X

Zelensky a refuzat să semneze documentul «ecologist»-capcană, propus de Fanar, ce includea politica lui Poroschenko de imixtiune în problemele bisericii

Photo: strana.ua

Istanbul, August 15, 2019

Președintele ucrainian Zelensky a efectuat o vizită intens mediatizată la Patriarhia din Constantinopol în 08 august 2019. Predecesorul sau, Poroschenko, care a colaborat îndeaproape cu Patriarhul Bartolomeu, pentru a crea noua filetistă și schismatică “Biserica Ortodoxă din Ucraina” (OCU), dar Zelensky merge pe o formă guvernamentală ce nu interferează cu problemele Bisericii.

Dupa cum a relatat OrthoChristian, Zelensky a reiterate din nou Patriarhului Bartolomeu, ca guvernul nu trebuie sa se amestece in problemele Bisericii, iar la randul sau Patriarhul a promis sa nu se amestece in chestiunile OCU; totuşi, tomosul de autocefalie acordat de Patriarh OCU, stipuleaza in mod clar influenta crescanda a Constantinopolului si rolul acestuia în cadrul OCU.

S-a relatat de asemenea ca Zelensky a refuzat sa semneze un acord ecologic care fusese pregatit in prealabil de Patriarhie si Ministerul Afacerilor Externe, desi nu este clar in ce scop.

Totusi, conform unei noi relatari a publicatiei ucrainiene Strana, pozitia lui Zelensky, de neamestec a fost cea care l-ar fi impiedicat să semneze acordul.

Potrivit unor surse din cercurile Bisericii, intalnirea a fost initiata de Departamentul de Stat al SUA, care a dorit sa arate lumii ca nu exista niciun fel de probleme intre Zelensky si Fanar. Acest punct de vedere este impartasit si de analistii politici ucrainieni. Departamentul de Stat a jucat un rol decisiv si de lider in crearea OCU si este dornic sa-si vada activitatea continuata.

In mod simbolic, pentru Washington a fost important ca partile sa semneze acest acord, insa a fost ales un subiect neutru si placut, cum este ecologia.

Totusi, Patriarhia si mai dornica sa proclame actele sale altruiste de Biserică Mamă, a făcut unele schimbari de final in document, care au condus la esec.

«Grecii au negociat cu Kievul un document de natura pur ecologica, dar au introdus un numar important de suplimente. Printre ele – consimtamantul lui Zelensky de a garanta continuitatea politicilor lui Poroschenko in sfera religioasa, recunoasterea rolului cheie al tomosului in procesul de dezvoltare a domeniului Bisericii in Ucraina si a recunoasterii de catre presedinte a OCU ca singura Biserica Ortodoxa canonica din Ucraina. Dar, când a primit noul text, Zelensky a refuzat sa-l semneze, subliniind ca statul nu se va amesteca in chestiunil Bisericii» a mentionat sursa pentru Strana.ua.

traducere de Dumitru Albu

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Înșelări
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

2 comentarii

    1. Nu stii ca ss Barty e mare ecologist? A fost viclean, caci intr-un acord despre ecologie, a strecurat detalii care priveau implicatiile statului in viata interna a Bisericii din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.