X

Sinaxarul Sfinților din închisori: Nichifor Crainic – cel mai mare poet român creștin

47 de ani de la trecerea la Domnul

Este cel mai mare poet român creştin şi unul dintre cei mai mari poeţi creştini ai lumii. A fost Profesor universitar, academician şi ziarist. Opera sa poetică este completată de opera eseistică şi mistică. Prelegerile sale universitare îi înălţau pe auditori la ceruri.

Nichifor Crainic este reprezentantul tradiţionalismului şi orientării spre Bizanţ. Filiaţia bizantină ca trăsătură spirituală a neamului românesc este structurală şi nimeni nu o poate contesta.

Nici orientarea spre cultura franceză, nici aplecarea spre nemţi ori ruşi nu egalează forţa cu care substanţa noastră spirituală se simte ortodox – bizantină. Acest aspect l-a susţinut Nichifor Crainic în întreaga sa operă, contribuind în plus la reabilitarea Bizanţului, atât de nedrept calomniat în Occidentul de după Revoluţia franceză. El era de altfel ortodox convins şi adversar al catolicismului.

Pentru ideile sale, Nichifor Crainic a suferit o îndelungată detenţie, în timpul căreia a compus în memorie numeroase poezii. Acestea au ajuns şi afară, unde au circulat ilegal. Nădăjduim însă că într-o zi vor vedea lumina tiparului.

În temniţă poetul se ruga adâncit în sineşi, în genunchi, ceasuri întregi. Dar totuşi acest om de o remarcabilă sensibilitate era dublat de un senzorial nestăpânit. Datorită respectului pentru opera sa şi pentru suferinţa îndurată nu vom vorbi despre slăbiciunile lui omeneşti. A făcut regretabile compromisuri de conştiinţă dar opera lui rămâne pură şi autentic ortodoxă. El a murit ca un singuratic, căci era încă ostracizat.

Uitând greşelile omului, rămânem cu imaginea poetului şi gânditorului creştin care va impresiona oricând şi oriunde va fi citit. Azi se lasă tăcere peste opera lui dar într-o zi va fi aşezat în locul de cinste al culturii.

extras din Ioan Ianolide – Întoarcerea la Hristos.
Document pentru o lume nouă, Editura Bonifaciu, București, 2012, pag. 305-306

Profesor de Mistică la Facultatea de Teologie din Chişinău şi din Bucureşti, iar, sub Antonescu, ministru al culturii şi al propagandei, Nichifor Crainic fusese arestat încă din 1947 şi condamnat, drept criminal de război, la muncă silnică pe viaţă.

După cei şaptesprezece ani de temniţă, îi cunoscuse pe toţi directorii închisorilor prin care trecuse, pe toţi „marii criminali de război” din care făcea şi el parte, pe toţi cei prăbuşiţi cu fruntea-n ţărână în faţa lui Maromet, la Jilava, precum şi pe mulţi dintre cei ce făcuseră pe eroii pentru mai mult sau mai puţin timp.

Nu se lăuda însă nici cu ce făcuse el în fața polonicului, nici nu povestea ce făcuseră alţii sub bâtele cu care, în multe locuri, fuseseră mânaţi din urmă, după cum nici nu se acuza pe sine de slăbiciuni, sau pe cei slabi de căderile din care se mai ridicaseră sau nu.

Multe fapte, întâmplări sau necazuri din viaţa lui de proscris fuseseră, în schimb, transformate în legende ce făcuseră ocolul închisorilor. Le rosteau deţinuţii, murmurându-le din scrijeliturile de pe pereţii celulelor şi le transmiteau apoi până unde puteau s-ajungă prin alfabetul Morse.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm și serverul, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Sfinții Închisorilor
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

3 comentarii

 1. Off topic:
  Studiu al capitolelor 17-18 din Apocalipsa realizat de mine, Naavin Shah
  CINE ESTE BABILONUL CEL MARE?
  Stim ca
  1. Sade pe ape multe-Apoc.17:1
  2. Este imbracata cu haine scumpe si impodobita cu aur-Apoc17:4
  3. Desfraneaza cu imparatii pamantului-Apoc17:2)
  4. Mama tuturor uraciunilor pamantului-Apoc17:5
  5. E beata de Sangele Sfintilor-Apoc17:6
  6. E purtata de fiara cu zece coarne si 7 capete-Apoc. 17:7(Antihristul-vezi Apoc. 13:1)
  7. Toate neamurile s-au ratacit cu fermecatoriile ei(Apoc18:23)
  EXPLICATIE:
  In primul rand, Babilonul cel mare este o religie. Conform argumentelor aduse mai sus, Babilonul cel mare este „Biserica” catolica, pentru ca:
  1. B.C- Sade pe ape multe: E cea mai numeroasa religie a Pamantului, detine cei mai multi adepti, se intinde pe tot pamantul
  2. E plina de aur, e una dintre cele mai bogate, dar si cele mai hoate institutii ale Pamantului
  3. E rupta de Dreapta Credinta din cauza Filoloque, doctrina introdusa de Imparatul Roman al vremii, imparatii au condus mereu si au manipulat cum au vrut B.C
  4. Din ea au aparut toate ereziile, e mama sectelor, e plina de pacate, de preoti homosexuali si pedofili
  5. Nu recunoaste Sfintii Dreptei Credinte, are pseudo-sfinti, bai mai mult, a martirizat o multime de Sfinti ai dreptei Credinte printre care si Romani din Transilvania
  6. E purtata pe spate de Antihrist, el o va declara ca suprema peste toate religiile pamntului, conform profetiilor Sfintilor. Papa nu este nimeni altul decat fiara/proorocul mincinos din Apocalipsa 13:11-18
  7. E plina de fermecatorii si inselaciuni, papa face delegatii in haine de miel, dar el defapt e lup, creeaza o impresie buna despre Biserica Catolica, despre care Duhul Sfant spune prin Sf.Ap. Ioan ca e plina de demoni, a ajuns inchisoare tuturor duhurilor necurate si tuturor pasarilor spurcate si urate-Apocalipsa 18:2.
  INCHEIERE: CE SE VA INTAMPLA CU BABILONUL CEL MARE?
  Apocalipsa 18:21-24: Va fi nimicit, va fi distrus, nu se va mai afla nimic din ea, niciun suflet, nicio lumina, precum o piatra aruncata in mare, asa va fi nimicit si Babilonul-„Biserica” Catolica.
  CINE VA NIMICI BABILONUL?
  Insusi Antihristul, al carui Profet mincinos este papa- Apocalipsa 17:16-18. Desi antihristul va declara suprematia Vaticanului peste toate religiile pamantului, chiar el il va distruge si il va lasa gol, fiindca Domnul a pus in inimile lor ca sa faca Voia Lui.
  SLAVA LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE, SI FIE CA ACEST STUDIU SI ACEASTA DESCOPERIRE SA LE FIE DEFOLOS CAT MAI MULTOR OAMENI SI SA II CALAUZEASCA PE CALEA CATRE IMPARATIA LUI DUMNEZEU! AMIN! VINO DOAMNE IISUSE!

 2. Slava Domnului dar sa nu uitam si de Traian Dorz care a scris peste 2000 de poezii,meditatii,proză mare parte tot in inchisori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.