat-international-1198340
    https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_on_Open_Skies

  4. Cutremur în economie: 6.000 de firme in insolvență
    Peste 3.200 de companii au intrat în insolvenţă în primele şase luni din 2019
    https://www.zfcorporate.ro/business-legal/peste-3-200-de-companii-au-intrat-in-insolventa-in-primele-sase-luni-din-2019-care-sunt-cele-mai-mari-insolvente-ale-anului-18333819
    Alte peste 2.600 de companii cu datorii de peste 1 milion de lei, pasibile de insolvenţă
    https://www.capital.ro/cutremur-in-economie-mii-de-firme-la-un-pas-de-insolventa.html

  5. Multi lideri politici din Transilvania sunt vanduti maghiarilor; Boc, Mircea Hava, Rus, fostii PDisti… Lipsa de reactie a ardelenilor !
    Isi vad doar de afaceri si de standartul de viata mai ridicat…
    PROMOVEAZA IDEOLOGIA PAGUBOASA ‘A MITICILOR REGATENI vs ARDELENII BANATENII care sunt ‘fruncea’, neglijand adevaratele amenintari.
    INITIATIVA TREBUIE SA VINA DIN TRANSILVANIA !

    TRANSILVANIA TEREZESTE-TE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button