X

[VIDEO] 3 Interviuri cu Părintele Elpidie

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Sfințim prezentul și Dumnezeu ne binecuvintează viitorul
– Părinte, cum trebuie să trăim în viața de zi cu zi? Ce trebuie să facem ca să ne binecuvinteze Dumnezeu? 

Dumnezeu ne va binecuvânta atunci când ne luptăm să sfințim prezentul. 

– Cum sfințim prezentul?
Atunci când Îi afierosim lui Dumnezeu fiecare minut, fiecare clipă a vieții noastre. Atunci când Îi dăruim cele trei lucruri principale care ghidează viața noastră. Care sunt acestea trei? Acestea sunt: mintea, cuvintele și inima.
Prezentul se sfințește atunci când în mintea noastră punem întotdeauna binele, atunci când ne gândim la Dumnezeu cu multă evlavie și spunem: “Dumnezeul nostru, Tu ești Părintele nostru cel dulce, noi suntem copiii inimii Tale“. Când Îl simțim Părinte al nostru și Îi încredințăm sufletul ca și un prunc în brațele mamei sale, atunci se sfințește prezentul. Pentru că Acela se îngrijește ca o mamă dulce și ca un Părinte scump să ocrotească mereu copilul Său.
El, când vede că nu dorim nimănui răul, ci din contră, că îi iubim și pe aceia care ne urăsc, iarăși se sfințește prezentul. Atunci când ne vede că facem bine chiar și celor răi, cerând pentru toți oamenii, atât pentru cei ce suferă, dar mai ales pentru cei ce săvârșesc fapte rele: “Părintele meu, iartă-i pe toți oamenii și adu-i în bratele Tale” – acest lucru Îi place foarte mult, Îl umple de bucurie. În acest fel sfințim prezentul.
– În ce chip ne sfințim gura?
Aceasta, a doua lucrare, este foarte grea, pentru că toți oamenii am fost învățați să vorbim mult. Avem păreri despre tot ce mișcă și suntem pregătiți să judecăm totul. Ce înseamnă a ne păzi limba? Avem grijă să nu împrăștiem otravă, ci să revărsăm miere. Iar atunci se sfințește prezentul, prin buzele noastre.
Există și al treilea lucru: inima.
– Cum ne sfințim inima?  
Inima se sfințește atunci când lași iubirea să o inunde. Lași iubirea să o stăpânească în întregime, să îți stăpânească sufletul, iar din surplusul iubirii pe care îl primești de la Dumnezeu și îl împarți altora, inima se sfințește. Inima este creată doar pentru a iubi. Iubirea sfințește foarte mult inima omului. Acel om care iubește și este plin de milostivire, de bunăvoință, de bună-cuviință, se ferește de răutate, de cleveteală, de judecată. Să știți că acestui om i se sfințește inima.
Aceste trei lucruri: sfințirea prezentului prin minte, buze și inimă, aceste trei lucruri, sfințirea prezentului prin minte, buze și inimă sunt esența care Îl face pe Dumnezeu să te binecuvinteze în toate zilele vieții tale. Acest lucru vi-l doresc tuturor!

***

Nici măcar păcatul nu trebuie să ne despartă de dragostea lui Hristos!

– Părinte, cât de bucuros ar trebui să fie cineva care, deși se află într-o luptă duhovnicească, cu toate acestea face multe greșeli?  

De ce să gândești așa? Pentru ce să te necăjești și să te întristezi? Să te gândești la altceva!

– La ce?

Să te gândești că Dumnezeu, Care ne iubește, este cea mai mare bucurie a noastră, este însuși izvorul bucuriei și al iubirii. De ce să te gândești numai la greșelile tale? Să te gândești la Părintele tău, cât de mult te iubește! Pentru tine și pentru mine, pentru toată lumea, a dat pe Fiul Lui să vină pe pământ și să se răstignească pentru noi, ca să ne strângă în brațele Sale. Si tu stai și te gândești doar la greșelile tale?

– Părinte, recunoștința față de Dumnezeu te face să te întristezi de multe ori! 

Fiica mea iubită, este bine ca omului să îi pară rău pentru greșelile lui, dar să îi pară rău din iubire, pentru că L-a supărat pe Dumnezeu. Acest lucru îl va ajuta să nu mai facă alte greșeli, să înceteze, sau să se lupte cu multă dragoste să nu facă ceva care să Îl rănească pe Cel iubit. Însă, temelia nu este întristarea pentru păcatele noastre, temelia este dragostea pe care o are Dumnezeu pentru noi. La asta să te gândești!

– Realizez ceea ce spuneți, dacă mă gândesc la copiii mei. Orice greșeală ar face, tot îi iubesc, nu vreau să simtă că nu pot veni în brațele mele. 

