X

Franța acordă membrilor LGBT accesul la reproducerea asistată medical

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Deputaţii francezi s-au pronunţat vineri în primă lectură în favoarea accesului la reproducerea asistată medical al tuturor femeilor, inclusiv celibatare sau cupluri lesbiene, în pofida opoziţiei din partea dreptei, relatează AFP.  Un număr de 55 de deputaţi prezenţi au votat în favoarea extinderii accesului la astfel de proceduri, rezervate până acum cuplurilor heterosexuale, 17 au votat împotrivă şi trei s-au abţinut.

Este vorba de primul articol dintr-un proiect complex de lege privind bioetica şi care dă tonul amplei reforme la nivelul societăţii franceze iniţiate de preşedintele Emmanuel Macron.

Tehnicile de reproducere asistată medical, cum sunt inseminarea artificială şi fecundarea in vitro, sunt rambursate de sistemul de asigurări sociale din Franţa.

După primul vot de vineri, sunt prevăzute peste trei săptămâni de dezbateri intense pe marginea celor peste 2500 de amendamente depuse, votul final fiind prevăzut pentru 15 octombrie.

Guvernul francez speră ca acest dosar sensibil să nu stârnească discuţiile înverşunate care au însoţit legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, în 2013, notează AFP.

Proiectul de lege privind bioetica are în vedere şi alte subiecte deosebit de sensibile, de la posibilitatea de a afla cine sunt părinţii naturali ai copiilor născuţi din donatori de spermă şi până la cercetarea privind celulele stem embrionare.

În ce priveşte extinderea accesului la reproducerea asistată medicală, este vorba de o promisiune de campanie a lui Macron şi a predecesorului său socialist Francois Hollande şi se bucură de susţinerea stângii şi a cvasitotalităţii deputaţilor din majoritatea prezidenţială. Reforma în acest sens este contestată în schimb de o mare parte din deputaţii partidului Republicanii (LR, dreapta) şi de Adunarea Naţională (extrema dreaptă).

Există voci care se tem de un efect de „domino” care să ducă la legalizarea recurgerii la mame purtătoare, în prezent interzisă în Franţa.

Cuplurile lesbiene şi celibatarele din zece ţări ale Uniunii Europene au liber în momentul de faţă la reproducere asistată – Portugalia, Spania, Irlanda, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Suedia şi Finlanda.

Alte şapte ţări au autorizat accesul la aceste tehnici femeilor celibatare, nu însă şi cuplurilor de lesbiene – Estonia, Letonia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria, Grecia şi Cipru. În schimb, în Austria şi Malta ele sunt permise cuplurilor de lesbiene, iar celibatarelor nu, menţionează AFP.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button