X

Protest uriaș la Praga, cel mai mare de după 1989: un sfert de milion de oameni în stradă

Protest uriaş, cel mai mare de după 1989: un sfert de milion de oameni în stradă
FOTO: Casa Jurnalistului
Circa 250.000 de manifestanţi au cerut duminică, la Praga, demisia premierului Cehiei, Andrej Babis; cifrele comunicate de organizatorii protestelor nu au putut fi verificate independent, dar Reuters şi DPA consemnează că a fost cel mai mare protest antiguvernamental al cehilor din ultimii 30 de ani, după aşa-numita Revoluţie de Catifea care a dus la căderea regimului comunist din fosta Cehoslovacie, în 1989.

Protestele împotriva lui Babis continuă de câteva săptămâni, în contextul anchetelor privind presupusele fraude şi conflicte de interese în care este implicat premierul miliardar.

Protestul a fost organizat de grupul Million Moments for Democracy, iniţial format din studenţi şi care a devenit o mişcare de masă.

“Demisia”, “Ne-am săturat”, “Nu renunţăm la democraţie”, au fost mesajele de pe bannerele afişate de protestatari. Multe familii şi-au adus copiii la protest.

Numirea unui nou ministru al Justiţiei după ce poliţia a cerut în aprilie inculparea lui Babis a amplificat suspiciunile că prim-ministrul încearcă să influenţeze procedurile judiciare.

Protestul de duminică a fost organizat de gruparea civică Milioane de Momente pentru Democraţie, fondată de studenţi. La manifestaţie nu a fost invitat să ia cuvântul niciun politician.

Rezultatele preliminare ale unui audit al Comisiei Europene, obţinute de presa cehă, au arătat că care arată că Uniunea Europeană ar putea cere unor firme legate de Babis să ramburseze 17,4 milioane de euro şi că acesta se află în conflict de interese ca beneficiar al fondului fiduciar către care a transferat managementul holdingului său evaluat la 3,7 miliarde de euro.

Premierul a susţinut de multe ori că „nu se va restitui nimic” şi că concluziile finale ale auditului, aşteptate spre sfârşitul anului sau abia în 2020, vor dovedi că este nevinovat.

El a recunoscut dreptul cetăţenilor de a protesta, dar a refuzat să demisioneze.

Mişcarea sa populistă, ANO, conduce un Guvern de coaliţie – minoritar – cu social-democraţii. El beneficiază, de asemenea, de susţinerea tacită a comuniştilor – o premieră în istoria postcomunistă a Cehiei.

Formaţiunea sa politică este în continuare favorită în sondajele de opinie, deşi procentajul celor care o susţin a scăzut în ultimele două luni.

Un sondaj Kantar ale cărui rezultate au fost publicate pe 9 iunie arăta că 27,5% din cetăţeni sunt favorabili ANO.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm și serverul, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

2 comentarii

  1. Instaurarea republicii procurorilor este un proces global. Doar nu credeai ca se intampla doar in Romania.

   In Cehia sunt in strada hastagistii.

   Vezi pe larg la: http://www.justitiarul.ro/au-si-cehii-turma-lor-de-protestatari-dirijata-din-exterior/

   Articolul indicat merita salvat pentru ca arata clar modul de operare al celor care construiesc imperiul. Sa nu ne amagim asadar ca in Romania a fost vorba de cativa smecheri din servicii si justitie care au tras niste sfori ci de o actiune bine coordonata din exterior pe care aceste cozi de topor au executat-o tradand juramantul catre tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.