Dacă știi că copilul tău se întristează permanent și plânge pentru greșelile pe care le face, tu ai să fi fericita?

– Îmi place să fie cu mărinimie, dar nu vreau să se gândească mereu la greșelile lui. 

Aici este secretul: îți pare rău de copilul tău, că este neputincios și face greșeli, dar te bucuri pentru că este copilul pe care îl iubești ca pe lumina ochilor tăi. Si copilul, atunci când știe că mama sa și tatăl său îl iubesc fără limite, în ciuda greșelilor pe care le face, nu poate fi permanent trist. Este bucuros, are putere, are nădejde să se lupte ca să iasă învingător, să devină mai bun. Ati înțeles?

– Da, da!

Vreau ca orice am face, să o facem cu bucurie și cu nădejdea că Împăratul nostru ne va întări sufletul și vom deveni puternici, ca să nu mai facem greșeli. De aceea v-aș propune o mică rugăciune pe care să o închidem în adâncul inimii noastre și să o spunem regulat.

– Ce rugăciune Părinte?   

Împărate Ceresc întărește-mi sufletul ca să fac doar voia Ta, aici pe pământ!“. Vă place?

– Da, da! Foarte frumos!

Aceasta va lucra. De ce? Dacă nu ne va întări Dumnezeu sufletul, cum vom reuși să luptăm împotriva oricărui rău? Căci omul este vulnerabil în fața răului. Însă, atunci când sufletul ni se întărește cu harul Duhului Sfânt, devenim puternici! Așadar, vreau să nu vă întristați peste măsură, pentru că tristețea nu este de la Dumnezeu, este de la diavol. Doar diavolul aduce întristare, care mai întâi ne împinge să păcătuim, iar apoi ne aduce amărăciune și deznădejde. Nu așa! Ci cu curaj să spunem: “Am cel mai dulce Părinte, cel mai iubit Părinte din cer și pe pământ, pe Părintele Ceresc! De ce să mă întristez? Îl voi căuta și Îl voi ruga să-mi dăruiască Duhul Sfânt“. Si, înarmați cu iubirea Lui, vom lupta. Si veți birui! Veți deveni îngerași! Să țineți minte! Cu toții putem deveni îngerii lui Dumnezeu!

– Cu rugăciunile tale, Părinte!

Smerita mea rugăciune să fie ca toți cei ce se luptă cu multă dragoste să biruiască răul și să Îl iubească pe Slăvitul nostru Iisus!

Două cuvinte cheie

– Părinte, ați putea să ne spuneți două cuvinte cheie pentru viața noastră duhovnicească?

-Da! Vă voi spune două cuvinte pe care să vi le amintiți întotdeauna, pentru că aceste două cuvinte stabilesc drumul nostru fie spre rai, fie spre iad, în fericire sau în nenorocire. Aceste două cuvinte sunt: “iubesc” și “păcătuiesc”.

Calea dragostei ne conduce drept spre Cer. Este calea compătimirii, a milostivirii, a înțelegerii și a iertării. Cealaltă cale, a împliniri păcatului, este presărată cu cruzime, cu împietrire, cu egoism, cu gelozie, cu calomnie, cu osândire, cu judecată, cu toate relele. Îmi doresc să vă amintiți mereu aceste două cuvinte cheie. Atunci când iubiți, să știți că urcați spre Cer. Atunci când păcătuiți, să știți că coborâți spre iad.

Eu vă doresc să iubiți mereu! Mai întâi pe Dumnezeu, iar apoi pe fiecare semen al vostru. Aș vrea să știți că cel care nu iubește, automat păcătuiește. Prin urmare aș vrea să ștergeți cuvântul “păcătuiesc”. Este de ajuns să vă gândiți la cuvântul “iubire” și la verbul “iubesc”, să trăiți mereu astfel încât inima voastră să fie dăruită în iubire! Vă doresc din tot sufletul să urmați calea iubirii. Este calea care ne va urca nu doar către Împărăția Cerească, ci și în brațele lui Dumnezeu.

Citiți și:

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

8 comentarii

 1. Pamantul ia foc: noi recorduri de temperatura in ambele emisfere!
  2019 has been a year of temperature records in Norway, and they keep on coming. New records were set in the final days of August. On 27 August, a temperature of 30.1C was recorded in Etne, Hordaland.
  https://www.lifeinnorway.net/temperature-records-continue-to-tumble-in-norway/
  Temperatures in Markusvinsa, a village in northern Sweden, on the southern edge of the Arctic Circle, hit 34.8°C (94.6°F) on July 26, 2019
  https://www.iflscience.com/environment/record-temperatures-hit-348c-in-the-arctic-circle-last-month/
  100 F (37.7 C) ieri in Denver https://www.denverpost.com/2019/09/02/denver-weather-record-temperatures-september/
  Colorado Springs sets record high September temperature
  https://gazette.com/news/colorado-springs-sets-record-high-september-temperature-again/article_345d8a54-cdc7-11e9-9cd9-6f04e528c7fa.html
  Perth breaks record for hottest winter day
  https://thewest.com.au/news/weather/perth-weather-perth-breaks-record-for-hottest-winter-day-ng-b881305824z
  The temperature many kilometres up in the atmosphere above Antarctica is the highest it’s ever been for the time of year, about 60 degrees Celsius above normal https://www.stuff.co.nz/national/115409735/temperature-high-up-in-atmosphere-above-antarctica-sets-record

