X

Turcia se pregătește să inunde un oraș istoric, vechi din antichitate

Orașul de 12.000 de ani pe cale să fie înghițit de ape - 9

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Un oraș istoric din Turcia, a cărui existență datează de acum 12. 000 de ani și în care trăiesc în prezent mii de persoane, este în pericol să fie distrus.

Responsabile sunt autoritățile locale care, în ciuda campaniilor duse de opoziție zeci de ani, plănuiesc să inunde regiunea.

Operațiunea din Hasankeyf – oraș situat în sud-estul Turciei, pe malul râului Tigru – începe în 8 octombrie, a anunțat sâmbătă guvernatorul regional, ceea ce a stârnit furia rezidenților, care au la dispoziție o lună să își părăsească locuințele, scrie CNN.

Decizia vine în contextul construirii în regiune a barajului Ilisu, care va produce energie.

Acesta este un proiect controversat care a stârnit numeroase dispute, ani la rând, și care a pierdut susținerea guvernelor străine din cauza impactului devastator pe care îl are asupra orașului antic. Se estimează că orașul Hasankeyf dateză de aproximativ 12.000 de ani, astfel că este considerat a fi una dintre cele mai vechi așezări din Mesopotamia.

Printre cele mai semnificative elemente din oraș sunt rămășițele unui pod din secolul al XII-lea, un mormânt cilindric din secolul al XV-lea, ruinele a două moschei și sute de peșteri naturale.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button