X

Experiment scăpat de sub control: țânțari modificați genetic asaltează Brazilia

O companie britanică a eliberat în natură milioane de ţânţari modificaţi genetic în Brazilia, cu scopul de a reduce populaţia insectelor care răspândesc malaria, febra galbenă şi febra Dengue. Ţânţarii, care nu ar fi trebuit să fie capabili de a se reproduce, s-au amestecat cu insectele băştinaşe, producând descendenţi mult mai puternici şi mai rezistenţi.

Ţânţarii eliberaţi de compania Oxitec în perioada 2013-2015 erau cu toţii masculi. Aveau inclusă o genă care, deşi le permitea să se reproducă, avea ca efect descendenţi care mureau înainte de a atinge maturitatea. Dacă planul ar fi reuşit, populaţia de ţânţari din Brazilia ar fi scăzut cu 90%.

În primele luni, experimentul părea să se desfăşoare conform graficului, fiind raportată scăderea populaţiei de ţânţari. După 18 luni însă numărul insectelor a început să crească din nou, ajungând la valoarea iniţială.

Cercetători de la universitatea Yale au evaluat problema şi au ajuns la concluzia că genele mutante s-au răspândit printre insectele băştinaşe. Descendenţii nu ar fi trebuit să atingă maturitatea, cu excepţia unei proporţii de aproximativ 3%, factor de eroare care a fost considerat nesemnificativ de către laboratorul Oxitec.

În ansamblu, populaţia de ţânţari a devenit mai rezistentă. În plus, insectele transmit în continuare bolile pentru evitarea cărora s-a derulat experimentul. După acest eşec, au izbucnit din nou dezbateri aprinse în privinţa modificărilor genetice. Eliberarea ţânţarilor în natură a fost făcută în grabă, fără evaluarea tuturor circumstanţelor, declanşând o problemă pentru rezolvarea căreia nu există în prezent soluţii viabile.

Categorii
Reducerea populației
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

  1. OFF TOPIC…
    Îi rog pe cititorii, sau administratorii site-ului mai experimentati decât mine sa imi spuna ce parere au despre site-ul https://www.impantokratoros.gr/root.ro.aspx, este ecumenist sau nu, și mai important, este demn de a-l include ca link de vizitare in anumite pulicatii distribuite de mine celor care nu sunt ortodocsi(si nu numai) /un fel de misionariat. Aș dori să le vorbesc oamenilor si despre ortodoxinfo.ro, insa am nevoie de o rubrica speciala pe acest site, daca se poate, speciala pentru cei neortodocsi, sa cuprinda credinte si invataturi de baza. Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.