  Specialiștii spun că este o situație fără precedent în istoria omenirii, cu temperaturi pe care populaţia nu le-a mai experimentat niciodată până acum.
  55% din populaţia globală suferă mai mult de 20 de zile pe an din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Se observă că America de Nord este lovită de evenimente meteorologice extreme, inclusiv incendii, secetă şi căldură extremă. Musonii din China nu reuşesc să aducă umiditatea necesară, aşa că marile râuri ale Asiei s-au uscat practic, iar precipitaţiile din America Centrală sunt la jumătate din nivelul altor decenii.
  Și ţările din Africa de Vest se luptă cu secetă severă 100 de zile pe an, iar ţările mai sărace nu sunt în măsură să lupte cu această problemă.
  https://www.capital.ro/scenariul-soc-care-ar-putea-aduce-sfarsitul-lumii-suntem-intr-o-situatie-fara-prcedent.html

  1. Apopcalipsa 16
   8. Şi al patrulea înger a vărsat cupa lui în soare şi i s-a dat să dogorească pe oameni cu focul lui.
   9. Şi oamenii au fost dogoriţi cu mare arşiţă şi au hulit numele lui Dumnezeu, Care are putere peste urgiile acestea, şi nu s-au pocăit ca să-I dea slavă.
   10. Şi al cincilea înger a vărsat cupa lui pe scaunul fiarei şi în împărăţia ei s-a făcut întuneric şi oamenii îşi muşcau limbile de durere.
   11. Şi au hulit pe Dumnezeul cerului din pricina durerilor şi a bubelor lor, dar de faptele lor nu s-au pocăit.
   12. Şi al şaselea înger a vărsat cupa lui în râul cel mare Eufrat şi apele lui au secat, ca să fie gătită calea împăraţilor de la Răsăritul Soarelui.

  1. Sfântul Paisie Aghioritul ne spune foarte clar să nu primim buletinele sau pașapoartele electronice ( cu cip ) , întrucât cine va face aceasta cu foarte mare greutate va fi în stare să refuze pecetea. Astfel, buletinul sau pașaportul electronic ( sau biometric, cum vreți să-i spuneți ) nu reprezintă pecetea, dar sunt un lucru extrem de periculos de primit. Faptul că atunci când se fac pozele pentru aceste documente ( sau și în alte situații , de ex. telefoanele de ultimă generație ) i se poate imprima omului codul de bare ( = numărul antihristului ) pe frunte sau braț sau pe altă parte a corpului, fără știința sa, este un lucru extrem de periculos din punct de vedere al credinței, dar nu reprezintă pecetea , ci sunt pași către pecetluire. DE CE REPREZINTĂ UN PERICOL AȘA MARE ? Pentru că prin aceste imprimări de coduri de bare ascunse, prin cardul bancar , prin cardul de sănătate , prin permisul de conducere , prin toate documentele legate de identitatea noastră care au cod de bare sau cip, deci numărul antihristului , OMUL DĂ DREPTURI DIAVOLULUI ASUPRA SA. Să zicem că printr-un card de reduceri la farmacie care are cod de bare omul dă 10% drepturi diavolului, prin buletinul/pașaportul electronic/biometric va da 90% drepturi diavolului. Cu cât omul dă mai multe drepturi diavolului , cu atât mai lesne va primi pecetea.

   Știm cu siguranță că cipul implantat în mâna omului este pecetea diavolului , acel nivel 2 de care vorbește Părintele Elpidie. În cazul peceții de pe frunte va fi vorba, cel mai probabil, tot de un CIP, PE CARE OMUL VA ALEGE ÎN MOD CONȘTIENT SĂ-L PRIMEASCĂ, cel care va dori aceasta. Atât pecetea de pe mână cât și cea de pe frunte VOR FI VIZIBILE CU OCHIUL LIBER. La oamenii care au ales să primească cipul în mână, PECETEA ESTE VIZIBILĂ CU OCHIUL LIBER. Un călugăr a văzut un astfel de caz ( apărea o luminiță pe mână, nu stătea aprinsă mereu ).

