X

Iohannis a cerut ca România să primească refugiații salvați de pe țărmul Spaniei

Inquam Klaus Iohannis ochelari

Şase state membre UE şi-au exprimat dorinţa de a primi o parte dintre cei 147 de migranţi care se află la bordul navei umanitare a ONG-ului spaniol Proactiva Open Arms, care se află de joi în largul Insulei italiene Lampedusa, a anunţat joi premierul italian Giuseppe Conte, relatează Reuters şi AFP.

„Încă o dată, omologii mei europeni îmi întind mâna”, şi-a exprimat satisfacţia Conte, criticându-l foarte dur cu privire la acest dosar pe Salvini căruia îi ceruse demisia joia trecută.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne şi o sursă de la Ministerul francez de Interne au confirmat că negociau cu Comisia Europeană (CE) şi alte state membre.

Aceste discuţii nu s-au încheiat încă şi ar fi prematur să se detalieze – ţară cu ţară – repartizarea migranţilor salvaţi de Open Arms, potrivit unei surse franceze.

Aproximativ 150 de pasageri salvaţi în largul Libiei se află, în prezent, la bordul Open Arms.

ONG-ul spaniol, care a închiriat nava, a anunţat joi că vaporul era la ancoră în apele teritoriale italiene, la aproximativ opt kilometri de Insula Lampedusa.

Un tribunal administrativ italian, sesizat de ONG-ul spaniol, l-a contrazis pe ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, şi a permis miercuri Open Arms să intre în apele teritoriale italiene – în virtutea dreptului maritim internaţional.

Vaporul, a stabilit tribunalul, este necesar să primească o ”asistenţă imediată” cu privire la persoanele salvate, ”care au cea mai mare nevoie”.

Însă, judecătorii administrativi nu au precizat dacă Open Arms este autorizat să acosteze şi nici dacă migranţii de la bord pot debarca.

Matteo Salvini a emis însă un nou decret pentru a bloca intrarea navei în porturile italiene.

Pentru a intra în vigoare, decretele lui Salvini trebuie semnate mai întâi de ministrul apărării, care este membru al M5S, formaţiune care nu intenţionează în mod evident să-i urmeze ordinele după ce el s-a dezis de ea.

„Am luat această decizie motivată de raţiuni legale solide, ascultându-mi conştiinţa. Nu va trebui niciodată să uităm că în spatele polemicilor din aceste ultime zile, există copii şi tineri care au suferit violenţe şi abuzuri de toate felurile. Politica nu poate pierde niciodată din vederea umanitatea”, a explicat, joi, Elisabetta Trenta într-un comunicat.

În ajun, ea trimisese deja două nave pentru a escorta Open Arms, în grija de a evacua cei 32 de minori care petrecuseră două săptămâni la bord.

Reacţionând pe reţelele de socializare joi, Matteo Salvin i-a replicat deschis: „Umanitatea nu înseamnă să ajuţi traficanţi şi ONG-uri”.

„Din cauza acestui presupus concept de ‘umanitate’ în anii de guvernare democrată, Italia a devenit tabăra de refugiaţi a Europei”, a spus el, afirmând că „umanitate înseamnă mai degrabă să investeşti serios în Africa decât să deschizi porturile italiene”.

Salvini este creditat cu 36-38% în intenţiile de vot, iar popularitatea sa este alimentată de poziţia sa dură faţă de migranţii ilegali. Un front politic este pe cale să se formeze împotriva lui, printr-o alianţă neaşteptată între fostul său partener M5S şi Partidul Democrat (centru-stânga).

Proactiva, care dăduse asigurări în ajun că nu intenţionează să acosteze cu forţa, a precizat joi că migranţii de la bord „ştiu că există port pentru ei, dar vederea uscatului îi calmează”.

Ocean Viking, nava aparţinând SOS Mediterana şi Medicilor fără Frontieră (MSF), care caută de asemenea un port pentru peste 350 de migranţi, se îndrepta joi spre nord şi se afla între Lampedusa şi Malta.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Refugiați
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

5 comentarii

  1. Sa nu ne facem vriji prea multe, acei migranti cauta o viata mai buna undeva in Europa dar in niciun caz in Romania unde ar trai la fel de greu, in saracie maxima, ca la ei acasa! Toata lumea fuge fe saracie, prostie, hotie!

   1. Tu ii compari cu românii care s-au dus sa munceasca cinstit? Nu vezi cati violatori si extremisti au impanzit Europa?

 1. MALAI MARE,PLAVANUL de iohanis presedintele ales de BOII romani,adica MAJORITATEA,face ce vrea muschii lui de DIAVOL .
  Fiecare roman care l-a votat pe iohanis si care tot UN DIAVOL ESTE sa-si IA ACASA atitia migranti cit le revine matematic .
  Cred ca DUMNEZEU asta a.hotarit impotriva SATANISTILOR ROMANI.
  MIGRATIE CIT INCAPE.
  Sase sature BOII de romani de satanism,ca de ortodoxie le pute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.