X

Bozgorii fac legea la Valea Uzului: Drumul spre Moldova blocat și parcela ostașilor români îngrădită

Îndemn al unui călugăr franciscan: Steagul secuiesc să ajungă pe clădirea Parlamentului din Bucureşti

Borboly Csaba către etnicii maghiari la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului: „Toţi avem un rol în procesul de apărare a Văii Uzului!”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Borboly Csaba către etnicii maghiari la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului: „Toţi avem un rol în procesul de apărare a Văii Uzului!”

Cu ocazia comemorării tinerilor secui ce şi-au pierdut viaţa în urmă cu 75 de ani în această zonă, parcela unde sunt amplasate crucile în memoria eroilor români a fost îngrădită, iar drumul dinspre Moldova a fost închis. 

Comunitatea maghiară a comemorat, luni, la Cimitirul Militar Internaţional de la Valea Uzului, 75 de ani de când „armata sovietică a spart linia de front de la Valea Uzului”, prima înfrângere fiind suferită de o unitate de grăniceri secui formată din tineri de 17 şi 18 ani.

La comemorarea din acest an, faţă de anii precedenţi, s-a încercat o mobilizare mult mai mare a etnicilor maghiari, în contextul tensiunilor existente după ce, la începutul acestui an Primăria oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău, a ridicat acolo zeci de cruci pentru eroii români.

Astfel, organizatorii comemorării au îngrădit acea porţiune a cimitirului unde Primăria Dărmăneşti a amenajat monumentul dedicat eroilor români şi de alte naţionalităţi care şi-au pierdut viaţa în luptele din acea zonă, din cele două războaie mondiale, iar paznici civili au supravegheat să nu intre nimeni. De altfel, după intrarea în cimitir a păstrătorilor de tradiţii îmbrăcaţi în husari, aceştia au fost poziţionaţi cu spatele la crucile eroilor români.

De asemenea, la solicitarea organizatorilor, drumul dinspre Moldova spre Valea Uzului a fost închis, tocmai pentru a se preîntâmpina orice posibile evenimente negative.

În discursul său, Borobly Csaba le-a spus participanţilor că fiecare dintre ei are un rol „în procesul de apărare a Văii Uzului”.

„Nu este suficient doar să ne reamintim: sacrificiul imens al tinerilor eroi secui ne îndeamnă să luăm o poziţie hotărâtă. (…) Faptul că suntem aici împreună, reprezintă o mare forţă: comunitatea maghiară este împreună, indiferent că reprezentăm Transilvania sau regiunea Partium, inimile noastre bat la unison şi arată celor care vor ca acest pământ să fie al lor, că aici este casa noastră, de mai bine de o mie de ani.

Vă mulţumesc pentru faptul că sunteţi prezenţi aici într-un număr atât de mare, deoarece fiecare dintre noi este răspunzător pentru soarta Văii Uzului. Este de asemenea important ca fiecare din noi să facă ceea ce ştie cel mai bine, fie că este politician, civil, păstrător al tradiţiilor, conducătorii de instituţii, jurişti, avocaţi. Toţi avem un rol în procesul de apărare a Văii Uzului!”, a spus Borboly Csaba de pe scena amplasată în interiorul cimitirului, unde s-au desfăşurat şi manifestările de comemorare.

În aceeaşi idee a vorbit în predica sa, la sfârşitul slujbei religioase, celebrate de episcopul Tamás József, şi călugărul franciscan Csaba Böjte. Acesta a spus în discursul său că e nevoie de dreptate şi iubire, iar în cazul Văii Uzului iubirea trebuie îmbrăcată în dreptate şi dreptatea trebuie să biruiască.

„Dacă pentru această ţară sunt buni banii noştri plătiţi prin taxe, munca noastră cu sudoare, atunci să fie bune şi drapelul nostru, şi imnul nostru, şi limba noastră”, a mai declarat călugărul franciscan, potrivit agenţiei de presă ungară MTI, în contextul în care i-a îndemnat pe cei prezenţi să se roage pentru ca şi steagul secuiesc să ajungă pe clădirea Parlamentului din Bucureşti.

La comemorarea de luni au participat şi parlamentari UDMR, ai administraţiei publice judeţene şi locale, ai Consulatului ungar din Miercurea Ciuc, ai PCM (care au intrat în cimitir scandând, printre altele, Ria, Ria Hungaria!), PPMT etc.

Comemorarea a fost organizată de Primăria comunei Sânmartin, Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural Judeţean Harghita.

∗∗∗

Reamintim că tensiunile în ceea ce priveşte Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului au început când Primăria Dărmăneşti a ridicat acolo zeci de cruci pentru eroii români. Acestea au fost ulterior acoperite cu saci negri de câţiva cetăţeni maghiari. După aceste incidente, Consiliul Judeţean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână.

În 6 iunie, de Ziua Eroilor Români, mai multe asociaţii de români au mers la Cimitirul de la Valea Uzului pentru a comemora soldaţii români. Însă membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna au organizat, la rândul lor, un protest „paşnic” la cimitir, exact în aceeaşi zi, făcând un lanţ uman pentru a nu-i lăsa pe români să intre în interior. La un moment dat, poarta a fost ruptă, iar românii, împreună cu un sobor de preoţi, au intrat în cimitir, unde a avut loc o slujbă religioasă. În momentul de faţă, comuna Sânmartin şi oraşul Dărmăneşti îşi revendică fiecare satul Valea Uzului, unde este amplasat şi cimitirul. (Şt.P.)

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Ii pune Dancila pe fuga in doi timpi si trei miscari, cu tot cu uniformele lor de parada!
    “Am văzut că toţi bărbaţii din România şi-au găsit ţinta perfectă, toţi vor să se lupte cu premierul României. Nu mai au nimic de împărţit între ei, toţi vor ca premierul României să plece de la Palatul Victoria, să nu mai fie preşedinte de partid… Eu sunt convinsă că am puterea să merg mai departe şi să le demonstrez că greşesc”
    https://www.news.ro/politic-intern/dancila-toti-barbatii-din-romania-si-au-gasit-tinta-perfecta-toti-vor-sa-se-lupte-cu-premierul-romaniei-nu-mai-au-nimic-de-impartit-intre-ei-1922404229172019081919100739

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button