   La fel și prin păcat omul dă drepturi diavolului. Un păcat de moarte nepocăit, nespovedit nu-i asigură omului iadul ? Nu de aceea este numit de moarte ? Trebuie să căutăm să vedem care sunt păcatele de moarte și să ne căim de ele , să le spovedim și să ne străduim să nu mai cădem în ele. Astăzi omul merge în iad, în principal , din cauza desfrânării și a iubirii de arginți. Desfrânarea este păcat de moarte, iar prin iubirea de argint omul face tot felul de compromisuri prin care poate ajunge și la primirea peceții ( pentru a nu-și pierde bogăția materială ) .

   Astfel la păcatele de moarte intră: uciderea, desfrânarea, furtul ,mărturisirea strâmbă prin care am cauzat o mare nedreptate cuiva ( nu e vorba de simpla minciună ) , apelarea la păgânisme ( vrăjitoria și toate practicile care își au originea în religii păgâne, yoga, medicina chineză, ayurveda, voo-doo , bioenergie și altele ). Este posibil să fie și alte păcate de moarte. Cercetați-vă pe voi înșivă și conștiința vi le va arăta.

   Acum trebuie văzut ce intră în cadrul acestor păcate de moarte.

   Spre exemplu, la desfrânare intră:
   – malahia ( masturbarea )
   – privirea la femeie poftind-o ( nu e vorba de o privire obișnuită, ci de imaginație, înțelegeți voi; dacă îți vine un simplu gând în minte și îl alungi, nu e păcat; păcat este când te apuci să analizezi în detaliu )
   – avortul ( este păcat și al bărbatului nu doar al femeii )
   – a nu lăsa copiii să vină ( orice mijloc prin care se împiedică venirea pe lume a copiilor ) . Un cuplu a mers la un părinte cu 2 copii. Cum i-a văzut, părintele le zice: și ceilalți 10 copii unde sunt ?
   – relațiile dintre bărbat și femeie din afara căsătoriei
   – trăirea în concubinaj
   – perversiunile ( sodomia, gomoria, etc. )

   Trebuie să ne analizăm bine pe noi înșine și să ne căim, să ne spovedim, să ne rugăm în fiecare zi ( o rugăciune mică poate spune oricine ) , să ne împărtășim, să facem milostenie ( sunt multe forme de milostenie, nu numai banii, de ex: a spune o rugăciune pentru altul, a-l ajuta cu ceva, la vreo treabă etc. ), fapte bune, căci altfel nu vom pricepe ce se întâmplă și nu vom avea puterea să nu primim pecetea. Această putere vine de la Dumnezeu.

   Cu nădejde în Dumnezeu !

 2. Prostia este consecinta a pacatului, iar intelepciunea roada a virtutilor!
  Gandurile la placerea trupului si la lume aduc adesea pofta de patimi care este doar o pofta irationala si care se termina in nemasurata prostie, insa gandul la Dumnezeu si la moarte aduce pofta duhovniceasca, singura pofta desavarsit buna care nu intarzie sa aduca si roada intelepciunii.
  Cauzele afundarii omului in prostie se trag atat de la paraginirea sufletului cu indiferenta, parere de sine, ura si mandrie, cat si de la paraginirea trupului prin desfranare, betie, inbuibare si toate celelalte patimi trupesti.
  Astfel, indobitocit de patimi, omul ajunge sa nu mai faca distinctia fireasca intre bine si rau, si ajunge sa numeasca cu cea mai mare seninatate virtutea drept rusine, iar pacatul drept virtute.
  Omul simplu in gandire dar nepatimas, se aseamana celui care are putini bani, dar ii cheltuie cu multa chibzuinta, pe cand omul destept dar patimas, este asemenea bogatului care cheltuie banii cu necumpatare pe afaceri proaste sau pe lucruri fara utilitate reala.
  Opusul prostiei nu este desteptaciunea (cum s-ar crede) ci intelepciunea, sau mai bine zis dreapta-socoteala.
  Omul intelept este prin excelenta omul smereniei caci el invata de la toti si de la toate: invata de la cei buni virtutea dar invata si de la cei rai despre consecinta rautatii pentru a se feri de rautate. Omul intelept, nu se da inlaturi de la a primi lectii de intelepciune nici de la un copil, nici de la cel socotit drept imoral dar in care a stralucit o scanteie de adevar, nu se de in laturi nici de la cel la care s-ar fi asteptat mai putin pe lumea aceasta. Omul smerit si virtuos este deschis mereu spre intelepciune, pe cand omul patimas cade mereu in fapte de prostie si rusine.
  https://ortodoxiatinerilor.ro/fapte-rele/lupta-cu-patimile/16726-prostia-este-consecinta-a-pacatului-iar-intelepciunea-roada-a-virtutilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button