X

Martir al temnițelor comuniste a fost canonizat. Dar nu în România…

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Preotul de origine cehă Stanislav Nasadil care a murit în anul 1941 pentru credința ortodoxă în lagărul de concentrare din Gospić a fost declarat sfânt în timpul liturghiei oficiate duminică, 9 iunie, de Mitropolitul Rastislav al Ținuturilor Cehe și Slovaciei. 

Proclamarea canonizării Sfântului Sfințit Mucenic Stanislav a avut loc la Catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Ioan cel Milostiv din Kosice.

La eveniment au participat ierarhi din Serbia, Polonia, Cehia și Slovacia.

Tomosul de canonizare poartă și semnătura monahului Paisie de la mănăstirea Kovilj, strănepot al Sfântului Stanislav.

Mitropolitul Rastislav a binecuvântat poporul cu icoana sfântului nou canonizat.

Pomenirea noului mucenic Stanislav Nasadil va avea loc în fiecare an la data de 20 iunie, ziua trecerii sale la Domnul.

Canonizarea Sfântului preot martir Stanislav Nasadil la Kosice. Foto credit: spc.rs

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Cu ceva zile în urmă, tot Basilica, ne anunța că Sinodul BOR nu are de gând să facă nicio canonizare a vreunui mărturisitor român din temnițele comuniste. Acum, cu nerușinare, se fac pioși față de un sfânt recunoscut în altă patriarhie, care a pătimit în temnițele comuniste.

Oare sinodul BOR este incapabil să se ocupe de un astfel de proces de canonizare? Sau are agenda plină de alte priorități ecumeniste? Ori nu au aprobarea vreunui institut bolșevic, care în continuare îi prigonește pe mărturisitorii temnițelor comuniste?

Pentru simplificare procesului de canonizare și fără a depune vreun minim efort, recomandăm membrilor sinodului BOR să facă un pelerinaj la Aiud, Ierusalimul României, și mărturia sfintelor moaște de acolo le va fi de-ajuns. De ce oare patriarhul României nu a mers niciodată la Aiud?

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. pentru ca imensa majoritatea au apartinut sau macar simpatizat cu ML. alor nostrii li-e frica de reactiile se stie cui

  2. Exact, asta e buba.
    Pentru apartenenta la ML au murit acei mucenici si tot pentru aceeasi apartenenta sint osinditi in continuare. ML a fost o miscare profund mistica ce a catalizat in interiorul ei aproape toata studentimea si intelectualitatea Romaniei interbelice si numai un prost sau un rau intentionat poate sa creada ca ML a fost fascista si antisemita atita timp cit a dat din rindurile ei multime de sfinti.
    E la mintea cocosului, nivel pe care asazisa clasa intelectuala de azi nu-l depaseste.

  3. In anul 1941, în Europa, regim comunist era numai în Rusia. Regimurile comuniste au fost instaurate în Europa de Est după cel de-al doilea război mondial, aproximativ conform împărțirii de la Yalta (1945) dintre Churchill și Stalin, cu mici diferențe cronologice de la țară la țară. In anul 1941, în Europa de Est, dar nu numai, stăpânea Germania nazistă, deci martiriul nu avea cum să fie în temnițele comuniste. Gospić este o localitate în Croația, care la data respectivă era condusă de un regim afiliat lui Hitler, în timpul căruia s-au săvârșit numeroase atrocități, cele mai multe împotriva populației sârbe, ortodoxe. Deci, vă rog, faceți cuvenita rectificare, după o verificare în ce privește anul martiriului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button