X

Schismaticul Filaret, autoproclamat “patriarhul Ucrainei”, nu vrea să fie dependent de Fanar. Poroșenko i-ar fi promis conducerea viitoarei patriarhii

“Patriarhul” Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei de la Kiev Filaret Denisenko.  Imagine: Glavkom
Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a PK Filaret a spus că ucrainenii au primit de la Constantinopol un alt Tomos şi a declarat: “Noi nu dorim o asemenea autocefalie!”, relatează Uniunea jurnaliștilor ortodocși din Ucraina.

Întâistătătorul “Patriarhiei de la Kiev” Filaret Denisenko este încrezut de faptul că “aşa-numita Biserică Ortodoxă a Ucrainei este dependentă de Patriarhatul de Constantinopol”, şi de aceea “noi nu dorim o asemenea autocefalie”. Relatăm cuvintele sale din interviul pentru publicaţia “Glavkom”.

După părerea lui Filaret, Biserica Ortodoxă a Ucrainei nu poate fi considerată o Biserică independentă din mai multe motive. În special, pentru că nu are dreptul de a găti smirnă, iar “o biserică care nu are un astfel de drept nu este independentă”.

Al doilea motiv, care demonstrează dependența BOaU de Fanar, în opinia lui Filaret, este că “Tomosul ne interzice să avem dieceze și parohii în afara Ucrainei … și indică faptul că acești ucraineni (emigranți – n.red.) trebuie să aparțină Patriarhiei Constantinopolului”.

Filaret este convins că “Patriarhul Constantinopolului dorește să-și mărească turma în detrimentul ucrainenilor, așa cum face prin bisericile grecești”. La rândul său, subliniază “patriarhul” BOU-PK, “ne aflăm pe poziția libertăţii de alegere: dacă doriți să aparțineți Patriarhiei de Constantinopol, atunci o puteţi face. Dar Tomosul ne obligă să cedăm parohiile noastre de peste hotare”.

În plus, după părerea lui Filaret, “ne-au prescris în Tomos că Patriarhul de Constantinopol va rezolva problemele care apar în BOaU. Apare întrebarea: în ce constă, atunci, autocefalia noastră? Prin urmare, nu vrem o astfel de autocefalie”.

Când jurnalistul a întrebat de ce Filaret a fost de acord să creeze o astfel de biserică, liderul BOU-PK a răspuns că nu cunoştea conținutul Tomosului: “La Soborul din 15 decembrie, am știut că Tomosul va fi acordat pe 6 ianuarie 2019. Dar conţinutul său nu a fost dezvăluit. Dacă aș fi cunoscut ce conţinut are Tomosul, atunci l-am fi refuzat”.

Prin urmare, el consideră că încă nu există o Biserică independentă în Ucraina, iar Biserica Ortodoxă a Ucrainei este “autocefală numai în denumire, deoarece, de fapt, nu are drepturile unei biserici autocefale independente”.

Filaret a reamintit despre negocierile cu același Mitropolit Emanuel în timpul președinției lui Victor Iușcenko. Potrivit acestuia, Patriarhiei de la Kiev i s-a oferit pur și simplu un contract, conţinutul căruia se reducea la alipirea BOU-PK ca parte integrantă a Patriarhiei de Constantinopol, urmând exemplul Bisericii semi-autonome din Creta.

Denisenko afirmă că la acea vreme tocmai din cauza acestor condiții el a respins propunerea reprezentanților Fanarului. Dar acum, spune el, “au ascuns de noi că va fi aproape același lucru în Tomos. Mai întâi au convocat Soborul, apoi au oferit Tomosul, practic, cu aceleași formulări care au fost propuse mai devreme”.

Mai mult, Întâistătătorul «Patriarhiei de la Kiev» a subliniat că promisiunile Fanarului de a acorda Bisericii Ortodoxe a Ucrainei statutul de Patriarhie pot să nu fie niciodată îndeplinite, iar ucrainenii, de fapt, au fost înșelați.

Anterior la forumul inteligențimii ucrainene “Pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană! Pentru Patriarhia de la Kiev!”, care a avut loc la 11 iunie 2019 la Kiev, Filaret a declarat că nu  acceptă Tomosul.

Filaret: Poroşenko mi-a zis că eu o să conduc Biserica Ortodoxă a Ucrainei

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei de la Kiev Filaret Denisenko, Petro Poroşenko şi Marina Poroşenko. Imagine: Glavkom

În prezenţa lui Epifanie Petro Poroşenko i-a promis lui Filaret că “o să conducă în continuare Biserica, iar Epifanie o să o reprezinte în străinătate”.

Capul Patriarhiei de la Kiev, Filaret, a declarat că Petro Poroșenko i-a promis “Patriarhului” că va conduce Biserica ortodoxă a Ucrainei la fel cum a condus anterior Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei de la Kiev. El a spus acest lucru într-un interviu pentru publicația “Glavkom”.

Comentând declarațiile lui Epifanie că nu există nici un acord între aceștia cu privire la cine ar conduce Biserica ortodoxă a Ucrainei, Filaret a spus: “Am discutat despre acest lucru cu fostul președinte în prezența lui Epifanie încă până la convocarea Soborului. Iar Președintele mi-a spus: “Veți conduce Biserica ca şi până acum, iar Epifanie va reprezenta Biserica în exterior”.

Totodată, Filaret susține că Poroșenko a avut propriile sale interese în procesul de obținere a Tomosului: “Deoarece Ucraina aștepta Tomosul de autocefalie, biserica noastră a trăit cu acest vis. Și Poroșenko, pe acest val, a crezut că va obține Tomosul și acest lucru va spori autoritatea sa la alegeri. Și-a ridicat rating-ul”.

În plus, șeful BOU-PK a declarat că Epifanie nu a participat la negocierile privind obținerea Tomosului și a jucat mereu în rolul unui statistician la întâlniri: “Nu a luat parte niciodată. M-a însoțit la câteva întâlniri cu președintele. Și când Poroșenko mi-a spus că condiția Patriarhului Ecumenic de oferire a Tomosului este ca eu să nu fiu propus ca Întâistătător, eu l-am propus pe Epifanie”.

El este convins că oficialii din administrația fostului președinte al Ucrainei continuă să influențeze “ierarhii” Bisericii ortodoxe a Ucrainei ca să-l susțină pe Epifanie Dumenko, iar faţă de Filaret acești oficiali “se comportă de parcă nu ar exista”.

Amintim că Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi a informat că liderul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei de la Kiev a declarat că Poroșenko l-a propulsat pentru funcţia de Întâistătător al BOaU pe Simeon și crede că cei 13 “ierarhi” ai BOU-PK la “Sobor” l-au votat la indicaţia fostului președinte.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button