X

Schismaticii din Ucraina s-au conformat cerințelor BOR și au înființat un Vicariat ortodox român în Ucraina

Va recunoaște BOR la schimb autocefalia noii structuri schismatice din Ucraina?

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Epifanie Dumenko, “mitropolitul” grupării schismatice din Ucraina, a declarat că “Sinodul” BoaU (biserica ortodoxă autocefală a Ucrainei) “a creat un vicariat pentru românii care doresc să folosească limba română la Liturghie în comunitățile lor”, informează Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi din Ucraina . 

Epifanie a declarat de asemenea că delegația sa a vizitat România de mai multe ori, iar el a trimis personal o scrisoare cu nişte sugestii Patriarhului Daniel.

“Acum am realizat cererea lor sinodală să aibă un vicariat român în Ucraina, la fel cum în România există un vicariat ucrainean în cadrul Bisericii Ortodoxe Române sub conducerea Patriarhului însuși. Deci, am deschis un Vicariat român care va fi condus de Întâistătător”, a spus Epifanie.

“Prin urmare, facem multe pentru ca toate Bisericile rând pe rând să recunoască statutul nostru autocefal”, a concluzionat Dumenko.

Amintim că până în prezent nici o parohie românească nu intră în componenţa BOaU. Mai mult, reprezentanții BOaU le-au propus preoților unor astfel de parohii să “se care în România”.

Epifanie: Biserica din Grecia a recunoscut de facto BOaU

Întâistătătorul BOaU a spus că “frații noștri din Biserica Greacă” au participat la “slujba” structurii sale din 28 iulie și a comentat deschiderea Vicariatului român.

La 28 iulie 2019 la “slujba” în cinstea Zilei Creştinării Rusiei Kievene, Epifanie Dumenko a declarat “recunoașterea de facto” a BOaU de către Biserica Ortodoxă Greacă.

“În general, lucrăm pentru ca autocefalia Bisericii noastră să fie recunoscută de reprezentanții altor Biserici Ortodoxe locale”, a spus Dumenko după “rugăciunea” de pe dealul Sf. Vladimir. “Și astăzi la oficierea liturghiei au participat reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din Grecia. De asemenea, arhiereul nostru alaltăieri şi ieri a slujit cu reprezentanți ai Bisericii Grecești din Tesalonic. Acest lucru mărturisește faptul că, de facto, Biserica din Grecia recunoaște autocefalia Bisericii noastre Ortodoxe a Ucrainei (BOaU – n.red.)”.

Înainte de Procesiunea Calea Crucii la Kiev, la sfârșitul “liturghiei” de la Sofia, Epifanie a anunțat de asemenea că “frații noștri din Biserica Ortodoxă Greacă au luat parte la slujire. Noi treptat obţinem recunoașterea statutului nostru autocefal din partea altor Biserici Ortodoxe”.

Mitropolitul Ioan de Lagada

Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi a aflat că este vorba de Mitropolitul Ioan de Lagada, arhiereul Mitropoliei de Lagada a Bisericii din Grecia, care aparține așa-numitelor “teritorii noi”, adică are subordonare dublă, atât Bisericii din Constantinopol, cât și Bisericii din Grecia.

Va recunoaște BOR la schimb autocefalia noii structuri schismatice din Ucraina?

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. “Amintim că până în prezent nici o parohie românească nu intră în componenţa BOaU.” – si asa va ramane.

  2. Deja era complicată situația. Acum au complicat-o și mai tare. Nimeni n-o s-o mai poată desface, dacă nu se revine la ceea ce a fost. După Creta s-a deschis larg calea a schismelor și ereziilor de tot felul. Și va fi din ce în ce mai rău, în timp ce cler și mireni tac din gură ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

  3. Recunoașterea schismaticilor va fi căderea finala a “BOR”, de fapt, prin acest ultim act se vor exclude singuri din Biserica cea Adevarata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button