X

Universitatea Birmingham: Mamele care alăptează copii la sân le transferă protecție pentru întreaga viață împotriva infecțiilor, ca atare… să vaccinăm mamele

Cercetarea a determinat că șoriceii alăptați la piept de către o mamă ce avusese o infecție cu viermi anterior sarcinii au dobândit protecție pentru tot restul vieții împotriva respectivei infecții. Imaginea este din domeniul public.

Laptele mamelor care alăptează la sân poate transfera copiilor lor protecție pentru întreaga viață împotriva infecțiilor

Știri Neuro-Știință, 30 Mai 2019

Sumar: Expunerea maternală la infecție înainte de sarcină se poate transmite copiilor alăptați la sân drept imunitate celulară pe viață.

Sursa: Universitatea Birmingham

Anterior, se credea în general că imunitatea față de boală este transferată de la mamă la făt doar pentru perioada în care acesta este alăptat la sân și că această protecție se încheie în momentul înțărcării. Se mai considera, de asemenea, că această rezistență era transmisă prin intermediul anumitor proteine, precum anticorpii care sunt utilizați de către sistemul imunitar pentru a neutraliza bacteriile și virusurile.

Cu toate acestea, cercetări efectuate de către specialiști pe șoareci, publicate astăzi în Progrese Științifice, au relevat că transferul de imunitate poate fi pe termen lung, după încheierea perioadei de hrănire la sân. Au mai descoperit de asemenea că această protecție era animată de către transferul de celule imunitare și că era complet independent față de anticorpi.

Cercetarea a arătat că șoriceii alăptați de către o mamă ce avusese o infecție cu viermi înainte de a deveni insarcinata au dobândit protecție pe viață împotriva respectivei infecții.

În mod neașteptat, acest efect a fost transmis copiilor de către celule din laptele mamei și nu de către proteine precum anticorpii. Aceste celule transferate au furnizat protecție feților față de viermi în întregul corp. Această cercetare demonstrează că mamele expuse, chiar înainte de sarcină, la o sursă de infecție prevalentă globală conferă copiilor imunitate pe termen lung (dobândită prin alăptare naturală) față de infecții.

Dr. William HORSNELL, autor corespondent de top care lucrează în cadrul Institutului de Microbiologie și Infecții al Universității din Birmingham, la Universitatea Orléans din Franța și la Universitatea Cape Town din Africa de Sud, a declarat:

“Transferul imun de la mamă la făt via alăptare la piept reprezintă o sursă foarte importantă de protecție împotriva infecțiilor vârstei fragede.”

Aceasta reprezintă prima demonstrație că infecția anterioară sarcinii poate transfera imunitate celulară pe viață copiilor.

“Studiul arată că expunerea la o infecție ante-sarcină poate duce la transferul de către mamă a unor beneficii imunitare de lungă durată progeniturilor sale. Acest fapt este remarcabil și adaugă o nouă dimensiune înțelegerii noastre despre cum poate o mamă să ne influențeze starea de sănătate.”

Adam CUNNINGHAM, profesor de Imunitate Funcțională la Universitatea din Birmingham și co-director al Rețelei BactiVac, care are ca scop accelerarea dezvoltării de vaccinuri bacteriale în străduința de a preveni infecțiile, a adăugat: “Suntem în mod special interesați de felul în care aceste descoperiri pot ajuta să se conceapă strategii de vaccinare maternală care să ofere protecție pe termen lung copiilor.”

“Această cercetare arată că expunerea maternală la infecție poate modifica permanent imunitatea urmașilor. La data de azi vaccinarea mamelor pentru protecția copiilor împotriva infecțiilor este extrem de importantă în sporirea protecției noilor născuți în fața infecțiilor, însă această protecție este considerată a fi tranzitorie.

Munca noastră relevă faptul că, în anumite cazuri, acest efect poate fi și permanent. Iar aceasta poate conduce la conceperea de noi vaccinuri care vor putea fi administrate unei mame cu scopul de a transfera imunitate pe termen lung copiilor ei.”

Profesorul Kai – Michael TOELLNER, de la Institutul de Imunologie și de Imunoterapie al Universității din Birmingham, a adăugat: “Sperăm că acest studiu va duce la investigații umane despre cum expunerea maternală la patogeni anterior sarcinii poate influența sănătatea copilului.”  

Tradus & adaptat de Cristian

Categorii
Vaccin
cuvinte cheie
loading...

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.