X

Biserica Sârbă îl acuză pe președintele Muntenegrului că îi ajută pe schismatici să obțină autocefalia după modelul ucrainian

Catedrala Învierii lui Hristos a Bisericii Ortodoxe Sârbe din Podgoriţa, Muntenegru. Foto: waytomonte.com

Milo Đukanović intenționează să creeze o singură Biserică Locală în Muntenegru.

Președintele Muntenegrului Milo Đukanović intenționează să creeze o singură Biserică în țară, care va include reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Sârbe și ai Bisericii Ortodoxe din Muntenegru, informează RIA Novosti.

Încă din iulie șeful statului a înaintat propunerea de a începe negocierile privind unificarea tuturor bisericilor ortodoxe din țară în una singură și a invitat reprezentanții eparhiilor Bisericii Ortodoxe Sârbe să participe la „formarea Bisericii Ortodoxe din Muntenegru fără indicarea apartenenței etnice”.

La rândul său, șeful consiliului juridic al Mitropoliei din Muntenegru şi a Litoralului al Bisericii Ortodoxe Sârbe, protoiereul Velibor Đomić a declarat că ideea lui Milo Đukanović este o copie nereușită a „modelului ucrainean”.

„Rădăcina acestor idei nu se află la Podgorița, ci la Kiev. Ei încearcă cu insistenţă să pună în aplicare scenariul ucrainean aici, în Muntenegru. De multe ori am subliniat că sunt lucruri incomparabile și situația aici este semnificativ diferită.

Timpul a arătat deja că «modelul ucrainean» nu contribuie la depășirea dezbinării sau a neînțelegerilor. Dimpotrivă, în Ucraina dezbinarea a devenit și mai profundă, iar conflictul a escaladat. Bisericile și problemele bisericești trebuie lăsate clerului, nu autorităților lumești”.

Potrivit politicianului muntenegrean Marco Milaćić, autoritățile fac lobby în privinţa Bisericii din țară după exemplul BOaU.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Înșelări
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.