X

Biserica Sârbă îl acuză pe președintele Muntenegrului că îi ajută pe schismatici să obțină autocefalia după modelul ucrainian

Catedrala Învierii lui Hristos a Bisericii Ortodoxe Sârbe din Podgoriţa, Muntenegru.  Foto: waytomonte.com

Milo Đukanović intenționează să creeze o singură Biserică Locală în Muntenegru.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Președintele Muntenegrului Milo Đukanović intenționează să creeze o singură Biserică în țară, care va include reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Sârbe și ai Bisericii Ortodoxe din Muntenegru, informează RIA Novosti.

Încă din iulie șeful statului a înaintat propunerea de a începe negocierile privind unificarea tuturor bisericilor ortodoxe din țară în una singură și a invitat reprezentanții eparhiilor Bisericii Ortodoxe Sârbe să participe la “formarea Bisericii Ortodoxe din Muntenegru fără indicarea apartenenței etnice”.

La rândul său, șeful consiliului juridic al Mitropoliei din Muntenegru şi a Litoralului al Bisericii Ortodoxe Sârbe, protoiereul Velibor Đomić a declarat că ideea lui Milo Đukanović este o copie nereușită a “modelului ucrainean”.

„Rădăcina acestor idei nu se află la Podgorița, ci la Kiev. Ei încearcă cu insistenţă să pună în aplicare scenariul ucrainean aici, în Muntenegru. De multe ori am subliniat că sunt lucruri incomparabile și situația aici este semnificativ diferită.

Timpul a arătat deja că «modelul ucrainean» nu contribuie la depășirea dezbinării sau a neînțelegerilor. Dimpotrivă, în Ucraina dezbinarea a devenit și mai profundă, iar conflictul a escaladat. Bisericile și problemele bisericești trebuie lăsate clerului, nu autorităților lumești”.

Potrivit politicianului muntenegrean Marco Milaćić, autoritățile fac lobby în privinţa Bisericii din țară după exemplul BOaU.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button