X

Mitr. Serafim de Pireu: Schismaticii din Ucraina nu sunt în Biserică, deci nu pot avea autocefalie

Mitropolitul Serafim (Mentzelopoulos) de Pireu. Foto: newpost.gr

OCU este o „biserică” care nu există din punct de vedere canonic, formată prin încălcarea sfintelor canoane, consideră mitropolitul Serafim de Pireu.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ierarhul Bisericii Ortodoxe Grecești, Mitropolitul Serafim de Pireu, este sigur că decizia de a restabili „cele două structuri schismatice anatemizate ale Ucrainei” este invalidă și, prin urmare, decizia de a acorda autocefalia OCU este nevalidă. Comentariul său cu privire la decizia comisiilor sinodale ale Bisericii din Grecia privind recunoașterea OCU a fost publicat de ediția online greacă „Romfea”.

Cu privire la crearea noii structuri schismatice din Ucraina, mitr. a declarat:

„Desigur, acest lucru ar trebui să fie recunoscut de către Consiliul Pan-Ortodox, care, prin lucrarea Preafericitelor Primate ale Sfintelor Biserici Autocefale Ortodoxe, ar trebui să fie convocat în cel mai rapid mod pentru a depăși această problemă aparent dificilă, care, din păcate, nimeni nu pune pe o bază canonică reală ”, a scris episcopul Bisericii Greciei.

ÎPS Serafim le-a amintit ierarhilor bisericii despre veșnicie și judecata lui Dumnezeu, precum și despre responsabilitatea față de acestea.

„Acțiunile și faptele fiecăruia îi determină locul în fața Creatorului său, pentru totdeauna”, a spus Mitropolitul.

Potrivit acestuia, responsabilitatea absolută a episcopilor și preoților Bisericii în fața lui Dumnezeu constă în „păstrarea în orice mod a celei mai mari valori canonice, ecleziologice și funcționale – unitatea Bisericii”.

Vlădica Serafm a atras atenția cititorilor săi asupra faptului că înființarea OCU este un proiect geopolitic.

„Biserica Ortodoxă a fost implicată în problema ucraineană, după cum se dovedește din când în când prin declarații ale liderilor guvernului american cu prima lor declarație de felicitare făcută de ministrul de externe, Mike Pompeo, privind acordarea autocefaliei așa-numitei „Biserici autocefale ucrainene”. Un eveniment fără precedent – secretarul de stat american felicită o acțiune pur ecleziastică”, a spus ierarhul Bisericii Greciei.

În concluzie, s-a întrebat dacă Comisia Sinodului pentru Probleme Dogmatice și Canonice a luat în considerare toate cele de mai sus.

„Comisia sinodală pentru relațiile inter-ortodoxe și intercreștine a studiat consecințele recunoașterii acestei autocefalii invalide, așa cum s-a explicat la Sfântul Sinod permanent, consecințele erorii canonice evidente ale Patriarhului ecumenic și reacția specifică a Patriarhiei Moscovei de a suspenda comuniunea bisericească cu Biserica greacă și posibila recunoaștere în Grecia a unei alte „structuri” religioase, care deja a stabilit contacte peste granița, în America, cu Biserica Rusă a fostului Sinod din Karlovtsy (ROCA)?

Acceptăm cu sinceritate furtuna care se apropie? Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea în fața lui Dumnezeu, înaintea veșniciei noastre și înaintea istoriei?”, întreabă Mitropolitul Serafim.

Potrivit ierarhului Bisericii elene, „concluzia care reiese în cazul problemei ucrainene este aceea că în mod eronat și fără competență canonică, Sinodul Patriarhiei Ecumenice s-a redefinit și a luat o decizie finală față de fostul cler din jurisdicția altei patriarhii, Biserica Rusă, schimbând și abrogând deciziile Consiliului Patriarhal rus fără nicio jurisdicție.”

Reamintim că în ianuarie 2019, Mitropolitul Serafim de Pireu a atras deja atenția publicului asupra faptului că Tomosul de autocefalie a fost acordat unor schismatici.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Doamne ajuta!
    Daca poate cineva sa ma ajute cu o lista a tuturor episcopilor/arhiereilor anti-ecumenism, creta, cip, vaccin, si mai ales PROOrtodoxie? Multumesc anticipat!

  2. Unul dintre ei este Inaltpreasfintitul Serafim. Mai sunt :Inaltpreasfintitul Longhin, Inaltpreasfintitul Damianos de la mănăstirea Sfânta Ecaterina și preasfințitul Diomid, episcop de Anadar și Ciukotka, din Îngerul Rus, “caterisit” de Boru. Or mai fi și alții. Cine-i știe sa mi-i spună și mie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button